«Τίναξε την μπάνκα» το ΤΑΙΠΕΔ, προσφορές 4 δισ. ευρώ μέσα σε έναν χρόνο – Η Αττική Οδός, οι λιμένες, οι μαρίνες, τα ακίνητα

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Τίναξε την μπάνκα» το ΤΑΙΠΕΔ, προσφορές 4 δισ. ευρώ μέσα σε έναν χρόνο – Η Αττική Οδός, οι λιμένες, οι μαρίνες, τα ακίνητα
Ποσά που προσεγγίζουν τα 4 δισ. ευρώ (αν συνυπολογιστούν τα εφάπαξ τιμήματα, μισθώματα, υποχρεωτικές επενδύσεις) πέτυχε να προσελκύσει το ΤΑΙΠΕΔ μέσω διαγωνισμών που «έτρεξαν» τους τελευταίους 10 -12 μήνες. Ποια είναι τα assets που προσέλκυσαν ενδιαφέρον, ποια επιχειρηματικά σχήματα αναδείχθηκαν «νικητές». Εκκρεμούν πάντως διαδικασίες ή «κλείσιμο» συναλλαγών.

Ποσά που προσεγγίζουν τα 4 δισ. ευρώ (αν συνυπολογιστούν τα εφάπαξ ποσά, μισθώματα, επενδύσεις) πέτυχε να προσελκύσει το ΤΑΙΠΕΔ μέσω διαγωνισμών που «έτρεξαν» τους τελευταίους 10 -12 μήνες, και ιδίως μέσα στο 2023, αν συνυπολογίσουμε τα τιμήματα / μπινταρίσματα που δόθηκαν στο τελικό στάδιο (ανάδειξη προτιμητέου επενδυτή, πλειοδότη, αναδόχου) και ανεξάρτητα αν έχει «κλείσει» η συναλλαγή ή υπογραφεί η σύμβαση καθώς πάντα εκκρεμούν στάδια και διεργασίες μέχρι το τέλος (έλεγχοι οικονομικών προσφορών, Ελεγκτικό Συνέδριο, υπογραφή σύμβασης και κύρωσή της από τη Βουλή, καταβολή ποσού).

Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι η καταβολή τιμημάτων προφανώς για πολλές περιπτώσεις «περνάει» σε επόμενο έτος, άρα δεν μιλάμε για καταγραφή τους μέσα στο 2023, ωστόσο, και πάλι έχουμε να κάνουμε με προσφορές που «τίναξαν την μπάνκα», με κυρίαρχες αυτές για τη νέα 25ετή σύμβαση της Αττικής Οδού ή για Οργανισμούς Λιμένων. Ενώ στη «λίστα» εμπεριέχονται και περιπτώσεις που σχετίζονται με αξιοποίηση μαρίνων, ακινήτων ή άλλων assets, με τους όρους των διαγωνισμών, όπως και στα λιμάνια, να προβλέπουν και επενδύσεις δεκάδων εκατ. ευρώ ανά περίπτωση.

«Έκλεψε την παράσταση» η Αττική Οδός

Προφανώς, ο διαγωνισμός που συγκέντρωσε τα «βλέμματα» της αγοράς και υψηλότατο επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν αυτός για την νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού, διαγωνισμός στον οποίο «κονταροχτυπήθηκαν», λιγότερο ή περισσότερο, 7 σχήματα ή funds, με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να δίνει την υψηλότερη προσφορά με 3,27 δισ. ευρώ. Αφήνοντας πίσω της την κοινοπραξία Mytilineo – Vinci (3,1 δισ. ευρώ), Abertis (2,8 δισ. ευρώ), ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – ΑΒΑΞ – Meridiam, Κοπελούζο, Intrakat και άλλους διεκδικητές. Αναμφίβολα επρόκειτο για μια μεγάλη προσφορά που αποτελεί για την ώρα «ρεκόρ» ως προς το ύψος του εφάπαξ τιμήματος, πέραν από άλλους όρους της νέας σύμβασης (π.χ. η Αττική Οδός κάθε χρόνο να αποδίδει στο ελληνικό Δημόσιο το 7,5% των εσόδων της). Αυτονόητο είναι ότι η προσφορά αποτελεί για την ώρα το υψηλότερο τίμημα που έχει καταφέρει να επιτύχει το ΤΑΙΠΕΔ, κάτι που πιστώνεται η διοίκησή του, ξεπέρασε αυτό της Εγνατίας Οδού ή κάποιες κινήσεις στην Ενέργεια, ενώ μένει να φανεί αν το IPO του ΔΑΑ (20% + 10% στον μέτοχο με premium) είναι σε θέση να «αμφισβητήσει τα πρωτεία» του αυτοκινητόδρομου.

