ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Η απλοποίηση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων δεν είναι απλή υπόθεση. Χρειάζεται να κάνουμε την άσκηση

Γιάννης Παπαγεωργίου
15-05-2024 | 19:50
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η απλοποίηση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων δεν είναι απλή υπόθεση. Χρειάζεται να κάνουμε την άσκηση
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Πρόκειται για ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που απασχολούν τις Βρυξέλλες και εντάσσονται στο διάλογο για τον επόμενο κοινοτικό προϋπολογισμό 2028-34. Δυστυχώς, ελάχιστα έχει απασχολήσει τον προεκλογικό διάλογο στη χώρα (έως καθόλου) και ελάχιστοι είναι εκείνοι που έχουν προτεραιοποήσει το ζήτημα εσωτερικά.

Η «απλοποίηση» των διαδικασιών της ΕΕ σε ό,τι αφορά την εκταμίευση των κοινοτικών κονδυλίων αποτελεί βασικό ζητούμενο σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Στην Ελλάδα, με τον όρο «simplification» προφανώς εννοούμε την αλλαγή των διαδικασιών ώστε αφενός μεν οι διαχειριστικές αρχές να σηκώνουν μικρότερο διοικητικό βάρος, αφετέρου δε οι αποδέκτες των κονδυλίων να μη χρειάζονται… φροντιστήριο και διδακτορικό προκειμένου να ανταποκριθούν στις υφιστάμενες χαοτικές διαχειριστικές διαδικασίες. Με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για όσους έχουν χτίσει την επαγγελματική τους καριέρα εκμεταλλευόμενοι το αντίστοιχο χάος.

Το συγκριτικό παράδειγμα της διαδικασίας του Ταμείου Ανάκαμψης σε σχέση με τα κονδύλια της πολιτικής συνοχής είναι χαρακτηριστικό. Οι εκταμιεύσεις με βάση την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων φαίνεται να αποτελεί προτιμητέο πλέον μοντέλο διαχείρισης στις Βρυξέλλες (και στην Αθήνα). Αυτή όμως η απλοποίηση δεν είναι τόσο «αθώα» όσο δείχνει.

Αν αναλογιστεί κανείς το γεγονός ότι οι 27 αναζητούν σημαντικά διευρυμένους πόρους τους οποίους οι net contributors δε δείχνουν διατεθειμένοι να συνεισφέρουν, η «απλοποίηση» αναμένεται να περιλαμβάνει τη δημιουργία μίας μοναδικής «χρηματοδοτικής ροής» που θα περιλαμβάνει όσα κονδύλια δε βρίσκονται σε «κλειστούς φακέλους». Ένα κράτος – μέλος, λοιπόν, θα έχει την ευελιξία να επιλέγει με βάση το εθνικό του πλάνο ανάπτυξης πού θα οδηγούνται τα κονδύλια αυτά, τα οποία όμως θα είναι πεπερασμένα. Από εκεί θα χρηματοδοτεί το σύνολο των αναγκών του. Από τη συνοχή έως τις έκτακτες ανάγκες λόγω κρίσεων.

Τα χαρακτηριστικά του μοντέλου αυτού δεν είναι κατ’ ανάγκη αρνητικά. Άλλωστε ήδη σας έχουμε μεταφέρει τα βασικότερα δεδομένα του επόμενου κοινοτικού προϋπολογισμού με βάση τις έως τώρα άτυπες συζητήσεις. Αυτό που είναι επιβεβλημένο να γίνει είναι η άσκηση από την πλευρά μας, έτσι ώστε να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων, με λιγότερα διαθέσιμα κονδύλια για περισσότερες ανάγκες.

