ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Η απλοποίηση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων δεν είναι απλή υπόθεση. Χρειάζεται να κάνουμε την άσκηση

Γιάννης Παπαγεωργίου
15-05-2024 | 19:50
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η απλοποίηση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων δεν είναι απλή υπόθεση. Χρειάζεται να κάνουμε την άσκηση
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Πρόκειται για ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που απασχολούν τις Βρυξέλλες και εντάσσονται στο διάλογο για τον επόμενο κοινοτικό προϋπολογισμό 2028-34. Δυστυχώς, ελάχιστα έχει απασχολήσει τον προεκλογικό διάλογο στη χώρα (έως καθόλου) και ελάχιστοι είναι εκείνοι που έχουν προτεραιοποήσει το ζήτημα εσωτερικά.

Η «απλοποίηση» των διαδικασιών της ΕΕ σε ό,τι αφορά την εκταμίευση των κοινοτικών κονδυλίων αποτελεί βασικό ζητούμενο σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Στην Ελλάδα, με τον όρο «simplification» προφανώς εννοούμε την αλλαγή των διαδικασιών ώστε αφενός μεν οι διαχειριστικές αρχές να σηκώνουν μικρότερο διοικητικό βάρος, αφετέρου δε οι αποδέκτες των κονδυλίων να μη χρειάζονται… φροντιστήριο και διδακτορικό προκειμένου να ανταποκριθούν στις υφιστάμενες χαοτικές διαχειριστικές διαδικασίες. Με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για όσους έχουν χτίσει την επαγγελματική τους καριέρα εκμεταλλευόμενοι το αντίστοιχο χάος.

Το συγκριτικό παράδειγμα της διαδικασίας του Ταμείου Ανάκαμψης σε σχέση με τα κονδύλια της πολιτικής συνοχής είναι χαρακτηριστικό. Οι εκταμιεύσεις με βάση την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων φαίνεται να αποτελεί προτιμητέο πλέον μοντέλο διαχείρισης στις Βρυξέλλες (και στην Αθήνα). Αυτή όμως η απλοποίηση δεν είναι τόσο «αθώα» όσο δείχνει.

Αν αναλογιστεί κανείς το γεγονός ότι οι 27 αναζητούν σημαντικά διευρυμένους πόρους τους οποίους οι net contributors δε δείχνουν διατεθειμένοι να συνεισφέρουν, η «απλοποίηση» αναμένεται να περιλαμβάνει τη δημιουργία μίας μοναδικής «χρηματοδοτικής ροής» που θα περιλαμβάνει όσα κονδύλια δε βρίσκονται σε «κλειστούς φακέλους». Ένα κράτος – μέλος, λοιπόν, θα έχει την ευελιξία να επιλέγει με βάση το εθνικό του πλάνο ανάπτυξης πού θα οδηγούνται τα κονδύλια αυτά, τα οποία όμως θα είναι πεπερασμένα. Από εκεί θα χρηματοδοτεί το σύνολο των αναγκών του. Από τη συνοχή έως τις έκτακτες ανάγκες λόγω κρίσεων.

Τα χαρακτηριστικά του μοντέλου αυτού δεν είναι κατ’ ανάγκη αρνητικά. Άλλωστε ήδη σας έχουμε μεταφέρει τα βασικότερα δεδομένα του επόμενου κοινοτικού προϋπολογισμού με βάση τις έως τώρα άτυπες συζητήσεις. Αυτό που είναι επιβεβλημένο να γίνει είναι η άσκηση από την πλευρά μας, έτσι ώστε να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων, με λιγότερα διαθέσιμα κονδύλια για περισσότερες ανάγκες.

Είναι μάλλον βέβαιο ότι για προεκλογικούς λόγους, κανείς -κυβέρνηση και αντιπολίτευση- δεν πρόκειται να προχωρήσει ανοικτά, ρεαλιστικά και με σθένος στην άσκηση αυτή. Με δεδομένο ωστόσο ότι η κυβέρνηση θα είναι αυτή που θα κληθεί άμεσα να λάβει θέση στις -ουσιαστικά εν εξελίξει- διαπραγματεύσεις, εύλογα θεωρούμε ότι η άσκηση αυτή έχει ήδη πραγματοποιηθεί. Έστω και ατύπως. Διαφορετικά, μετά τις ευρωεκλογές, πράγματι θα βρεθούμε προ εκπλήξεων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:43

