ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Η διαφωνία πριν τη συμφωνία των 27 και μια πολλά υποσχόμενη ελληνική συμμαχία

Γιάννης Παπαγεωργίου
19-06-2024 | 15:58
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η διαφωνία πριν τη συμφωνία των 27 και μια πολλά υποσχόμενη ελληνική συμμαχία

Μπορεί στο δείπνο της Δευτέρας στις Βρυξέλλες οι 21 ηγέτες να... δειπνούσαν και πρακτικά οι 6 εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων ευρωομάδων να έκαναν τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις (Μητσοτάκης και Τουσκ από το ΕΛΚ, Σολτς και Σάντσεθ από τους Σοσιαλδημοκράτες, Ντε Κροο και Κάλλας από τους Φιλελεύθερους), ωστόσο αυτό ούτε πρωτόγνωρο ούτε εξεζητημένο ήταν. Με δεδομένο μάλιστα ότι τα ονόματα που συμφωνήθηκαν ως επόμενοι επικεφαλής των θεσμών (Φον Ντερ Λέιεν, Κόστα, Μέτσολα, Κάλλας) ήταν και τα μοναδικά που ακούστηκαν στο τραπέζι, πολύ δύσκολα θα προκύψουν κάποια άλλα στην επίσημη Σύνοδο Κορυφής της 27ης και 28ης Ιουλίου.

Η Τζόρτζια Μελόνι η οποία φέρεται δυσαρεστημένη από τον παραγκωνισμό της στη διαπραγμάτευση προφανώς και όφειλε να εμφανιστεί έτσι. Πρώτον γιατί πράγματι εκπροσωπεί μία από τις τέσσερις μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ. Και δεύτερον γιατί εκπροσωπεί και την ευρωομάδα της (ECR) η οποία αύξησε τη δύναμή της στις πρόσφατες εκλογές. Πρακτικά, ωστόσο, η δική της ουσιαστική διαπραγμάτευση θα γίνει με την ίδια την Φον Ντερ Λέιεν και θα αφορά το χαρτοφυλάκιο και τις πολιτικές που επηρεάζουν τη χώρα της. Κι αυτό το γνωρίζει καλά η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

Θεωρητικώς, λοιπόν, η όποια αμφισβήτηση του δεύτερου μισού της θητείας Κόστα στο Συμβούλιο και οι (τελευταίοι) άσκοποι τακτικισμοί του Σαρλ Μισέλ πολύ δύσκολα θα αλλάξουν τις υπό αποκατάσταση ισορροπίες.

Αναφορικά με την εκπροσώπηση της Ελλάδας, αρχικώς οφείλουμε να σημειώσουμε ότι ποτέ στο παρελθόν ένας Έλληνας πρωθυπουργός δεν κλήθηκε να διαπραγματευτεί για την ηγεσία των θεσμών. Αυτό αποτελεί σημαντική επιτυχία, αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς το μέγεθος αλλά και τη θέση της χώρας πριν από μερικά χρόνια.

Σε ό,τι αφορά το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει ο Έλληνας Επίτροπος, θα ήταν θετική έκπληξη πρώτου μεγέθους αν αυτό περιλάμβανε τη διαχείριση σημαντικών ευρωπαϊκών κονδυλίων. Πρόκειται για φάκελο που πολύ δύσκολα αφήνουν τα ισχυρά κράτη μέλη, ειδικά όσα συνεισφέρουν στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Επιτυχία, ωστόσο, θα ήταν να διαχειριστεί Έλληνας Επίτροπος τα θέματα διεύρυνσης της ΕΕ. Είναι δεδομένο ότι εμφανίζουν εθνικό ενδιαφέρον για τη χώρα. Όπως δεδομένο είναι ότι ο κάθε Επίτροπος δεν εκπροσωπεί επί της αρχής τη χώρα του αλλά την πολιτική της ΕΕ. Απαιτείται σε κάθε περίπτωση… ισορροπία.

Το μεγαλύτερο ίσως κέρδος που αποκομίζει η Ελλάδα από τη διαδικασία διαπραγμάτευσης είναι μία διαφαινόμενη σύμπνοια με την Πολωνία του Ντόναλντ Τουσκ. Αυτή η συμπόρευση έχει δύο διαστάσεις. Η πρώτη είναι εμφανής. Ελλάδα και Πολωνία -μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες δυνάμεις εντός της ΕΕ- εύλογα συνεργάζονται καθώς αντιμετωπίζουν επιπλέον κοινές προκλήσεις, όπως π.χ. η προστασία των εξωτερικών τους συνόρων. Η δεύτερη είναι επίσης σημαντική. Ελλάδα και Πολωνία έχουν την ευκαιρία να χτίσουν συνεργασίες και σε επίπεδο στελεχών εντός των Ευρωπαϊκών θεσμών. Και φαίνεται πως το πράττουν. Όλες συμφωνίες σε επίπεδο κορυφής εντός της Ένωσης υποστηρίζονται ή και θεμελιώνονται από στελέχη και αξιωματούχους. Συνεπώς, μία οργανωμένη στρατηγική που θα ενισχύει την εκπροσώπηση της Ελλάδας σε επίπεδο ανθρωπογεωγραφίας των Βρυξελλών δεν είναι απλώς ευπρόσδεκτη αλλά εθνικά επιβεβλημένη.

