BACKSTORY

Backstory: Η Alpha Bank, οι ξένοι, το ΤΧΣ - Επιτάχυνση για Attica

22-06-2021 | 07:08
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Μπορεί η ειδησεογραφία του τριημέρου να ήταν κυρίως κοινωνικού περιεχομένου, όμως επιστρέφουμε με μεγάλα γκάζια αν και αρχές του θέρους στο κλεινόν άστυ. Και ας μην ξεχνάμε πόσα προετοιμάζονται για τον Ιούλιο, ακόμη και η πρώτη εκταμίευση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Από τους θεσμούς δεν την γλυτώνουμε με τίποτα... Μέσα στον Ιούλιο θα είναι πάλι εδώ και θα μας ανακρίνουν πώς, πού και γιατί, πριν επιδώσουν άλλη μια μεταμνημονιακή έκθεση για την πορεία της χώρας. Ήδη τα τεχνικά κλιμάκια θα αρχίσουν τις συναντήσεις με τα αρμόδια υπουργεία στις αρχές του επόμενου μήνα.

«Φέρτε την ανάπτυξη» είναι το επιτακτικό τους αίτημα και «τι θα κάνετε γι' αυτό» αποτελεί το βασικό τους ερώτημα! Για να δούμε τι θα απαντήσουμε και κυρίως τι θα πράξουμε.

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank θα κυριαρχήσει στο επόμενο χρονικό διάστημα όπου θα ληφθούν και οι σχετικές αποφάσεις. Κυρίαρχη απόφαση το εύρος της τιμής της αύξησης όπου κάποιοι μιλούν με μέτρο το 1.00. Ας θεωρηθεί δεδομένο το ενδιαφέρον των ξένων για την αύξηση με κυρίαρχο αυτό των Ολλανδών.

Εν τω μεταξύ, σε γρίφο εξελίσσεται το τι θα πράξει το ΤΧΣ. Κάποιοι αναφέρουν πως πρέπει να μπει στην αύξηση με όλο το ποσοστό του μιας και θα κερδίσει από την κίνηση αυτήν. Άλλοι λένε πως έτσι δε σηματοδοτεί την αποχώρησή του από τις επενδύσεις που είναι και ο στόχος.

Το Γενικό Συμβούλιο θα εκφέρει άποψη σχετικώς σύντομα, ενώ για το σκοπό αυτόν συμβουλεύεται UBS και Societe Generale.

Και για να μη ξεχαστούμε, η νωρίτερη πραγματοποίηση της γενικής συνέλευσης της Attica Bank στις 7 Ιουλίου, επιταχύνει όλες τις διαδικασίες προκειμένου να ετοιμαστεί άμεσα η πράξη υπουργικού συμβουλίου σε ότι αφορά τον τρόπο με τον οποίον θα κινηθεί το Δημόσιο σε ότι αφορά το DTC.

Στο Υπουργείο Οικονομικών βαίνει προς ολοκλήρωση το έργο της νομοπαρασκευαστικής για τις αλλαγές στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η κατάληξη ακούμε πως είναι η Επιτροπή να σπάσει στα δύο. Να έχει δύο διοικητικά συμβούλια δηλαδή. Ένα για την προληπτική και ένα για την κατασταλτική εποπτεία. Δηλαδή ένα ΔΣ που θα βάζει τους κανόνες και ένα άλλο που θα επιβάλλει ποινές. Δεν ξέρω ούτε αν η εισήγηση αυτή θα γίνει θεσμικό πλαίσιο, ούτε βέβαια πως θα αντιμετωπιστεί το θέμα από την ίδια την Επιτροπή.

Οι αλλαγές που προωθούνται πάντως εμπεριέχουν και το μήνυμα πως στο ΥΠΟΙΚ θέλει περισσότερη δράση από την Επιτροπή. Καθυστερήσεις δεν υπήρχαν μόνον στην υπόθεση της Follie, αλλά και σε εκείνη της MLS. Τέλος πάντων όλα στον καιρό τους.

