ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία: Δεν είναι μόνο η χρηματοδότησή της το ζήτημα

Γιάννης Παπαγεωργίου
18-04-2024 | 15:30
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία: Δεν είναι μόνο η χρηματοδότησή της το ζήτημα
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η αγωνιώδης προσπάθεια της ΕΕ να βρει τρόπους χρηματοδότησης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας αποτέλεσε αρκετές φορές θέμα που μας απασχόλησε. Και πρόσφατα αναδείξαμε και τα σενάρια που αφορούσαν σε ανάδειξη ενός μοντέλου Ταμείου Ανάκαμψης προς αυτήν την κατεύθυνση αλλά και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο ESM. Όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται ωστόσο, τα βασικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν δε σχετίζονται με τη χρηματοδότηση.

Μία νέα σειρά κρατών-μελών έρχονται σήμερα να διατυπώσουν την ανησυχία τους (επιεικής ο όρος) για την ίδια την εδαφική τους κυριαρχία. Η Ελλάδα και η Κύπρος στο πρόσφατο παρελθόν αισθάνονταν έως και την απόλυτη μοναξιά όταν αναδείκνυαν τις προβληματικές σχέσεις με τον εξ ανατολής γείτονά τους. Σήμερα, η Φιλανδία, οι Βαλτικές Χώρες, η Πολωνία -και όχι μόνο- έχουν βάσιμους λόγους να αναζητούν τρόπους ενίσχυσης της αμυντικής τους θωράκισης. Συμπληρωματικά ή και εντός του ΝΑΤΟ.

Όταν συνεπώς η Ευρώπη καλείται να απαντήσει πώς θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, εύλογα προκύπτει το ερώτημα σε τι ακριβώς θα ανταποκρίνεται η ενίσχυση αυτή. Γιατί είναι βέβαιο ότι οι net contributors θα μπορούσαν από μόνοι τους να εξασφαλίσουν κονδύλια που θα καλύπτουν κάποιες από τις δικές τους ανάγκες. Προφανώς μία κοινή προσπάθεια έχει πολλαπλά πλεονεκτήματα, ωστόσο η ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας οφείλει να συνοδεύεται από μία κοινή αντίληψη για το αντικείμενο της χρηματοδότησης.

Και εδώ έρχεται και ένα επιπλέον ερώτημα. Ακόμα κι αν οι διαφοροποιημένες αμυντικές προτεραιότητες της Γαλλίας ή της Ισπανίας π.χ. με αυτές των Σκανδιναβικών χωρών συγκεραστούν, ποιες εταιρείες και ποιες βιομηχανικές αγορές θα ενισχυθούν με αυτά τα κονδύλια; Απαιτείται, συνεπώς, ακόμη ένας συμβιβασμός που θα πρέπει να επιτευχθεί. Εξίσου δύσκολος.

Τέλος, στο ερώτημα τι είναι αυτό που συμφέρει την Ελλάδα, η απάντηση, επί της αρχής, είναι προφανής: κάθε πολιτική που θα ενισχύει την προσέγγιση της κοινής αντιμετώπισης. Όχι γιατί θα μειώσει το βάρος που αντιμετωπίζει η εθνική αμυντική μας πολιτική αλλά γιατί απλά είμαστε ένα μικρό κράτος 10 εκατ. ανθρώπων που βρίσκεται στα σύνορα της Ένωσης σε ένα όμορφο αλλά «δύσκολο» σημείο του χάρτη. Όσες περισσότερες είναι οι επιλογές μας, τόσο αποτελεσματικότερη η άμυνα και η διπλωματία μας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:56

Στο νοσοκομείο ο 89χρονος βασιλιάς της Νορβηγίας - Είναι ο μακροβιότερος μονάρχης στην Ευρώπη

23:42

Ομοσπονδία δασικών υπαλλήλων: «Η συμβολή του Antinero αναγνωρίστηκε καθολικά»

23:28

Εγγυητική 1,9 δισ. δολαρίων ζητά η Paramount μετά την αντιμονοπωλιακή αγωγή για WBD

23:14

Wall Street: «Κόκκινο 2 στα 2» με βαρίδι το Ιράν

23:00

Τουρκία και Ιράν συζητούν άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ και εκεχειρία με ΗΠΑ

22:46

Ναυάγιο με επτά νεκρούς μετανάστες στα ανοιχτά της Λιβύης - 50 διασώθηκαν

22:32

ΥΠΕΞ: Καταδικάζει τη δολοφονία του Νάντερ Τάνους στη Συρία - Ζητά άμεση έρευνα

22:18

Στην Αθήνα η νέα πρέσβης του Ισραήλ - Ποια είναι η Πνινάτ Γιανάι

22:04

Τραμπ: «Όχι» συμφωνία που βολεύει το Ιράν - Θα χειριστούμε εύκολα το Ομάν

21:50

Συνελήφθη 40χρονος για πυρκαγιά από πρόθεση - Ερευνάται για 9 ακόμη εμπρησμούς

21:36

Σε υψηλό 19 ετών το 30ετές αμερικανικό ομόλογο - Στο 5,31%

21:22

Απορρίφθηκε η προσφυγή Τραμπ: Καταβάλλει 5,6 εκατ. δολάρια για την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης

21:08

Πυροσβεστική: 41 φωτιές το τελευταίο 24ωρο

20:54

Επιχείρηση «Κρουαζιέρα θα σε πάω 2026»: Φοροδιαφυγή για 1 στα 2 τουριστικά σκάφη στην Σαντορίνη

20:40

ΕΕΤΑΑ – Παιδικοί σταθμοί: Δείτε τα αποτελέσματα για τα vouchers

20:26

Γαλλία: Μέτρα ύψους 100 εκατ. ευρώ για τους πυρόπληκτους - Αποδοκιμάστηκε ο Λεκορνί

20:12

Το «ΝΑΤΟ» της Ανατολής γεννιέται: Θα πολεμήσουν μαζί Ριάντ, Άγκυρα και Ισλαμαμπάντ;

19:58

Le Point: «Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Έλληνας που θέλει να ξυπνήσει την Ευρώπη»

19:44

Κούσνερ: «Πρόοδος εντός 30 ημερών για αφοπλισμό της Χαμάς»

19:30

«Πράσινο 2x2» και κέρδη 1% για χρυσό με το δολάριο σε χαμηλό τριμήνου

19:17

Ευρωαγορές: Σε «κόκκινο έδαφος» η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας

19:07

Πυρκαγιά στην Κεφαλονιά - Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στην Πάστρα

19:04

ΗΠΑ για GSI: Στηρίζουμε την ενεργειακή ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο

18:58

Άνοιξε η εφαρμογή Transpay για τη δημοσιοποίηση των πληρωμών αγροτικών ενισχύσεων

18:55

Νέα κέρδη 2% για πετρέλαιο με φόντο τη Μέση Ανατολή

18:40

Έπεσε ελικόπτερο στη Σίφνο: Τρεις νεκροί - Βίντεο από τη συντριβή

18:27

Νετανιάχου: Ζητά να εποπτεύσει τον αφοπλισμό της Χαμάς αμερικανός στρατηγός

18:20

Σδούκου: Η Τουρκία δεν αποκτά δικαιώματα με μονομερείς ενέργειες

18:11

ΗΠΑ: «Ανόητη απόφαση Τραμπ» η μείωση συμμετοχής του στρατού στα κοινά γυμνάσια με τη Νότια Κορέα

18:05

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η τακτοποίηση αυθαιρέτων με ακυρωμένη οικοδομική άδεια