ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Η απλοποίηση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων δεν είναι απλή υπόθεση. Χρειάζεται να κάνουμε την άσκηση

Γιάννης Παπαγεωργίου
15-05-2024 | 19:50
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η απλοποίηση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων δεν είναι απλή υπόθεση. Χρειάζεται να κάνουμε την άσκηση
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Πρόκειται για ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που απασχολούν τις Βρυξέλλες και εντάσσονται στο διάλογο για τον επόμενο κοινοτικό προϋπολογισμό 2028-34. Δυστυχώς, ελάχιστα έχει απασχολήσει τον προεκλογικό διάλογο στη χώρα (έως καθόλου) και ελάχιστοι είναι εκείνοι που έχουν προτεραιοποήσει το ζήτημα εσωτερικά.

Η «απλοποίηση» των διαδικασιών της ΕΕ σε ό,τι αφορά την εκταμίευση των κοινοτικών κονδυλίων αποτελεί βασικό ζητούμενο σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Στην Ελλάδα, με τον όρο «simplification» προφανώς εννοούμε την αλλαγή των διαδικασιών ώστε αφενός μεν οι διαχειριστικές αρχές να σηκώνουν μικρότερο διοικητικό βάρος, αφετέρου δε οι αποδέκτες των κονδυλίων να μη χρειάζονται… φροντιστήριο και διδακτορικό προκειμένου να ανταποκριθούν στις υφιστάμενες χαοτικές διαχειριστικές διαδικασίες. Με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για όσους έχουν χτίσει την επαγγελματική τους καριέρα εκμεταλλευόμενοι το αντίστοιχο χάος.

Το συγκριτικό παράδειγμα της διαδικασίας του Ταμείου Ανάκαμψης σε σχέση με τα κονδύλια της πολιτικής συνοχής είναι χαρακτηριστικό. Οι εκταμιεύσεις με βάση την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων φαίνεται να αποτελεί προτιμητέο πλέον μοντέλο διαχείρισης στις Βρυξέλλες (και στην Αθήνα). Αυτή όμως η απλοποίηση δεν είναι τόσο «αθώα» όσο δείχνει.

Αν αναλογιστεί κανείς το γεγονός ότι οι 27 αναζητούν σημαντικά διευρυμένους πόρους τους οποίους οι net contributors δε δείχνουν διατεθειμένοι να συνεισφέρουν, η «απλοποίηση» αναμένεται να περιλαμβάνει τη δημιουργία μίας μοναδικής «χρηματοδοτικής ροής» που θα περιλαμβάνει όσα κονδύλια δε βρίσκονται σε «κλειστούς φακέλους». Ένα κράτος – μέλος, λοιπόν, θα έχει την ευελιξία να επιλέγει με βάση το εθνικό του πλάνο ανάπτυξης πού θα οδηγούνται τα κονδύλια αυτά, τα οποία όμως θα είναι πεπερασμένα. Από εκεί θα χρηματοδοτεί το σύνολο των αναγκών του. Από τη συνοχή έως τις έκτακτες ανάγκες λόγω κρίσεων.

Τα χαρακτηριστικά του μοντέλου αυτού δεν είναι κατ’ ανάγκη αρνητικά. Άλλωστε ήδη σας έχουμε μεταφέρει τα βασικότερα δεδομένα του επόμενου κοινοτικού προϋπολογισμού με βάση τις έως τώρα άτυπες συζητήσεις. Αυτό που είναι επιβεβλημένο να γίνει είναι η άσκηση από την πλευρά μας, έτσι ώστε να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων, με λιγότερα διαθέσιμα κονδύλια για περισσότερες ανάγκες.

Είναι μάλλον βέβαιο ότι για προεκλογικούς λόγους, κανείς -κυβέρνηση και αντιπολίτευση- δεν πρόκειται να προχωρήσει ανοικτά, ρεαλιστικά και με σθένος στην άσκηση αυτή. Με δεδομένο ωστόσο ότι η κυβέρνηση θα είναι αυτή που θα κληθεί άμεσα να λάβει θέση στις -ουσιαστικά εν εξελίξει- διαπραγματεύσεις, εύλογα θεωρούμε ότι η άσκηση αυτή έχει ήδη πραγματοποιηθεί. Έστω και ατύπως. Διαφορετικά, μετά τις ευρωεκλογές, πράγματι θα βρεθούμε προ εκπλήξεων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:01

