ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Οι βασικοί υποψήφιοι για ευρωπαϊκά αξιώματα και οι εύθραυστες ισορροπίες ενόψει ευρωεκλογών

Γιάννης Παπαγεωργίου
23-05-2024 | 16:24
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι βασικοί υποψήφιοι για ευρωπαϊκά αξιώματα και οι εύθραυστες ισορροπίες ενόψει ευρωεκλογών
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Προφανώς και δε μας αρέσουν οι υποθέσεις, πολύ περισσότερο η «σπέκουλα». Με μία σχετική ασφάλεια, ωστόσο, μπορούμε να καταγράψουμε στοιχειοθετημένα αριθμητικά δεδομένα και πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες και εμφανίζουν ενδιαφέρον.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα επικρατήσει μάλλον εύκολα στις επικείμενες ευρωεκλογές. Με βάση τα σημερινά στοιχεία της σύνοψης των δημοσκοπήσεων του euractiv αναμένεται να εξασφαλίσει 182 έδρες, με τους Ευρωσοσιαλιστές να έχουν 134, τους Φιλελεύθερους να πέφτουν αισθητά στις 85 και το ECR να πλησιάζει απειλητικά με 83. Ίδια είναι η πρόβλεψη και για το ακροδεξιό ID (85). Σημαντική πτώση συνεχίζουν να εμφανίζουν οι Πράσινοι (54) ενώ σταθερά σε χαμηλές επιδόσεις κινείται η Αριστερά που καταγράφεται στις 43 έδρες. Με δεδομένο βέβαια ότι οι δημοσκοπικές προβλέψεις και το εκλογικό αποτέλεσμα δεν ταυτίζονται, τόσο οι Βρυξέλλες όσο και οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες περιμένουν το αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου. Χωρίς να αναμένουν πολλές εκπλήξεις είναι η αλήθεια.

Η άκρα δεξιά του Ευρωκοινοβουλίου συνεχίζει αποτελεί εν γένει πολιτικό κίνδυνο. Η συσπείρωσή της ωστόσο είναι εξαιρετικά εύθραυστη. Ήδη η Λεπέν (ID) και το γερμανικό AfD εμφανίζονται σε διάσταση, ενώ οι όποιες μετακινήσεις στο χώρο αυτό ενδέχεται να δημιουργήσουν εσωκομματικά ντόμινο που θα επηρεάσουν το ECR, ίσως και το ΕΛΚ. Ουσιαστικός ρυθμιστής της κατάστασης που διαμορφώνεται στο χώρο είναι σίγουρα η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι. Συνομιλεί με κόμματα στα δεξιά της ενώ παράλληλα έχει στηρίξει την ευρωπαϊκή συνοχή σε αρκετές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της θητείας της.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λέιεν παραμένει απόλυτο φαβορί για την Προεδρία της Επιτροπής. Το πιθανότερο σενάριο υποστηρίζει ότι θα πάρει το «πράσινο φως» από το Ευρωκοινοβούλιο το φθινόπωρο, όχι από την πρώτη ακρόαση του Ιουλίου. Τα ίδια… είχε περάσει και ο Μπαρόζο. Με δεδομένο ότι η ιστορία έχει δείξει ότι «ξέμπαρκες» ψήφοι του ECR ή και ανεξάρτητων μελών του Κοινοβουλίου είναι πολύτιμες στην εξασφάλιση της πλειοψηφίας, η ίδια καλείται να διατηρήσει δύσκολες και συχνά ετερόκλητες ισορροπίες. Να εξασφαλίσει ψήφους δεξιότερα του ΕΛΚ, χωρίς να προκαλέσει δομικά προβλήματα τόσο εσωτερικά στο Λαϊκό Κόμμα όσο και στη συμμαχία της με τους Ευρωσοσιαλιστές και τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις εντός του Κοινοβουλίου. Σε περίπτωση έκπληξης, η Ρομπέρτα Μετσόλα είναι κατάλληλα τοποθετημένη για να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία. Το πιθανότερο σενάριο, πάντως για την ίδια, είναι να διατηρήσει τη θέση της Προέδρου του Κοινοβουλίου.

Η θέση του προέδρου του Συμβουλίου αναμένεται να έχει ευρωσοσιαλιστικό χρώμα. Ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα παραμένει το βασικό φαβορί. Αυτό προϋποθέτει να έχει κερδίσει ή απαλλαγεί από τις δικαστικές περιπέτειες στη χώρα του. Χωρίς να το φωνάζουν, στη γωνία περιμένουν ο Μάριο Ντράγκι και ο Ενρίκο Λέτα.

Η θέση του Ύπατου Εκπροσώπου αναμένεται να δοθεί στις χώρες στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ. Η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες. Πολλοί στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι διαθέτει αρκετές πιθανότητες και για τη θέση της Προεδρίας του Συμβουλίου. Όχι ωστόσο το ίδιο πιθανό, με βάση όσα γνωρίζουμε ως στιγμής.

Τελευταία σημείωση. Το Λαϊκό Κόμμα έχει σημαντικό πλεονέκτημα στο Συμβούλιο (υπερτερεί σε αριθμό αρχηγών κρατών) και στην Επιτροπή καθώς από τους κόλπους του θα προέρχεται η πλειοψηφία των Επιτρόπων. Επικρατεί με σημαντική διαφορά και στο Ευρωκονοβούλιο, ωστόσο οι εσωτερικές τους ισορροπίες είναι περισσότερο εύθραυστες από ό,τι των υπολοίπων φιλοευρωπαϊκών ευρωομάδων. Είναι κρίσιμο να διαπιστώσουμε πώς θα αποκατασταθούν οι ισορροπίες αυτές μετεκλογικά.

