ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

2025: Η χρονιά που θα ξεχάσουμε πολλά από όσα ξέραμε

Γιάννης Παπαγεωργίου
31-12-2024 | 13:20
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
2025: Η χρονιά που θα ξεχάσουμε πολλά από όσα ξέραμε
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Αν υπάρχει μία εποχή που «κραυγάζει» ότι οι παραδοσιακοί διαχωρισμοί Αριστεράς-Δεξιάς ή ακόμα και (ευρωπαϊκού) Βορρά-Νότου δεν έχουν παρά ελάχιστη σημασία, αυτή είναι η σημερινή. Η πραγματικότητα αφήνει πλέον πίσω της πολιτικούς, πολιτικές αλλά και πολίτες που παραμένουν ιδεοληπτικά προσκολλημένοι στο παρελθόν. Και το κάνει ταχύτατα. Ας καταγράψουμε απλώς μερικά δεδομένα.

Η υπαρξιακή αναγκαιότητα της αντιμετώπισης του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας στην ΕΕ απαιτεί περισσότερες στοχευμένες επενδύσεις. Δημόσιες (με όσα εθνικά και κοινοτικά κονδύλια είναι διαθέσιμα) και ιδιωτικές. Τα δημόσια κονδύλια είναι πεπερασμένα. Και η ανακατεύθυνσή τους σημαίνει ότι ορισμένες πολιτικές θα πάψουν να χρηματοδοτούνται. Από την άλλη πλευρά, η κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων απαιτεί μεγαλύτερη ευελιξία και αναγκαστικά «απορρύθμιση» (de-regulation) στα πρότυπα των ΗΠΑ. Με την υποσημείωση ότι οι ΗΠΑ έχουν οδηγήσει το χρέος τους σε ιστορικά υψηλά, την ώρα που η δημοσιονομική εγκράτεια αποτελεί βασική επιλογή (αλλά και ουσιαστικό πλεονέκτημα) της ΕΕ.

Ας ήταν όμως μόνο αυτό το πρόβλημα… Πρακτικά, δε θα ήταν καν ζήτημα, αν σκεφτεί κανείς ότι θεμέλιο της ΕΕ αποτελεί η ενιαία αγορά. Και η εμβάθυνσή της -παρά τις όποιες αντιρρήσεις και αναταράξεις- θα έδινε μεσοπρόθεσμα μία αποτελεσματική λύση. Ο δραστικός περιορισμός των κρατικών ενισχύσεων για εθνικές επενδύσεις θα αντιμετώπιζε τη γκρίνια του βορρά (από εκεί αντλεί μεγάλο μέρος της οικονομικής του υπεροχής) και η μείωση των αλόγιστων δαπανών που βαφτίζονται «κοινωνικό κράτος με ευρωπαϊκά κονδύλια» θα προκαλούσε, μεταξύ άλλων, τη δυσαρέσκεια του νότου. Καθόλου πρωτοφανές, περίπου… business as usual εντός ΕΕ.

Την ίδια ώρα, όμως, η αναγκαιότητα για «απορρύθμιση» συνδέεται με την -επίσης- αναγκαιότητα της επιλεκτικής στήριξης της ευρωπαϊκής παραγωγής. Και παγκοσμίως το ίδιο ισχύει, προφανώς. Το περίφημο και πιθανότατα αλόγιστο de-regulation π.χ. του Τραμπ και του Μασκ συνδέεται με τον προστατευτισμό και την επιλεκτική πριμοδότηση των επενδύσεων εντός ΗΠΑ. Σε επίπεδο ΕΕ, αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο πρέπει να απελευθερώσουμε στην πράξη την ενιαία αγορά μας αλλά ταυτόχρονα να πριμοδοτήσουμε σύγχρονους τομείς που είμαστε καλύτεροι. Ή που καλούμαστε να γίνουμε γιατί πρακτικά δεν είναι και πολλοί οι τομείς που υπερέχουμε. Κι αυτό αναγκαστικά οφείλουμε να το πράξουμε όλοι μαζί εν μέσω της διαφορετικότητάς μας. Καλούμαστε άμεσα να κάνουμε επιτυχώς κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ εντός της Ένωσης. Και ταυτόχρονα -ως συνήθως- να μάθουμε on the go, σε συνθήκες κρίσης.

