ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία: Δεν είναι μόνο η χρηματοδότησή της το ζήτημα

Γιάννης Παπαγεωργίου
18-04-2024 | 15:30
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία: Δεν είναι μόνο η χρηματοδότησή της το ζήτημα

Η αγωνιώδης προσπάθεια της ΕΕ να βρει τρόπους χρηματοδότησης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας αποτέλεσε αρκετές φορές θέμα που μας απασχόλησε. Και πρόσφατα αναδείξαμε και τα σενάρια που αφορούσαν σε ανάδειξη ενός μοντέλου Ταμείου Ανάκαμψης προς αυτήν την κατεύθυνση αλλά και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο ESM. Όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται ωστόσο, τα βασικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν δε σχετίζονται με τη χρηματοδότηση.

Μία νέα σειρά κρατών-μελών έρχονται σήμερα να διατυπώσουν την ανησυχία τους (επιεικής ο όρος) για την ίδια την εδαφική τους κυριαρχία. Η Ελλάδα και η Κύπρος στο πρόσφατο παρελθόν αισθάνονταν έως και την απόλυτη μοναξιά όταν αναδείκνυαν τις προβληματικές σχέσεις με τον εξ ανατολής γείτονά τους. Σήμερα, η Φιλανδία, οι Βαλτικές Χώρες, η Πολωνία -και όχι μόνο- έχουν βάσιμους λόγους να αναζητούν τρόπους ενίσχυσης της αμυντικής τους θωράκισης. Συμπληρωματικά ή και εντός του ΝΑΤΟ.

Όταν συνεπώς η Ευρώπη καλείται να απαντήσει πώς θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, εύλογα προκύπτει το ερώτημα σε τι ακριβώς θα ανταποκρίνεται η ενίσχυση αυτή. Γιατί είναι βέβαιο ότι οι net contributors θα μπορούσαν από μόνοι τους να εξασφαλίσουν κονδύλια που θα καλύπτουν κάποιες από τις δικές τους ανάγκες. Προφανώς μία κοινή προσπάθεια έχει πολλαπλά πλεονεκτήματα, ωστόσο η ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας οφείλει να συνοδεύεται από μία κοινή αντίληψη για το αντικείμενο της χρηματοδότησης.

Και εδώ έρχεται και ένα επιπλέον ερώτημα. Ακόμα κι αν οι διαφοροποιημένες αμυντικές προτεραιότητες της Γαλλίας ή της Ισπανίας π.χ. με αυτές των Σκανδιναβικών χωρών συγκεραστούν, ποιες εταιρείες και ποιες βιομηχανικές αγορές θα ενισχυθούν με αυτά τα κονδύλια; Απαιτείται, συνεπώς, ακόμη ένας συμβιβασμός που θα πρέπει να επιτευχθεί. Εξίσου δύσκολος.

Τέλος, στο ερώτημα τι είναι αυτό που συμφέρει την Ελλάδα, η απάντηση, επί της αρχής, είναι προφανής: κάθε πολιτική που θα ενισχύει την προσέγγιση της κοινής αντιμετώπισης. Όχι γιατί θα μειώσει το βάρος που αντιμετωπίζει η εθνική αμυντική μας πολιτική αλλά γιατί απλά είμαστε ένα μικρό κράτος 10 εκατ. ανθρώπων που βρίσκεται στα σύνορα της Ένωσης σε ένα όμορφο αλλά «δύσκολο» σημείο του χάρτη. Όσες περισσότερες είναι οι επιλογές μας, τόσο αποτελεσματικότερη η άμυνα και η διπλωματία μας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:50

Η ΕΕ κάλεσε το Ιράν να αποφυλακίσει τη νομπελίστρια ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί

23:40

Το Νότιο Σουδάν ανακοινώνει την επανέναρξη της παραγωγής σε πετρελαϊκό κοίτασμα - κλειδί

