ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

2025: Η χρονιά που θα ξεχάσουμε πολλά από όσα ξέραμε

Γιάννης Παπαγεωργίου
31-12-2024 | 13:20
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
2025: Η χρονιά που θα ξεχάσουμε πολλά από όσα ξέραμε
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Αν υπάρχει μία εποχή που «κραυγάζει» ότι οι παραδοσιακοί διαχωρισμοί Αριστεράς-Δεξιάς ή ακόμα και (ευρωπαϊκού) Βορρά-Νότου δεν έχουν παρά ελάχιστη σημασία, αυτή είναι η σημερινή. Η πραγματικότητα αφήνει πλέον πίσω της πολιτικούς, πολιτικές αλλά και πολίτες που παραμένουν ιδεοληπτικά προσκολλημένοι στο παρελθόν. Και το κάνει ταχύτατα. Ας καταγράψουμε απλώς μερικά δεδομένα.

Η υπαρξιακή αναγκαιότητα της αντιμετώπισης του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας στην ΕΕ απαιτεί περισσότερες στοχευμένες επενδύσεις. Δημόσιες (με όσα εθνικά και κοινοτικά κονδύλια είναι διαθέσιμα) και ιδιωτικές. Τα δημόσια κονδύλια είναι πεπερασμένα. Και η ανακατεύθυνσή τους σημαίνει ότι ορισμένες πολιτικές θα πάψουν να χρηματοδοτούνται. Από την άλλη πλευρά, η κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων απαιτεί μεγαλύτερη ευελιξία και αναγκαστικά «απορρύθμιση» (de-regulation) στα πρότυπα των ΗΠΑ. Με την υποσημείωση ότι οι ΗΠΑ έχουν οδηγήσει το χρέος τους σε ιστορικά υψηλά, την ώρα που η δημοσιονομική εγκράτεια αποτελεί βασική επιλογή (αλλά και ουσιαστικό πλεονέκτημα) της ΕΕ.

Ας ήταν όμως μόνο αυτό το πρόβλημα… Πρακτικά, δε θα ήταν καν ζήτημα, αν σκεφτεί κανείς ότι θεμέλιο της ΕΕ αποτελεί η ενιαία αγορά. Και η εμβάθυνσή της -παρά τις όποιες αντιρρήσεις και αναταράξεις- θα έδινε μεσοπρόθεσμα μία αποτελεσματική λύση. Ο δραστικός περιορισμός των κρατικών ενισχύσεων για εθνικές επενδύσεις θα αντιμετώπιζε τη γκρίνια του βορρά (από εκεί αντλεί μεγάλο μέρος της οικονομικής του υπεροχής) και η μείωση των αλόγιστων δαπανών που βαφτίζονται «κοινωνικό κράτος με ευρωπαϊκά κονδύλια» θα προκαλούσε, μεταξύ άλλων, τη δυσαρέσκεια του νότου. Καθόλου πρωτοφανές, περίπου… business as usual εντός ΕΕ.

Την ίδια ώρα, όμως, η αναγκαιότητα για «απορρύθμιση» συνδέεται με την -επίσης- αναγκαιότητα της επιλεκτικής στήριξης της ευρωπαϊκής παραγωγής. Και παγκοσμίως το ίδιο ισχύει, προφανώς. Το περίφημο και πιθανότατα αλόγιστο de-regulation π.χ. του Τραμπ και του Μασκ συνδέεται με τον προστατευτισμό και την επιλεκτική πριμοδότηση των επενδύσεων εντός ΗΠΑ. Σε επίπεδο ΕΕ, αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο πρέπει να απελευθερώσουμε στην πράξη την ενιαία αγορά μας αλλά ταυτόχρονα να πριμοδοτήσουμε σύγχρονους τομείς που είμαστε καλύτεροι. Ή που καλούμαστε να γίνουμε γιατί πρακτικά δεν είναι και πολλοί οι τομείς που υπερέχουμε. Κι αυτό αναγκαστικά οφείλουμε να το πράξουμε όλοι μαζί εν μέσω της διαφορετικότητάς μας. Καλούμαστε άμεσα να κάνουμε επιτυχώς κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ εντός της Ένωσης. Και ταυτόχρονα -ως συνήθως- να μάθουμε on the go, σε συνθήκες κρίσης.

