ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Πώς το Ταμείο Ανάκαμψης δείχνει τον δρόμο στις πολιτικές συνοχής

Γιάννης Παπαγεωργίου
19-02-2024 | 13:20
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς το Ταμείο Ανάκαμψης δείχνει τον δρόμο στις πολιτικές συνοχής
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Οξύμωρος και εξόχως ανησυχητικός ο τίτλος του άρθρου, θα έλεγαν κάποιοι. Ρεαλιστικός και διορατικός θα απαντούσαν οι πιο μυημένοι σε αντίστοιχα θέματα. Η αλήθεια, πράγματι, δεν είναι κάπου στη μέση. Είναι εμφανώς -και εύλογα- πλησιέστερα στη δεύτερη άποψη. Μπορεί το Ταμείο Ανάκαμψης να έχει ημερομηνία λήξης, η φιλοσοφία του ωστόσο ήρθε για να μείνει. Ήρθε να αντικαταστήσει εν μέρει ένα ξεπερασμένο και αναποτελεσματικό πλαίσιο συνοχής. Και εφόσον διατηρήσει τα βασικά του χαρακτηριστικά της στοχοθεσίας και των μετρήσιμων μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα έχει σημαντικούς λόγους να υποστηρίξει τη μετάβαση αυτή.

Πριν αναφερθούμε σε αυτούς, οφείλουμε να καταγράψουμε ορισμένα δεδομένα και κυρίως να εξηγήσουμε γιατί το πλαίσιο συνοχής αποδεικνύεται σήμερα ξεπερασμένο και αναποτελεσματικό.

Εξαιρώντας τα κονδύλια που ευθέως στηρίζουν σε τακτική ή έκτακτη βάση ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, σκοπός των χρηματοδοτήσεων της πολιτικής συνοχής είναι να φέρνουν εγγύτερα με όρους ανάπτυξης τις μικρές και μεγαλύτερες γειτονιές της Ευρώπης. Να μειώνουν τις ανισότητες. Το βασικό εργαλείο που έχει η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αξιολογεί τις επιδόσεις των Περιφερειών της σε πολλαπλά επίπεδα είναι ο Περιφερειακός Δείκτης Ανταγωνιστικότητας (RCI). Τον Μάρτιο του 2023 δημοσιοποιήθηκαν τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα. Η εικόνα των ελληνικών Περιφερειών -ακόμα και της Αττικής που είναι πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο- είναι από άσχημη έως απογοητευτική. Απέχουμε ακόμα και από ευρωπαϊκές Περιφέρειες που έχουν ενισχυθεί με σημαντικά λιγότερα κονδύλια για μικρότερο χρονικό διάστημα, την ώρα που σχεδόν το σύνολο των βασικών υποδομών της Ελλάδας έχουν χρηματοδοτηθεί διαχρονικά, πλουσιοπάροχα -και δικαίως- από κοινοτικούς πόρους.

Μία εύκολη ερμηνεία θα ήταν ότι ο σχεδιασμός του πλαισίου είναι λανθασμένος και τα κονδύλια ανεπαρκή. Ακόμα και έτσι, τα κριτήρια παραμένουν τα ίδια για όλους. Αυτό που κυρίως διαφοροποιείται είναι ο εθνικός σχεδιασμός αξιοποίησης των πόρων. Και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο οι τοπικές Αρχές και φορείς ενισχύουν την αναπτυξιακή τους στρατηγική και τη διαχειριστική τους ικανότητα. Με βάση τη φιλοσοφία του Ταμείου Ανάκαμψης, αυτό απαιτεί «στοχευμένες μεταρρυθμίσεις έναντι πόρων». Φιλοσοφία που εκ του αποτελέσματος είναι χρήσιμη για τη χώρα αν η σύγκλιση παραμένει ο βασικός μας στόχος. Άλλωστε οι εθνικές επιδόσεις μας σε άντληση κονδυλίων έναντι μεταρρυθμίσεων είναι εξαιρετικές (την ώρα που διαβάζετε τις γραμμές αυτές, ενδέχεται μάλιστα να έχει δημοσιοποιηθεί η ενδιάμεση αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής των πλάνων ανάκαμψης των κρατών μελών).

Οι συζητήσεις εντός της ΕΕ για το επόμενο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής έχουν ξεκινήσει και θα ολοκληρωθούν το αργότερο το 2027 και πιθανότατα εν μέσω ελληνικής προεδρίας. Βασική παράμετρος των διαπραγματεύσεων είναι η σύνδεση των εκταμιεύσεων με μεταρρυθμίσεις. Υπό την προϋπόθεση ότι βασικά από τα τρέχοντα χαρακτηριστικά της πολιτικής συνοχής διατηρηθούν, η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να πρωταγωνιστήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τέλος, μία μικρή αλλά κρίσιμη λεπτομέρεια. Στις Βρυξέλλες, η «διαμάχη» μεταξύ «Ταμείου Ανάκαμψης» και «Διαρθρωτικών Ταμείων» έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό. Σχεδόν από τη μέρα της συμφωνίας για το Next Generation EU. Υπό τις παρούσες συνθήκες, η Ελλάδα έχει αρκετούς λόγους να επιλέξει τη διατηρήσιμη και μετρήσιμη ανάπτυξη από το διαχειριστικό γραφειοκρατικό χάος. Λόγους τεχνοκρατικούς και πολιτικούς. Σε κάθε περίπτωση, ουσιαστικούς.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:03

