ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Αμυντικές δαπάνες: Ο ESM είναι το εργαλείο - Απαιτείται η στρατηγική

Γιάννης Παπαγεωργίου
10-05-2024 | 10:58
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αμυντικές δαπάνες: Ο ESM είναι το εργαλείο - Απαιτείται η στρατηγική
ESM / Πηγή Φωτογραφίας: Getty Images
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Ο ρόλος του ESM στη χρηματοδότηση των πολιτικών υποστήριξης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας αναδεικνύεται πλέον σε βασικό θέμα συζήτησης στις Βρυξέλλες.

Ο ρόλος του ESM στη χρηματοδότηση των πολιτικών υποστήριξης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας αναδεικνύεται πλέον σε βασικό θέμα συζήτησης στις Βρυξέλλες. Πριν λίγες ημέρες το Politico εστίασε στο ζήτημα στο οποίο έχουμε αναφερθεί διεξοδικά εδώ και αρκετές εβδομάδες. Ο κοινός δανεισμός για την κάλυψη των αμυντικών δαπανών είναι σχεδόν ειλημμένη απόφαση στις Βρυξέλλες ενόψει και του επόμενου κοινοτικού προϋπολογισμού.

Ο Μηχανισμός Σταθερότητας μπορεί να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα έως και 1 τρισ. ευρώ. Παράλληλα, αναζητά και ο ίδιος το ρόλο του την επόμενη μέρα, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι διαφωνίες ακόμα και για το υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας του συνεχίζουν να υφίστανται. Το βασικό ερώτημα που προκύπτει στην περίπτωση των αμυντικών δαπανών είναι τι ακριβώς θα κληθεί να χρηματοδοτήσει;

Γιατί αν και εύλογα μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι «λεφτά υπάρχουν» προς την κατεύθυνση αυτή, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο ούτε το πλαίσιο των κοινών δράσεων ούτε οι επωφελούμενοι από τις δράσεις αυτές. Το μόνο που έχει γίνει απολύτως αντιληπτό στις Βρυξέλλες είναι ότι αν η Ένωση δε δράσει άμεσα και συνολικά προς στήριξη της αμυντικής της βιομηχανίας, ο ρόλος της στον παγκόσμιο χάρτη θα εξασθενήσει αισθητά και αντιστοίχως θα εξασθενήσει η δυνατότητά της να στηρίζει τα 450 εκατ. των πολιτών της.

Αναζητείται πλάνο

Στη παρούσα φάση, οι 27 καλούνται να συμφωνήσουν σε ένα κοινό στρατηγικό πλάνο. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συμφωνήσουν σε κοινή ανάλυση κινδύνων που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Το εγχείρημα δεν είναι καθόλου εύκολο, αν αναλογιστεί κανείς ότι για την πλειοψηφία των κρατών – μελών στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ, οι κίνδυνοι αυτοί σχετίζονται κυρίως με την απειλή της κυριαρχίας τους, την ώρα που σε άλλες μεριές του χάρτη συνδέονται με εντελώς διαφορετικά ζητήματα όπως π.χ. οι μεταναστευτικές ροές από την Αφρική.

Ακόμα όμως κι αν θεωρήσουμε ότι οι 27 καταλήξουν σύντομα σε ένα στρατηγικό πλάνο, θα πρέπει επίσης να συμφωνήσουν σε δικαιότερη αντιμετώπιση των (εθνικών) αμυντικών αναγκών σε επίπεδο χρηματοδότησής τους ως προς το ΑΕΠ τους. Μπορεί ο ESM να κληθεί εν τέλει να χρηματοδοτήσει τις δράσεις του συμφωνηθέντος πλάνου, ωστόσο είναι εύλογο να απαιτηθεί από χώρες που παραδοσιακά δαπανούν σημαντικότερα ποσοστά του ΑΕΠ τους σε αμυντικές δαπάνες να εξισορροπηθεί εσωτερικά η ανισότητα αυτή. Κοστίζει σε βαθμούς ανταγωνιστικότητας και -εφόσον συμφωνηθεί κοινή προσέγγιση- θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Το τελευταίο -και κρίσιμο- στάδιο της επιδιωκόμενης συμφωνίας αφορά αυτούς που επωφελούνται από τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις. Κοινός δανεισμός οφείλει να οδηγεί και σε -αναλογικά- κοινά οφέλη για τα κράτη – μέλη και τις εγχώριες εταιρείες που θα επωφεληθούν από αυτόν. Όλες οι χώρες θα πρέπει ωφεληθούν συγκριτικά το ίδιο από την κοινή δαπάνη.

