ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Η απλοποίηση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων δεν είναι απλή υπόθεση. Χρειάζεται να κάνουμε την άσκηση

Γιάννης Παπαγεωργίου
15-05-2024 | 19:50
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η απλοποίηση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων δεν είναι απλή υπόθεση. Χρειάζεται να κάνουμε την άσκηση

Πρόκειται για ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που απασχολούν τις Βρυξέλλες και εντάσσονται στο διάλογο για τον επόμενο κοινοτικό προϋπολογισμό 2028-34. Δυστυχώς, ελάχιστα έχει απασχολήσει τον προεκλογικό διάλογο στη χώρα (έως καθόλου) και ελάχιστοι είναι εκείνοι που έχουν προτεραιοποήσει το ζήτημα εσωτερικά.

Η «απλοποίηση» των διαδικασιών της ΕΕ σε ό,τι αφορά την εκταμίευση των κοινοτικών κονδυλίων αποτελεί βασικό ζητούμενο σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Στην Ελλάδα, με τον όρο «simplification» προφανώς εννοούμε την αλλαγή των διαδικασιών ώστε αφενός μεν οι διαχειριστικές αρχές να σηκώνουν μικρότερο διοικητικό βάρος, αφετέρου δε οι αποδέκτες των κονδυλίων να μη χρειάζονται… φροντιστήριο και διδακτορικό προκειμένου να ανταποκριθούν στις υφιστάμενες χαοτικές διαχειριστικές διαδικασίες. Με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για όσους έχουν χτίσει την επαγγελματική τους καριέρα εκμεταλλευόμενοι το αντίστοιχο χάος.

Το συγκριτικό παράδειγμα της διαδικασίας του Ταμείου Ανάκαμψης σε σχέση με τα κονδύλια της πολιτικής συνοχής είναι χαρακτηριστικό. Οι εκταμιεύσεις με βάση την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων φαίνεται να αποτελεί προτιμητέο πλέον μοντέλο διαχείρισης στις Βρυξέλλες (και στην Αθήνα). Αυτή όμως η απλοποίηση δεν είναι τόσο «αθώα» όσο δείχνει.

Αν αναλογιστεί κανείς το γεγονός ότι οι 27 αναζητούν σημαντικά διευρυμένους πόρους τους οποίους οι net contributors δε δείχνουν διατεθειμένοι να συνεισφέρουν, η «απλοποίηση» αναμένεται να περιλαμβάνει τη δημιουργία μίας μοναδικής «χρηματοδοτικής ροής» που θα περιλαμβάνει όσα κονδύλια δε βρίσκονται σε «κλειστούς φακέλους». Ένα κράτος – μέλος, λοιπόν, θα έχει την ευελιξία να επιλέγει με βάση το εθνικό του πλάνο ανάπτυξης πού θα οδηγούνται τα κονδύλια αυτά, τα οποία όμως θα είναι πεπερασμένα. Από εκεί θα χρηματοδοτεί το σύνολο των αναγκών του. Από τη συνοχή έως τις έκτακτες ανάγκες λόγω κρίσεων.

Τα χαρακτηριστικά του μοντέλου αυτού δεν είναι κατ’ ανάγκη αρνητικά. Άλλωστε ήδη σας έχουμε μεταφέρει τα βασικότερα δεδομένα του επόμενου κοινοτικού προϋπολογισμού με βάση τις έως τώρα άτυπες συζητήσεις. Αυτό που είναι επιβεβλημένο να γίνει είναι η άσκηση από την πλευρά μας, έτσι ώστε να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων, με λιγότερα διαθέσιμα κονδύλια για περισσότερες ανάγκες.

