ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Πώς το Ταμείο Ανάκαμψης δείχνει τον δρόμο στις πολιτικές συνοχής

Γιάννης Παπαγεωργίου
19-02-2024 | 13:20
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς το Ταμείο Ανάκαμψης δείχνει τον δρόμο στις πολιτικές συνοχής

Οξύμωρος και εξόχως ανησυχητικός ο τίτλος του άρθρου, θα έλεγαν κάποιοι. Ρεαλιστικός και διορατικός θα απαντούσαν οι πιο μυημένοι σε αντίστοιχα θέματα. Η αλήθεια, πράγματι, δεν είναι κάπου στη μέση. Είναι εμφανώς -και εύλογα- πλησιέστερα στη δεύτερη άποψη. Μπορεί το Ταμείο Ανάκαμψης να έχει ημερομηνία λήξης, η φιλοσοφία του ωστόσο ήρθε για να μείνει. Ήρθε να αντικαταστήσει εν μέρει ένα ξεπερασμένο και αναποτελεσματικό πλαίσιο συνοχής. Και εφόσον διατηρήσει τα βασικά του χαρακτηριστικά της στοχοθεσίας και των μετρήσιμων μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα έχει σημαντικούς λόγους να υποστηρίξει τη μετάβαση αυτή.

Πριν αναφερθούμε σε αυτούς, οφείλουμε να καταγράψουμε ορισμένα δεδομένα και κυρίως να εξηγήσουμε γιατί το πλαίσιο συνοχής αποδεικνύεται σήμερα ξεπερασμένο και αναποτελεσματικό.

Εξαιρώντας τα κονδύλια που ευθέως στηρίζουν σε τακτική ή έκτακτη βάση ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, σκοπός των χρηματοδοτήσεων της πολιτικής συνοχής είναι να φέρνουν εγγύτερα με όρους ανάπτυξης τις μικρές και μεγαλύτερες γειτονιές της Ευρώπης. Να μειώνουν τις ανισότητες. Το βασικό εργαλείο που έχει η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αξιολογεί τις επιδόσεις των Περιφερειών της σε πολλαπλά επίπεδα είναι ο Περιφερειακός Δείκτης Ανταγωνιστικότητας (RCI). Τον Μάρτιο του 2023 δημοσιοποιήθηκαν τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα. Η εικόνα των ελληνικών Περιφερειών -ακόμα και της Αττικής που είναι πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο- είναι από άσχημη έως απογοητευτική. Απέχουμε ακόμα και από ευρωπαϊκές Περιφέρειες που έχουν ενισχυθεί με σημαντικά λιγότερα κονδύλια για μικρότερο χρονικό διάστημα, την ώρα που σχεδόν το σύνολο των βασικών υποδομών της Ελλάδας έχουν χρηματοδοτηθεί διαχρονικά, πλουσιοπάροχα -και δικαίως- από κοινοτικούς πόρους.

Μία εύκολη ερμηνεία θα ήταν ότι ο σχεδιασμός του πλαισίου είναι λανθασμένος και τα κονδύλια ανεπαρκή. Ακόμα και έτσι, τα κριτήρια παραμένουν τα ίδια για όλους. Αυτό που κυρίως διαφοροποιείται είναι ο εθνικός σχεδιασμός αξιοποίησης των πόρων. Και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο οι τοπικές Αρχές και φορείς ενισχύουν την αναπτυξιακή τους στρατηγική και τη διαχειριστική τους ικανότητα. Με βάση τη φιλοσοφία του Ταμείου Ανάκαμψης, αυτό απαιτεί «στοχευμένες μεταρρυθμίσεις έναντι πόρων». Φιλοσοφία που εκ του αποτελέσματος είναι χρήσιμη για τη χώρα αν η σύγκλιση παραμένει ο βασικός μας στόχος. Άλλωστε οι εθνικές επιδόσεις μας σε άντληση κονδυλίων έναντι μεταρρυθμίσεων είναι εξαιρετικές (την ώρα που διαβάζετε τις γραμμές αυτές, ενδέχεται μάλιστα να έχει δημοσιοποιηθεί η ενδιάμεση αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής των πλάνων ανάκαμψης των κρατών μελών).

Οι συζητήσεις εντός της ΕΕ για το επόμενο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής έχουν ξεκινήσει και θα ολοκληρωθούν το αργότερο το 2027 και πιθανότατα εν μέσω ελληνικής προεδρίας. Βασική παράμετρος των διαπραγματεύσεων είναι η σύνδεση των εκταμιεύσεων με μεταρρυθμίσεις. Υπό την προϋπόθεση ότι βασικά από τα τρέχοντα χαρακτηριστικά της πολιτικής συνοχής διατηρηθούν, η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να πρωταγωνιστήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τέλος, μία μικρή αλλά κρίσιμη λεπτομέρεια. Στις Βρυξέλλες, η «διαμάχη» μεταξύ «Ταμείου Ανάκαμψης» και «Διαρθρωτικών Ταμείων» έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό. Σχεδόν από τη μέρα της συμφωνίας για το Next Generation EU. Υπό τις παρούσες συνθήκες, η Ελλάδα έχει αρκετούς λόγους να επιλέξει τη διατηρήσιμη και μετρήσιμη ανάπτυξη από το διαχειριστικό γραφειοκρατικό χάος. Λόγους τεχνοκρατικούς και πολιτικούς. Σε κάθε περίπτωση, ουσιαστικούς.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:32

