ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Η απλοποίηση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων δεν είναι απλή υπόθεση. Χρειάζεται να κάνουμε την άσκηση

Γιάννης Παπαγεωργίου
15-05-2024 | 19:50
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η απλοποίηση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων δεν είναι απλή υπόθεση. Χρειάζεται να κάνουμε την άσκηση

Πρόκειται για ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που απασχολούν τις Βρυξέλλες και εντάσσονται στο διάλογο για τον επόμενο κοινοτικό προϋπολογισμό 2028-34. Δυστυχώς, ελάχιστα έχει απασχολήσει τον προεκλογικό διάλογο στη χώρα (έως καθόλου) και ελάχιστοι είναι εκείνοι που έχουν προτεραιοποήσει το ζήτημα εσωτερικά.

Η «απλοποίηση» των διαδικασιών της ΕΕ σε ό,τι αφορά την εκταμίευση των κοινοτικών κονδυλίων αποτελεί βασικό ζητούμενο σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Στην Ελλάδα, με τον όρο «simplification» προφανώς εννοούμε την αλλαγή των διαδικασιών ώστε αφενός μεν οι διαχειριστικές αρχές να σηκώνουν μικρότερο διοικητικό βάρος, αφετέρου δε οι αποδέκτες των κονδυλίων να μη χρειάζονται… φροντιστήριο και διδακτορικό προκειμένου να ανταποκριθούν στις υφιστάμενες χαοτικές διαχειριστικές διαδικασίες. Με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για όσους έχουν χτίσει την επαγγελματική τους καριέρα εκμεταλλευόμενοι το αντίστοιχο χάος.

Το συγκριτικό παράδειγμα της διαδικασίας του Ταμείου Ανάκαμψης σε σχέση με τα κονδύλια της πολιτικής συνοχής είναι χαρακτηριστικό. Οι εκταμιεύσεις με βάση την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων φαίνεται να αποτελεί προτιμητέο πλέον μοντέλο διαχείρισης στις Βρυξέλλες (και στην Αθήνα). Αυτή όμως η απλοποίηση δεν είναι τόσο «αθώα» όσο δείχνει.

Αν αναλογιστεί κανείς το γεγονός ότι οι 27 αναζητούν σημαντικά διευρυμένους πόρους τους οποίους οι net contributors δε δείχνουν διατεθειμένοι να συνεισφέρουν, η «απλοποίηση» αναμένεται να περιλαμβάνει τη δημιουργία μίας μοναδικής «χρηματοδοτικής ροής» που θα περιλαμβάνει όσα κονδύλια δε βρίσκονται σε «κλειστούς φακέλους». Ένα κράτος – μέλος, λοιπόν, θα έχει την ευελιξία να επιλέγει με βάση το εθνικό του πλάνο ανάπτυξης πού θα οδηγούνται τα κονδύλια αυτά, τα οποία όμως θα είναι πεπερασμένα. Από εκεί θα χρηματοδοτεί το σύνολο των αναγκών του. Από τη συνοχή έως τις έκτακτες ανάγκες λόγω κρίσεων.

Τα χαρακτηριστικά του μοντέλου αυτού δεν είναι κατ’ ανάγκη αρνητικά. Άλλωστε ήδη σας έχουμε μεταφέρει τα βασικότερα δεδομένα του επόμενου κοινοτικού προϋπολογισμού με βάση τις έως τώρα άτυπες συζητήσεις. Αυτό που είναι επιβεβλημένο να γίνει είναι η άσκηση από την πλευρά μας, έτσι ώστε να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων, με λιγότερα διαθέσιμα κονδύλια για περισσότερες ανάγκες.

