ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Η απλοποίηση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων δεν είναι απλή υπόθεση. Χρειάζεται να κάνουμε την άσκηση

Γιάννης Παπαγεωργίου
15-05-2024 | 19:50
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η απλοποίηση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων δεν είναι απλή υπόθεση. Χρειάζεται να κάνουμε την άσκηση
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Πρόκειται για ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που απασχολούν τις Βρυξέλλες και εντάσσονται στο διάλογο για τον επόμενο κοινοτικό προϋπολογισμό 2028-34. Δυστυχώς, ελάχιστα έχει απασχολήσει τον προεκλογικό διάλογο στη χώρα (έως καθόλου) και ελάχιστοι είναι εκείνοι που έχουν προτεραιοποήσει το ζήτημα εσωτερικά.

Η «απλοποίηση» των διαδικασιών της ΕΕ σε ό,τι αφορά την εκταμίευση των κοινοτικών κονδυλίων αποτελεί βασικό ζητούμενο σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Στην Ελλάδα, με τον όρο «simplification» προφανώς εννοούμε την αλλαγή των διαδικασιών ώστε αφενός μεν οι διαχειριστικές αρχές να σηκώνουν μικρότερο διοικητικό βάρος, αφετέρου δε οι αποδέκτες των κονδυλίων να μη χρειάζονται… φροντιστήριο και διδακτορικό προκειμένου να ανταποκριθούν στις υφιστάμενες χαοτικές διαχειριστικές διαδικασίες. Με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για όσους έχουν χτίσει την επαγγελματική τους καριέρα εκμεταλλευόμενοι το αντίστοιχο χάος.

Το συγκριτικό παράδειγμα της διαδικασίας του Ταμείου Ανάκαμψης σε σχέση με τα κονδύλια της πολιτικής συνοχής είναι χαρακτηριστικό. Οι εκταμιεύσεις με βάση την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων φαίνεται να αποτελεί προτιμητέο πλέον μοντέλο διαχείρισης στις Βρυξέλλες (και στην Αθήνα). Αυτή όμως η απλοποίηση δεν είναι τόσο «αθώα» όσο δείχνει.

Αν αναλογιστεί κανείς το γεγονός ότι οι 27 αναζητούν σημαντικά διευρυμένους πόρους τους οποίους οι net contributors δε δείχνουν διατεθειμένοι να συνεισφέρουν, η «απλοποίηση» αναμένεται να περιλαμβάνει τη δημιουργία μίας μοναδικής «χρηματοδοτικής ροής» που θα περιλαμβάνει όσα κονδύλια δε βρίσκονται σε «κλειστούς φακέλους». Ένα κράτος – μέλος, λοιπόν, θα έχει την ευελιξία να επιλέγει με βάση το εθνικό του πλάνο ανάπτυξης πού θα οδηγούνται τα κονδύλια αυτά, τα οποία όμως θα είναι πεπερασμένα. Από εκεί θα χρηματοδοτεί το σύνολο των αναγκών του. Από τη συνοχή έως τις έκτακτες ανάγκες λόγω κρίσεων.

Τα χαρακτηριστικά του μοντέλου αυτού δεν είναι κατ’ ανάγκη αρνητικά. Άλλωστε ήδη σας έχουμε μεταφέρει τα βασικότερα δεδομένα του επόμενου κοινοτικού προϋπολογισμού με βάση τις έως τώρα άτυπες συζητήσεις. Αυτό που είναι επιβεβλημένο να γίνει είναι η άσκηση από την πλευρά μας, έτσι ώστε να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων, με λιγότερα διαθέσιμα κονδύλια για περισσότερες ανάγκες.

