ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Αμυντικές δαπάνες: Ο ESM είναι το εργαλείο - Απαιτείται η στρατηγική

Γιάννης Παπαγεωργίου
10-05-2024 | 10:58
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αμυντικές δαπάνες: Ο ESM είναι το εργαλείο - Απαιτείται η στρατηγική
ESM / Πηγή Φωτογραφίας: Getty Images
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Ο ρόλος του ESM στη χρηματοδότηση των πολιτικών υποστήριξης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας αναδεικνύεται πλέον σε βασικό θέμα συζήτησης στις Βρυξέλλες.

Ο ρόλος του ESM στη χρηματοδότηση των πολιτικών υποστήριξης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας αναδεικνύεται πλέον σε βασικό θέμα συζήτησης στις Βρυξέλλες. Πριν λίγες ημέρες το Politico εστίασε στο ζήτημα στο οποίο έχουμε αναφερθεί διεξοδικά εδώ και αρκετές εβδομάδες. Ο κοινός δανεισμός για την κάλυψη των αμυντικών δαπανών είναι σχεδόν ειλημμένη απόφαση στις Βρυξέλλες ενόψει και του επόμενου κοινοτικού προϋπολογισμού.

Ο Μηχανισμός Σταθερότητας μπορεί να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα έως και 1 τρισ. ευρώ. Παράλληλα, αναζητά και ο ίδιος το ρόλο του την επόμενη μέρα, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι διαφωνίες ακόμα και για το υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας του συνεχίζουν να υφίστανται. Το βασικό ερώτημα που προκύπτει στην περίπτωση των αμυντικών δαπανών είναι τι ακριβώς θα κληθεί να χρηματοδοτήσει;

Γιατί αν και εύλογα μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι «λεφτά υπάρχουν» προς την κατεύθυνση αυτή, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο ούτε το πλαίσιο των κοινών δράσεων ούτε οι επωφελούμενοι από τις δράσεις αυτές. Το μόνο που έχει γίνει απολύτως αντιληπτό στις Βρυξέλλες είναι ότι αν η Ένωση δε δράσει άμεσα και συνολικά προς στήριξη της αμυντικής της βιομηχανίας, ο ρόλος της στον παγκόσμιο χάρτη θα εξασθενήσει αισθητά και αντιστοίχως θα εξασθενήσει η δυνατότητά της να στηρίζει τα 450 εκατ. των πολιτών της.

Αναζητείται πλάνο

Στη παρούσα φάση, οι 27 καλούνται να συμφωνήσουν σε ένα κοινό στρατηγικό πλάνο. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συμφωνήσουν σε κοινή ανάλυση κινδύνων που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Το εγχείρημα δεν είναι καθόλου εύκολο, αν αναλογιστεί κανείς ότι για την πλειοψηφία των κρατών – μελών στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ, οι κίνδυνοι αυτοί σχετίζονται κυρίως με την απειλή της κυριαρχίας τους, την ώρα που σε άλλες μεριές του χάρτη συνδέονται με εντελώς διαφορετικά ζητήματα όπως π.χ. οι μεταναστευτικές ροές από την Αφρική.

Ακόμα όμως κι αν θεωρήσουμε ότι οι 27 καταλήξουν σύντομα σε ένα στρατηγικό πλάνο, θα πρέπει επίσης να συμφωνήσουν σε δικαιότερη αντιμετώπιση των (εθνικών) αμυντικών αναγκών σε επίπεδο χρηματοδότησής τους ως προς το ΑΕΠ τους. Μπορεί ο ESM να κληθεί εν τέλει να χρηματοδοτήσει τις δράσεις του συμφωνηθέντος πλάνου, ωστόσο είναι εύλογο να απαιτηθεί από χώρες που παραδοσιακά δαπανούν σημαντικότερα ποσοστά του ΑΕΠ τους σε αμυντικές δαπάνες να εξισορροπηθεί εσωτερικά η ανισότητα αυτή. Κοστίζει σε βαθμούς ανταγωνιστικότητας και -εφόσον συμφωνηθεί κοινή προσέγγιση- θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Το τελευταίο -και κρίσιμο- στάδιο της επιδιωκόμενης συμφωνίας αφορά αυτούς που επωφελούνται από τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις. Κοινός δανεισμός οφείλει να οδηγεί και σε -αναλογικά- κοινά οφέλη για τα κράτη – μέλη και τις εγχώριες εταιρείες που θα επωφεληθούν από αυτόν. Όλες οι χώρες θα πρέπει ωφεληθούν συγκριτικά το ίδιο από την κοινή δαπάνη.

