BACKSTORY

Backstory: Η Alpha Bank, οι ξένοι, το ΤΧΣ - Επιτάχυνση για Attica

22-06-2021 | 07:08
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Μπορεί η ειδησεογραφία του τριημέρου να ήταν κυρίως κοινωνικού περιεχομένου, όμως επιστρέφουμε με μεγάλα γκάζια αν και αρχές του θέρους στο κλεινόν άστυ. Και ας μην ξεχνάμε πόσα προετοιμάζονται για τον Ιούλιο, ακόμη και η πρώτη εκταμίευση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Από τους θεσμούς δεν την γλυτώνουμε με τίποτα... Μέσα στον Ιούλιο θα είναι πάλι εδώ και θα μας ανακρίνουν πώς, πού και γιατί, πριν επιδώσουν άλλη μια μεταμνημονιακή έκθεση για την πορεία της χώρας. Ήδη τα τεχνικά κλιμάκια θα αρχίσουν τις συναντήσεις με τα αρμόδια υπουργεία στις αρχές του επόμενου μήνα.

«Φέρτε την ανάπτυξη» είναι το επιτακτικό τους αίτημα και «τι θα κάνετε γι' αυτό» αποτελεί το βασικό τους ερώτημα! Για να δούμε τι θα απαντήσουμε και κυρίως τι θα πράξουμε.

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank θα κυριαρχήσει στο επόμενο χρονικό διάστημα όπου θα ληφθούν και οι σχετικές αποφάσεις. Κυρίαρχη απόφαση το εύρος της τιμής της αύξησης όπου κάποιοι μιλούν με μέτρο το 1.00. Ας θεωρηθεί δεδομένο το ενδιαφέρον των ξένων για την αύξηση με κυρίαρχο αυτό των Ολλανδών.

Εν τω μεταξύ, σε γρίφο εξελίσσεται το τι θα πράξει το ΤΧΣ. Κάποιοι αναφέρουν πως πρέπει να μπει στην αύξηση με όλο το ποσοστό του μιας και θα κερδίσει από την κίνηση αυτήν. Άλλοι λένε πως έτσι δε σηματοδοτεί την αποχώρησή του από τις επενδύσεις που είναι και ο στόχος.

Το Γενικό Συμβούλιο θα εκφέρει άποψη σχετικώς σύντομα, ενώ για το σκοπό αυτόν συμβουλεύεται UBS και Societe Generale.

Και για να μη ξεχαστούμε, η νωρίτερη πραγματοποίηση της γενικής συνέλευσης της Attica Bank στις 7 Ιουλίου, επιταχύνει όλες τις διαδικασίες προκειμένου να ετοιμαστεί άμεσα η πράξη υπουργικού συμβουλίου σε ότι αφορά τον τρόπο με τον οποίον θα κινηθεί το Δημόσιο σε ότι αφορά το DTC.

Στο Υπουργείο Οικονομικών βαίνει προς ολοκλήρωση το έργο της νομοπαρασκευαστικής για τις αλλαγές στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η κατάληξη ακούμε πως είναι η Επιτροπή να σπάσει στα δύο. Να έχει δύο διοικητικά συμβούλια δηλαδή. Ένα για την προληπτική και ένα για την κατασταλτική εποπτεία. Δηλαδή ένα ΔΣ που θα βάζει τους κανόνες και ένα άλλο που θα επιβάλλει ποινές. Δεν ξέρω ούτε αν η εισήγηση αυτή θα γίνει θεσμικό πλαίσιο, ούτε βέβαια πως θα αντιμετωπιστεί το θέμα από την ίδια την Επιτροπή.

Οι αλλαγές που προωθούνται πάντως εμπεριέχουν και το μήνυμα πως στο ΥΠΟΙΚ θέλει περισσότερη δράση από την Επιτροπή. Καθυστερήσεις δεν υπήρχαν μόνον στην υπόθεση της Follie, αλλά και σε εκείνη της MLS. Τέλος πάντων όλα στον καιρό τους.