Είναι μάλλον βέβαιο ότι για προεκλογικούς λόγους, κανείς -κυβέρνηση και αντιπολίτευση- δεν πρόκειται να προχωρήσει ανοικτά, ρεαλιστικά και με σθένος στην άσκηση αυτή. Με δεδομένο ωστόσο ότι η κυβέρνηση θα είναι αυτή που θα κληθεί άμεσα να λάβει θέση στις -ουσιαστικά εν εξελίξει- διαπραγματεύσεις, εύλογα θεωρούμε ότι η άσκηση αυτή έχει ήδη πραγματοποιηθεί. Έστω και ατύπως. Διαφορετικά, μετά τις ευρωεκλογές, πράγματι θα βρεθούμε προ εκπλήξεων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:57

Μεγάλη συγκέντρωση πυρκαγιών το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Κεντρική Μακεδονία

23:47

Βραζιλία: Οι ανθρωποκτονίες στο χαμηλότερο επίπεδο το 2025 - Ρεκόρ στις γυναικοκτονίες

23:35

Κουβέιτ: Σειρήνες συναγερμού για ιρανική επίθεση με πυραύλους και drones

23:26

Intel: Η ταχύτερη αύξηση πωλήσεων εδώ και 15 χρόνια - «Άλμα» 12% της μετοχής

23:10

Wall Street: Πτώση άνω του 2% ο Nasdaq με «βαρίδια» Alphabet και Tesla - 500 μονάδες κάτω ο Dow

22:58

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης οι εκδηλώσεις μνήμης για το Μάτι – Τρισάγιο, προσκλητήριο νεκρών και πορεία στο δρόμο της φωτιάς

22:48

Πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη

22:28

Γερμανία: Αποσύρει από την Ερυθρά Θάλασσα δύο πολεμικά πλοία - Θα συμμετείχαν σε επιχείρηση στο Ορμούζ

22:15

Ισπανία: Πυρκαγιά 60 χλμ. δυτικά της Μαδρίτης - Εκκενώθηκε δήμος 3.500 κατοίκων

21:56

Πετρέλαιο: Ράλι 7,5% για το Brent, ξεπέρασε τα 101 δολάρια

21:49

Τραμπ: Ο Σι Τζινπίνγκ θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ στις 24 Σεπτεμβρίου

21:29

Χαλκιδική: Επείγουσα προκαταρκτική έρευνα για «ανεξέλεγκτες χωματερές» σε περιοχές της Σιθωνίας

21:19

Ρεκόρ πτωχεύσεων στη Γερμανία

21:04

Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Πώς φτάσαμε στην ολοκλήρωση του Ε65

21:00

Χρυσός: Πτώση 2% καθώς η άνοδος του πετρελαίου «φουντώνει» ξανά τα επιτόκια

20:49

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει εκθετικά τον κίνδυνο πνιγμού - 300.000 θάνατοι ετησίως

20:45

Τράπεζα Πειραιώς: Επιστροφή κεφαλαίου 0,40 ευρώ ανά μετοχή από τις 7 Αυγούστου

20:37

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο στην ΠΕ Ρόδου - 51 πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο

20:16

Μητσοτάκης: «Ο Ε65 είναι η απάντηση στην ερώτηση πού πηγαίνουν τα λεφτά από το Ταμείο Ανάκαμψης»

20:09

ΥΠΕΞ: Καταδικάζουμε απερίφραστα τις απειλές των Χούθι κατά της ναυσιπλοΐας από και προς τη Σαουδική Αραβία

20:06

Μέση Ανατολή: Ξαναγράφεται ο χάρτης των ροών πετρελαίου

19:54

Ποιος είναι ο Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας - Ε65

19:43

Ευρωαγορές: Κόκκινα ταμπλό με φόντο πετρέλαιο και Μέση Ανατολή

19:41

Ιρανικά ΜΜΕ: Αμερικανικός πύραυλος έπληξε το νησί Κεσμ

19:36

Έκρηξη σε εργοστάσιο επισκευής σκαφών στα Χανιά - Ένας σοβαρά τραυματίας

19:25

Παπαθανάσης: Η στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας αποτέλεσμα της ισχυρής οικονομίας

19:21

21ο πακέτο κυρώσεων: Η ΕΕ «χτυπά» σκληρά ρωσική ενέργεια, τράπεζες και κρυπτονομίσματα

19:13

Interwood: Νέο έργο 900.000 ευρώ στο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά

19:08

Μητσοτάκης για ηλεκτρικά πατίνια: «Όταν μιλάμε για παιδιά, πρόληψη και ασφάλεια έρχονται πρώτες»

18:49

Alpha Bank: Ακυρώνει 59 εκατ. μετοχές - Στις 28 Ιουλίου η παύση διαπραγμάτευσης