ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Πώς το Ταμείο Ανάκαμψης δείχνει τον δρόμο στις πολιτικές συνοχής

Γιάννης Παπαγεωργίου
19-02-2024 | 13:20
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς το Ταμείο Ανάκαμψης δείχνει τον δρόμο στις πολιτικές συνοχής

Οξύμωρος και εξόχως ανησυχητικός ο τίτλος του άρθρου, θα έλεγαν κάποιοι. Ρεαλιστικός και διορατικός θα απαντούσαν οι πιο μυημένοι σε αντίστοιχα θέματα. Η αλήθεια, πράγματι, δεν είναι κάπου στη μέση. Είναι εμφανώς -και εύλογα- πλησιέστερα στη δεύτερη άποψη. Μπορεί το Ταμείο Ανάκαμψης να έχει ημερομηνία λήξης, η φιλοσοφία του ωστόσο ήρθε για να μείνει. Ήρθε να αντικαταστήσει εν μέρει ένα ξεπερασμένο και αναποτελεσματικό πλαίσιο συνοχής. Και εφόσον διατηρήσει τα βασικά του χαρακτηριστικά της στοχοθεσίας και των μετρήσιμων μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα έχει σημαντικούς λόγους να υποστηρίξει τη μετάβαση αυτή.

Πριν αναφερθούμε σε αυτούς, οφείλουμε να καταγράψουμε ορισμένα δεδομένα και κυρίως να εξηγήσουμε γιατί το πλαίσιο συνοχής αποδεικνύεται σήμερα ξεπερασμένο και αναποτελεσματικό.

Εξαιρώντας τα κονδύλια που ευθέως στηρίζουν σε τακτική ή έκτακτη βάση ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, σκοπός των χρηματοδοτήσεων της πολιτικής συνοχής είναι να φέρνουν εγγύτερα με όρους ανάπτυξης τις μικρές και μεγαλύτερες γειτονιές της Ευρώπης. Να μειώνουν τις ανισότητες. Το βασικό εργαλείο που έχει η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αξιολογεί τις επιδόσεις των Περιφερειών της σε πολλαπλά επίπεδα είναι ο Περιφερειακός Δείκτης Ανταγωνιστικότητας (RCI). Τον Μάρτιο του 2023 δημοσιοποιήθηκαν τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα. Η εικόνα των ελληνικών Περιφερειών -ακόμα και της Αττικής που είναι πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο- είναι από άσχημη έως απογοητευτική. Απέχουμε ακόμα και από ευρωπαϊκές Περιφέρειες που έχουν ενισχυθεί με σημαντικά λιγότερα κονδύλια για μικρότερο χρονικό διάστημα, την ώρα που σχεδόν το σύνολο των βασικών υποδομών της Ελλάδας έχουν χρηματοδοτηθεί διαχρονικά, πλουσιοπάροχα -και δικαίως- από κοινοτικούς πόρους.

Μία εύκολη ερμηνεία θα ήταν ότι ο σχεδιασμός του πλαισίου είναι λανθασμένος και τα κονδύλια ανεπαρκή. Ακόμα και έτσι, τα κριτήρια παραμένουν τα ίδια για όλους. Αυτό που κυρίως διαφοροποιείται είναι ο εθνικός σχεδιασμός αξιοποίησης των πόρων. Και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο οι τοπικές Αρχές και φορείς ενισχύουν την αναπτυξιακή τους στρατηγική και τη διαχειριστική τους ικανότητα. Με βάση τη φιλοσοφία του Ταμείου Ανάκαμψης, αυτό απαιτεί «στοχευμένες μεταρρυθμίσεις έναντι πόρων». Φιλοσοφία που εκ του αποτελέσματος είναι χρήσιμη για τη χώρα αν η σύγκλιση παραμένει ο βασικός μας στόχος. Άλλωστε οι εθνικές επιδόσεις μας σε άντληση κονδυλίων έναντι μεταρρυθμίσεων είναι εξαιρετικές (την ώρα που διαβάζετε τις γραμμές αυτές, ενδέχεται μάλιστα να έχει δημοσιοποιηθεί η ενδιάμεση αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής των πλάνων ανάκαμψης των κρατών μελών).