Προσωπικά, προφανώς και δεν ανήκω στους απαισιόδοξους -ενίοτε κατ’ επάγγελμα- καταστροφολόγους που υποστηρίζουν ότι βαδίζουμε ολοταχώς προς τον όλεθρο. Είναι όμως γεγονός ότι η φύση απεχθάνεται τα κενά. Και μέχρις ότου οδηγηθούμε (αναπόφευκτα) σε μία νέα ισορροπία, θα υπάρξουν πολιτικές και κοινωνικές εντάσεις. Στην αρχή αυτών, κερδίζει σχεδόν πάντα ο λαϊκισμός. Μέχρι αυτός να καταρρεύσει με κρότο, να μετρήσουμε τις πληγές του και να επικρατήσει η «πραγματική πραγματικότητα». Αυτό είναι μία σαφώς πιθανότερη προσέγγιση.

Καλή χρονιά σε όλους. Το 2025 σίγουρα δε θα μας αφήσει να βαρεθούμε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Η Λιβερία συμφώνησε να δεχθεί έως και 1.200 μετανάστες που απελαύνονται από τις ΗΠΑ

23:44

Λαβρόφ: Η Βρετανία κινδυνεύει να θεωρηθεί ως μέρος του πολέμου στην Ουκρανία

23:35

ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον επιβάλλει κυρώσεις στην πρόεδρο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και σε ανώτερο δικαστικό λειτουργό

23:30

Γερμανία: Ο επικεφαλής εταιρίας που προμηθεύει την Ουκρανία με drones καταγγέλλει ρωσικό σχέδιο δολοφονίας

23:14

Τρίτη ημέρα απωλειών στην Wall Street - Τριπλό pressing από chip, ομόλογα και Ορμούζ

23:01

Γαλλία: Ο ΥΠΕΞ Μπαρό προανήγγειλε την απέλαση δύο ιρανών διπλωματών

22:48

Washington Post: Το Πεντάγωνο εξετάζει μικρότερη στρατιωτική παρουσία στον Κόλπο μετά τον πόλεμο με το Ιράν

22:30

Βόρεια Μακεδονία: Τέσσερις νεκροί και 35 κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου

22:17

Δεκάδες τουρκικές παραβιάσεις και αερομαχίες με οπλισμένα F-16 στο Αιγαίο

21:58

Σι Τζινπίνγκ: Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν το δικαίωμα να διαθέτουν ανεξαρτησία

21:45

Φωτιά στη Σαλαμίνα: Ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες – 22 πληγέντα κτίρια

21:32

Υποχώρησε ο χρυσός με φόντο το ράλι των ομολόγων

21:08

Γάζα: Τουλάχιστον έξι νεκροί σε ισραηλινό πλήγμα στην περιοχή του λιμανιού

20:55

Apple: Μειώνει τις χρεώσεις στο App Store της ΕΕ

20:42

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατηγορούν το Ιράν ότι εκτόξευσε δύο πυραύλους στο έδαφός τους

20:27

ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός ΚΟ η Κασιμάτη - Παράδοση έδρας από Γεροβασίλη ζητά η Δούρου

20:26

Πετρέλαιο: Σε υψηλό τριών εβδομάδων καθώς «χλωμιάζει» η ειρηνευτική συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν

20:11

ΟΗΕ: Μόνο το 3% της καλλιεργήσιμης γης στη Γάζα παραμένει ακέραιο και προσβάσιμο

20:00

Ο πόλεμος της τεχνητής νοημοσύνης έχει νέο όπλο: Τα τρισεκατομμύρια της Κίνας

19:56

Ζελένσκι: Πρότεινε τον Χμάρα για τη θέση του υπουργού Άμυνας

19:48

Σίβηρη Χαλκιδικής: Κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον κ. Κατσαφάδο αύριο στις πληγείσες περιοχές

19:38

Πυροσβεστική: Σε 47 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

19:27

Disney εναντίον Τραμπ: Στα δικαστήρια για το ABC και την ελευθερία του Τύπου - Ο παράγοντας Τζίμι Κίμελ

19:16

Μηνυτήρια αναφορά της Διοικήτριας της ΔΥΠΑ για απειλές κατά εργαζομένων στην Κηφισιά

19:04

ΥΠΕΝ: Το Antinero κρίνεται από τα στοιχεία και τα αποτελέσματά του

18:55

«Κόκκινο 5x5» στις ευρωαγορές - Πτωτικό σερί 9 μηνών

18:47

Νεκρός ναυτικός από επίθεση σε ελληνόκτητο πλοίο στα Στενά του Ορμούζ

18:34

Τραμπ: «Δεν υπάρχουν συνομιλίες με Ιράν - Σε ισχύ ο ναυτικός αποκλεισμός και ανοικτά τα Στενά του Ορμούζ»

18:22

Δύο πύρινα μέτωπα στον Βόλο - Ήχησε το 112

18:10

Δήμας: «27 Αυγούστου το Μετρό φτάνει στην Καλαμαριά»