Προσωπικά, προφανώς και δεν ανήκω στους απαισιόδοξους -ενίοτε κατ’ επάγγελμα- καταστροφολόγους που υποστηρίζουν ότι βαδίζουμε ολοταχώς προς τον όλεθρο. Είναι όμως γεγονός ότι η φύση απεχθάνεται τα κενά. Και μέχρις ότου οδηγηθούμε (αναπόφευκτα) σε μία νέα ισορροπία, θα υπάρξουν πολιτικές και κοινωνικές εντάσεις. Στην αρχή αυτών, κερδίζει σχεδόν πάντα ο λαϊκισμός. Μέχρι αυτός να καταρρεύσει με κρότο, να μετρήσουμε τις πληγές του και να επικρατήσει η «πραγματική πραγματικότητα». Αυτό είναι μία σαφώς πιθανότερη προσέγγιση.

Καλή χρονιά σε όλους. Το 2025 σίγουρα δε θα μας αφήσει να βαρεθούμε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:38

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα άλλαξε την ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό»

14:33

Ποια Ελληνίδα κατέκτησε το βραβείο Albert Einstein - Ιστορική στιγμή για την ελληνική επιστήμη

14:30

Bloomberg: Αύξηση ή πέμπτος «πάγος» - Τι θα γίνει με τα επιτόκια της Fed το βράδυ

14:08

Οι Χούθι εξετάζουν την επιβολή τελών σε πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα

14:07

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για την Πέμπτη

13:42

«Ναι» της αρμόδιας επιτροπής στο ν/σ για επέκταση αρμοδιοτήτων ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

13:33

«Κρίσιμες οι επόμενες 12 ώρες για τις φωτιές στη Μαδρίτη», λέει ο Σάντσεθ

13:18

Χατζηδάκης: Ποια δικαιολογητικά αντικαθίστανται από μια απλή υπεύθυνη δήλωση

13:16

Ο Ζελένσκι ζήτησε από τον Τραμπ 300 πυραύλους για τα συστήματα Patriot πριν τον χειμώνα

13:12

ΟΔΔΗΧ: Στο 2,22% η απόδοση από τη δημοπρασία τρίμηνων εντόκων - Κάλυψη 2,31 φορές

13:11

ΤΝ: 1.100 εργαζόμενοι του τομέα ζητούν καθυστέρηση της κυκλοφορίας των νέων μοντέλων AI

13:02

Η οικονομική δυσχέρεια επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου, μετά την ηλικία των 53 ετών

13:02

Η Piraeus Securities αυξάνει την τιμή στόχο της QnR στα 1,9€ - Διατηρεί σύσταση «Outperform»

13:00

«Παράθυρο» για πρόωρη έξοδο από τη μεταπρογραμματική εποπτεία

12:58

Πωλήσεις 1,4 δισ. ευρώ για Gucci το β' τρίμηνο - Σε ράλι 12,5% η μετοχή της Kering

12:55

Παπαθανάσης: Προτεραιότητα στα κλειστά σπίτια στο «Ανακαινίζω»

12:51

Πυρκαγιά στο Γενέσι Τρικάλων - Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

12:41

Διευρυμένη συνάντηση 5+1 συγκαλεί ο Γκουτέρες για το Κυπριακό

12:31

Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες για τους 28 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της ΔΥΠΑ

12:25

BMW: Καταργεί 8.000 θέσεις εργασίας παγκοσμίως με επίκεντρο τη Γερμανία

12:23

Σαλμονέλα: Τι να προσέξει ο καταναλωτής - Πώς να την προλάβουμε

12:21

Στο 8% το ποσοστό ανεργίας τον Ιούνιο

12:10

Standard Chartered: Κέρδη πάνω από τις εκτιμήσεις στο β' τρίμηνο

12:07

Σκέρτσος: «Δημόσια η Hellenic Heritage» - 10 ερωταπαντήσεις

11:59

Με 8.000 νέες θέσεις το πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων 55 έως 74 ετών

11:51

Η Ρωσία εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον ιδρυτή του Telegram

11:50

Μητσοτάκης από Αγαθονήσι: Οι νησιώτες μας αισθάνονται ασφαλείς

11:45

ΕΣΕΕ: Η ΕΕ εξαιρεί τις ρωσικές γούνες sable, δέρματα και αποκόμματα αυτών από το νέο πακέτο κυρώσεων

11:41

Τύρναβος: Πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση - Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις

11:40

Kαθαρά κέρδη 2,8 δισ. δολαρίων στο β' τρίμηνο για UBS και γενναίο buyback