Οι συζητήσεις εντός της ΕΕ για το επόμενο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής έχουν ξεκινήσει και θα ολοκληρωθούν το αργότερο το 2027 και πιθανότατα εν μέσω ελληνικής προεδρίας. Βασική παράμετρος των διαπραγματεύσεων είναι η σύνδεση των εκταμιεύσεων με μεταρρυθμίσεις. Υπό την προϋπόθεση ότι βασικά από τα τρέχοντα χαρακτηριστικά της πολιτικής συνοχής διατηρηθούν, η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να πρωταγωνιστήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τέλος, μία μικρή αλλά κρίσιμη λεπτομέρεια. Στις Βρυξέλλες, η «διαμάχη» μεταξύ «Ταμείου Ανάκαμψης» και «Διαρθρωτικών Ταμείων» έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό. Σχεδόν από τη μέρα της συμφωνίας για το Next Generation EU. Υπό τις παρούσες συνθήκες, η Ελλάδα έχει αρκετούς λόγους να επιλέξει τη διατηρήσιμη και μετρήσιμη ανάπτυξη από το διαχειριστικό γραφειοκρατικό χάος. Λόγους τεχνοκρατικούς και πολιτικούς. Σε κάθε περίπτωση, ουσιαστικούς.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:53

Μεσοπρόθεσμο: Άνοδος 2,3% του ΑΕΠ και 4,5% των δαπανών το 2025 - Εστάλη το ελληνικό σχέδιο στις Βρυξέλλες

17:51

Συνεταιριστική Τρ. Ηπείρου: Εγκρίθηκε ομόφωνα από τη ΓΣ η συμφωνία με την Capstone Capital

17:46

Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλος: Αύξηση 85,5% στο EBITDA του 2024

17:44

Αναβολή έκδοσης guidance β' τριμήνου από Snap - Kατρακύλα 16,5% για τη μετοχή

17:42

Ερντογάν: «Τίποτε παραπάνω από ένα όνειρο» η επιδίωξη των Σύρων Κούρδων

17:34

Κομισιόν: Επενδύει 910 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας

17:25

Χρηματιστήριο: Πιέσεις στις τράπεζες - Άμυνα από Coca Cola και βαριά χαρτιά

17:21

Hellenic Train: Ακινητοποιήθηκε η αμαξοστοιχία IC53 Θεσσαλονίκη – Αθήνα, με 190 επιβάτες, λόγω βλάβης

17:20

Σε χαμηλό 7 μηνών ο πληθωρισμός στη Γερμανία - Στο 2,2% τον Απρίλιο

17:11

ΕΕ: Εσθονία και Πολωνία κατέθεσαν αίτηση για ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για αμυντικές δαπάνες

17:06

Σε πύρινο κλοιό η Ιερουσαλήμ - Εκκενώσεις περιοχών, κλείσιμο αυτοκινητοδρόμων και ανάπτυξη στρατού

16:55

Οι φόβοι για ύφεση βυθίζουν τη Wall Street - Σχεδόν 700 μονάδες κάτω ο Dow

16:53

«Επικίνδυνο» το φαινόμενο της εμβολιαστικής κόπωσης

16:52

Τραμπ: Τα ρίχνει στον Μπάιντεν για την συρρίκνωση του ΑΕΠ - «Θα χρειαστεί λίγο χρόνο η ανάπτυξη»

16:42

Γεωργιάδης: Χρονιά-ορόσημο το 2024, αύξηση άνω του 60% στους δότες οργάνων

16:32

Κωτσόβολος: Νέος CEO ο Χρήστος Καραγιαννάκης

16:27

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζουν το έργο GREGY

16:18

Ουκρανός ΥΠΕΞ: «Έτοιμοι για συνομιλίες εάν η Ρωσία συμφωνεί σε μια πραγματική εκεχειρία»

16:15

Παπασταύρου: Ευρωπαϊκά κονδύλια 65 εκατ. για τη διαχείριση αποβλήτων στην Πελοπόννησο

16:15

ΥΠΕΝ: Παράταση υποβολής αιτήσεων για τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης «Φοίβος» και «Αθηνά»

16:12

Ο ΤΙΤΑΝ στη λίστα των Financial Times «Europe’s Climate Leaders» για 2η χρονιά

15:57

Εξωδικαστικός: Σε ισχύ η βελτιωμένη πλατφόρμα - Άνοιξε για τη μεσαία τάξη

15:50

Πλαστικά Κρήτης: Στα 43,6 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν τα κέρδη του 2024

15:49

ADP: Μόλις 62.000 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ τον Απρίλιο

15:45

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε αναλυτές: Το ισχυρό χαρτοφυλάκιο έργων εγγυάται την μελλοντική κερδοφορία

15:38

Σε μονοπάτια ύφεσης οι ΗΠΑ: Συρρίκνωση ΑΕΠ 0,3% το α' τρίμηνο - Η 1η από το 2022

15:36

Νέα εικόνα και επικοινωνιακή τοποθέτηση για την PwC

15:30

Dotsoft: Αύξηση 70,7% στα έσοδα το 2024 - Ξεπερνά τα 45 εκατ. ευρώ το ανεκτέλεστο

15:29

Fitch: Ανθεκτικές οι ελληνικές και κυπριακές τράπεζες στα εξωτερικά σοκ

15:28

EE: Το μπλακ άουτ στην Ισπανία και την Πορτογαλία δείχνει γιατί το κιτ επιβίωσης 72 ωρών έχει σημασία