Η Τεχεράνη ζήτησε από τους Χούθι να κλείσουν την Ερυθρά, αν δεχτούν επίθεση οι ιρανικές ενεργειακές υποδομές

18:43

Ελληνικό Μετρό: Σύσκεψη στο υπουργείο Υποδομών για τη γραμμή 4 - Τι αποφασίστηκε

18:33

ΗΠΑ: Αυστηροποιούνται οι κανόνες για βίζες σε ξένους φοιτητές και δημοσιογράφους

18:30

Ισπανία: Η σύζυγος του Πέδρο Σάντσεθ παραπέμπεται σε δίκη για διαφθορά - Αίρεται η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα

18:27

Η Ρωσία έπληξε 23 φορές τα ουκρανικά λιμάνια μόνο τον Ιούλιο

18:26

Τι δείχνει η πρώτη ελληνική μελέτη για την συμβολή των εκστρατειών ενημέρωσης στην πρόληψη του καρκίνου

18:18

Παπακώστα για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Η αθωότητά μου θα λάμψει οριστικά ενώπιον της δικαιοσύνης»

18:17

Nvidia: Λανσάρει νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης και φέρνει στην Ιαπωνία την ρομποτική σε κάθε κλάδο

18:15

Θεοχάρης: «Η Ελλάδα εδραιώνεται ως στρατηγικός ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη»

18:15

ΥΠΑ: 33.964.132 επιβάτες διακινήθηκαν στα αεροδρόμια της χώρας το α' εξάμηνο

18:11

Κομισιόν: Δεσμευτικά μέτρα στην Google για αξιοποίηση δεδομένων και διαλειτουργικότητα Android

18:00

Διευρύνθηκε το πτωτικό σερί στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

17:58

Metlen: Έναυση μονάδας φυσικού αερίου στην Πολωνία

17:55

ΕΕΑ: Φορολογικά κίνητρα και θεσμικό πλαίσιο στο επίκεντρο εκδήλωσης για την ιδιωτική ασφάλιση

17:52

ΠΟΥ: Η επιδημία Έμπολα στη ΛΔ του Κονγκό εξαπλώνεται ταχύτερα σε σύγκριση με τις προηγούμενες

17:41

Interwood: Μερική κάλυψη της ΑΜΚ και έκδοση 19,17 εκατ. νέων μετοχών

17:34

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε νέα κυβέρνηση

17:27

Σε ύφεση η πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στο Βλαχόπουλο Μεσσηνίας

17:26

Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια τα voucher παιδικών σταθμών για πολύτεκνες οικογένειες

17:16

Παπαϊωάννου: Έρχεται νέο Υπουργείο Ανώτατης Εκπαίδευσης, Έρευνας και Καινοτομίας

17:15

Ιταλία: Σειρά καταδικαστικών αποφάσεων για την τραγωδία της γέφυρας Μοράντι με 43 νεκρούς

17:07

Ολλανδία: Ζέστη και ξηρασία προκαλούν λειψυδρία στη χώρα

17:04

Θεοδωρικάκος: Απέτυχε η επιχείρηση ηθικής απαξίωσης της παράταξής μας - Αποδεικνύεται ότι όλα τα στελέχη μας είναι αθώα

17:00

Χαρδαλιάς: Ξεκινάει το «Αέναον» το φθινόπωρο - Το μεγαλύτερο μέτωπο πρασίνου στη Μεσόγειο

16:51

Τα chip βάζουν δύσκολα ξανά στην Wall Street

16:43

Ολυμπία Οδός: Σε λειτουργία από αύριο η χιλιομετρική χρέωση και στον Κόμβο Βάρδας της Πατρών-Πύργου

16:41

Ισπανία: Μεγάλη πυρκαγιά κοντά στη Σαραγόσα - Στάχτη ήδη 45.000 στρέμματα

16:31

Βρετανία και Σουηδία θα προμηθεύσουν την Ουκρανία με 16 μαχητικά αεροσκάφη

16:26

ΗΠΑ: Ήπια άνοδος στις λιανικές πωλήσεις με «βαρίδι» τα πρατήρια βενζίνης

16:18

Εξοικονομώ: Παράταση ως 30/11 για συγκεκριμένους δικαιούχους - Ποιοι συνεχίζουν το πρόγραμμα