ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Η απλοποίηση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων δεν είναι απλή υπόθεση. Χρειάζεται να κάνουμε την άσκηση

Γιάννης Παπαγεωργίου
15-05-2024 | 19:50
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η απλοποίηση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων δεν είναι απλή υπόθεση. Χρειάζεται να κάνουμε την άσκηση
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Πρόκειται για ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που απασχολούν τις Βρυξέλλες και εντάσσονται στο διάλογο για τον επόμενο κοινοτικό προϋπολογισμό 2028-34. Δυστυχώς, ελάχιστα έχει απασχολήσει τον προεκλογικό διάλογο στη χώρα (έως καθόλου) και ελάχιστοι είναι εκείνοι που έχουν προτεραιοποήσει το ζήτημα εσωτερικά.

Η «απλοποίηση» των διαδικασιών της ΕΕ σε ό,τι αφορά την εκταμίευση των κοινοτικών κονδυλίων αποτελεί βασικό ζητούμενο σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Στην Ελλάδα, με τον όρο «simplification» προφανώς εννοούμε την αλλαγή των διαδικασιών ώστε αφενός μεν οι διαχειριστικές αρχές να σηκώνουν μικρότερο διοικητικό βάρος, αφετέρου δε οι αποδέκτες των κονδυλίων να μη χρειάζονται… φροντιστήριο και διδακτορικό προκειμένου να ανταποκριθούν στις υφιστάμενες χαοτικές διαχειριστικές διαδικασίες. Με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για όσους έχουν χτίσει την επαγγελματική τους καριέρα εκμεταλλευόμενοι το αντίστοιχο χάος.

Το συγκριτικό παράδειγμα της διαδικασίας του Ταμείου Ανάκαμψης σε σχέση με τα κονδύλια της πολιτικής συνοχής είναι χαρακτηριστικό. Οι εκταμιεύσεις με βάση την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων φαίνεται να αποτελεί προτιμητέο πλέον μοντέλο διαχείρισης στις Βρυξέλλες (και στην Αθήνα). Αυτή όμως η απλοποίηση δεν είναι τόσο «αθώα» όσο δείχνει.

Αν αναλογιστεί κανείς το γεγονός ότι οι 27 αναζητούν σημαντικά διευρυμένους πόρους τους οποίους οι net contributors δε δείχνουν διατεθειμένοι να συνεισφέρουν, η «απλοποίηση» αναμένεται να περιλαμβάνει τη δημιουργία μίας μοναδικής «χρηματοδοτικής ροής» που θα περιλαμβάνει όσα κονδύλια δε βρίσκονται σε «κλειστούς φακέλους». Ένα κράτος – μέλος, λοιπόν, θα έχει την ευελιξία να επιλέγει με βάση το εθνικό του πλάνο ανάπτυξης πού θα οδηγούνται τα κονδύλια αυτά, τα οποία όμως θα είναι πεπερασμένα. Από εκεί θα χρηματοδοτεί το σύνολο των αναγκών του. Από τη συνοχή έως τις έκτακτες ανάγκες λόγω κρίσεων.

Τα χαρακτηριστικά του μοντέλου αυτού δεν είναι κατ’ ανάγκη αρνητικά. Άλλωστε ήδη σας έχουμε μεταφέρει τα βασικότερα δεδομένα του επόμενου κοινοτικού προϋπολογισμού με βάση τις έως τώρα άτυπες συζητήσεις. Αυτό που είναι επιβεβλημένο να γίνει είναι η άσκηση από την πλευρά μας, έτσι ώστε να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων, με λιγότερα διαθέσιμα κονδύλια για περισσότερες ανάγκες.

Είναι μάλλον βέβαιο ότι για προεκλογικούς λόγους, κανείς -κυβέρνηση και αντιπολίτευση- δεν πρόκειται να προχωρήσει ανοικτά, ρεαλιστικά και με σθένος στην άσκηση αυτή. Με δεδομένο ωστόσο ότι η κυβέρνηση θα είναι αυτή που θα κληθεί άμεσα να λάβει θέση στις -ουσιαστικά εν εξελίξει- διαπραγματεύσεις, εύλογα θεωρούμε ότι η άσκηση αυτή έχει ήδη πραγματοποιηθεί. Έστω και ατύπως. Διαφορετικά, μετά τις ευρωεκλογές, πράγματι θα βρεθούμε προ εκπλήξεων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:35