Italgas: Επενδύσεις ύψους 1 δισ. στα δίκτυα φυσικού αερίου για την περίοδο 2026-2032

15:58

Μαρινάκης: Μία από τις μεγαλύτερες παθογένειες της Ελλάδας των τελευταίων δεκαετιών η ιστορία των προσφυγικών

15:57

ΟΔΔΗΧ: Οι δημοπρασίες εντόκων γραμματίων για το β' εξάμηνο του 2026

15:51

Ο ουκρανικός στρατός κατέστρεψε σιδηροδρομική γέφυρα στη Βόρεια Κριμαία

15:48

Κομισιόν: Η ένταση μεταξύ Ουκρανίας-Πολωνίας κάνει το παιγνίδι της Μόσχας

15:46

Πέντε χρόνια φυλάκισης στον πρώην σύζυγο της Στέρτζον για κατάχρηση πόρων του κόμματος SNP

15:45

Εθνικό Αναπτυξιακό Ταμείο: Νέος ρόλος, νέα αποστολή για την ανάπτυξη της χώρας

15:31

Δύο νεκροί από ισραηλινά πυρά στον Λίβανο - Χεζμπολάχ: «Κατάφωρη παραβίαση της εκεχειρίας»

15:28

Κύμα καύσωνα στην Ευρώπη: 40 άνθρωποι πνίγηκαν στη Γαλλία - Σε συναγερμό Ισπανία, Ιταλία, Βρετανία

15:22

Τραμπ για Στενά του Ορμούζ: Χτες βγήκαν 19 εκατ. βαρέλια πετρελαίου - Είναι ρεκόρ όλων των εποχών

15:16

Θεοδωρικάκος: Η εμβληματική επένδυση της Metlen στο Βόλο ενισχύει την παραγωγική και αμυντική ισχύ της πατρίδας μας

15:11

ΙΟΒΕ: Ο κλάδος της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων υποστηρίζει 44.000 θέσεις εργασίας

15:03

5 νησιά των Κυκλάδων στα οποία δεν χρειάζεστε αυτοκίνητο

15:01

«Κόκκινα» μέταλλα: «Μάχη» να κρατήσει τα 4.100 δολ. ο χρυσός, «βουτιά» 5% το ασήμι, -3% ο χαλκός

14:53

Η Gen Z κερδίζει περισσότερα χρήματα συγκριτικά με τους millennials στην ίδια ηλικία, σύμφωνα με νέα μελέτη

14:44

Μπρατάκος: «Ελλάδα και Λίβανος μπορούν να ενισχύσουν τους οικονομικούς δεσμούς»

14:27

Κοινή επιτροπή Ιράν - Ομάν για τα Στενά του Ορμούζ

14:21

Oracle: Απέλυσε 21.000 υπαλλήλους σε ένα χρόνο λόγω τεχνητής νοημοσύνης

14:12

Ποια μεταπτυχιακά θα λειτουργήσουν τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά - Λίστα

14:05

Metlen: Εγκαινιάστηκε στον Βόλο η νέα μονάδα της M Technologies - Τι ζήτησε ο Μυτιληναίος από τον Δένδια

13:56

Παπαθανάσης: Στο πρόγραμμα ΔΑΜ η μελέτη ενσωμάτωσης ΑΠΕ σε υφιστάμενα συστήματα τηλεθέρμανσης

13:54

Cenergy: Πέρασαν οι μετοχές του placement μέσω του ΧΑ

13:50

Ο Γκουτέρες ζητά να αποκαλυφθεί «όλη η αλήθεια» για το κλιματικό κόστος της ΤΝ

13:48

Λαβρόφ: Οι ΗΠΑ απομακρύνονται από τον ρόλο του «αμερόληπτου διαπραγματευτή»

13:43

Δίκη για τα Τέμπη: Τρία νέα αιτήματα για μάρτυρες και αλληλογραφία του υπ. Μεταφορών για την σύμβαση 717

13:39

Πιερρακάκης: Η νομοθετική ρύθμιση για τα δάνεια του Νόμου Κατσέλη αφορά πάνω από 100.000 συμπολίτες μας

13:38

Η Surprice Mobility, η πρώτη ελληνική εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων με εταιρικό σταθμό στην Ιταλία

13:37

Επιμένει ο Τραμπ για επιθεώρηση των πυρηνικών του Ιράν - «Εμείς αποφασίζουμε για τα assets μας» λέει η Τεχεράνη

13:26

Σχοινάς: Κρίσιμη εβδομάδα για τη νέα ΚΑΠ και τις αγροτικές πληρωμές

13:12

Πώς η Β. Ελλάδα θα αποκτήσει νέο οικοσύστημα υγείας, στα πρότυπα των ΗΠΑ