Και κάτι ακόμα. Η απρόσωπη επένδυση των funds δεν μπορεί παρά να βασίζεται αποκλειστικά και μόνον στην καλή διοίκηση που θα ασκήσουν οι επιλογές τους... Αυτό πρέπει να καταστεί σαφές διότι ο ανταγωνισμός στον κλάδο θα είναι μεγάλος ιδιαίτερα στους τομείς που οι εταιρίες του κλάδου δεν έχουν βασικούς μετόχους funds, όπως πχ. στις ασφαλιστικές, στις κατασκευαστικές και λιγότερο στον κλάδο υγείας…

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:07

Κώτσηρας: Διαρκής μέριμνα για ασφαλείς και αξιόπιστες μετακινήσεις με το Μετρό

19:02

Πυροσβεστική: 115 συλλήψεις από την αρχή του έτους για πυρκαγιές

19:00

«Τρέχει» placement για 6 εκατ. μετοχές Cenergy

18:49

Λάιεν: Η Μολδαβία έχει ολοκληρώσει το 93% των μεταρρυθμίσεων του σχεδίου ανάπτυξης της ΕΕ

18:40

Υπεγράφη Σύμβαση Παραχώρησης για την αξιοποίηση του Διεθνούς Αερολιμένα Καλαμάτας

18:38

Λίβανος: Το εκτιμώμενο κόστος των ζημιών από τον πόλεμο ανέρχεται σε 1,38 δισ. δολάρια

18:28

Συμφωνία Chevron - Microsoft για την τροφοδοσία data center στο Τέξας

18:26

ΑΑΔΕ: Νέα Γενική Διεύθυνση Ψηφιακών Υπηρεσιών και Συστημάτων

18:20

Πιερρακάκης: «Το Υπερταμείο μετονομάζεται σε Εθνικό Αναπτυξιακό Ταμείο - Μπορεί να έχει ρόλο καταλύτη στην ανάπτυξη»

18:18

Η σύνοδος ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου επαναξιολογείται μετά την παραίτηση Στάρμερ

18:13

Γαλλία: Δύο παιδιά βρέθηκαν νεκρά μέσα σε ένα όχημα εν μέσω καύσωνα

18:02

Δένδιας: Η προστασία του περιβάλλοντος εντάσσεται στην ευρύτερη αποστολή των ΕΔ

17:56

Βρετανία: «Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για εκλογές», λέει ο Μπέρναμ

17:55

Κλείνουν οι θερινές παιδικές κατασκηνώσεις στην Κριμαία λόγω ελλείψεων στα καύσιμα

17:54

Χρηματιστήριο: «Πανηγυρική» επιστροφή πάνω από τις 2.500 μονάδες

17:50

Αβραμόπουλος: Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για το Qatargate - «Η υπόθεση δεν με αφορούσε ποτέ»

17:39

Ένωση Διοικητικών Δικαστών: Η συνταγματική αναθεώρηση δεν νοείται ως υποχώρηση από θεσμικά και κοινωνικά κεκτημένα

17:36

Νεμπής: «Δεν μπορεί να υπάρξει AI-ready οικονομία χωρίς AI-ready τηλεπικοινωνιακές υποδομές»

17:33

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας διευρύνει τη συνεργασία της με την Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης

17:28

Το λάθος που κρατά πίσω τους πραγματικά φιλόδοξους ανθρώπους

17:26

Σε συζήτηση για το κτηματολόγιο θα συμμετάσχει την Τρίτη ο Κ. Μητσοτάκης

17:18

Ρωσία: Αγώνας για να περιοριστεί η αναστάτωση στα καύσιμα μετά τις ουκρανικές επιθέσεις στην Κριμαία

17:11

Wall Street: Νευρικότητα στις αγορές με το βλέμμα στο Ορμούζ

17:11

Κατάρ: Τουλάχιστον 13 νεκροί και 66 τραυματίες από έκρηξη στη βιομηχανική ζώνη Ρας Λαφάν

16:51

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν τις κυρώσεις στο ιρανικό πετρέλαιο έως τις 21 Αυγούστου

16:35

Λαγκάρντ: Δεν χρειάζονται πιο αυστηρά μέτρα λόγω του πολέμου στο Ιράν

16:34

Eurostat: Τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση της τιμής του ντίζελ στην ΕΕ πέτυχε η Ελλάδα τον Μάιο

16:29

ΚΕΦΙΜ: Τη νύχτα κατατίθενται 8 στις 10 τροπολογίες της τελευταίας στιγμής

16:16

Ουγγαρία: Ο πρόεδρος θα απομακρυνθεί από το αξίωμά του μέσω συνταγματικής τροπολογίας

16:16

Οι ευχαριστίες Ζελένσκι στον Στάρμερ για την υποστήριξη του προς το Κίεβο