ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Πώς το Ταμείο Ανάκαμψης δείχνει τον δρόμο στις πολιτικές συνοχής

Γιάννης Παπαγεωργίου
19-02-2024 | 13:20
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς το Ταμείο Ανάκαμψης δείχνει τον δρόμο στις πολιτικές συνοχής

Οξύμωρος και εξόχως ανησυχητικός ο τίτλος του άρθρου, θα έλεγαν κάποιοι. Ρεαλιστικός και διορατικός θα απαντούσαν οι πιο μυημένοι σε αντίστοιχα θέματα. Η αλήθεια, πράγματι, δεν είναι κάπου στη μέση. Είναι εμφανώς -και εύλογα- πλησιέστερα στη δεύτερη άποψη. Μπορεί το Ταμείο Ανάκαμψης να έχει ημερομηνία λήξης, η φιλοσοφία του ωστόσο ήρθε για να μείνει. Ήρθε να αντικαταστήσει εν μέρει ένα ξεπερασμένο και αναποτελεσματικό πλαίσιο συνοχής. Και εφόσον διατηρήσει τα βασικά του χαρακτηριστικά της στοχοθεσίας και των μετρήσιμων μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα έχει σημαντικούς λόγους να υποστηρίξει τη μετάβαση αυτή.

Πριν αναφερθούμε σε αυτούς, οφείλουμε να καταγράψουμε ορισμένα δεδομένα και κυρίως να εξηγήσουμε γιατί το πλαίσιο συνοχής αποδεικνύεται σήμερα ξεπερασμένο και αναποτελεσματικό.

Εξαιρώντας τα κονδύλια που ευθέως στηρίζουν σε τακτική ή έκτακτη βάση ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, σκοπός των χρηματοδοτήσεων της πολιτικής συνοχής είναι να φέρνουν εγγύτερα με όρους ανάπτυξης τις μικρές και μεγαλύτερες γειτονιές της Ευρώπης. Να μειώνουν τις ανισότητες. Το βασικό εργαλείο που έχει η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αξιολογεί τις επιδόσεις των Περιφερειών της σε πολλαπλά επίπεδα είναι ο Περιφερειακός Δείκτης Ανταγωνιστικότητας (RCI). Τον Μάρτιο του 2023 δημοσιοποιήθηκαν τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα. Η εικόνα των ελληνικών Περιφερειών -ακόμα και της Αττικής που είναι πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο- είναι από άσχημη έως απογοητευτική. Απέχουμε ακόμα και από ευρωπαϊκές Περιφέρειες που έχουν ενισχυθεί με σημαντικά λιγότερα κονδύλια για μικρότερο χρονικό διάστημα, την ώρα που σχεδόν το σύνολο των βασικών υποδομών της Ελλάδας έχουν χρηματοδοτηθεί διαχρονικά, πλουσιοπάροχα -και δικαίως- από κοινοτικούς πόρους.

Μία εύκολη ερμηνεία θα ήταν ότι ο σχεδιασμός του πλαισίου είναι λανθασμένος και τα κονδύλια ανεπαρκή. Ακόμα και έτσι, τα κριτήρια παραμένουν τα ίδια για όλους. Αυτό που κυρίως διαφοροποιείται είναι ο εθνικός σχεδιασμός αξιοποίησης των πόρων. Και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο οι τοπικές Αρχές και φορείς ενισχύουν την αναπτυξιακή τους στρατηγική και τη διαχειριστική τους ικανότητα. Με βάση τη φιλοσοφία του Ταμείου Ανάκαμψης, αυτό απαιτεί «στοχευμένες μεταρρυθμίσεις έναντι πόρων». Φιλοσοφία που εκ του αποτελέσματος είναι χρήσιμη για τη χώρα αν η σύγκλιση παραμένει ο βασικός μας στόχος. Άλλωστε οι εθνικές επιδόσεις μας σε άντληση κονδυλίων έναντι μεταρρυθμίσεων είναι εξαιρετικές (την ώρα που διαβάζετε τις γραμμές αυτές, ενδέχεται μάλιστα να έχει δημοσιοποιηθεί η ενδιάμεση αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής των πλάνων ανάκαμψης των κρατών μελών).

Οι συζητήσεις εντός της ΕΕ για το επόμενο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής έχουν ξεκινήσει και θα ολοκληρωθούν το αργότερο το 2027 και πιθανότατα εν μέσω ελληνικής προεδρίας. Βασική παράμετρος των διαπραγματεύσεων είναι η σύνδεση των εκταμιεύσεων με μεταρρυθμίσεις. Υπό την προϋπόθεση ότι βασικά από τα τρέχοντα χαρακτηριστικά της πολιτικής συνοχής διατηρηθούν, η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να πρωταγωνιστήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τέλος, μία μικρή αλλά κρίσιμη λεπτομέρεια. Στις Βρυξέλλες, η «διαμάχη» μεταξύ «Ταμείου Ανάκαμψης» και «Διαρθρωτικών Ταμείων» έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό. Σχεδόν από τη μέρα της συμφωνίας για το Next Generation EU. Υπό τις παρούσες συνθήκες, η Ελλάδα έχει αρκετούς λόγους να επιλέξει τη διατηρήσιμη και μετρήσιμη ανάπτυξη από το διαχειριστικό γραφειοκρατικό χάος. Λόγους τεχνοκρατικούς και πολιτικούς. Σε κάθε περίπτωση, ουσιαστικούς.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:23