Είναι μάλλον βέβαιο ότι για προεκλογικούς λόγους, κανείς -κυβέρνηση και αντιπολίτευση- δεν πρόκειται να προχωρήσει ανοικτά, ρεαλιστικά και με σθένος στην άσκηση αυτή. Με δεδομένο ωστόσο ότι η κυβέρνηση θα είναι αυτή που θα κληθεί άμεσα να λάβει θέση στις -ουσιαστικά εν εξελίξει- διαπραγματεύσεις, εύλογα θεωρούμε ότι η άσκηση αυτή έχει ήδη πραγματοποιηθεί. Έστω και ατύπως. Διαφορετικά, μετά τις ευρωεκλογές, πράγματι θα βρεθούμε προ εκπλήξεων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:04

Ποια ήταν η καλύτερη ελληνική ταινία της χρονιάς;

14:00

Πόσα χρήματα κέρδισε το 2025 ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

13:58

Εκδόθηκε η πρώτη άδεια επισκευής κτηρίου που επλήγη στις πυρκαγιές του καλοκαιριού 2025

13:53

Στη Σουηδία άνοιξε εμπορικό κέντρο που μετατρέπει σκουπίδια σε στυλάτα ρούχα

13:34

Εγκρίθηκαν οι ΕΠΜ για τα Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα Ιονίου και Νοτίου Αιγαίου

13:23

Βασιλική Λαζαράκου: Επανεξελέγη στο προεδρείο της Επιτροπής για την Εταιρική Διακυβέρνηση του ΟΟΣΑ

13:05

Από τι θα εξαρτηθούν οι τιμές ρεύματος το 2026, τα σενάρια

12:58

ΕΛΣΤΑΤ: Οι ανεξάρτητες επιχειρήσεις στήριξαν την ελληνική οικονομία το 2023

12:49

Νέο ρεκόρ για τον χαλκό: Μία ανάσα από τα 13.000 δολάρια - Προς άλμα 16ετίας

12:46

Γεωργόπουλος (Πειραιώς): Η διάχυση εργαλείων ΑΙ θα φέρει επανάσταση στην παραγωγικότητα

12:34

Κρεμλίνο: Το Κίεβο να αποσύρει τα στρατεύματα από το Ντονμπάς

12:28

Στουρνάρας για επιτόκια: Πρέπει να διατηρήσουμε τις επιλογές μας ανοιχτές

12:21

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 12,5% στις οικοδομικές άδειες τον Σεπτέμβριο

12:09

Απολογισμός Δράσεων ΔΥΠΑ 2025 - Δεξιότητες, εργασία και ασφάλεια ζωής

11:56

Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει την αστική υγεία πλήττοντας 4,4 δισ. κατοίκους παγκοσμίως

11:44

Πρωτοχρονιά με τσουχτερό κρύο - Η πρόγνωση για χιόνια

11:30

Citi: Σύσταση buy και τιμή-στόχος 52 ευρώ για τη Metlen

11:15

ΧΑ: Ήπιες απώλειες μετά την πενθήμερη διακοπή

11:15

Εκτέλεση Προϋπολογισμού: Πρωτογενές πλεόνασμα 12,7 δισ. στο 11μηνο

10:52

Eurobank: Αγορά 682.000 ιδίων μετοχών έναντι 2,4 εκατ. ευρώ

10:47

Allwyn: Απέκτησε 120.023 μετοχές ΟΠΑΠ αξίας 2,2 εκατ. ευρώ

10:46

Ευρωαγορές: Με οριακές διακυμάνσεις στην τελευταία εβδομάδα του έτους

10:37

Διασπά τα 90.000 δολάρια το Bitcoin - Ελπίδες για πρωτοχρονιάτικο rebound

10:30

Κορκίδης: Ενθαρρυντική η αγοραστική κίνηση στις αγορές των αστικών κέντρων

10:20

Νότια Κορέα: Η τέως πρώτη κυρία κατηγορείται για δωροδοκίες αξίας 200.000 δολαρίων

09:54

Υπουργείο Παιδείας: Ποσό 4,14 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση 12 φοιτητικών εστιών

09:51

Η σουηδική πόλη που «μετακομίζει» λόγω εξορυκτικής δραστηριότητας

09:33

Εκτροχιασμός επιβατικού συρμού στο Μεξικό - Τουλάχιστον 13 νεκροί

09:24

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε δύο δοκιμές πυραύλων κρουζ μακρού βεληνεκούς

09:05

Αγρότες: Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις με αποκλεισμούς παρακαμπτηρίων οδών