Ακίνητα: Όλα τα βήματα που «ξεφουσκώνουν» το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακίνητα: Όλα τα βήματα που «ξεφουσκώνουν» το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ
Μέχρι τέλος Μαρτίου οι διορθώσεις στην εικόνα των ακινήτων του 2023. Τι ισχύει για όσους έχουν ασφαλισμένες κατοικίες. Ανοιχτή η πλατφόρμα του Ε9 για μεταβολές από 1η Ιανουαρίου 2024. Νωρίτερα και σε 11 μηνιαίες δόσεις η εξόφληση του φετινού φόρου ακινήτων.

Την ευκαιρία να διορθώσουν την εικόνα των ακινήτων τους, πριν φθάσει ο νέος λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ έχουν οι φορολογούμενοι. Λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας που ανεβάζουν το ποσό του φόρου μπορούν να διορθωθούν μέχρι τις 31 Μαρτίου 2024 ενώ μέχρι την ίδια ημερομηνία θα πρέπει να συμπληρώσουν το Ε9 όσοι το 2023 αγόρασαν ή απέκτησαν με γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά κάποιο ακίνητο καθώς και όσοι πούλησαν ή μεταβίβασαν στα παιδιά τους ή τα εγγόνια τους ακίνητα.

Την πλατφόρμα του Ε9 θα πρέπει να σπεύσουν να επισκεφτούν για να τσεκάρουν την εικόνα των ακινήτων τους οι φορολογούμενοι που δικαιούνται έκπτωση έως 10% για τις κατοικίες που έχουν ασφαλίσει για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες. Η υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) για το έτος 2024 σχετικά με ασφαλισμένες κατοικίες που αποκτήθηκαν εντός του έτους 2023 αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης για τη μείωση ΕΝΦΙΑ μέσω της εφαρμογής. Συνεπώς, πολίτες που τυχόν δεν θα δουν στην εφαρμογή myPROPERTY ακίνητα που απέκτησαν το 2023, πρέπει να ελέγξουν εάν υποβλήθηκε γι’ αυτά δήλωση Ε9 και να υποβάλουν τη δήλωση αυτή πριν εισέλθουν εκ νέου στην εφαρμογή. H προθεσμία για την υποβολή αίτησης στην ειδική εφαρμογή στην πλατφόρμα myPROPERTY για την έκπτωση έως 10% «τρέχει» από σήμερα και εκπνέει στις 22 Φεβρουαρίου 2024. Μέσω της εφαρμογής χορηγείται κεντρικά η μείωση του ΕΝΦΙΑ, καθώς τα στοιχεία των ασφαλισμένων κατοικιών που δηλώνουν οι φορολογούμενοι διασταυρώνονται με τα δεδομένα που έχουν παράσχει στην ΑΑΔΕ οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις.

Πάντως, από το βάσανο της συμπλήρωσης του Ε9 έχουν γλιτώσει χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι μετά τον Ιούλιο του 2023 αγόρασαν ή πούλησαν ακίνητο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, περίπου 90.000 δηλώσεις Ε9 που αφορούν αγοραπωλησίες ακινήτων οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 έχουν ήδη συμπληρωθεί αυτόματα με βάση τα στοιχεία του myProperty. Στην περίπτωση αυτή, οι φορολογούμενοι θα πρέπει μόνο να ελέγξουν το Ε9 και εάν δεν έχουν άλλες μεταβολές στην περιουσιακή τους εικόνα δεν χρειάζεται να κάνουν καμία άλλη κίνηση.

Η ΑΑΔΕ άνοιξε την ηλεκτρονική πλατφόρμα και για την υποβολή Δηλώσεων Ε9 έτους 2025, δηλαδή για τις αλλαγές στην περιουσιακή κατάσταση που πραγματοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου 2024 και μετά, οι οποίες αναμένεται να επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους. Για κάθε έτος που διορθώνεται η εικόνα των ακινήτων, θα επανυπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ και θα καταλογιστεί η διαφορά του φόρου που προκύπτει.

Πάνω από 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν νωρίτερα το φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ με το φόρο να εξοφλείται σε 11 ίσες μηνιαίες δόσεις από τον Απρίλιο του 2024 έως και το Φεβρουάριο του 2025.

Οι διορθώσεις

Τα πιο συχνά λάθη, κενά ή παραλείψεις στη δήλωση για τα στοιχεία των ακινήτων που φέρνουν έξτρα επιβαρύνσεις στο ποσό του ΕΝΦΙΑ αφορούν τον όροφο, την έκταση των κύριων και βοηθητικών χώρων, τα εμπράγματα δικαιώματα, ποσοστά συνιδιοκτησίας, τα χαρακτηριστικά του αγροτεμαχίου και των κτισμάτων που βρίσκονται σε αυτά καθώς και τους επαγγελματικούς.

Οι διορθώσεις στην εικόνα της ακίνητης περιουσίας στο Ε9 γίνονται σε 10 βήματα:

  1. Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλετε Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης.
  2. Μπορείτε να εισάγετε/μεταβάλλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).
  3. Eάν εισάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.) και επίσης κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.
  4. Για αλλαγή σε ακίνητο τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.
  5. Από το έτος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.
  6. Από το έτος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/μεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξετε, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα υποχρεωτικά πεδία που ζητούνται και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, Α.Φ.Μ. συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.
  7. Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9, μπορεί να ζητηθεί η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.
  8. Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε, αποθηκεύεται προσωρινά.
  9. Όταν ολοκληρώσετε τις μεταβολές της περιουσιακής σας κατάστασης, ελέγξτε το πως έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.
  10. Επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και εάν επιθυμείτε, μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εστίαση: Πότε ισχύει ΦΠΑ 13% και πότε 24% για αναψυκτικά, χυμούς και ροφήματα

Με γενναία προκαταβολή ξεκινά το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» - Έρχεται και η Κοινωνική Αντιπαροχή

Επιμένει η ανεργία σε νέους, γυναίκες και μη πτυχιούχους - Υγεία, κατασκευές και μεταφορές οι κλάδοι που προσλαμβάνουν

gazzetta
gazzetta reader insider insider