Κατά τα λοιπά, και με τα σημερινά δεδομένα, μόνο θρίλερ δε θα αποδειχθεί η σύνοδος κορυφής στο τέλος του μήνα. Σε αντίθεση με το θρίλερ των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας που ακολουθούν αμέσως μετά. Εκλογές που θα επηρεάσουν σημαντικά όχι μόνο τις πολιτικές των Βρυξελλών αλλά ενδεχομένως το είδος και την υπόσταση της ίδιας της ΕΕ όπως τη (συν)δημιουργήσαμε και τη γνωρίζουμε έως σήμερα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:59

Νέες στρατηγικές για την προστασία της Βενετίας από την άνοδο της θάλασσας

23:48

Πίνακας του Μονέ πουλήθηκε έναντι 10,2 εκατ. ευρώ σε δημοπρασία στο Παρίσι

23:37

Μπέρμποκ στον ΟΗΕ: «Η συζήτηση για τα Στενά του Ορμούζ δεν πρέπει να τελειώσει με ένα βέτο»

23:25

Netflix: Άλμα 16% για τα έσοδα στο α' τρίμηνο στα 12,25 δισ. δολάρια - Αποχωρεί ο Ριντ Χάστινγκς

23:12

Wall Street: Νέα ρεκόρ για S&P 500 και Nasdaq έφερε η διπλωματία

23:02

Καλαφάτης: Η στήριξη της κυβέρνησης στον κλάδο της γούνας είναι έμπρακτη και διαρκής

22:52

Η Exim βοηθά την Naftogaz να αγοράσει εξοπλισμό 300 εκατ. δολαρίων

22:42

«Πράσινο» 3 στα 3 για το πετρέλαιο - Σχεδόν στα 100 δολάρια το Brent

22:32

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 5 εκατ. ευρώ

22:22

Σε εξέλιξη το επεισόδιο μεταφοράς σκόνης στη χώρα - Από Σάββατο η σταδιακή ύφεσή του

22:12

Επαφή Μητσοτάκη με Νετανιάχου και Αούν για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

22:02

Νέα πτώση για τον χρυσό ελέω Μ. Ανατολής

21:52

Μυτιλήνη: Κατειλημμένα έως αύριο στις 12:00 από κτηνοτρόφους και τα δυο λιμάνια

21:42

ΗΠΑ: Καταψηφίστηκε η πρόταση για περιορισμό των στρατιωτικών εξουσιών του Τραμπ στο Ιράν

21:30

Η Σλοβακία απειλεί να μπλοκάρει τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας

21:18

Τραμπ: Το Ιράν συμφώνησε να μην αποκτήσει πυρηνικά - Πιθανή συνάντηση το Σαββατοκύριακο

21:06

Πρόεδρος Κούβας: «Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ»

20:54

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Είναι καλή στιγμή να επαναφέρουμε τη συζήτηση για έκδοση κοινού ευρωπαϊκού χρέους

20:45

Λάιεν για 10ήμερη εκεχειρία Ισραήλ - Λιβάνου: Αποτελεί ανακούφιση

20:32

Bloomberg: Θα χρειαστούν περίπου 6 μήνες για ειρηνευτική συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν

20:28

Πρέμιερ Λιγκ: Ζημίες - ρεκόρ 900 εκατ. ευρώ το 2025

20:16

Μυτιλήνη: Αποζημιώσεις ύψους 8 εκατ. ευρώ σε τυροκομικές επιχειρήσεις λόγω αφθώδους πυρετού

20:05

Συρία: Υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης όλες οι βάσεις αμερικανικών δυνάμεων

19:57

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

19:48

Πιερρακάκης από G7: Οφείλουμε να δράσουμε συντονισμένα απέναντι στις προκλήσεις

19:39

Συμμετοχή Μητσοτάκη στην τηλεδιάσκεψη ηγετών της ΕΕ για τα Στενά του Ορμούζ

19:31

Έρχονται οι super champions επιχειρήσεις στην ΕΕ - Το σχέδιο της Κομισιόν και οι κίνδυνοι

19:20

Συμφωνία για την κατασκευή drones πρότεινε ο Ζελέσνκι στην Ολλανδία

19:09

Reuters: Αναθεώρηση επί τα χείρω για τη γερμανική ανάπτυξη το 2026 και 2027

18:57

CrediaBank: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 100.000 ευρώ μέσω κεφαλαιοποίησης με δωρεάν διάθεση μετοχών