Περίπου 250 εκατ. ευρώ από τα 4 λιμάνια

Βέβαια, η Αττική Οδός «έκλεψε την παράσταση» αλλά στο ΤΑΙΠΕΔ προώθησαν και άλλους διαγωνισμούς που ωρίμασαν μέσα στο 2023 (ή στα τέλη 2022) όπως για τα λιμάνια (είτε υπεγράφησαν συμβάσεις, είτε δόθηκαν προφορές). Όπως ανέφερε το Σαββατοκύριακο το insider.gr, οι επενδυτές (Grimaldi, Σαββίδης κ.α.), έδωσαν προσφορές συνολικού ύψους σχεδόν 250 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 67% των Οργανισμών Λιμένων σε Ηράκλειο, Ηγουμενίτσα, Βόλο και για την υπο-παραχώρηση δραστηριοτήτων στην Καβάλα. Όπως αναφέραμε, στο Ταμείο και στην αγορά θεωρούν ότι τα τιμήματα ξεπέρασαν τις αρχικές προσδοκίες.

Οι μεγάλες μαρίνες

Ωστόσο, μέσα στο έτος είχαμε και άλλους διαγωνισμούς για αξιοποίηση μαρίνων ή ακινήτων. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η Lamda Marinas Investments (όμιλος Lamda Development), ανακηρύχθηκε Προτιμητέος Επενδυτής για την υπο-παραχώρηση του δικαιώματος κατασκευής, λειτουργίας, διαχείρισης, συντήρησης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Μεγάλων Σκαφών (τύπου mega yacht) στην Κέρκυρα. Η συνολική αξία του τιμήματος που θα καταβάλλει ο Προτιμητέος Επενδυτής με βάση τη σύμβαση που θα υπογραφεί θα ξεπεράσει τα 89 εκατ. ευρώ σε βάθος 40 ετών. Μέρος του τιμήματος θα καταβληθεί εφάπαξ με την έναρξη της υπο-παραχώρησης, ενώ το υπόλοιπο θα αποτελεί ποσοστό επί του κύκλου εργασιών του υπο-παραχωρησιούχου και θα καταβάλλεται ετησίως. Επιπρόσθετα, πέραν του καταβληθέντος τιμήματος, οι επενδύσεις για την εκ του μηδενός κατασκευή και ανάπτυξη της Μαρίνας αναμένεται να υπερβούν τα 50 εκατ. ευρώ.

Επίσης, το σχήμα που αποτελείται από τις εταιρείες D MARINAS HELLAS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε. – ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ήτοι η συμμαχία CVC και ομίλου Κωνσταντακόπουλου (ΤΕΜΕΣ κ.α.), ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Πύλου για 40 έτη. Η συνολική αξία της συμφωνίας για την αξιοποίηση της Μαρίνας Πύλου ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει εφάπαξ καταβλητέο ποσό 550.000 ευρώ κατά την έναρξη της παραχώρησης συν ποσοστό επί των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων της μαρίνας. Εκτιμάται ότι ο νέος παραχωρησιούχος θα υλοποιήσει τα επόμενα έτη επενδύσεις της τάξεως των 15 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών και της επιχειρησιακής ικανότητας της Μαρίνας Πύλου.

Στη «λίστα» και ακίνητα / ιαματικές πηγές

Αλλά και στον τομέα ακινήτων είχαμε εξελίξεις. Τον Φεβρουάριο η REDS (όμιλος Ελλάκτωρ) και το ΤΑΙΠΕΔ υπέγραψαν το συμβόλαιο αγοραπωλησίας του ακινήτου της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου. Υπενθυμίζεται ότι η REDS A.E. αναδείχθηκε πλειοδότρια με βελτιωμένη προσφορά συνολικού ύψους 42.237.679,20 ευρώ. Το ακίνητο στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης είναι παραθαλάσσια έκταση 345.567 τ.μ., η οποία βρίσκεται 13 χλμ. από το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» και 16 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου. Στο πλαίσιο της αξιοποίησης του ακινήτου, η REDS A.E. αναμένεται να υλοποιήσει επενδύσεις για την ανάπτυξη, μεταξύ άλλων, πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας, κατοικιών και εμπορικού κέντρου. Στο ακίνητο προβλέπεται, επίσης, η δυνατότητα ανάπτυξης καζίνο.

Επιπρόσθετα, στα τέλη Ιανουαρίου, υπήρξε μια και μοναδική προσφορά για την αξιοποίηση του πρώην Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου Μαρκοπούλου Αττικής (αξιοποιήσιμα 590 στρέμματα). Η εταιρεία APLEKTON HOLDINGS CO. LIMITED, συμφερόντων της οικογένειας Μελισσανίδη, ύστερα από την αποσφράγιση της ανεξάρτητης αποτίμησης και την αποσφράγιση της δεσμευτικής προσφοράς, έγινε γνωστό ότι θα καταβάλει για την αξιοποίηση με μακροχρόνια μίσθωση 40 ετών, του ακινήτου, εφάπαξ 6.500.000 ευρώ και επιπλέον ετήσιο μίσθωμα 180.000 ευρώ, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται σε ετήσια βάση σύμφωνα με τον εκάστοτε δείκτη τιμών καταναλωτή. Μέσω της μελέτης ΕΣΧΑΔΑ παρέχεται η δυνατότητα αξιοποίησης του ακινήτου ως «Θεματικό Πάρκο-Αναψυχή», διατηρώντας σε τμήμα αυτού ως κυρίαρχη τη χρήση της αθλητικής ιππασίας και αναπτύσσοντας στο υπόλοιπο τμήμα αθλητικές και ήπιες εμπορικές και τουριστικές χρήσεις.