Αυτό είναι και το μεγαλύτερο αγκάθι στο πλαίσιο της προσπάθειας για ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Προϋποθέτει συγχρονισμό τόσο των 27 μεταξύ τους όσο -κυρίως- εσωτερικά των κρατών - μελών ώστε να είναι έτοιμα να καλύψουν στην πράξη τις ανάγκες για τις κοινές προμήθειες. Διαφορετικά, κάποια κράτη μέλη θα μείνουν πίσω. Θα επωφεληθούν δυσανάλογα. Και ο κίνδυνος αυτός είναι μεγαλύτερος για τους μικρότερους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:09

Η αλήθεια πίσω από τα τραγούδια κάθε ομάδας στο Μουντιάλ

08:02

Στο λιμάνι του Πειραιά ο Β. Κικίλιας

07:57

Σειρά εκρήξεων στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας

07:49

Οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν το Ιράν για τρίτη συνεχόμενη νύχτα

07:43

Καύσιμα: Έρχονται νέες αυξήσεις πριν από τη μείωση των 10 και 5 λεπτών - Γιατί μπορεί να μην φανεί το όφελος

07:40

GEN Z: Γιατί οι νέοι στρέφονται στις Portfolio Careers και τι ρόλο παίζει η Τεχνητή Νοημοσύνη

07:39

Τα μεγαλύτερα ενεργειακά «νησιά» που χτίζονται στη θάλασσα και αλλάζουν τον χάρτη της ηλεκτρικής ενέργειας

07:30

Ισχυρό άλμα στο εμπόριο της Κίνας – Οι εξαγωγές ξεπέρασαν κάθε πρόβλεψη

07:25

Ενοίκια: Εισηγήσεις για παράταση και αναβάθμιση της φοροαπαλλαγής των μισθωμάτων

07:22

Εξωδικαστικός: Διαγραφές χρεών 6,35 δισ. ευρώ και μέσο «κούρεμα» άνω του 30%

07:19

«Φόβοι» για αυξήσεις στο ρεύμα ελέω φυσικού αερίου - Εκτός συζήτησης προς ώρας οι επιδοτήσεις

07:18

Η τρικλοποδιά Άδωνι στον Σαμαρά - H έδρα που «ανοίγει» για τον Κασσελάκη - O βαθμός του Τσίπρα

07:15

Δύο αυξήσεις επιτοκίων - Η επιμονή του σορτσάκια - Η επιστροφή της Δούρος

02:29

Νέο κύμα αμερικανικών επιθέσεων στο Ιράν - Τραμπ: «Παραμένει πιθανή η συμφωνία»

23:58

Ουγγαρία: Το κοινοβούλιο ενέκρινε τη συνταγματική μεταρρύθμιση για την απομάκρυνση του προέδρου

23:45

Τραμπ: «Οι δυνάμεις μας θα πλήξουν σκληρά το Ιράν» - Αναβάλλονται τα ραντεβού στα προξενεία των ΗΠΑ

23:36

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ένοχοι δύο κατηγορούμενοι για υπόθεση παράνομων επιδοτήσεων στα Γιαννιτσά

23:29

Ουκρανία: Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός Γιούλια Σβιριντένκο

23:21

ΗΠΑ: Δικαστήριο ακύρωσε τον διακανονισμό Τραμπ με την IRS που του χορηγούσε ευρεία φοροασυλία

23:08

Πιέσεις στην Wall Street μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ, στο -1,5% ο Nasdaq

23:02

Βενεζουέλα: Στους 4.561 οι νεκροί από τους σεισμούς - Σχεδόν 18.000 οι άστεγοι

22:50

ΟΗΕ εναντίον Τραμπ: Αντιτίθεται στο ενδεχόμενο επιβολής τελών στο Ορμούζ

22:35

Έκτακτο διάγγελμα για την παρέμβαση τρίτων χωρών στις εκλογές του 2020 ετοιμάζει ο Τραμπ

22:28

Η Γαλλία θα πουλήσει 16 Rafale στην Ουκρανία - Σε γειτονικές χώρες οι ασκήσεις της πολυεθνικής δύναμης

22:23

«Άλμα» 9% για το πετρέλαιο με φόντο τη νέα κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

22:17

Το ΝΑΤΟ καταδικάζει τις «κακόβουλες δραστηριότητες» της Ρωσίας στον κυβερνοχώρο

22:04

Σαουδική Αραβία: Αναχαιτίστηκε πύραυλος που εκτόξευσαν οι Χούθι της Υεμένης

21:52

Αραγτσί σε Τραμπ: «Το Ιράν θα παραμείνει για πάντα ο φύλακας των Στενών»

21:47

Κάλας: «Η Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία και τα δικαιώματα όλων των κρατών μελών της ΕΕ»

21:33

Βαριές απώλειες για τον χρυσό εν μέσω νέας κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή