ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία: Δεν είναι μόνο η χρηματοδότησή της το ζήτημα

Γιάννης Παπαγεωργίου
18-04-2024 | 15:30
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία: Δεν είναι μόνο η χρηματοδότησή της το ζήτημα
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η αγωνιώδης προσπάθεια της ΕΕ να βρει τρόπους χρηματοδότησης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας αποτέλεσε αρκετές φορές θέμα που μας απασχόλησε. Και πρόσφατα αναδείξαμε και τα σενάρια που αφορούσαν σε ανάδειξη ενός μοντέλου Ταμείου Ανάκαμψης προς αυτήν την κατεύθυνση αλλά και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο ESM. Όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται ωστόσο, τα βασικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν δε σχετίζονται με τη χρηματοδότηση.

Μία νέα σειρά κρατών-μελών έρχονται σήμερα να διατυπώσουν την ανησυχία τους (επιεικής ο όρος) για την ίδια την εδαφική τους κυριαρχία. Η Ελλάδα και η Κύπρος στο πρόσφατο παρελθόν αισθάνονταν έως και την απόλυτη μοναξιά όταν αναδείκνυαν τις προβληματικές σχέσεις με τον εξ ανατολής γείτονά τους. Σήμερα, η Φιλανδία, οι Βαλτικές Χώρες, η Πολωνία -και όχι μόνο- έχουν βάσιμους λόγους να αναζητούν τρόπους ενίσχυσης της αμυντικής τους θωράκισης. Συμπληρωματικά ή και εντός του ΝΑΤΟ.

Όταν συνεπώς η Ευρώπη καλείται να απαντήσει πώς θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, εύλογα προκύπτει το ερώτημα σε τι ακριβώς θα ανταποκρίνεται η ενίσχυση αυτή. Γιατί είναι βέβαιο ότι οι net contributors θα μπορούσαν από μόνοι τους να εξασφαλίσουν κονδύλια που θα καλύπτουν κάποιες από τις δικές τους ανάγκες. Προφανώς μία κοινή προσπάθεια έχει πολλαπλά πλεονεκτήματα, ωστόσο η ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας οφείλει να συνοδεύεται από μία κοινή αντίληψη για το αντικείμενο της χρηματοδότησης.

Και εδώ έρχεται και ένα επιπλέον ερώτημα. Ακόμα κι αν οι διαφοροποιημένες αμυντικές προτεραιότητες της Γαλλίας ή της Ισπανίας π.χ. με αυτές των Σκανδιναβικών χωρών συγκεραστούν, ποιες εταιρείες και ποιες βιομηχανικές αγορές θα ενισχυθούν με αυτά τα κονδύλια; Απαιτείται, συνεπώς, ακόμη ένας συμβιβασμός που θα πρέπει να επιτευχθεί. Εξίσου δύσκολος.

Τέλος, στο ερώτημα τι είναι αυτό που συμφέρει την Ελλάδα, η απάντηση, επί της αρχής, είναι προφανής: κάθε πολιτική που θα ενισχύει την προσέγγιση της κοινής αντιμετώπισης. Όχι γιατί θα μειώσει το βάρος που αντιμετωπίζει η εθνική αμυντική μας πολιτική αλλά γιατί απλά είμαστε ένα μικρό κράτος 10 εκατ. ανθρώπων που βρίσκεται στα σύνορα της Ένωσης σε ένα όμορφο αλλά «δύσκολο» σημείο του χάρτη. Όσες περισσότερες είναι οι επιλογές μας, τόσο αποτελεσματικότερη η άμυνα και η διπλωματία μας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:54

Μελάνωμα: Μείωση 49% του κινδύνου θανάτου και 59% των μεταστάσεων με mRNA εμβόλια

23:25

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Ειρήνη μέσω διαλόγου και αισιοδοξία για τη Χάλκη

22:56

Καιρός: Νέα άνοδος της θερμοκρασίας τη Δευτέρα - Ισχυροί άνεμοι στο Αιγαίο

22:27

Σε λειτουργία τα νεοσύστατα 37 Ανακριτικά Κλιμάκια Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού

21:58

Σορός άνδρα ανασύρθηκε στο λιμάνι του Πειραιά

21:29

Πανελλήνιες: Τελευταία εβδομάδα για ειδικά μαθήματα και αγωνίσματα - Βγαίνουν οι βαθμολογίες

21:00

Πρόεδρος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων: Η Αθήνα έχει από τα φθηνότερα εισιτήρια στην Ευρώπη

20:46

Το Ισραήλ απαγόρευσε την είσοδο και απέλασε Έλληνες συνδικαλιστές - Αντιδράσεις κομμάτων

20:27

Έρχεται πολυήμερο κύμα καύσωνα: Από τη Βρετανία μέχρι τα Βαλκάνια

20:08

Ηγέτης Χεζμπολάχ: «Το Ισραήλ δεν θα παραμείνει στον Λίβανο»

19:49

Πυροσβεστική: 83 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε 48 ώρες - 7 συλλήψεις

19:30

Νομοσχέδιο για την ισότητα των αμοιβών: Οι ενστάσεις των φορέων και το αίτημα για μεταβατική περίοδο εφαρμογής

19:15

Λίβανος: Στους 4.106 οι νεκροί από τις συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ

18:57

Νετανιάχου: «Ο ισραηλινός στρατός θα μείνει στον Λίβανο για όσο χρειαστεί»

18:38

Επίσημη διαμαρτυρία από Ιράν για τις απειλές Τραμπ - Πού επικεντρώθηκαν οι συνομιλίες

18:19

Αρχηγός ισραηλινού στρατού: «Σε πολύ δύσκολη θέση η Χεζμπολάχ»

18:00

«Απέτυχε παταγωδώς» - Ο Τραμπ παραιτεί τον Στάρμερ

17:41

Το λίφτινγκ Γουόρς στη Fed - «Αλλαγή καθεστώτος αλλά... με το γάντι»

17:22

Μητσοτάκης και Δένδιας στο Πεντάγωνο τη Δευτέρα - Εγκαινιάζουν το νέο Κέντρο Κυβερνοάμυνας

17:06

Τραμπ για Ιράν: «Να σταματήσει τη Χεζμπολάχ - Θα χτυπήσουμε πιο σκληρά»

16:48

Βανς: «Ιστορική συνάντηση» με Ιράν - Ο Τραμπ ζήτησε «αλλαγή σελίδας» στις σχέσεις με Τεχεράνη

16:30

Ο τουρισμός «τρώει» τον αγρότη;

16:17

Είναι εκατομμυριούχος ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς;

16:05

Κικίλιας: «Λύσεις στα νησιά από ανθρώπους που γνωρίζουν βαθιά τις τοπικές ανάγκες»

15:50

Νέες συνομιλίες για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με εντολή Ερντογάν

15:35

Θεμιστοκλέους: «Μέσα στους επόμενους μήνες ενισχύεται το ΕΚΑΒ με επιπλέον 250 νέα ασθενοφόρα»

15:19

Πώς το άγχος επηρεάζει το βάρος σου χωρίς να τρως περισσότερο

15:02

Κατς: Κανένας περιορισμός για τις ισραηλινές δυνάμεις στον Λίβανο

14:46

Φωτιά τώρα στο Πικέρμι

14:31

Κεφαλογιάννη: Η Σύρος ξεχωρίζει για διασύνδεση του πολιτισμού με ήπια και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη