BACKSTORY

Τράπεζες: Του τεστ το κάγκελο από σήμερα -Δεν μπήκε στη ΔΕΗ για να μπει στο... κελεπούρι 

08-11-2021 | 07:33
Μοιράσου το
Attica Bank

Συγκινητική πραγματικά η ανακοίνωση της AtticaBank για τις αποφάσεις του ΔΣ περί της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Και εκτός ορίων χρηματιστηριακής νομοθεσίας. Γιατί το να ανακοινώνεις προτιμητέο επενδυτή, με τον οποίο θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για το αν θα μπει στην αύξηση είναι σαν να κυνηγάς το κορίτσι των ονείρων, αυτό να σου ζητά παλάτια και εσύ και λες περίμενε μήπως και μου τύχει το τζόκερ να σου δώσω τα παλάτια που ζητάς ή να ελπίζεις ότι θα κάνει εκπτώσεις στις απαιτήσεις που προβάλει. 

Στο Χρηματιστήριο όμως δεν επιτρέπονται παιγνίδια του τύπου βρήκα τον προτιμητέο τον οποίο δεν σας λέω και στην ουσία δεν είναι προτιμητέος γιατί αν ήταν προτιμητέος θα είχε κλείσει η υπόθεση. Αφήστε που υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα. Η αύξηση γίνεται με δικαίωμα προτίμησης και θα υπάρχουν δικαιώματα που θα έχουν και τιμή. Αν φορείς του δημοσίου όπως ο ΕΦΚΑ δεν κάνουν χρήση των δικαιωμάτων και δεν πουλήσουν μήπως θα προκύψουν και ζητήματα απιστίας; Στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όλα καλά;

Θα μου πείτε τώρα! Αυτό είναι το μοναδικό θέμα για την Κεφαλαιαγορά; Σίγουρα όχι. Αλλά μιας και ο λόγος για Κεφαλαιαγορά νομίζω ότι  θα έχουμε ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις τις επόμενες σε θέσεις Διευθυντών. Αναμένουμε και επανερχόμαστε.

Παρεμπιπτόντως ο ΕΦΚΑ δεν μετείχε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ. Προφανώς κρατάει τα λεφτά για το... κελεπούρι που έχει το όνομα Τράπεζα Αττικής.

Η στήλη χαιρετίζει την τοποθέτηση νέου εσωτερικού ελεγκτή στην Αγροτικός Οίκος Σπύρου και το γεγονός ότι κράτησαν και την παλαιά εσωτερική ελέγκτρια καθώς δείχνει προσήλωση στις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης. Βέβαια από την πολλή εταιρική διακυβέρνηση έχει χαθεί ο λογαριασμός με τις συνδεδεμένες εταιρείες αλλά αυτά μάλλον είναι λεπτομέρειες για το ελληνικό χρηματιστήριο.

Βλέποντας πάντως τη συμπεριφορά μετοχών μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης στο ΧΑ πολλές φορές επιβεβαιώνεις ότι αν δεν υπάρχουν «χέρια» να τις κουνήσουν δεν τρέχουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Revoil που έχει μια καλή πορεία, η οποία μπορεί να γίνει καλύτερη λόγω υψηλών τιμών στα καύσιμα αλλά χρηματιστηριακά είναι... πεθαμένη. Γιατί πως αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί μια εταιρεία όπου με βάση τα κέρδη ενιαμήνου (όχι του έτους) έχει πολλαπλασιαστή κερδών προ φόρων της τάξεως του 9. 

Κατά τα λοιπά θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πως θα εφαρμοστούν στις τράπεζες τα μέτρα της κυβέρνησης όπου οι τραπεζοϋπάλληλοι θα πρέπει να ελέγχουν αν διαθέτουν πιστοποιητικά εμβολιασμού ή PCR-Rapid Test οι πελάτες. Ήδη ο σύλλογος εργαζομένων στην Alpha ζήτησε από τα μέλη του να μην βγαίνουν έξω από το κατάστημα. Προβλέπονται μεγάλες στιγμές αλλά σίγουρα όχι με ευθύνη των τραπεζών και των υπαλλήλων τους αλλά εκείνους που παίρνουν αποφάσεις στο πόδι.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.