23:27

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε 4 εταιρείες και δεξαμενόπλοια που παρακάμπτουν το εμπάργκο στη Βενεζουέλα

23:14

Τρίτη χρονιά με διψήφια κέρδη για τη Wall Street

23:05

Ιστορικό το 2025 για τα πολύτιμα μέταλλα: Ράλι 46ετίας για χρυσό - Με τριψήφιο άλμα το ασήμι

22:42

Ουκρανία: Έπληξε ένα διυλιστήριο και έναν τερματικό σταθμό πετρελαίου στη Ρωσία

22:18

«Βουτιά» 20% για το πετρέλαιο φέτος - Η μεγαλύτερη ετήσια πτώση από το 2020

21:58

Μακρόν: Πρέπει να προστατέψουμε την ανεξαρτησία και τις ελευθερίες μας

21:42

Ο Τραμπ μπέρδεψε ένα ισραηλινό γεράκι με τον αμερικανικό φαλακρό αετό

21:21

Ο ισραηλινός στρατός κατεδαφίζει κτίρια κατοικιών στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς

21:02

Υεμένη: Το Ριάντ περιμένει ότι το Αμπού Ντάμπι θα αποσύρει τη στήριξή του στους αυτονομιστές

20:46

Ουκρανία: Αμερικανοί αξιωματούχοι συζήτησαν τα «επόμενα βήματα» για τον τερματισμό του πολέμου

20:27

Τασούλας: Ας είναι η νέα χρονιά μια ευκαιρία να αλλάξουμε όλα όσα μας πληγώνουν στηριζόμενοι σε όλα όσα μας ενώνουν

20:13

To 2025 η Ρωσία εκτόξευσε κατά της Ουκρανίας 60.000 αεροπορικές βόμβες και 100.000 drones

19:52

Ισραήλ: Καταδίκες από ΟΗΕ, ΕΕ και ΜΚΟ για την απαγόρευση πρόσβασης σε 37 ΜΚΟ στη Γάζα

19:35

Αργεντινή: Μπλακ άουτ στο Μπουένος Άιρες λόγω του καύσωνα

19:24

Παπαστεργίου: Η 11άδα των ψηφιακών MVPs που διαμόρφωσε την Ελλάδα του 2025

19:14

Κίεβο: Το βίντεο της Μόσχας για την επίθεση στο σπίτι του Πούτιν είναι «γελοίο»

19:03

Αυτά είναι τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία στον κόσμο

18:51

Σι Τζινπίνγκ: Η επανένωση της πατρίδας μας δεν μπορεί να σταματήσει

18:38

Το Σίδνεϊ υποδέχθηκε το 2026 με φόρο τιμής στα θύματα της επίθεσης στην παραλία Bondi

18:31

Ευλογιά αιγοπροβάτων: Παρατείνονται έως 7 Ιανουαρίου τα προληπτικά μέτρα στην Κρήτη

18:23

AVE: Άκαρπες οι συζητήσεις για την απόκτηση ποσοστού στη BAZAAR

18:19

Trastor: Απέκτησε το 100% της Μίλητος έναντι 53,7 εκατ. ευρώ

18:10

Πρώιμη Παιδική Παρέμβαση: Οριστικά αποτελέσματα των ωφελούμενων του προγράμματος

17:59

Ιαπωνία: Σεισμός 6 Ρίχτερ ανοιχτά της επαρχίας Νόντα

17:52

Στην Ευρωζώνη η Βουλγαρία από Πρωτοχρονιά - Το καλωσόρισμα Πιερρακάκη

17:50

Κέρδη 2,2 τρισ. δολάρια το 2025 για τους 500 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου

17:41

«Αυλαία» στο 2025 με συνολικά κέρδη 44% για το Χρηματιστήριο της Αθήνας

17:35

Δήμος Αθηναίων: Ορισμός αντιδημάρχων και εντεταλμένων δημοτικών συμβούλων για το 2026