ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Πόσο λευκός είναι ο καπνός που εξέπεμψαν οι Βρυξέλλες;

Γιάννης Παπαγεωργίου
22-11-2024 | 11:47
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πόσο λευκός είναι ο καπνός που εξέπεμψαν οι Βρυξέλλες;
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Ο λευκός καπνός που τελικά εξέπεμψαν οι Βρυξέλλες αναφορικά με τη σύνθεση της νέας Επιτροπής δεν αποτέλεσε έκπληξη για κανέναν.

Ο λευκός καπνός που τελικά εξέπεμψαν οι Βρυξέλλες αναφορικά με τη σύνθεση της νέας Επιτροπής δεν αποτέλεσε έκπληξη για κανέναν. Οι πολιτικές ομάδες, με τη συμμετοχή της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στις διαπραγματεύσεις και τη στοχευμένη πίεση της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα κατέληξαν σε συμφωνία που θα επικυρωθεί στο Στρασβούργο στο τέλος του μήνα (υπερψήφιση Κολλεγίου στο σύνολο του) και θα πιάσει δουλειά άμεσα. Πρακτικά, έχει ήδη πιάσει.

Χωρίς να ανακαλύπτουμε τον τροχό, καταγράφουμε μερικές χρήσιμες συνοπτικές παρατηρήσεις που αξιολογούμε ότι πρέπει να έχουμε κατά νου.

- Η πρόεδρος της Επιτροπής πέρασε, χωρίς να χρειαστεί να αλλάξει καμία, τις επιλογές της σε πρόσωπα και αποστολές. Προφανώς και ορισμένοι πολιτικοί συμβιβασμοί βρέθηκαν στο επίκεντρο αλλά διατήρησε το συγκεντρωτικό μοντέλο ελέγχου της Κομισιόν όπως το σχεδίασε. Αυτό είναι από τη μία λειτουργικό καθώς ευνοεί την αποτελεσματικότητα στη ταχεία ανάληψη δράσης, αγκάθι από την άλλη όταν χρειαστεί να εφαρμοσθεί εσωτερικά σε επίπεδο Γενικών Διευθύνσεων και προφανώς όταν (αναμενόμενα και εύλογα) προκύψουν πολιτικές διαφωνίες.

- Αν αναζητήσουμε κερδισμένους και χαμένους στη διαπραγμάτευση των τελευταίων ημερών, μόνο το Renew φαίνεται ότι μπορεί να «επικαλείται νίκη». Κι αυτό όχι γιατί πέρασε κάποια θέση του αλλά γιατί βγήκε από την πολιτική ανυπαρξία του. Ήταν στο τραπέζι των συζητήσεων. Δεν καταγράφουμε καμία συγκλονιστική ήττα, ωστόσο οι Πράσινοι δεν μπορούν να αισθάνονται χαρούμενοι. Σε μικρότερο βαθμό, ούτε και οι Σοσιαλιστές.

- Ευτυχώς στο Συμβούλιο, η πρόεδρος Φον Ντερ Λέιεν και η νέα της Επιτροπή δε θα κληθεί να συνεργαστεί με τον Σαρλ Μισέλ αλλά με τον Αντόνιο Κόστα. Αυτό μόνο ως καλό νέο μπορεί να εκληφθεί. Αρκούντως καλό; Την απάντηση την έχουν κατά περίπτωση οι αρχηγοί των κρατών-μελών.

- Δεν θεωρούμε ότι το Ευρωκοινοβούλιο χάνει μέρος του κύρους του επειδή δεν έκοψε καμία από τις υποψηφιότητες για τις θέσεις Επιτρόπων. Όπως επίσης δε θεωρούμε ότι οι πολιτικές ισορροπίες είναι εξ ορισμού ανεπιθύμητες. Αποτέλεσμα κάλπης αποτελούν. Θεωρούμε ωστόσο παράλογο να υπάρχουν αρνητικές -στο συνολικό περιεχόμενό τους- αξιολογήσεις υποψηφίων και η τελική άποψη αυτών που τις διατυπώνουν να είναι «εγκρίνεται ο υποψήφιος». Ανεξαρτήτως αν οι υποψήφιοι πράγματι είναι αρκούντως Ευρωπαίοι για το ρόλο τους και πολιτικά ικανοί για το χαρτοφυλάκιό τους (αυτά είναι τα δύο βασικά ερωτήματα). Αν όμως κάποιος μας ρωτούσε τι διαφορετικό θα μπορούσε να γίνει, δεν έχουμε σαφή και κυρίως τεκμηριωμένη αντιπρόταση (αλλά δεν είναι και ο ρόλος μας).

- Η μάχη των cabinets των Επιτρόπων ολοκληρώνεται. Στο θέμα θα επανέλθουμε επικεντρωμένοι σε δύο άξονες. Πόσο αποτελεσματικότερη ή μη διαφαίνεται η λειτουργία τους και πόσο ενισχυμένη μπορεί να αποδειχθεί η ελληνική διείσδυση γενικότερα.

- Τέλος, είναι προφανώς θετικό ότι εν μέσω του εξαιρετικά ασταθούς παγκόσμιου σκηνικού, η Επιτροπή δεν θα είναι πλέον μεταβατική αλλά πλήρως λειτουργική. Η ισορροπία της όμως και η αποτελεσματικότητά της εξαρτώνται από πολλές παραμέτρους και μάλιστα δυναμικές και εδρεύουσες κυρίως στις πρωτεύουσες, όχι στις Βρυξέλλες. Μία από αυτές είναι το Βερολίνο. Με τις εκλογές του να είναι εξαιρετικά κρίσιμες. Το ότι ήρθαν νωρίτερα, τον Φεβρουάριο, είναι πρακτικά ευτυχές γεγονός. Κανένας ευρωπαϊκός θεσμός δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά όταν η Γερμανία λειτουργεί χωρίς προσανατολισμό, χωρίς σαφή αναπτυξιακή στρατηγική και με συχνά αλλοπρόσαλλες τοποθετήσεις εντός των θεσμικών οργάνων. Σε κάθε επίπεδο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:26

Λίβανος: 13 τραυματίες από ισραηλινό χτύπημα κοντά σε νοσοκομείο

16:00

Σούπερ μάρκετ: Επενδύσεις εκατομμυρίων με αιχμή το franchise και στόχο τον τουριστικό τζίρο

15:56

Έντονες αναταράξεις στα παγκόσμια ομόλογα τον Μάιο λόγω του πολέμου με το Ιράν

15:33

Μητσοτάκης: Θα παραβρεθεί στην τελετή εγκαινίων των «Ποσειδωνίων 2026»

15:21

DW: Ισραηλινή προέλαση πολλών… μποφόρ στον Λίβανο

15:07

Ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής για την αδιαθεσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου

15:03

Γαλλία: Ζητά επείγουσα σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ για τον Λίβανο

14:57

ΥΠΕΞ: Ανακοίνωση σχετικά με τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Αλβανία με τραυματισμό Έλληνα

14:47

IAEA: Οποιος επιτίθεται κατά πυρηνικών σταθμών, παίζει με την φωτιά

14:29

CNBC: Οι εξαγωγές πετρελαίου μέσω του Ορμούζ ενδέχεται να μην επιστρέψουν στα προ πολέμου επίπεδα

14:07

Ιράν: Δεν θα εγκρίνει καμία συμφωνία με την Ουάσινγκτον χωρίς εγγυήσεις για τα δικαιώματά του

13:56

Ανδρουλάκη: Η ανακύκλωση δεν είναι μπίζνα

13:48

SoftBank: Επενδύσεις 45 δισ. ευρώ στη Γαλλία για υποδομές ΑΙ

13:35

Κορκίδης: Η προστιθέμενη αξία των Ποσειδωνίων διαχέεται σε εμπόριο, μεταποίηση, υπηρεσίες, τουρισμό και απασχόληση

13:22

Ταχιάος: Τέλος Ιουλίου το Μετρό στην Καλαμαριά - Το 2027 το Flyover

13:00

Real Estate: Ποιες είναι οι τάσεις για το 2026 - Άνοδος τιμών με σημάδια εξισορρόπησης

12:54

Τσουκαλάς: Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν ενδιαφέρεται για την κοινωνική συνοχή

12:35

Bloomberg για Ελλάδα: Το κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό εγείρει το ενδεχόμενο χαοτικών εκλογών

12:11

ΕΕ: Εξετάζει προσωρινό πάγωμα του πλαφόν τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο λόγω του πολέμου στο Ιράν

11:54

ΟΠΕΚΕΠΕ: Προσωρινά κρατούμενος ένας εκ των 22 κατηγορουμένων για τις παράνομες επιδοτήσεις στην Κρήτη

11:48

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος: Η «γενιά χωρίς καπνό»

11:37

Οι εμπρησμοί από αμέλεια στο στόχαστρο της ΔΑΕΕ για την αντιπυρική περίοδο 2026

11:29

Κίνα: Στάσιμη η βιομηχανική δραστηριότητα τον Μάιο καθώς η ζήτηση αποδυναμώνεται

11:17

Διεθνείς αγορές: Βίοι αντίθετοι για μετοχές και ομόλογα στο τρίμηνο του πολέμου στη Μέση Ανατολή

11:09

ΗΠΑ: Ο πρώην πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ τιμάται για την αντίσταση στις πιέσεις Τραμπ

10:59

Από τις 12 Ιουνίου τίθεται σταδιακά σε εφαρμογή το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο

10:55

ΗΠΑ: Αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν ταχύπλοο που φέρεται να διακινούσε ναρκωτικά στον ανατολικό Ειρηνικό

10:49

Έρχεται το νέο «Ανακαινίζω» για περισσότερους δικαιούχους και με υψηλότερες επιδοτήσεις

10:33

Μητσοτάκης: Τέλος Ιουνίου η έκτακτη ενίσχυση των 150 ευρώ για κάθε παιδί χωρίς καμία αίτηση

10:25

Κεραμέως: Σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ισότητας στην εργασία