Σερβία: Μεταρρυθμίσεις και εναρμόνιση με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ ζήτησε ο Κόστα

15:01

Eurobank Research: Τα hard και soft data της ελληνικής οικονομίας λίγο πριν το ΑΕΠ

14:58

Πρόεδρος Λιβάνου: «Τελευταία ευκαιρία η συμφωνία για μια συνολική κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ»

14:50

Ρωσία: «Η Ευρώπη εξοπλίζεται μέχρι τα δόντια» - Κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι πυροδοτούν κούρσα εξοπλισμών

14:41

Το «ζωγραφιστό χωριό» της Ελλάδας που μαγεύει επισκέπτες από όλο τον κόσμο

14:37

Μαρινάκης: Τα κόμματα που μιλούσαν περί κυβέρνησης υποδίκων, έχουν να πουν κάτι;

14:30

«Πικρή ήττα» η μη εκλογή της Γερμανίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

14:24

Από κάπνισμα μελισσών η πυρκαγιά στο λόφο της Φιλοθέης - Αναζητούνται οι μελισσοκόμοι

14:20

Δήμας: Νέες βιοκλιματικές σχολικές υποδομές σε Ηράκλειο και Χανιά

14:13

Κώτσηρας: Μετατρέπουμε την ανάπτυξη σε έμπρακτη στήριξη για κάθε πολίτη

14:10

Στρατηγική επανατοποθέτηση της More: Επικέντρωση σε τομείς υψηλής απόδοσης

14:07

Μπρατάκος: «Μεγάλο εθνικό στοίχημα η παραγωγική αναβάθμιση της χώρας»

14:04

Διακυβεύεται η ασφάλεια και η επάρκεια αίματος στην Ελλάδα, προειδοποιούν ΕΚΕΑ και ΠΑΣΠΑΜΑ

14:02

Ο χάρτης με τους καρχαρίες στην Ελλάδα - Σε ποιες θάλασσες κόβουν βόλτες

13:54

ΥΠΕΞ: Συγχαρητήριο μήνυμα στις χώρες που εξελέγησαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

13:43

Μητσοτάκης: Γεωπολιτική αναβάθμιση της Βουλγαρίας με χερσαίο άξονα από την Ελλάδα έως την Ουκρανία

13:37

Υποκλοπές: Αίτημα Κουκάκη για ανάσυρση της δικογραφίας από το αρχείο

13:31

REMAX Ελλάς: Οικιστικά ακίνητα άνω των 20 ετών στις πρώτες επιλογές των αγοραστών ακινήτων

13:28

Εξώδικο ΕΚΠΟΙΖΩ κατά της ασφαλιστικής ΝΝ Hellas για αυξήσεις σε ισόβια συμβόλαια υγείας

13:24

Εθνικό Σχέδιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη προτείνει ο Γ. Στουρνάρας

13:19

Ιράν: Ο ανώτατος ηγέτης κατηγορεί τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ότι επιδιώκουν να σπείρουν τη διχόνοια στη χώρα

13:14

Ισραήλ: Η δημοτικότητα του Νετανιάχου μειώνεται στο βόρειο τμήμα της χώρας

13:10

Η τεχνητή νοημοσύνη παραμένει ο βασικός μοχλός των αποτιμήσεων στις παγκόσμιες αγορές

13:03

ΟΗΕ: Η Τεχνητή Νοημοσύνη «στραγγίζει» τους φυσικούς πόρους

12:54

Η ΔΕΗ εξαγοράζει αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα από τον όμιλο Motor Oil

12:50

Κικίλιας: Στα λιμάνια μας η ασφάλεια επιβατών, νησιωτών και ταξιδιωτών είναι αδιαπραγμάτευτη

12:41

Δημοσιεύθηκε η απόφαση του ΑΠ για τους δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη

12:40

Επιστολή ΕΣΠ προς υπουργείο Ανάπτυξης για τις νέες επιβαρύνσεις στις ταχυμεταφορές

12:39

EY Ελλάδος και Πανεπιστήμιο Πειραιώς ενώνουν δυνάμεις στο Project Management

12:38

Πού κατευθύνονται τα κονδύλια του ΕΣΠΑ - Οι τελευταίες αλλαγές