Είναι μάλλον βέβαιο ότι για προεκλογικούς λόγους, κανείς -κυβέρνηση και αντιπολίτευση- δεν πρόκειται να προχωρήσει ανοικτά, ρεαλιστικά και με σθένος στην άσκηση αυτή. Με δεδομένο ωστόσο ότι η κυβέρνηση θα είναι αυτή που θα κληθεί άμεσα να λάβει θέση στις -ουσιαστικά εν εξελίξει- διαπραγματεύσεις, εύλογα θεωρούμε ότι η άσκηση αυτή έχει ήδη πραγματοποιηθεί. Έστω και ατύπως. Διαφορετικά, μετά τις ευρωεκλογές, πράγματι θα βρεθούμε προ εκπλήξεων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:04

Ποια είναι η καλύτερη θερμοκρασία για να πίνεις νερό;

14:59

Πέντε ηπειρωτικοί προορισμοί στην Ελλάδα που μοιάζουν με νησί

14:53

Χάσατε το κινητό σας; Πέντε άμεσα βήματα ασφάλειας από Kaspersky

14:52

Αυξήθηκε η κυκλοφορία των πλοίων στα Στενά του Ορμούζ μετά τις υπογραφές ΗΠΑ - Ιράν

14:45

Συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν: Πολλά ΜΜΕ επικρίνουν τις «παραχωρήσεις» που έκανε ο Τραμπ

14:44

Στελέχη της Κομισιόν επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις της Ελληνικό Μετρό στη Θεσσαλονίκη

14:43

Ενεργοποιήθηκε το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας

14:41

Πιερρακάκης: «Οι ευρωπαϊκές αποταμιεύσεις μπορούν να αποτελέσουν μέρος της απάντησης»

14:34

Η Ελλάδα 50η και φέτος στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας του IMD

14:33

Κεραμέως: Ευρωπαϊκό πρότυπο κοινωνικού διαλόγου η Εθνική Κοινωνική Συμφωνία

14:31

Ουκρανία: Στο επίκεντρο της συνάντησης Ράμσταϊν η αντιαεροπορική άμυνα

14:28

Κάλας: «Η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη σε μία εποικοδομητική σχέση με το Ισραήλ»

14:22

Πάτησε ξανά το κουμπί της παύσης η BoE - Στο 3,75% τα επιτόκια

14:17

Κουκ: Η Apple θα αυξήσει τις τιμές λόγω έλλειψης chip μνήμης

14:12

ΕΚΠΟΙΖΩ: Να σταματήσουν οι παρερμηνείες για τους δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη

14:07

Χέγκσεθ: «Οι ΗΠΑ θα επανεξετάσουν την στρατιωτική τους παρουσία στην Ευρώπη»

14:00

Μητσοτάκης: Ευρωπαϊκό μοντέλο ο κοινωνικός διάλογος στην Ελλάδα

13:58

Σιδηρόδρομοι: Παραδίδεται το πρώτο ενισχυμένο τμήμα της γραμμής Αθήνα - Θεσσαλονίκη

13:58

Κάπλαν (Goldman Sachs): Η Fed ίσως χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια από τον Σεπτέμβριο

13:47

Τουρνάς: 550.000 καθαρισμοί οικοπέδων μέχρι σήμερα - Από 23 Ιουνίου οι έλεγχοι

13:43

Το νέο παγοθραυστικό δεξαμενόπλοιο της Ρωσίας είναι έτοιμο για υπηρεσία

13:30

Μαρινάκης: Η μάχη κατά της ακρίβειας παραμένει σταθερή προτεραιότητα της κυβέρνησης

13:28

ΔΟΕ - Μπιρόλ: «Το βάζο έσπασε. Τα Στενά του Ορμούζ έκλεισαν μία φορά και μπορεί να ξανακλείσουν»

13:23

Γερμανία: Ο όμιλος Volkswagen θα καταργήσει 50.000 θέσεις εργασίας ως το 2030

13:11

Ελβετία: ΗΠΑ και Ιράν θα έχουν συνομιλίες αύριο, Παρασκευή, στο Μπούργκενστοκ

12:59

Ακαθάριστα οικόπεδα: Τέλος οι παρατάσεις - Πότε ξεκινούν οι έλεγχοι

12:57

Βρούτσης: Αισθητή μείωση της αθλητικής βίας, ρεκόρ 15ετίας στην αύξηση εισιτηρίων

12:52

Η ΑΑΔΕ αναβαθμίζει τη φυσική εξυπηρέτηση με το νέο δίκτυο «myPoint»

12:47

Ισραήλ: Διαπραγματεύσεις με ΗΠΑ για τη διατήρηση των στρατευμάτων του στον Λίβανο

12:46

Γαλλία: Στους 40°C αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία στο Παρίσι και στα κεντροανατολικά