ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Πώς το Ταμείο Ανάκαμψης δείχνει τον δρόμο στις πολιτικές συνοχής

Γιάννης Παπαγεωργίου
19-02-2024 | 13:20
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς το Ταμείο Ανάκαμψης δείχνει τον δρόμο στις πολιτικές συνοχής

Οξύμωρος και εξόχως ανησυχητικός ο τίτλος του άρθρου, θα έλεγαν κάποιοι. Ρεαλιστικός και διορατικός θα απαντούσαν οι πιο μυημένοι σε αντίστοιχα θέματα. Η αλήθεια, πράγματι, δεν είναι κάπου στη μέση. Είναι εμφανώς -και εύλογα- πλησιέστερα στη δεύτερη άποψη. Μπορεί το Ταμείο Ανάκαμψης να έχει ημερομηνία λήξης, η φιλοσοφία του ωστόσο ήρθε για να μείνει. Ήρθε να αντικαταστήσει εν μέρει ένα ξεπερασμένο και αναποτελεσματικό πλαίσιο συνοχής. Και εφόσον διατηρήσει τα βασικά του χαρακτηριστικά της στοχοθεσίας και των μετρήσιμων μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα έχει σημαντικούς λόγους να υποστηρίξει τη μετάβαση αυτή.

Πριν αναφερθούμε σε αυτούς, οφείλουμε να καταγράψουμε ορισμένα δεδομένα και κυρίως να εξηγήσουμε γιατί το πλαίσιο συνοχής αποδεικνύεται σήμερα ξεπερασμένο και αναποτελεσματικό.

Εξαιρώντας τα κονδύλια που ευθέως στηρίζουν σε τακτική ή έκτακτη βάση ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, σκοπός των χρηματοδοτήσεων της πολιτικής συνοχής είναι να φέρνουν εγγύτερα με όρους ανάπτυξης τις μικρές και μεγαλύτερες γειτονιές της Ευρώπης. Να μειώνουν τις ανισότητες. Το βασικό εργαλείο που έχει η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αξιολογεί τις επιδόσεις των Περιφερειών της σε πολλαπλά επίπεδα είναι ο Περιφερειακός Δείκτης Ανταγωνιστικότητας (RCI). Τον Μάρτιο του 2023 δημοσιοποιήθηκαν τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα. Η εικόνα των ελληνικών Περιφερειών -ακόμα και της Αττικής που είναι πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο- είναι από άσχημη έως απογοητευτική. Απέχουμε ακόμα και από ευρωπαϊκές Περιφέρειες που έχουν ενισχυθεί με σημαντικά λιγότερα κονδύλια για μικρότερο χρονικό διάστημα, την ώρα που σχεδόν το σύνολο των βασικών υποδομών της Ελλάδας έχουν χρηματοδοτηθεί διαχρονικά, πλουσιοπάροχα -και δικαίως- από κοινοτικούς πόρους.

Μία εύκολη ερμηνεία θα ήταν ότι ο σχεδιασμός του πλαισίου είναι λανθασμένος και τα κονδύλια ανεπαρκή. Ακόμα και έτσι, τα κριτήρια παραμένουν τα ίδια για όλους. Αυτό που κυρίως διαφοροποιείται είναι ο εθνικός σχεδιασμός αξιοποίησης των πόρων. Και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο οι τοπικές Αρχές και φορείς ενισχύουν την αναπτυξιακή τους στρατηγική και τη διαχειριστική τους ικανότητα. Με βάση τη φιλοσοφία του Ταμείου Ανάκαμψης, αυτό απαιτεί «στοχευμένες μεταρρυθμίσεις έναντι πόρων». Φιλοσοφία που εκ του αποτελέσματος είναι χρήσιμη για τη χώρα αν η σύγκλιση παραμένει ο βασικός μας στόχος. Άλλωστε οι εθνικές επιδόσεις μας σε άντληση κονδυλίων έναντι μεταρρυθμίσεων είναι εξαιρετικές (την ώρα που διαβάζετε τις γραμμές αυτές, ενδέχεται μάλιστα να έχει δημοσιοποιηθεί η ενδιάμεση αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής των πλάνων ανάκαμψης των κρατών μελών).