Αυτό είναι και το μεγαλύτερο αγκάθι στο πλαίσιο της προσπάθειας για ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Προϋποθέτει συγχρονισμό τόσο των 27 μεταξύ τους όσο -κυρίως- εσωτερικά των κρατών - μελών ώστε να είναι έτοιμα να καλύψουν στην πράξη τις ανάγκες για τις κοινές προμήθειες. Διαφορετικά, κάποια κράτη μέλη θα μείνουν πίσω. Θα επωφεληθούν δυσανάλογα. Και ο κίνδυνος αυτός είναι μεγαλύτερος για τους μικρότερους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:54

Nvidia: Εξετάζει επένδυση 3 δισ. δολαρίων στην SB Energy στο πλαίσιο συμφωνίας για data center της OpenAI

09:45

Λιβύη: Έκρηξη κοντά σε ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό - Μέρος του τέθηκε εκτός λειτουργίας

09:35

Ναυτιλία: Σταδιακή επιστροφή πλοίων στο Σουέζ αλλά υψηλοί ναύλοι σε τάνκερ και containers

09:19

Startups στην Ελλάδα: Τα προγράμματα που ανοίγουν δρόμο σε χρηματοδότηση, mentoring και διεθνείς αγορές

09:02

Κιμ Γιονγκ Ουν: Περήφανος για τη σχέση με τη Ρωσία

08:55

ΕΟΔΥ για ιό Δυτικού Νείλου: Από τις πιο δύσκολες η φετινή περίοδος

08:48

ΗΠΑ: Τουλάχιστον 5 νεκροί σε πλημμύρες και καταιγίδες στην Ιντιάνα

08:43

Κολομβία: Ο πρόεδρος Εσπριέγια ζήτησε από τον Τραμπ άρση των δασμών λόγω του σεισμού

08:35

Οι καλύτερες παραλίες στις Μικρές Κυκλάδες για βουτιές σε τιρκουάζ νερά

08:30

Στο Κάιρο ο ηγέτης της Χαμάς ενόψει της επίσκεψης Κούσνερ για διαβουλεύσεις για τη Γάζα

08:19

Γιατί τα ηλεκτρονικά απόβλητα μετατρέπονται σε χρυσωρυχεία για τη βιομηχανία

08:12

Φθηνότερα λιπάσματα, ακριβή αναμονή

08:06

Ακίνητα: Πόσα κεφάλαια έχουν «πέσει» σε πολυτελείς κατοικίες με το καθεστώς non-dom

08:00

Ακτοπλοΐα: Οι μεγάλοι επενδύουν, οι μικροί πιέζονται – Η δύσκολη εξίσωση της επόμενης ημέρας

23:58

Γαλλία: Η πυρκαγιά στη Λαντ κατέκαψε 15.800 στρέμματα

23:35

Γεραπετρίτης: Την ισχύ της Ελλάδας να την θυμούνται και όσοι μας επιβουλεύονται

23:15

Αισθητά μικρότερη η έκταση του καμένου δάσους από τη συνολική έκταση που καταστράφηκε από την πυρκαγιά στη Σίβηρη Χαλκιδικής

22:48

Λίβανος: Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα στον νότο

22:17

Χαρδαλιάς: Σήμερα οι σκέψεις μας βρίσκονται κοντά σε κάθε οικογένεια της Αττικής

21:48

Θεσσαλονίκη: Δύο συλλήψεις για παράνομη μεταφορά αλλοδαπών

21:18

Μήνυμα Νίκου Δένδια για την μεγάλη γιορτή Κοιμήσεως της Θεοτόκου

21:00

Κολομβία: Πέθανε γυναίκα που είχε ανασυρθεί ζωντανή μέσα από ερείπια, όπου βρισκόταν 37 ώρες εκγλωβισμένη

20:49

Συνελήφθη 35χρονος για την πυρκαγιά στο Ρέθυμνο- Είχε ανάψει ψησταριά με κατηγορία κινδύνου 4

20:32

Ανατολική Μάνη: Πλημμύρες προκάλεσε ισχυρή νεροποντή

20:23

ΝΔ για Στέφανο Μάνο: Ασυμβίβαστος πολιτικός με ισχυρό αποτύπωμα στον δημόσιο βίο

20:11

Χωρίς ενεργά μέτωπα οι πυρκαγιές στη Νέα Μηχανιώνα και στον Ξηροπόταμο Σαμοθράκης

20:00

ΗΠΑ: Επιφυλακτικοί οι θεσμικοί επενδυτές απέναντι στα δημοφιλή τεχνολογικά «στοιχήματα»

19:42

Θεσσαλονίκη: Πυρκαγιά σε συνεργείο αυτοκινήτων στο Καλοχώρι

19:30

Η Ευρώπη ετοιμάζεται για «έκρηξη» επενδύσεων σε AI data centers

19:25

Μπερναμ: Ο θάνατος του Τζέισον Άρντεϊ αποτελεί τραγωδία