BACKSTORY

Το βιολί του Γιάννη και ο στηρίζων τοις μετρητοίς εφοπλιστής

26-05-2021 | 07:30
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Αυτή πάντως η εμμονή του κεντρικού τραπεζίτη με τον Ηρακλή με ξεπερνάει. Έστειλε επιστολή ότι κινδυνεύουν οι κρατικές εγγυήσεις..... Πόνος και αυτός! Βεβαίως αυτή η επιστολή θα αναγκάσει την κυβέρνηση να του απαντήσει πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Κατ' αρχήν διότι κάποιες από τις τιτλοποιήσεις αποδίδουν πολύ ικανοποιητικά και κατά δεύτερον ο Covid οδήγησε σε κάποιες αναστολές ενεργειών εξού και η παράταση για τους στόχους! Αυτό δε συνέβη μόνον στην Ελλάδα βεβαίως βεβαίως. Συνέβη και σε άλλα ευρωπαϊκά APS. Και πάντως τραπεζίτες παράγοντες και οίκοι, για τον Ηρακλή μιλούν. Οχι για την Bad Bank.

Μια και χθες έγραφα για εφοπλιστές, δεν μπορώ να μην αναφερθώ λίγο και σήμερα. Ποιον θυμήθηκα λοιπόν; Τον επονομαζόμενο και «Τραβόλτα» το πάλαι ποτέ, για τις δεινές χορευτικές του ικανότητες στα νιάτα του. Ναι, έτσι μου έχουν πει. Αν είναι ανακρίβεια... ανακαλώ πάραυτα. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. Αλλά το ότι ο εφοπλιστής ήταν τελικά ο πιο σίγουρα κερδισμένος μίας πολύκροτης επιχειρηματικής υπόθεσης. Τώρα που έχει περάσει λίγος καιρός... ας το πάρει το ποτάμι.

Ο εφοπλιστής λοιπόν θα μπορούσε να μείνει στην ιστορία και ως ο... στηρίζων τοις μετρητοίς. Καθώς αν αληθεύουν οι εκτιμήσεις της πιάτσας, η κρίσιμη για τις εξελίξεις υποστήριξή του κοστολογήθηκε έως και δύο μύρια την πρώτη φορά και ένα ταληράκι τη δεύτερη που είχε πλέον και know how. Όχι ότι ήταν σημαντικά τα ποσά αυτά για εκείνον, κάθε άλλο, αλλά... δια την τάξιν. Και όλοι οκ!

Της Αγίας Μαρίνας, μεγάλη η χάρη της, ξεκινά η εφαρμογή του νέου νόμου για την εταιρική διακυβέρνηση. Έχω την αίσθηση ότι κάποιοι δεν έχουν καταλάβει ακριβώς τις διατάξεις ή ποντάρουν στην κλασσική ελληνική λεβεντιά που αρνείται να εφαρμόσει τους νόμους. Να δούμε ποιος θα δικαιωθεί, αλλά πολύ φοβάμαι ότι πάλι λεβεντιές θα έχουμε, όσο και αν ακούμε μεγάλα λόγια για αυστηρή επιτήρηση από την Κεφαλαιαγορά. Εδώ δεν είχαν πάρει οι υπηρεσίες είδηση ότι στην Επιτροπή Ελέγχου της Creta Farm ήταν η μητέρα των Δομαζάκηδων. Βέβαια μπορεί και να το είδαν και από άλλη σκοπιά. Σου λέει παιδιά της είναι μπορεί να τα συνετίσει. Όλα είναι θέμα οπτικής...

Να για παράδειγμα στη Δούρος (ναι μιλάμε για εισηγμένη εταιρία και οι παλιότεροι θυμόμαστε τα μπλουζάκια Dur- πολύ καλής ποιότητας-) βλέπουμε τι σου είναι η οπτική. Λέει η εταιρία «Οι οικονομικές καταστάσεις που εμφανίζονται, έχουν συνταχθεί με την προϋπόθεση ότι ισχύει η αρχή της συνέχισης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, για την εταιρία, ενώ δεν υφίσταται καμία ένδειξη που να θέτει σε αμφισβήτηση την εφαρμογή αυτής της αρχής». Ο ορκωτός από την άλλη αναφέρει ότι υπάρχει ουσιώδης αβεβαιότητα για τη συνέχιση δραστηριότητας. Ο κάθε ένας όπως το βλέπει και οι επενδυτές το ρίχνουν στα μονά-ζυγά. Τουλάχιστον εκεί οι πιθανότητες είναι 50-50. Βέβαια ο ορκωτός δεν προβληματίζεται από το γεγονός ότι «Υφίστανται απαιτήσεις από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και διευθυντικά στελέχη ποσού € 152.872,60». Πατρινό καρναβάλι!