Τέσσερις λίμνες κοντά στην Αθήνα για ανοιξιάτικες αποδράσεις

17:29

Ποιοι δεν γλιτώνουν με τίποτα τον στρατό; Οι χώρες που είναι υποχρεωτική η θητεία

17:23

Ευρωπαϊκή πρόβλεψη με εθνικό κόφτη στα καταναλωτικά δάνεια

17:15

Γερμανία: Αύξηση του περιθωρίου κέρδους των εταιριών καυσίμων έφερε αμφιλεγόμενο μέτρο για τις τιμές στα πρατήρια

17:02

Ήπιες διακυμάνσεις στη Wall Street

17:00

Μάλι: Η Κιντάλ ελέγχεται από αντάρτες Τουαρέγκ και τζιχαντιστές - Αποχώρησαν οι Ρώσοι

16:52

ΑΔΜΗΕ: Στην τελική ευθεία η ΑΜΚ - Αντίστροφη μέτρηση για την έγκριση της Κομισιόν

16:49

Βρετανία: Ο πρωθυπουργός Στάρμερ ενώπιον πιθανής κοινοβουλευτικής έρευνας για την υπόθεση Μάντελσον

16:42

Ιρανός αξιωματούχος: Ο ιρανικός στρατός θα πρέπει να έχει τον έλεγχο των Στενών του Ορμούζ

16:40

Ο ΔΕΗ Tour of Hellas 2026 μετατρέπεται στη μεγαλύτερη αθλητική και μουσική γιορτή της Ελλάδας

16:38

Ελεγκτικό Συνέδριο: Δεν υπάρχει αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για τις στεγαστικές ανάγκες δημοσίων υπηρεσιών

16:34

Eurobank: Η δημοσιονομική υπεραπόδοση του 2025 και ο χώρος παρεμβάσεων για το 2026

16:25

Το Σικάγο υποδέχεται την μουσειοσκευή του μουσείου Καποδίστρια με πρωτοβουλία του Greek Lessons 4 All

16:17

Θεμιστοκλέους: Άνοιξε η πλατφόρμα για προσλήψεις νοσηλευτών στην Αττική

16:09

Πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ»: Όποιος πρόλαβε - πρόλαβε μέχρι 2 Ιουνίου για δάνεια

16:00

Πρόεδρος Λιβάνου σε Χεζμπολάχ: «Προδοσία είναι να σέρνεται η χώρα σε πόλεμο»

15:41

5 τρoφές που ενισχύουν την απορρόφηση των συμπληρωμάτων βιταμίνης D

15:41

Η Σκλαβενίτης επεκτείνει την παρουσία της στα έτοιμα γεύματα - Νέο κατάστημα Food to Go στους Αμπελόκηπους

15:40

Ισραήλ: Ο στρατός βομβαρδίζει θέσεις της Χεζμπολάχ στην κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου

15:27

Mega ενεργειακό deal: Στα χέρια της Shell η ARC Resources για 16,4 δισ. δολάρια

15:14

Νέα μελέτη: Η παχυσαρκία αφήνει μόνιμα ίχνη στο ανοσοποιητικό σύστημα

15:14

Παναγιώτου (Εθνική Τράπεζα): Υβριδική τραπεζική στην εποχή της δημογραφικής αλλαγής

15:11

Δημ. Τσιόδρας: Υποψήφιος Ευρωβουλευτής της χρονιάς στην κατηγορία «Ενιαία Αγορά και Ευρωπαϊκή Ανταγωνιστικότητα»

15:05

Η ΕΤΑΔ προχωρά στη μίσθωση παραχώρησης του Ξενία Άνδρου για 40 έτη

15:01

Επίσκεψη της Τερέζα Ριμπέρα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

14:57

Πρόληψη και υπεύθυνο παιχνίδι: Το τρίπτυχο Πολιτείας, αγοράς και εκπαίδευσης

14:49

Μητσοτάκης: «Με τη Γαλλία μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα για μια Ευρώπη στρατηγικά πιο αυτόνομη»

14:46

ΑΑΔΕ: Ψηφιακή βεβαίωση δραστηριοτήτων για τη μετάβαση στους νέους ΚΑΔ

14:42

Από το Ταμείο Ανάκαμψης η συμμετοχή του Δημοσίου στην ΑΜΚ του ΑΔΜΗΕ

14:37

ΗΠΑ: Ο Τραμπ θα έχει σύσκεψη κρίσης με συνεργάτες του για το Ιράν