Ο Όμιλος Μήτση ανακηρύχθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ ως ο πλειοδότης για την Ιαματική Λουτρόπολη στα Καμένα Βούρλα με την συνολική προσφορά του να ανέρχεται στα 16,2 εκατ. ευρώ με το ποσό να διαμορφώνεται στο 1,05 εκατ. ευρώ εφάπαξ οικονομικό αντάλλαγμα και 380 χιλιάδες ευρώ ετήσιο μίσθωμα για 40 έτη. Το ακίνητο έχει συνολική έκταση 474.524 τμ, περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου «Γαλήνη» και το υδροθεραπευτήριο «Ιπποκράτης», τα οποία είναι εν λειτουργία, τα χαρακτηρισμένα ως νεότερα μνημεία ξενοδοχεία «Ράδιον» και «Θρόνιον» και το επίσης χαρακτηρισμένο ως νεότερο μνημείο υδροθεραπευτήριο «Ασκληπιός», που είναι εγκαταλελειμμένα. Εντός της έκτασης βρίσκεται η ιαματική πηγή «Γεωργαλά» που έχει αναγνωρισθεί από τον Απρίλιο του 2020.

Επίσης, «λευκός καπνός» είχε βγει για την πώληση του ακινήτου που βρίσκεται στον πρώην εργοταξιακό χώρο που είχε χρησιμοποιηθεί για τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, (η εταιρεία ΠΑΥΛΟΣ Ν. ΠΕΤΤΑΣ Α.Β.Ε.Ε. έναντι προσφερόμενου Οικονομικού Ανταλλάγματος που ανέρχεται στο ποσό των 2.885.000 ευρώ), ενώ την Παρασκευή το ΤΑΙΠΕΔ ενημέρωσε ότι έλαβε οικονομική προσφορά για την αξιοποίηση του ακινήτου «Ιαματική Πηγή & Κάμπινγκ Κονιαβίτη», η οποία υποβλήθηκε από την εταιρεία INMO PARCK INVEST ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ Α.Ε. ο ακίνητο έχει συνολική έκταση 557.727,12 τμ και αποτελείται από δύο περιοχές (Α και Β). Σύμφωνα με τους όρους του Διαγωνισμού, προβλέπεται πώληση της περιοχής Α και μακροχρόνια μίσθωση διάρκειας 50 ετών της περιοχής Β. Μέσα στο καλοκαίρι το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ ανακήρυξε τον Λεωνίδα Κεντεποζίδη ως πλειοδότη για την αξιοποίηση ακινήτου στη Νέα Ηράκλεια του Δήμου Νέας Προποντίδας στον Νομό Χαλκιδικής, με προσφορά ύψους 1,42 εκατομμυρίων ευρώ. Το ακίνητο έκτασης περίπου 27 στρεμμάτων είναι παραθαλάσσιο, µε μήκος ακτογραμμής περίπου 530 μέτρα και μέσο πλάτος περίπου 55 μέτρα.

Να θυμίσουμε ότι προ περίπου 11 μηνών (Νοέμβριος 2022) υπεγράφη το συμβόλαιο πώλησης του ακινήτου στη Νέα Ηρακλείτσα Καβάλας, στην εταιρεία Ηρακλείτσα Α.Ε.. Η τελική προσφορά είχε ανέλθει σε 18,5 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 103,3% σε σχέση με την τιμή εκκίνησης, η οποία είχε διαμορφωθεί στα 9,1 εκατ. ευρώ. Το ακίνητο στη Νέα Ηρακλείτσα Καβάλας αποτελείται από δύο όμορα παραθαλάσσια οικόπεδα, συνολικής επιφάνειας 149,733 στρέμματα. Μάλιστα, είχαν ακουστεί τότε σενάρια για επενδύσεις εκατοντάδων εκατ. ευρώ από τον Ιρανο-καναδό επιχειρηματία Alex Haditaghi, σε συνεργασία με την οικογένεια Μελισανίδη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Πάτρα – Πύργος»: Προχωρούν «χέρι – χέρι» εργασίες (στο 25%) και διαιτησία για τα κόστη του αυτοκινητόδρομου

«Τίναξε την μπάνκα» το ΤΑΙΠΕΔ, προσφορές 4 δισ. ευρώ μέσα σε έναν χρόνο – Η Αττική Οδός, οι λιμένες, οι μαρίνες, τα ακίνητα

gazzetta
gazzetta reader insider insider