Evergrande: Στον «αέρα» το σχέδιο αναδιάρθρωσης -Βουτιά 24% για τη μετοχή

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Evergrande: Στον «αέρα» το σχέδιο αναδιάρθρωσης -Βουτιά 24% για τη μετοχή
«Βουτιά» έως 24% σημείωσε η μετοχή της Evergrande με τον δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ, να διαπραγματεύεται τη μετοχή 3,7% χαμηλότερα. 

«Βουτιά» έως 24% βρέθηκε να σημειώνει τη Δευτέρα η μετοχή της Evergrande στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Το sell-off των μετοχών και ομολόγων αλλά και οι σπασμωδικές αντιδράσεις στο χρηματιστηριακό ταμπλό οφείλονται στο μάλλον αποτυχημένο και μακροχρόνιο σχέδιο αναδιάρθρωσης του άλλοτε κολοσσού του real estate που τα τελευταία χρόνια κλυδωνίζεται από τα χρέη.

Σε μια προσπάθεια να νοικοκυρέψει το χρέος της, η Evergrande, είχε προτείνει στους πιστωτές της ακόμη και την ανταλλαγή των τίτλων τους με νέα ομόλογα διάρκειας 10 έως 12 ετών. Ωστόσο, φαίνεται πως το σχέδιο αυτό ναυάγησε, με την εταιρεία να δηλώνει πως δεν μπορεί να εκδώσει νέα ομόλογα καθώς μια έρευνα στη θυγατρική της Hengda Real Estate Group Co Ltd από τη ρυθμιστική αρχή κινητών αξιών της Κίνας για ύποπτη παραβίαση σχετικά με την αποκάλυψη πληροφοριών, κλονίζει για μία ακόμη φορά τις προσπάθειες της, να ξαναμπεί σε τροχιά.

«Το σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους της Evergrande έχει πλέον κολλήσει και δεν μπορεί να προχωρήσει περαιτέρω», δήλωσε ο Steven Leung, διευθυντής πωλήσεων στο UOB Kay Hian στο Χονγκ Κονγκ. «Άλλες επιλογές, όπως η μετατροπή του χρέους σε μετοχές άλλων εισηγμένων μεριδίων, θεωρούνται επίσης μη εφαρμόσιμες τώρα», σχολίασε.

Καταρρέει το κινεζικό real estate;

Ο κινεζικός γίγαντας με τα πήλινα πόδια, η Evergrande αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο της οικονομίας καθώς στηρίχθηκε από το Πεκίνο προκειμένου να μην καταρρεύσει. Η αναδιάρθρωση του υπεράκτιου χρέους της περιλαμβάνει συνολικά 31,7 δισεκατομμύρια δολάρια, σε ομόλογα, εξασφαλίσεις και υποχρεώσεις επαναγοράς, κλονίζοντας συθέμελα την κινεζική οικονομία αλλά και επηρεάζοντας και τους μικρότερους κατασκευαστές ακινήτων.

Η άνευ προηγουμένου κρίση ρευστότητας που έπληξε την Κίνα το 2021 επηρέασε δραματικά τον κατασκευαστικό κλάδο καθώς το χρέος τροφοδοτούσε μια οικοδομική έκρηξη-«φούσκα». Όλο και περισσότεροι κατασκευαστές, ελλείψει ρευστού-αναζητούσαν την έγκριση από τους offshore πιστωτές τους για να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους και να αποφύγουν την ολοκληρωτική κατάρρευση, δυστυχώς όμως, μόνο λίγα από τα σχέδια αυτά ευοδώθηκαν, συμπαρασύροντας στην άβυσσο την κινεζική οικονομία. Ανάμεσά τους και η Developer China Oceanwide Holdings Ltd, που ανακοίνωσε πως προχωρά σε εκκαθάριση μετά από εντολή λύσης της εταιρίας από το δικαστήριο των Βερμούδων.

Όσο για την Evergrande, η μετοχή της «βούτηξε» αφού η αστυνομία συνέλαβε μέλη του προσωπικού της στη μονάδα διαχείρισης περιουσίας της. Η ίδια η εταιρεία στις αρχές του μήνα δήλωνε πως η απόφαση αναδιάρθρωσης χρέους ενώ έπρεπε να έχει ληφθεί από τον Σεπτέμβριο καθυστέρησε προκειμένου οι πιστωτές να έχουν περισσότερο χρόνο για να εξετάσουν την πρότασή της.

Να υπενθυμίσουμε πως η Evergrande χρειάζεται έγκριση από πάνω από το 75% των πιστωτών για να προχωρήσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης. Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια εποχή που κορυφαίοι κατασκευαστές, όπως η Country Garden, προσπαθούν να αποφύγουν τη χρεοκοπία κλονίζοντας την αγοραστική πίστη των καταναλωτών παρά τα ισχυρά κρατικά μέτρα στήριξης της εγχώριας κτηματαγοράς.

Αξίζει να σημειωθεί, πως στα τέλη Αυγούστου, η συνολική απούλητη επιφάνεια κατοικιών στην Κίνα ήταν 648 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα (7 δισεκατομμύρια τετραγωνικά πόδια), σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής (NBS).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Λευκός καπνός» στο Χόλιγουντ: Σε συμφωνία μετά από 150 ημέρες απεργίας κατέληξαν σεναριογράφοι και στούντιο

Εργασιακός νόμος: Τι αλλάζει από σήμερα σε μισθούς, συμβάσεις, απολύσεις, συνδικαλιστικά δικαιώματα

Το ΤΧΣ ξεκινάει τη διάθεση μετοχών της Eurobank - Στο 1,8 ευρώ ανά μετοχή η προσφορά - Οι ανακοινώσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider