ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Πόσο λευκός είναι ο καπνός που εξέπεμψαν οι Βρυξέλλες;

Γιάννης Παπαγεωργίου
22-11-2024 | 11:47
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πόσο λευκός είναι ο καπνός που εξέπεμψαν οι Βρυξέλλες;
Ο λευκός καπνός που τελικά εξέπεμψαν οι Βρυξέλλες αναφορικά με τη σύνθεση της νέας Επιτροπής δεν αποτέλεσε έκπληξη για κανέναν.

Ο λευκός καπνός που τελικά εξέπεμψαν οι Βρυξέλλες αναφορικά με τη σύνθεση της νέας Επιτροπής δεν αποτέλεσε έκπληξη για κανέναν. Οι πολιτικές ομάδες, με τη συμμετοχή της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στις διαπραγματεύσεις και τη στοχευμένη πίεση της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα κατέληξαν σε συμφωνία που θα επικυρωθεί στο Στρασβούργο στο τέλος του μήνα (υπερψήφιση Κολλεγίου στο σύνολο του) και θα πιάσει δουλειά άμεσα. Πρακτικά, έχει ήδη πιάσει.

Χωρίς να ανακαλύπτουμε τον τροχό, καταγράφουμε μερικές χρήσιμες συνοπτικές παρατηρήσεις που αξιολογούμε ότι πρέπει να έχουμε κατά νου.

- Η πρόεδρος της Επιτροπής πέρασε, χωρίς να χρειαστεί να αλλάξει καμία, τις επιλογές της σε πρόσωπα και αποστολές. Προφανώς και ορισμένοι πολιτικοί συμβιβασμοί βρέθηκαν στο επίκεντρο αλλά διατήρησε το συγκεντρωτικό μοντέλο ελέγχου της Κομισιόν όπως το σχεδίασε. Αυτό είναι από τη μία λειτουργικό καθώς ευνοεί την αποτελεσματικότητα στη ταχεία ανάληψη δράσης, αγκάθι από την άλλη όταν χρειαστεί να εφαρμοσθεί εσωτερικά σε επίπεδο Γενικών Διευθύνσεων και προφανώς όταν (αναμενόμενα και εύλογα) προκύψουν πολιτικές διαφωνίες.

- Αν αναζητήσουμε κερδισμένους και χαμένους στη διαπραγμάτευση των τελευταίων ημερών, μόνο το Renew φαίνεται ότι μπορεί να «επικαλείται νίκη». Κι αυτό όχι γιατί πέρασε κάποια θέση του αλλά γιατί βγήκε από την πολιτική ανυπαρξία του. Ήταν στο τραπέζι των συζητήσεων. Δεν καταγράφουμε καμία συγκλονιστική ήττα, ωστόσο οι Πράσινοι δεν μπορούν να αισθάνονται χαρούμενοι. Σε μικρότερο βαθμό, ούτε και οι Σοσιαλιστές.

- Ευτυχώς στο Συμβούλιο, η πρόεδρος Φον Ντερ Λέιεν και η νέα της Επιτροπή δε θα κληθεί να συνεργαστεί με τον Σαρλ Μισέλ αλλά με τον Αντόνιο Κόστα. Αυτό μόνο ως καλό νέο μπορεί να εκληφθεί. Αρκούντως καλό; Την απάντηση την έχουν κατά περίπτωση οι αρχηγοί των κρατών-μελών.

- Δεν θεωρούμε ότι το Ευρωκοινοβούλιο χάνει μέρος του κύρους του επειδή δεν έκοψε καμία από τις υποψηφιότητες για τις θέσεις Επιτρόπων. Όπως επίσης δε θεωρούμε ότι οι πολιτικές ισορροπίες είναι εξ ορισμού ανεπιθύμητες. Αποτέλεσμα κάλπης αποτελούν. Θεωρούμε ωστόσο παράλογο να υπάρχουν αρνητικές -στο συνολικό περιεχόμενό τους- αξιολογήσεις υποψηφίων και η τελική άποψη αυτών που τις διατυπώνουν να είναι «εγκρίνεται ο υποψήφιος». Ανεξαρτήτως αν οι υποψήφιοι πράγματι είναι αρκούντως Ευρωπαίοι για το ρόλο τους και πολιτικά ικανοί για το χαρτοφυλάκιό τους (αυτά είναι τα δύο βασικά ερωτήματα). Αν όμως κάποιος μας ρωτούσε τι διαφορετικό θα μπορούσε να γίνει, δεν έχουμε σαφή και κυρίως τεκμηριωμένη αντιπρόταση (αλλά δεν είναι και ο ρόλος μας).

- Η μάχη των cabinets των Επιτρόπων ολοκληρώνεται. Στο θέμα θα επανέλθουμε επικεντρωμένοι σε δύο άξονες. Πόσο αποτελεσματικότερη ή μη διαφαίνεται η λειτουργία τους και πόσο ενισχυμένη μπορεί να αποδειχθεί η ελληνική διείσδυση γενικότερα.

