ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Η απλοποίηση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων δεν είναι απλή υπόθεση. Χρειάζεται να κάνουμε την άσκηση

Γιάννης Παπαγεωργίου
15-05-2024 | 19:50
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η απλοποίηση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων δεν είναι απλή υπόθεση. Χρειάζεται να κάνουμε την άσκηση

Πρόκειται για ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που απασχολούν τις Βρυξέλλες και εντάσσονται στο διάλογο για τον επόμενο κοινοτικό προϋπολογισμό 2028-34. Δυστυχώς, ελάχιστα έχει απασχολήσει τον προεκλογικό διάλογο στη χώρα (έως καθόλου) και ελάχιστοι είναι εκείνοι που έχουν προτεραιοποήσει το ζήτημα εσωτερικά.

Η «απλοποίηση» των διαδικασιών της ΕΕ σε ό,τι αφορά την εκταμίευση των κοινοτικών κονδυλίων αποτελεί βασικό ζητούμενο σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Στην Ελλάδα, με τον όρο «simplification» προφανώς εννοούμε την αλλαγή των διαδικασιών ώστε αφενός μεν οι διαχειριστικές αρχές να σηκώνουν μικρότερο διοικητικό βάρος, αφετέρου δε οι αποδέκτες των κονδυλίων να μη χρειάζονται… φροντιστήριο και διδακτορικό προκειμένου να ανταποκριθούν στις υφιστάμενες χαοτικές διαχειριστικές διαδικασίες. Με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για όσους έχουν χτίσει την επαγγελματική τους καριέρα εκμεταλλευόμενοι το αντίστοιχο χάος.

Το συγκριτικό παράδειγμα της διαδικασίας του Ταμείου Ανάκαμψης σε σχέση με τα κονδύλια της πολιτικής συνοχής είναι χαρακτηριστικό. Οι εκταμιεύσεις με βάση την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων φαίνεται να αποτελεί προτιμητέο πλέον μοντέλο διαχείρισης στις Βρυξέλλες (και στην Αθήνα). Αυτή όμως η απλοποίηση δεν είναι τόσο «αθώα» όσο δείχνει.

Αν αναλογιστεί κανείς το γεγονός ότι οι 27 αναζητούν σημαντικά διευρυμένους πόρους τους οποίους οι net contributors δε δείχνουν διατεθειμένοι να συνεισφέρουν, η «απλοποίηση» αναμένεται να περιλαμβάνει τη δημιουργία μίας μοναδικής «χρηματοδοτικής ροής» που θα περιλαμβάνει όσα κονδύλια δε βρίσκονται σε «κλειστούς φακέλους». Ένα κράτος – μέλος, λοιπόν, θα έχει την ευελιξία να επιλέγει με βάση το εθνικό του πλάνο ανάπτυξης πού θα οδηγούνται τα κονδύλια αυτά, τα οποία όμως θα είναι πεπερασμένα. Από εκεί θα χρηματοδοτεί το σύνολο των αναγκών του. Από τη συνοχή έως τις έκτακτες ανάγκες λόγω κρίσεων.

Τα χαρακτηριστικά του μοντέλου αυτού δεν είναι κατ’ ανάγκη αρνητικά. Άλλωστε ήδη σας έχουμε μεταφέρει τα βασικότερα δεδομένα του επόμενου κοινοτικού προϋπολογισμού με βάση τις έως τώρα άτυπες συζητήσεις. Αυτό που είναι επιβεβλημένο να γίνει είναι η άσκηση από την πλευρά μας, έτσι ώστε να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων, με λιγότερα διαθέσιμα κονδύλια για περισσότερες ανάγκες.