Είναι μάλλον βέβαιο ότι για προεκλογικούς λόγους, κανείς -κυβέρνηση και αντιπολίτευση- δεν πρόκειται να προχωρήσει ανοικτά, ρεαλιστικά και με σθένος στην άσκηση αυτή. Με δεδομένο ωστόσο ότι η κυβέρνηση θα είναι αυτή που θα κληθεί άμεσα να λάβει θέση στις -ουσιαστικά εν εξελίξει- διαπραγματεύσεις, εύλογα θεωρούμε ότι η άσκηση αυτή έχει ήδη πραγματοποιηθεί. Έστω και ατύπως. Διαφορετικά, μετά τις ευρωεκλογές, πράγματι θα βρεθούμε προ εκπλήξεων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:35

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων Ουκρανίας, Ρωσίας και ΗΠΑ την Πέμπτη

17:30

Τις παραιτήσεις της διοίκησης του ΟΣΕΘ ζήτησε ο Κυρανάκης

17:26

Στο Ομάν και όχι στην Τουρκία οι συνομιλίες ΗΠΑ και Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης

17:19

Ευρωκοινοβούλιο: Επιστρέφει στο προσκήνιο το trade deal με ΗΠΑ

17:18

ΑΑΔΕ: Έναρξη της ψηφιακής εφαρμογής για απαλλαγή ΑμεΑ από τα τέλη κυκλοφορίας

17:13

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ μειώνει κατά 700 άτομα τον αριθμό των πρακτόρων της ICE στη Μινεσότα

17:07

Τηλεφωνική επικοινωνία Σι Τζινπίνγκ - Τραμπ

17:00

Οι γιατροί προτείνουν άφθονα λαχανικά αλλά οι τιμές στα ράφια απλησίαστες!

16:58

Κομισιόν: Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις για το περιστατικό στη Χίο

16:57

ΕΕ: Ένα βήμα πιο κοντά στη χορήγηση δανείου 90 δισ. ευρώ στην Ουκρανία

16:48

Χωρίς κατεύθυνση η Wall Street με τα φώτα στην Alphabet

16:47

Berenberg: Η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια στο 3% έως τις αρχές του 2028

16:46

ΗΡΩΝ: Νέο «πορτοκαλί» τιμολόγιο ρεύματος για επιχειρήσεις

16:21

Νέο ρεκόρ για τον Έλον Μασκ - Η περιουσία του ξεπέρασε τα 800 δισ. δολάρια

16:15

Σε εξέλιξη ΕΔΕ για το πολύνεκρο ναυάγιο στη Χίο

16:10

Δώδεκα Ισραηλινοί κατηγορούνται σε υπόθεση λαθρεμπορίου προϊόντων προς την Χαμάς στη Γάζα

16:02

Deloitte: Χρηματοοικονομικός σύμβουλος της ΕΑΣ στη στρατηγική συνεργασία της με την CSG

16:01

Ρωσία: Η πρόταση του Ιράν για το ουράνιο είναι ακόμη στο «τραπέζι»

15:55

ΕΑΕΕ: Άνοδος στην ασφάλιση κατοικιών - Περίπου 1,3 εκατ. ενεργά συμβόλαια

15:52

Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ: Αυτοματοποιεί την έκδοση Περιβαλλοντικών Δηλώσεων Προϊόντος για όλες τις μονάδες σκυροδέματος

15:52

Η Ensofi ιδρύει νέα μητρική εταιρεία συμμετοχών που θα ενσωματώνει την ΤΕΜΕΣ

15:43

ΗΠΑ: Λιγότερες του αναμενόμενου οι νέες θέσεις εργασίας ιδιωτικού τομέα τον Ιανουάριο

15:31

Ανδρουλάκης: Χρέος του κράτους η ασφάλεια στις εργασιακές συνθήκες και τα εργασιακά δικαιώματα

15:23

Το σπίτι του Breaking Bad έμεινε απούλητο - Μειώνεται κατά 90% η τιμή

15:20

Κρεμλίνο: Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε στην Ουκρανία μέχρι να πάρει αποφάσεις το Κίεβο

15:09

Χατζηδάκης για συνταγματική αναθεώρηση με «ρήτρα» ελέγχου δαπανών: «Να μην ζήσουμε ξανά τα ίδια με το χρέος»

15:09

Θεοδωρικάκος για ΑΙ: Να γίνει εργαλείο ενίσχυσης της παραγωγικότητας και της ευημερίας

14:56

Κρεμλίνο: Η Ρωσία θα ενεργήσει με υπευθυνότητα μετά την εκπνοή της συνθήκης New START

14:48

Χρυσός: Επέστρεψε πάνω από τα 5.000 δολάρια μετά το ιστορικό sell off, στο +8% το ασήμι

14:47

Visa Innovation Program Europe 2026: Άνοιξαν οι αιτήσεις - Πώς θα δηλώσετε συμμετοχή