- Τέλος, είναι προφανώς θετικό ότι εν μέσω του εξαιρετικά ασταθούς παγκόσμιου σκηνικού, η Επιτροπή δεν θα είναι πλέον μεταβατική αλλά πλήρως λειτουργική. Η ισορροπία της όμως και η αποτελεσματικότητά της εξαρτώνται από πολλές παραμέτρους και μάλιστα δυναμικές και εδρεύουσες κυρίως στις πρωτεύουσες, όχι στις Βρυξέλλες. Μία από αυτές είναι το Βερολίνο. Με τις εκλογές του να είναι εξαιρετικά κρίσιμες. Το ότι ήρθαν νωρίτερα, τον Φεβρουάριο, είναι πρακτικά ευτυχές γεγονός. Κανένας ευρωπαϊκός θεσμός δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά όταν η Γερμανία λειτουργεί χωρίς προσανατολισμό, χωρίς σαφή αναπτυξιακή στρατηγική και με συχνά αλλοπρόσαλλες τοποθετήσεις εντός των θεσμικών οργάνων. Σε κάθε επίπεδο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:37

Ήπια πτωτικά οι ευρωαγορές - Απώλειες στον κλάδο της άμυνας

10:37

Συγκεκριμένα συμπτώματα κατάθλιψης στη μέση ηλικία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας

10:29

Χαρδαλιάς: Έρχονται 12 νέοι παιδικοί σταθμοί - 821 νέες θέσεις για βρέφη και νήπια

10:19

Παπαθανάσης: Στο ΕΣΠΑ η δημιουργία Κέντρου Επιστήμης, Λόγου και Τέχνης στο πρώην Ξενία Σάμου

10:03

Φον ντερ Λάιεν: Τα τρία βήματα για την ειρήνη στην Ουκρανία

10:01

Η Κομισιόν παρουσιάζει σήμερα σχέδιο για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης

09:54

Πληροφορική: Διπλασιασμός της αγοράς την επόμενη πενταετία αλλά υπό προϋποθέσεις

09:48

Εβδομάδα πληρωμών για ανέργους, συνταξιούχους και μισθωτούς - Πώς υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων

09:44

Χατζηδάκης για αγρότες: Διαρκής διάλογος - Σήμερα καταβάλλονται επιπλέον 490 εκατ. ευρω

09:37

Σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής για τις εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο

09:32

Ο Τραμπ χαρακτηρίζει τη φαιντανύλη «όπλο μαζικής καταστροφής»

09:29

Αλμπανέζι για μακελειό στο Σίδνεϊ: Κίνητρο μοιάζει να ήταν «η ιδεολογία του Ισλαμικού Κράτους»

09:20

Ford: Αποσύρει τα σχέδια για ηλεκτρικά οχήματα - «Πλήγμα» 19,5 δισ. δολ.

09:14

Στην Πάτρα σήμερα ο Τσίπρας για την παρουσίαση του βιβλίου του «Ιθάκη»

08:59

Bitcoin: «Γλίστρησε» κάτω από τα 86.000 δολάρια

08:58

Μπλόκα: Κρίσιμη ημέρα για τις αγροτικές κινητοποιήσεις - «Ακούνητοι» οι αγρότες

08:48

Απεργία ΑΔΕΔΥ: Ποιοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις - Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

08:42

ΥΠΕΘΟ - ΑΑΔΕ: Παράταση έως τις 25/2/2026 για τις δηλώσεις φόρου πλοίων δεύτερης κατηγορίας

08:31

PwC: Μειώθηκαν τα επιχειρηματικά «ζόμπι» - Απαραίτητη η ανάπτυξη για να μην έχουμε νέα

08:30

Τα πέντε πιο «τούμπανα» supercars με κάτω από 300.000 ευρώ

08:26

Μετρό: Αποκαταστάθηκε η λειτουργία της Γραμμής 3 - Κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια

08:25

Τι σημαίνει για τις αγορές από Temu και Shein η επιβολή δασμού 3 ευρώ

08:22

Πώς μπορούν οι πολίτες να συμμετάσχουν στα Πολεοδομικά Σχέδια

08:16

Θεσσαλονίκη: Πιλοτική 24ωρη λειτουργία του Μετρό στις 20 και 27 Δεκεμβρίου

08:08

GREGY: Μείωση 25% της χονδρικής ρεύματος - «Κλειδί» για την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας

08:00

ΕΕΣΥΠ: Πώς θα αξιοποιηθεί η μαρίνα Καλαμαριάς με 327 θέσεις για σκάφη και χρήσεις τουρισμού/αναψυχής

07:53

Μήνυση Τραμπ 5 δισ. δολαρίων κατά του BBC για συκοφαντική δυσφήμιση

07:48

Κοπελούζος: Το 2026 η απόφαση για το δεύτερο FSRU - Οι 5 προϋποθέσεις για «πράσινο φως»

07:42

Προϋπολογισμός 2026: Ψηφοφορία στη Βουλή με νέες παρεμβάσεις για τη στέγη - Το στοίχημα των επενδύσεων

07:33

Στη Βουλή το ενδιαφέρον - Έτοιμος να φύγει για Αλέξη ο Παρασκευαΐδης του ΠΑΣΟΚ