Είναι μάλλον βέβαιο ότι για προεκλογικούς λόγους, κανείς -κυβέρνηση και αντιπολίτευση- δεν πρόκειται να προχωρήσει ανοικτά, ρεαλιστικά και με σθένος στην άσκηση αυτή. Με δεδομένο ωστόσο ότι η κυβέρνηση θα είναι αυτή που θα κληθεί άμεσα να λάβει θέση στις -ουσιαστικά εν εξελίξει- διαπραγματεύσεις, εύλογα θεωρούμε ότι η άσκηση αυτή έχει ήδη πραγματοποιηθεί. Έστω και ατύπως. Διαφορετικά, μετά τις ευρωεκλογές, πράγματι θα βρεθούμε προ εκπλήξεων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:58

Τσουκαλάς: Αιχμές για την ανάρτηση του Πρωθυπουργού για το δυστύχημα στη Βιολάντα

14:53

Συζήτηση Πιερρακάκη - Σαντέλ για οικονομία, ανισότητες, αξιοκρατία και ψηφιακές προκλήσεις

14:48

Τουρκία: Οκτώ νεκροί και 26 τραυματίες σε δυστύχημα με λεωφορείο στην Αττάλεια

14:21

ΔΕΗ: Αμετάβλητο το πράσινο τιμολόγιο τον Φεβρουάριο - Στα 13,9 λεπτά ανά kWh για 3ο μήνα

14:13

ΕΜΥ: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία μέχρι τη Δευτέρα

14:00

ΕΚΤ: Η άνοδος του ευρώ ο νεότερος κίνδυνος για τις προοπτικές του πληθωρισμού

13:39

Παπασταύρου: Από σήμερα σε ισχύ τα πορτοκαλί τιμολόγια για επιχειρήσεις με έξυπνους μετρητές

13:24

Λιβάνιος: Ηλεκτρονική ψήφος σε ψηφιακά εκλογικά τμήματα στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2028

13:15

«Βιολάντα»: Σταμάτησαν οι έρευνες στο εργοστάσιο υπό τον φόβο νέας έκρηξης

13:00

Ακίνητα: «Βαρύ» το κόστος της Στέγασης, «μαύρη πρωτιά» για τα ελληνικά νοικοκυρά

12:52

Χουάνγκ ( Nvidia): Η επένδυση στην OpenAI «ποτέ δεν ήταν δέσμευση»

12:39

Ιράν: Χαρακτήρισε τους ευρωπαϊκούς στρατούς τρομοκρατικές οργανώσεις

12:33

Σε πλήρη λειτουργία παραδίδεται αρχές του 2027 το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης - ΙΣΝ

12:27

Λήγει η τελευταία συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για πυρηνικό αφοπλισμό

12:20

Μείωση των φυσικών και ελεύθερων ποταμών στα Βαλκάνια μέσα σε 13 χρόνια

12:10

Ναυτιλία: Μάστιγα η εγκατάλειψη πληρωμάτων

12:00

Χαμενεΐ : Μια αμερικανική επίθεση θα πυροδοτούσε έναν περιφερειακό πόλεμο

11:48

Bitcoin: Κάτω από τα $80.000 - Χάθηκαν $111 δισ. από τα crypto σε 24 ώρες

11:35

ΓΓΠΠ: Σύγκληση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου για την επέλαση της κακοκαιρίας

11:28

Ομόλογα: Τα μεγάλα ελλείμματα ΗΠΑ και Ιαπωνίας πιέζουν ανοδικά τις αποδόσεις

11:21

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ένα βήμα πριν την άνοδο στη Super League 1 των αγορών

11:14

Όταν το AI πιάνει δουλειά στον ελληνικό τουρισμό

11:06

Ηλεκτροκίνητα περιπολικά για την Τροχαία Πατρών- Πύργου

11:00

Τέλος τα εικονικά τιμολόγια - Έρχεται real time παρακολούθηση του ΦΠΑ

10:46

Μητσοτάκης: Η σκέψη όλων βρίσκεται σε οικογένειες που πενθούν

10:37

Προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας για οικονομία επιλέγουν οι Έλληνες καταναλωτές

10:27

ΚΟΜΥ: Ο γιατρός στην πόρτα του πολίτη

10:22

Γάζα: Το Ισραήλ ανοίγει περιορισμένα τη διάβαση της Ράφα

10:16

ΗΠΑ: Δικαστής διατάσσει να απελευθερωθεί 5χρονος που συνέλαβε η ICE

09:45

Τραμπ: Απειλεί τον Καναδά για την εμπορική συμφωνία με την Κίνα