Ράλι 8% για τη L' Oreal - Ολοταχώς για τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο εδώ και 18 χρόνια η μετοχή

11:16

Συνομιλία Ερντογάν - Σταϊνμάγερ: «Θετική δυναμική στις διμερείς σχέσεις»

11:04

Ιράν: Εκτελέσθηκε άνδρας που συνδέεται με αντιπολιτευόμενη οργάνωση

11:03

Ο όμιλος CSG υλοποιεί προμήθεια πυρομαχικών μεγάλου βεληνεκούς αξίας σχεδόν 250 εκατ. ευρώ

10:59

Forbes: Στα 696,5 δισ. δολάρια ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων στη Ρωσία - Αύξηση 11% σε ένα χρόνο

10:57

Πιερρακάκης για μέτρα στήριξης: Όσα λέει η αντιπολίτευση θα οδηγούσαν σε ευρωπαϊκή εποπτεία

10:55

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ήπιες απώλειες σε καθεστώς αβεβαιότητας

10:55

Ράμα: «Μέσα στο 2026 η απόφαση για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη»

10:52

Μεγάλου (Πειραιώς): Έμφαση στο fintech με αιχμή τη Snappi και νέο μοντέλο χρηματοδότησης

10:44

Σε αρνητικό έδαφος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

10:39

Σκυλακάκης: Το 70-80% των φορολογικών εσόδων στην Ευρώπη προέρχεται από την εργασία και την κατανάλωση

10:33

Το mymarket.gr ήρθε ανανεωμένο, πιο γρήγορο, πιο έξυπνο και ακόμα πιο φιλικό στον πελάτη!

10:26

ΔΥΠΑ: Το Σάββατο στην Πάτρα η 55η «Ημέρα Καριέρας» με πάνω από 1.000 θέσεις εργασίας

10:23

Αγορά ενέργειας: Από το σοκ του Ορμούζ στις μακροπρόθεσμες ισορροπίες

10:20

Μπίτζης (EY‑Parthenon): «Η στεγαστική πολιτική χρειάζεται ενιαία στρατηγική και μηχανισμό επιτάχυνσης υλοποίησης προσιτής κατοικίας»

10:18

Αυξήθηκαν οι πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων στην ΕΕ το α' τρίμηνο του 2026

10:14

Στενά του Ορμούζ: Οι ΗΠΑ ρίχνουν τους τόνους για την κατάληψη των δύο πλοίων από Ιρανούς

10:04

Πιτσιλής: Υποχρεωτικός ο χρηματοοικονομικός εγγραμματισμός - Καθοριστικό το ΑΙ κατά της φοροδιαφυγής

10:03

Η Τουρκία απαγορεύει την πρόσβαση στα social media σε άτομα κάτω των 15 ετών

10:00

Ουκρανία: Ρωσικοί βομβαρδισμοί έπληξαν το Ντνίπρο, δύο νεκροί και 8 τραυματίες

09:54

Χατζηδάκης: Μειώσεις φόρων και στήριξη ευάλωτων η κατεύθυνση της κυβέρνησης

09:49

Καραγκούνης: Σχεδόν 580.000 ωφελούμενοι από το πρόγραμμα αναβάθμισης ψηφιακών και πράσινων δεξιοτήτων

09:49

Υπερταμείο: Εντός του 2026 η δημοπράτηση 20 ακινήτων για κοινωνικές κατοικίες

09:42

Μετωπική σύγκρουση δύο τρένων στη Δανία, τουλάχιστον 17 τραυματίες

09:38

Θεμιστοκλέους: Σε 15 ημέρες ανοίγει η πλατφόρμα για προσλήψεις επικουρικού νοσηλευτικού προσωπικού

09:27

Συνάντηση Ερντογάν - Ρούτε στην Άγκυρα ενόψει της συνόδου του NATO τον Ιούλιο

09:23

Η πρεσβεία των ΗΠΑ προτρέπει τους Αμερικανούς να φύγουν από τον Λίβανο

09:16

Ζελένσκι: «Η Ουκρανία κινδυνεύει να ξεμείνει από συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας λόγω Ιράν»

09:12

ΗΠΑ: Δικαστήριο στη Βιρτζίνια εμποδίζει την εφαρμογή του νέου εκλογικού χάρτη που εγκρίθηκε σε δημοψήφισμα

09:07

Ο Λίβανος θα ζητήσει να παραταθεί η κατάπαυση του πυρός στις συνομιλίες με το Ισραήλ στις ΗΠΑ