Υπάρχει καμία παραβίαση νόμου που πρέπει να την καταγράψει; Α μπα. Όλα είναι θέμα οπτικής, ακόμα και ο νόμος. Άσχετο, αλλά είδα ότι υπάρχει αμοιβή Διευθύνοντος Συμβούλου στη NIKAS BULGARIA. Λειτουργεί αυτή η εταιρία; Τι ακριβώς κάνει; Σας αφήνω με την αγωνία της απάντησης στην τελευταία ερώτηση. Αλλωστε, η εταιρική διακυβέρνηση του Σπύρου Θεοδωρόπουλου μπορεί να περιμένει.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:22

Μητσοτάκης σε Μακρόν: Ίσως να είναι η ώρα της Ευρώπης σε εποχή παγκόσμιας αταξίας

20:21

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποκλείουν την ταχεία ένταξη της Ουκρανίας στην Ένωση

20:18

Υπερταμείο, CVC και JP Morgan «βλέπουν» ενέργεια και υποδομές για νέες επενδύσεις

20:09

Υποχώρησαν οι ευρωαγορές, περιμένοντας τις συνομιλίες

19:46

Αποκαλύψεις Βουρλιώτη για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Δεσμεύσεις ως 500 εκατ.» - Το φαινόμενο της «λευκής κόλλας»

19:45

Σχέδιο ΕΕ για ενεργοποίηση της ρήτρας αμοιβαίας άμυνας

19:21

CNN: Ο Τραμπ στέλνει Γουίτκοφ και Κούσνερ στο Πακιστάν για συνομιλίες με το Ιράν

19:13

Υπερταμείο: Χαρτοφυλάκιο άνω των 12 δισ. ευρώ σε 11 βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας

19:05

Χέγκσεθ προς Ευρώπη: «Κάντε λιγότερες διασκέψεις και δράστε»

18:58

Έφτασε στην Αθήνα ο Εμανουέλ Μακρόν - LIVE η συζήτηση στη Ρωμαϊκή Αγορά

18:50

ΗΠΑ: Στο αρχείο η έρευνα της ομοσπονδιακής εισαγγελίας σε βάρος του Τζερόμ Πάουελ

18:46

Y/KNOT Invest: Πλήρης κάλυψη της ΑΜΚ - Άντλησε 22,78 εκατ. ευρώ

18:42

Η P&G προειδοποιεί για πλήγμα 1 δισ. δολαρίων στα κέρδη της

18:34

Κικίλιας: «Kανείς δεν μπορεί να προβλέψει ούτε πότε θα τελειώσει αυτή η ιστορία ούτε τι απόνερα θα αφήσει»

18:32

Ολοκληρώθηκε η κλήρωση για την εισαγωγή στα Πειραματικά σχολεία

18:24

ΑΑΔΕ: Νέα ψηφιακή εφαρμογή για ενημέρωση οφειλετών με αλληλέγγυα ευθύνη

18:24

Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 30 Απριλίου

18:19

Το 11th HAEE Energy Transition Symposium χαράσσει την πορεία της Ενεργειακής Μετάβασης σε ένα αβέβαιο γεωπολιτικό περιβάλλον

18:04

Ιωσηφίδης (EY‑Parthenon): «Άμυνα, ενέργεια και AI οι τομείς επενδύσεων για την επόμενη μέρα, μετά το RRF»

17:58

Εβδομαδιαίες απώλειες 3,86% στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

17:55

Ταχιάος: Δέσμευση της Κυβέρνησης να δοθεί λύση στην ύδρευση του Ηρακλείου

17:55

Σταθόπουλος: Όραμά μας να γίνουμε ο νο1 καινοτόμος διεθνής κόμβος εκπαίδευσης στη Νότια Ευρώπη

17:47

Κοντογεώργης: «Στόχος να περιφρουρήσουμε τους πόρους για την περιφέρεια, αλλά κυρίως να ξέρουμε τι θέλουμε να τους κάνουμε»

17:37

Παπαστεργίου: Πρέπει να τελειώνουμε με την ανωνυμία στο διαδίκτυο

17:33

Βουλή: Επεξεργασία ν/σ για την αναβάθμιση της νομοθεσίας ΑΠΕ - Τσάφος: Ταχύτερη αδειοδότηση έργων ΑΠΕ

17:29

Γιαννακλής (Eurobank): Το embedded finance αλλάζει ουσιαστικά τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες

17:25

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου υποβλήθηκε σε επιτυχημένη θεραπεία για καρκίνο του προστάτη

17:22

Παπασταύρου: Σημαντική η απανθρακοποίηση, αλλά δεν είναι αυτοσκοπός - Τον Φεβρουάριο του 2027 η πρώτη ερευνητική γεώτρηση

17:05

Σταθόπουλος (BC Partners): Νέα επένδυση το καλοκαίρι - Δεν πωλείται τώρα η Nova

17:02

Wall Street: Άνοδος S&P 500-Nasdaq λόγω αισιοδοξίας για συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν - «Εκτόξευση» 22% για την Intel