Μέχρι τις ευρωεκλογές θα έχουμε την ευκαιρία να επιχειρήσουμε άλλη μία σύνοψη δεδομένων. Χωρίς να αναμένουμε σημαντικές διαφοροποιήσεις. Και με δύο βασικές αλήθειες που οφείλουμε να έχουμε κατά νου. Πριν και μετά τις προβλέψεις εντοπίζει κανείς μία βασική παράμετρο, τις… εκλογές και τα αποτελέσματά τους. Και επίσης, όταν οι αρμόδιοι κλείνονται στις αίθουσες των διαπραγματεύσεων ούτε ενημερώνουν εκ των προτέρων τον Τύπο για το σύνολο των προθέσεών τους ούτε γνωρίζουν το σύνολο των τοποθετήσεων όσων λαμβάνουν μέρος στις διαπραγματεύσεις.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:01

Ιράν: Αναφορές για εκρήξεις στο νότιο τμήμα της χώρας

21:57

Άνοιξε η πλατφόρμα για την ενίσχυση αγοράς λιπασμάτων γεωργικών εκμεταλλεύσεων

21:47

Mητσοτάκης: Η Ελλάδα στις αμυντικές δαπάνες έχει ήδη πετύχει, από το 2026, τον στόχο για το 2035

21:44

Eurogroup: «Ανθεκτική» η οικονομία, αλλά η ενέργεια πιέζει την ανάπτυξη - Στο 3% ο πληθωρισμός το 2026

21:39

Ζελένσκι: Σε πολιτικό επίπεδο η συμφωνία Ουκρανίας-ΗΠΑ για τους Patriot, απομένουν οι τεχνικές λεπτομέρειες

21:15

Το απρόσμενο δώρο του Ερντογάν στους ηγέτες του ΝΑΤΟ: Ένα περίστροφο με το όνομά τους και έξι σφαίρες

21:12

Πετρέλαιο: Πτώση άνω του 2% εν μέσω προσπαθειών αποκλιμάκωσης της έντασης στον Κόλπο

21:02

Τσεχία: Σεισμός 5,5 βαθμών στο δυτικό τμήμα της χώρας

20:49

Live: Η συζήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ρομπέρτα Μέτσολα

20:45

Δημοσκόπηση Pulse: Προβάδισμα ΝΔ με 26% – Κυρίαρχο ζήτημα η ακρίβεια

20:43

Δύο συλλήψεις για την πυρκαγιά και έκρηξη σε επιχείρηση στον Ασπρόπυργο

20:18

Ουκρανία: Περίπου 1,6 εκατομμύρια παιδιά υπόκεινται σε ρωσική κατήχηση και στρατιωτικοποίηση

20:17

ΝΑΤΟ: Οι εύθραυστες ισορροπίες και η συμμαχία που προσπαθεί να κρατηθεί ενωμένη

20:12

Γουίλιαμς (Fed): Οι τιμές ενέργειας θα υποχωρήσουν ακόμη και καθώς φουντώνει ο πόλεμος στο Ιράν

19:46

Ισραηλινός ΥΠΑΜ: Είμαστε έτοιμοι να επιτεθούμε στο Ιράν «για τρίτη φορά, εφόσον χρειαστεί»

19:44

Παραιτήθηκε ο Σωκράτης Φάμελλος από Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

19:36

Πιερρακάκης στο Eurogroup: Καλά τα νέα για το ψηφιακό ευρώ - Θα είναι πραγματικότητα έως το 2029

19:20

Ευρωαγορές: Κέρδη στο ταμπλό με ώθηση από την τεχνολογία

19:17

LAMDA Development: Στις 21 Ιουλίου 2026 η πρόωρη εξόφληση του ομολογιακού δανείου

19:07

Fais Group: Από 17 Ιουλίου ξεκινά η καταβολή της επιστροφής κεφαλαίου

19:00

Στο επίκεντρο του Eurogroup η ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ

18:56

Βρετανία: Ξεκίνησε η διαδικασία στους Εργατικούς για τη διαδοχή του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ

18:52

«Η Ισλαμική Δημοκρατία της Ιαπωνίας»: Ένα λεκτικό ολίσθημα του Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε αντιδράσεις

18:46

Συνάντηση Αλ. Τσίπρα -Π. Μοσκοβισί

18:22

Παπουτσάνης: Αύξηση 5,2% του κύκλου εργασιών το α' εξάμηνο

18:00

Βουλή: Στην ολομέλεια η ψήφιση της Κύρωσης Παραχώρησης του Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας

17:56

Ιστορικό υψηλό για τις τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ

17:51

Η Aktor μπαίνει με 50% στο FSRU Αγίων Θεοδώρων της Motor Oil

17:50

Eurobank: Από 14 Ιουλίου παύει η διαπραγμάτευση των 28 εκατ. ακυρωμένων μετοχών

17:44

Βουλή: Ο Μητσοτάκης απαντά σε ερώτηση Ανδρουλάκη για ακρίβεια την Παρασκευή