Οι συζητήσεις εντός της ΕΕ για το επόμενο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής έχουν ξεκινήσει και θα ολοκληρωθούν το αργότερο το 2027 και πιθανότατα εν μέσω ελληνικής προεδρίας. Βασική παράμετρος των διαπραγματεύσεων είναι η σύνδεση των εκταμιεύσεων με μεταρρυθμίσεις. Υπό την προϋπόθεση ότι βασικά από τα τρέχοντα χαρακτηριστικά της πολιτικής συνοχής διατηρηθούν, η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να πρωταγωνιστήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τέλος, μία μικρή αλλά κρίσιμη λεπτομέρεια. Στις Βρυξέλλες, η «διαμάχη» μεταξύ «Ταμείου Ανάκαμψης» και «Διαρθρωτικών Ταμείων» έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό. Σχεδόν από τη μέρα της συμφωνίας για το Next Generation EU. Υπό τις παρούσες συνθήκες, η Ελλάδα έχει αρκετούς λόγους να επιλέξει τη διατηρήσιμη και μετρήσιμη ανάπτυξη από το διαχειριστικό γραφειοκρατικό χάος. Λόγους τεχνοκρατικούς και πολιτικούς. Σε κάθε περίπτωση, ουσιαστικούς.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:00

Αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου

20:24

ΗΠΑ: Δύο πολεμικά πλοία διέπλευσαν σήμερα το Στενό του Ορμούζ

20:00

Εκλογές Ουγγαρία: Τα προγνωστικά για νίκη Μαγιάρ – Η «παγίδα» Όρμπαν στις μονοεδρικές

19:47

Έφτασε στην Ελλάδα το Άγιο Φως

19:22

ΑΑΔΕ: Δεσμεύτηκαν 229 πολυτελή ΙΧ με ξένες πινακίδες

19:17

Γερμανία: Απεργία των πιλότων της Lufthansa στις 13 και 14 Απριλίου

19:10

Κύπρος: Νεκρός ανασύσρθηκε εγκλωβισμένος στο κτίριο που κατέρρευσε στη Γερμασόγεια

18:11

Φάμελλος: Το φως της Ανάστασης μας δείχνει τον δρόμο για την κοινωνία που αξίζουμε

17:58

Ιράν: Αμερικανικό πολεμικό ανέκρουσε πρύμναν στο Ορμούζ μετά από προειδοποίηση μας - Διαψεύδουν οι ΗΠΑ

17:28

Καβάλα: Ένα παιδί έχασε τη ζωή του σε τροχαίο

17:16

Μητσοτάκης: Mπορούμε να υπερβούμε κάθε εμπόδιο, αρκεί να έχουμε ενότητα μεταξύ μας και πίστη στο αύριο

17:00

Το ενεργειακό κόστος βαρίδι για τον τουρισμό

16:54

Τραμπ: Αδεια τάνκερ κατευθύνονται στις ΗΠΑ για να φορτώσουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο

16:46

Ανδρουλάκης: Μαζί μπορούμε να ανοίξουμε τον δρόμο για την Ελλάδα της ελπίδας

16:37

Μακρόν: Βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας για το Ιράν

16:19

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των άμεσων ειρηνευτικών συνομιλιών ΗΠΑ και Ιράν - Αδιέξοδο για το Ορμούζ

16:07

ΒοΕ: Σε επαφές με τράπεζες και ρυθμιστικές αρχές για το Mythos της Anthropic

15:52

Κύπρος: Κατέρρευσε πολυκατοικία στα Γερμασόγεια - Τρεις τραυματίες

15:42

Μακρόν - Ερντογάν συζήτησαν για Ιράν και Ουκρανία

15:10

Μισισιπής: Αντιδράσεις για την κατασκευή τεράστιου εργοστάσιου παραγωγής ενέργειας για την xAI

14:47

Καταδίωξη διαρρηκτών με πυροβολισμούς στη Βάρη

14:42

Ουκρανία: Υποδοχή 175 αιχμαλώτων πολέμου και επτά αμάχων από τη Ρωσία, δήλωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι

14:22

Χατζηδάκης: Η μάχη με το βαθύ κράτος πρέπει να είναι συνεχής

14:14

Οι ευρωπαϊκές φαρμακοβιομηχανίες ανάμεσα στις «συμπληγάδες» ΗΠΑ -Κίνας

13:36

Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ την περίοδο του Πάσχα

13:21

Κρίση στη Μέση Ανατολή: Πώς θωρακίζεται ο Έλληνας καταναλωτής

13:10

Ιραν: Οι ΗΠΑ συμφωνούν στο ξεπάγωμα δεσμευμένων κεφαλαίων της Τεχεράνης - Αρνείται η Ουάσιγκτον

13:00

Ποιοι παράγοντες διαμορφώνουν τις τιμές κατοικιών

12:52

ΑΠΘ: Ένας στους πέντε φοιτητές χρειάζεται συστηματική υποστήριξη για μαθησιακές και άλλες εκπαιδευτικές ανάγκες

12:42

Αγουρέλαιο Χαλκιδικής: Καινοτόμo πρωτόκολλο παραγωγής «εκτοξεύει» τις δυνατότητες των ελαιοκαλλιεργητών