Και κάτι ακόμα. Η απρόσωπη επένδυση των funds δεν μπορεί παρά να βασίζεται αποκλειστικά και μόνον στην καλή διοίκηση που θα ασκήσουν οι επιλογές τους... Αυτό πρέπει να καταστεί σαφές διότι ο ανταγωνισμός στον κλάδο θα είναι μεγάλος ιδιαίτερα στους τομείς που οι εταιρίες του κλάδου δεν έχουν βασικούς μετόχους funds, όπως πχ. στις ασφαλιστικές, στις κατασκευαστικές και λιγότερο στον κλάδο υγείας…

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:09

Συγχαρητήρια Μητσοτάκη για τη νίκη Μαγιάρ - «Μεγάλη βραδιά για την Ουγγαρία και την Ευρώπη»

09:06

Ουκρανία: Η πασχαλινή κατάπαυση του πυρός έλαβε τέλος

09:00

Τραμπ: «Δεν με ενδιαφέρει αν το Ιράν επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου ή όχι»

08:46

Benetton Ελλάς: Υποχώρηση πωλήσεων και μείωση καταστημάτων – Δύσκολη η επόμενη μέρα

08:44

Το Green Paradox που φοβούνται οι αγορές: Γιατί οι κρίσεις φέρνουν περισσότερα ορυκτά καύσιμα

08:40

Στις επενδύσεις ποντάρει η Θανόπουλος και σχεδιάζει το μέλλον 

08:34

Τον αποκλεισμό των Στενών του Ορμούζ και των λιμανιών του Ιράν ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ

08:28

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι «πολεμικές» επιδόσεις των large caps

08:27

Εκλογική συντριβή Όρμπαν μετά από 16 χρόνια - Μαγιάρ: «Μαζί ανατρέψαμε το καθεστώς»

08:00

Τουρισμός: Αναμονή στην αγορά, πίεση στις κρατήσεις και αβεβαιότητα για τη σεζόν

23:58

Νιγηρία: 21 χωρικοί νεκροί σε μάχη με κακοποιούς

23:37

Ένα πλοίο προσεγίστηκε από λέμβο που μετέφερε ένοπλους άνδρες στ΄ανοικτά της Χοντάιντα της Υεμένης

23:15

Δώδεκα θεατρικές πρεμιέρες που έρχονται στην Αθήνα μετά το Πάσχα

22:48

Ξάνθη: Συνελήφθησαν δύο άτομα για απόπειρα ανθρωποκτονίας

22:42

Ουγγαρία: Τέλος της εποχής Όρμπαν - Νικητής των εκλογών ο Μαγιάρ

22:18

Ιράν: Ο πρώην ΥΠΕΞ Ζαρίφ αποδίδει την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στις απαιτήσεις των ΗΠΑ

21:47

Στο επιτηρητικό φυλάκιο «126» στον Έβρο ο Ν. Δένδιας

21:45

Ουγγαρία: Ο Μαγιάρ δηλώνει ότι ο Όρμπαν παραδέχθηκε την ήττα του

21:18

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 42χρονος για την ανθρωποκτονία 64χρονου

20:45

Νιγηρία: Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν από αεροπορικά πλήγματα στα βορειοανατολικά της χώρας

20:37

Τουρκία: Συνελήφθη ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης (CHP) στην Άγκυρα

20:15

Θεσσαλονίκη: 88χρονος ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του μετά από τροχαίο στην περιοχή του Ευόσμου

20:00

Ενεργειακή κρίση στην ΕΕ: 27 κράτη, 120 μέτρα και κοινή απουσία ενιαίας στρατηγικής

19:51

ΔΝΤ: Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα αποδειχθεί πιο επίμονος λόγω του πολέμου

19:40

Ιράν: Ανακοίνωσε 3.375 νεκρούς στον πόλεμο εναντίον του Ισραήλ και των ΗΠΑ

19:17

Τραμπ: Αν η Κίνα βοηθήσει το Ιράν θα φάνε δασμούς 50%

18:57

Ιρανοί Φρουροί Επανάστασης: Έχουμε τον πλήρη έλεγχο των Στενών του Ορμούζ

18:26

Ομάν: Καλεί τις ΗΠΑ και το Ιράν να κάνουν επώδυνες παραχωρήσεις

18:12

ΕΕ: Η διπλωματία είναι απαραίτητη για να επιλυθούν όλα τα θέματα που εκκρεμούν στη Μέση Ανατολή

18:00

Οφειλές 5,8 δισ. ευρώ «κουρεύτηκαν» μέσω Εξωδικαστικού - Πόσα δάνεια ρύθμισαν οι servicers