BACKSTORY

«Κόντρα» της Quant στην εξυγίανση της Folli - Τα έχουν μπερδέψει στη Jumbo

21-10-2021 | 07:35
Μοιράσου το

Καλά είναι δυνατόν ο Γιάνης (με ένα «Ν») Βαρουφάκης να προσέρχεται σε συμπαράσταση του κεντρικού τραπεζίτη σε ό, τι αφορά τη Bad Bank; H αλήθεια είναι πως η ομιλία στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής του Γιάνη ήταν όσο να πεις λίγο μπλεξιματική αν όχι δύσβατη. Κάλεσε την ΤτΕ που έχει την εποπτεία των τραπεζών αλλά και των εισπρακτικών εταιρειών να τους επιβάλει να κάνουν κουρέματα σε δάνεια. Επίσης, ζήτησε από τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, να απαντήσει έστω και γραπτώς προς την Επιτροπή εάν διαφωνεί πως «ήρθε ή όχι η ώρα για την δημιουργία της λεγόμενης bad bank».

Tέλος πάντων ο Γιάνης (με ένα «Ν») είναι Γιάνης και δε θα μείνουμε σε αυτό. Όμως και ο υπουργός Οικονομικών, γιατί δεν κατέθεσε ευθαρσώς τη θέση του; Υπάρχει κίνδυνος να προσαυξήσουν το χρέος οι εγγυήσεις του Ηρακλή επειδή ελήφθησαν ή αυτό θα συμβεί μόνον στην περίπτωση που θα καταπέσουν; Η κατάπτωση των εγγυήσεων πάντως μου δημιουργεί μια κάποια ανησυχία σε άλλα επίπεδα όταν βλέπω περιπτώσεις εταιριών που πήραν δάνεια με εγγυήσεις για να αποπληρώσουν τραπεζικά δάνεια ή να ρυθμίσουν παλιές οφειλές.

Κι αυτοί πάλι οι τραπεζίτες ρε παιδί μου. Δεν χορηγούν γιατί δεν υπάρχει rating για τις μικρομεσαίες... Ε, καλά πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει rating για τις μικρομεσαίες αλλά χορηγούν είναι η απάντηση σε όσους ισχυρίζονται τα περί rating.

Και να κλείσω το θέμα με αυτόν τον επίλογο: Ένα χρόνο η κυβέρνηση λέει στις τράπεζες χορηγήστε και αυτές λένε: α. χορηγούμε β. δεν μπορούμε περισσότερο. Μια σύγκληση συνεδρίασης θα άλλαζε τα πράγματα; Όχι ασφαλώς. Θα προσέθετε όμως λίγη πολιτική στο τραπέζι.

Κάποτε ήταν ένα κόμμα! Αλλά όχι δεν θα ασχοληθώ με αυτό. Πήρα όρκο....

Θα ασχοληθώ όμως με άλλα που συμβαίνουν εκεί στη Λεωφόρο Αθηνών όπου τις τελευταίες ημέρες αντί κάποιοι να κάνουν καμιά δουλειά ψάχνουν να βρουν ποιος έρχεται. Γιατί όπως και να το κάνουμε το αφεντικό θα πάρει το μεγάλο το ποσό, θα βάλει το καπελάκι του στραβά και μπορεί να πάει στην Πύλο να ασχοληθεί με τις εκεί τουριστικές επιχειρήσεις.

Οι άλλοι όμως που έκαναν καριέρα λόγω φιλίας ή εντοπιότητα και ήταν φίλοι του έχουν έναν λόγο να ανησυχούν. Και θα ανησυχήσουν ακόμα περισσότερο γιατί κάτι μου λέει πως ο νέος θα ξέρει την κατάσταση πολύ καλά ώστε να προετοιμαστεί για ενδεχόμενες πολεμικές τακτικές.

Διάβασα τη χθεσινή ανακοίνωση της Jumbo και μπερδεύτηκα. Λέει ότι θέλει «να διαφυλάξει το μοντέλο της Jumbo απέναντι στον καταναλωτή όσον αφορά τη σχέση τιμής με το προσφερόμενο προϊόν επιλέγοντας μέχρι και την άρνηση επαναγορών σε πολλές κατηγορίες προϊόντων όταν κρίνει ότι η σχέση αυτή αποβαίνει σε βάρος του καταναλωτή και υπέρ μίας συντεχνίας ή ενός προμηθευτή». Και ρωτάω ο αφελής. Έχει αναλάβει η Jumbo τη θέση του Συνηγόρου του Καταναλωτή ή έχει μπερδέψει την επιχειρηματικότητα με το ρόλο του ρυθμιστή;

Ποιος αποτελεί αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο αντίπαλο στην εξυγίανση της Folli Follie; Εκτός των Κουτσολιούτσων φυσικά... Η Quant. Στην εκδίκαση της τροποποίησης της συμφωνίας εξυγίανσης, απέναντι στους ομολογιούχους, τους εργαζόμενους και τους συνεργάτες, ήταν οι Κουτσολιούτσοι και η Quant... Η οποία εμπλέκεται μέσω ενός δανείου 1,2 εκατ. ευρώ της Τρ. Αττικής (που διαχειρίζεται) με εγγυήτρια την FF. Βεβαίως το πιθανότερο θεωρείται να προχωρήσει η υπόθεση αφού και στην αρχική αίτηση το δικαστήριο είχε κατ' αρχάς δεχθεί την ουσία των επιχειρημάτων της FF.

Το παράδοξο είναι ότι η Quant έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα βάζει σε κίνδυνο μία συμφωνία εξυγίανσης 500 εκατ. ευρώ για 1 εκατ. ευρώ (1.253 σήμερα)... Για μη εξυπηρετούμενο βέβαια δάνειο με υπογραφή Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, σε εταιρία στην οποία η FF -που ήταν εγγυητής- κατείχε το 49%. Η Quant δεν ανταποκρίθηκε σε πρόσκληση της νυν διοίκησης να τα βρουν πριν τα δικαστήρια. και είχε ζητήσει να ανασταλεί η προδικαστική απόφαση του Φεβρουαρίου 2021! Στο μεταξύ, με το σχέδιο εξυγίανσης το βάρος μεταβιβάζεται στη νέα OPSCO και η απαίτηση παραμένει ενεργή. Εκείνο λοιπόν που δεν είναι κατανοητό, είναι ποιο θα είναι το όφελος της Quant αν πτωχεύσει η FF;

Γιατί και την περασμένη Παρασκευή στην εκδίκαση για παράταση της προστασίας από πιστωτές καθώς είχε λήξει η προθεσμία και τελικά το δικαστήριο ανανέωσε, πάλι η Quant εμφανίστηκε κάθετα αντίθετη να μη δοθεί προστασία... 

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.