Σερβία: Την διάλυση της βουλής ζήτησε η κυβέρνηση - Ανοίγει ο δρόμος για τις εκλογές

17:23

Η Κίνα «φορτώνει» χρυσό παρά τις υψηλές τιμές - Η μεγαλύτερη αγορά από το 2023

17:22

Βρετανία: Μπλόκο διαδηλωτών κατά μεταναστών που έφτασαν στο Πόρτσμουθ μέσω Μάγχης

17:11

Μελέτη ΙΟΒΕ: Το αποτύπωμα της Παπαστράτος στο ελληνικό ΑΕΠ και στις εξαγωγές

17:02

Φινλανδία: Κατασκεύασε φράχτη 200 χλμ. στα σύνορα με τη Ρωσία - Στα 356 εκατ. ευρώ το κόστος

16:58

Ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ καλεί το Ιράν σε επανέναρξη του διαλόγου με τον οργανισμό

16:56

Βελτιωμένη η εικόνα στην δασική πυρκαγιά της Κόνιτσας

16:54

ΠΑΣΟΚ: «Ο Μητσοτάκης υποσχέθηκε μείωση 30% της χονδρικής στο ρεύμα. Ποιος τον εμπόδισε να το κάνει επί 7 χρόνια;»

16:45

Star Bulk: Γιατί επιλέγει την Euronext Athens

16:35

Ταξίδι στο Μόναχο με αφορμή το Oktoberfest

16:32

ΤτΕ: Ημερίδα για χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό εφήβων - Το μήνυμα Στουρνάρα

16:23

ΣΒΣΕ για εξαγγελίες ΔΕΘ: Επιταχυνόμενες αποσβέσεις για τον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού εξοπλισμού

16:20

Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος: Θετικό το πακέτο μέτρων, χρειάζεται περαιτέρω στήριξη των ΜμΕ

16:19

Ο χάρτης μειώσεων φόρων στις επιχειρήσεις – Το χαράτσι 10% στα στελέχη

16:18

Χωρίς Wall Street λόγω Labor Day

16:15

Η Σουηδία θα αγοράσει κινητά πυραυλικά συστήματα Himars από την Lockheed Martin

16:13

ΑΑΔΕ: Σε εφαρμογή ο Κεντρικός Τελωνισμός στην εξαγωγή για εγκεκριμένους οικονομικούς φορείς

16:10

Μεσανατολικό: Φόβοι για αδυναμία λύσης δύο κρατών από το Συμβούλιο Ειρήνης

16:09

Η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία εγκαινίασαν την πρώτη οδική γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών

16:08

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Μακρυκάπα Εύβοιας - Μήνυμα του 112

16:08

Τουλάχιστον πέντε νεκροί σε επιθέσεις με ουκρανικά drones στη Ρωσία, την Κριμαία και σε ελεγχόμενο τμήμα του Λουχάνσκ

16:07

Τρ. Πειραιώς: Νέοι κύκλοι των δράσεων EQUALL για την ισότητα των φύλων

15:57

Πώς θα μηδενιστεί η φορολογία αγροτών με εισόδημα έως 20.000 ευρώ - Αναλυτικός πίνακας

15:55

Helleniq Energy: Κρίσιμη διασυνοριακή ενεργειακή υποδομή για τη ΝΑ Ευρώπη ο αγωγός Vardax

15:50

Πότε μηδενίζεται ο φόρος για τους τρίτεκνους - Πίνακες και παραδείγματα

15:50

ΕΕ: Συμφωνία συνεργασίας ύψους 200 εκατ. ευρώ με τη Γροιλανδία

15:46

Γεωργιάδης: Θα βρούμε λύση για να συνεχιστεί μέσω ΕΟΠΥΥ το πρόγραμμα για φάρμακα κατά της παχυσαρκίας

15:39

Πώς θα γίνει η μείωση τιμής ηλεκτρικής ενέργειας κατά 30% σταδιακά από το 2027 έως το 2029

15:37

Πώς θα λειτουργεί ο επενδυτικός κουμπαράς για τη νέα γενιά - Αναλυτικά παραδείγματα

15:34

Α. Ροκοφύλλου: «Όραμά μου, απολυτήριο Λυκείου στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας»