BACKSTORY

Η Alpha Bank, οι ξένοι, το ΤΧΣ - Επιτάχυνση για Attica

22-06-2021 | 07:08
Μοιράσου το

Μπορεί η ειδησεογραφία του τριημέρου να ήταν κυρίως κοινωνικού περιεχομένου, όμως επιστρέφουμε με μεγάλα γκάζια αν και αρχές του θέρους στο κλεινόν άστυ. Και ας μην ξεχνάμε πόσα προετοιμάζονται για τον Ιούλιο, ακόμη και η πρώτη εκταμίευση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Από τους θεσμούς δεν την γλυτώνουμε με τίποτα... Μέσα στον Ιούλιο θα είναι πάλι εδώ και θα μας ανακρίνουν πώς, πού και γιατί, πριν επιδώσουν άλλη μια μεταμνημονιακή έκθεση για την πορεία της χώρας. Ήδη τα τεχνικά κλιμάκια θα αρχίσουν τις συναντήσεις με τα αρμόδια υπουργεία στις αρχές του επόμενου μήνα.

«Φέρτε την ανάπτυξη» είναι το επιτακτικό τους αίτημα και «τι θα κάνετε γι' αυτό» αποτελεί το βασικό τους ερώτημα! Για να δούμε τι θα απαντήσουμε και κυρίως τι θα πράξουμε.

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank θα κυριαρχήσει στο επόμενο χρονικό διάστημα όπου θα ληφθούν και οι σχετικές αποφάσεις. Κυρίαρχη απόφαση το εύρος της τιμής της αύξησης όπου κάποιοι μιλούν με μέτρο το 1.00. Ας θεωρηθεί δεδομένο το ενδιαφέρον των ξένων για την αύξηση με κυρίαρχο αυτό των Ολλανδών.

Εν τω μεταξύ, σε γρίφο εξελίσσεται το τι θα πράξει το ΤΧΣ. Κάποιοι αναφέρουν πως πρέπει να μπει στην αύξηση με όλο το ποσοστό του μιας και θα κερδίσει από την κίνηση αυτήν. Άλλοι λένε πως έτσι δε σηματοδοτεί την αποχώρησή του από τις επενδύσεις που είναι και ο στόχος.

Το Γενικό Συμβούλιο θα εκφέρει άποψη σχετικώς σύντομα, ενώ για το σκοπό αυτόν συμβουλεύεται UBS και Societe Generale.

Και για να μη ξεχαστούμε, η νωρίτερη πραγματοποίηση της γενικής συνέλευσης της Attica Bank στις 7 Ιουλίου, επιταχύνει όλες τις διαδικασίες προκειμένου να ετοιμαστεί άμεσα η πράξη υπουργικού συμβουλίου σε ότι αφορά τον τρόπο με τον οποίον θα κινηθεί το Δημόσιο σε ότι αφορά το DTC.

Στο Υπουργείο Οικονομικών βαίνει προς ολοκλήρωση το έργο της νομοπαρασκευαστικής για τις αλλαγές στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η κατάληξη ακούμε πως είναι η Επιτροπή να σπάσει στα δύο. Να έχει δύο διοικητικά συμβούλια δηλαδή. Ένα για την προληπτική και ένα για την κατασταλτική εποπτεία. Δηλαδή ένα ΔΣ που θα βάζει τους κανόνες και ένα άλλο που θα επιβάλλει ποινές. Δεν ξέρω ούτε αν η εισήγηση αυτή θα γίνει θεσμικό πλαίσιο, ούτε βέβαια πως θα αντιμετωπιστεί το θέμα από την ίδια την Επιτροπή.

Οι αλλαγές που προωθούνται πάντως εμπεριέχουν και το μήνυμα πως στο ΥΠΟΙΚ θέλει περισσότερη δράση από την Επιτροπή. Καθυστερήσεις δεν υπήρχαν μόνον στην υπόθεση της Follie, αλλά και σε εκείνη της MLS. Τέλος πάντων όλα στον καιρό τους.

Και κάτι ακόμα. Η απρόσωπη επένδυση των funds δεν μπορεί παρά να βασίζεται αποκλειστικά και μόνον στην καλή διοίκηση που θα ασκήσουν οι επιλογές τους... Αυτό πρέπει να καταστεί σαφές διότι ο ανταγωνισμός στον κλάδο θα είναι μεγάλος ιδιαίτερα στους τομείς που οι εταιρίες του κλάδου δεν έχουν βασικούς μετόχους funds, όπως πχ. στις ασφαλιστικές, στις κατασκευαστικές και λιγότερο στον κλάδο υγείας…

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.