Ακίνητα: Έρχεται νέα πλατφόρμα για «κούρεμα» 10% στον ΕΝΦΙΑ και αυτόματο Ε9 για γονικές παροχές και δωρεές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακίνητα: Έρχεται νέα πλατφόρμα για «κούρεμα» 10% στον ΕΝΦΙΑ και αυτόματο Ε9 για γονικές παροχές και δωρεές
Ελεγκτικός κλοιός για όσους  εκμεταλλεύονται τρεις ή περισσότερες κατοικίες τύπου Airbnb. Ποιοι φορολογούμενοι θα πρέπει να ανοίξουν βιβλία στην Εφορία.

Ανοίγει την ερχόμενη εβδομάδα η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ μέσω της οποίας όσα νοικοκυριά έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους για φυσικές καταστροφές θα κερδίσουν μείωση έως 10% στον φετινό ΕΝΦΙΑ.

Οι δικαιούχοι έκπτωσης, με λίγα κλικ στην πλατφόρμα θα αντιστοιχίσουν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο με το ακίνητο το οποίο αφορά , προκειμένου η ΑΑΔΕ κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ να χορηγήσει τις εκπτώσεις που αναλογούν. Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ήδη διαβιβάσει στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία των ασφαλιστηρίων συμβολαίων που αφορούν τα εξής:

- ΑΦΜ και ονοματεπώνυμο του λήπτη της ασφάλισης

- Αριθμός ασφαλιστηρίου συμβολαίου

- Ημερομηνία έναρξης και λήξης της ασφάλισης

- Ασφαλιστικοί κίνδυνοι σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας που καλύπτει το συμβόλαιο

- Ασφαλισμένο κεφάλαιο που καλύπτει και τους τρεις ανωτέρω ασφαλιστικούς κινδύνους (σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα)

- Διεύθυνση και περιγραφή της ασφαλισμένης κατοικίας και

- Μοναδικός αριθμός εγγραφής ασφαλιστηρίου.

Η έκπτωση

Για να εφαρμοστεί η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για ασφαλισμένες κατοικίες θα πρέπει:

- Η ασφάλιση να καλύπτει το σύνολο της αξίας του ακινήτου. Ως αξία του ακινήτου λαμβάνεται η αξία ανακατασκευής του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου.

- Η αξία του ακινήτου δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

- Η ασφάλιση να αφορά το προηγούμενο έτος και να έχει διάρκεια τουλάχιστον τριών μηνών. Αν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη του ενός έτους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρμόζεται αναλογικά. Αυτό σημαίνει ότι για ασφάλιση διάρκειας 12 μηνών ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται 10%, για 9 μήνες εφαρμόζεται έκπτωση 7,5%, για 6 μήνες η έκπτωση περιορίζεται στο 5% και για 3 μήνες στο 2,5%, ενώ δεν ισχύει καμία μείωση για κατοικίες που ασφαλίζονται για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών το χρόνο.

Η έκπτωση υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του κύριου και του τυχόν «συμπληρωματικού» φόρου που επιβαρύνουν το ασφαλισμένο ακίνητο.

Αυτόματη συμπλήρωση Ε9

Ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ προβλέπει την επέκταση μέχρι το φθινόπωρο της αυτόματης συμπλήρωση του Ε9 μέσω της πλατφόρμας myProperty και για τους φορολογούμενους που μεταβιβάζουν ακίνητα με γονική παροχή ή δωρεά. Σήμερα το μέτρο αφορά μόνο τις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Νέος ΚΑΔ για βραχυχρόνιες μισθώσεις

Στο μεταξύ με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή δημιουργήθηκε ένας νέος Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας (ΚΑΔ) ειδικά για τη Βραχυχρόνια Μίσθωση. Ο κωδικός 55.20.11.06 αφορά πλέον τις υπηρεσίες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων μέσω των ψηφιακών πλατφορμών στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού. Όλα τα φυσικά που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα βραχυχρόνιας μίσθωσης υποχρεούνται σε έναρξη ή προσθήκη δραστηριότητας με βάση τον νέο ΚΑΔ. Όσοι διαθέτουν σε ψηφιακή πλατφόρμα τρία ή περισσότερα ακίνητα για βραχυχρόνια μίσθωση είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν σε έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι ιδιοκτήτες τουλάχιστον 3 ακινήτων τύπου Airbnb θεωρούνται πλέον επιχειρηματίες με ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές, τέλος επιτηδεύματος και ΦΠΑ από το πρώτο ακίνητο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τρία ή περισσότερα ακίνητα έχουν 7.440 φυσικά πρόσωπα και αντιστοιχούν σε 30.329 ακίνητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εξωδικαστικός: Μεγαλύτερα «κουρέματα» οφειλών, σταθερό επιτόκιο στις ρυθμίσεις

Εφορία: Αυτόματες φορολογικές δηλώσεις για 1 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους – Έρχεται διάταξη νόμου

gazzetta
gazzetta reader insider insider