Ακίνητα: Από ελεγκτικό «κόσκινο» 2.500 υποθέσεις αγοραπωλησιών, γονικών παροχών, κληρονομιών

Μοιράσου το
Ακίνητα: Από ελεγκτικό «κόσκινο» 2.500 υποθέσεις αγοραπωλησιών, γονικών παροχών, κληρονομιών
Ποιες υποθέσεις μπαίνουν στο «μάτι» των ελεγκτών της ΑΑΔΕ και ελέγχονται κατά προτεραιότητα. Υποθέσεις ακινήτων, φορο-υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας, επιστροφές φόρων στην κορυφή της λίστας του φοροελεγκτικού μηχανισμού. Οι νέες οδηγίες Πιτσιλή.

Χιλιάδες υποθέσεις αγοραπωλησιών, γονικών παροχών, δωρεών και κληρονομιών ακινήτων ανοίγει φέτος ο φοροελεγκτικός μηχανισμός με στόχο τον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής και «μαύρου χρήματος», αλλά και καταστρατήγησης της φορολογικής νομοθεσίας, ειδικά μετά την καθιέρωση του αφορολογήτου ορίου των 800.000 ευρώ για γονικές παροχές.

Στο στόχαστρο των ελεγκτών των Δ.Ο.Υ. και των Ελεγκτικών Κέντρων βρίσκονται 2.500 φάκελοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των υποχρεώσεων στη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, ενώ παράλληλα θα ελεγχθούν όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων, οι οποίες παραγράφονται στο τέλος του έτους.

Με νέα απόφασή του, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής έδωσε εντολή στον ελεγκτικό μηχανισμό να ελέγξει υποθέσεις του 2017 που αφορούν μεταβιβάσεις ακινήτων, τα οποία βρίσκονται εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού, με τους φορολογούμενους να μην έχουν δεχθεί την προεκτίμηση της Εφορίας. Οι υποθέσεις αυτές παραγράφονται στο τέλος του έτους και όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στη νέα απόφαση, «ελέγχονται επιπρόσθετα όλες οι υποθέσεις Φορολογίας Μεταβίβασης Κεφαλαίου για τις οποίες λήγει η προθεσμία της Φορολογικής Διοίκησης να εκδώσει πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου στις 31/12/2023 και αφορούν ακίνητα τα οποία δεν εντάσσονται στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας και δεν έχει γίνει δεκτή από τον φορολογούμενο η προεκτίμηση-προσωρινή αξία της Δ.Ο.Υ.».

Φορο-έλεγχοι

Παράλληλα, η ΑΑΔΕ εξαπολύει φορο-κυνηγητό, βάζοντας στο στόχαστρο χιλιάδες φορο-υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας, υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής, αλλά και φορολογούμενους που έλαβαν επιστροφές φόρων.

Η επιλογή των υποθέσεων που ελέγχονται κατά προτεραιότητα το 2023 γίνεται ανά ελεγκτική υπηρεσία, με βάση ένα αυτοματοποιημένο μοντέλο αντικειμενικής αξιολόγησης κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνων και στοιχεία από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές πληροφόρησης που έχει στη διάθεση της η ΑΑΔΕ. Υποθέσεις που συγκεντρώνουν την υψηλότερη μοριοδότηση ελέγχονται κατά προτεραιότητα.

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή προς τον ελεγκτικό μηχανισμό το 2023:

 1. Θα διενεργηθούν 25.000 πλήρεις και μερικοί φορολογικοί έλεγχοι από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης. Τουλάχιστον το 70% των υποθέσεων που θα ελεγχθούν θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας. Ποσοστό τουλάχιστον 75% των ελέγχων θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας, για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
 2. Θα «ανοίξουν» 2.500 φάκελοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των υποχρεώσεων στη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.
 3. Θα ελεγχθούν όλες οι υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης κεφαλαίου για τις οποίες λήγει η προθεσμία της Φορολογικής Διοίκησης να εκδώσει πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου στις 31/12/2023 και αφορούν ακίνητα τα οποία δεν εντάσσονται στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας και δεν έχει γίνει δεκτή από τον φορολογούμενο η προεκτίμηση-προσωρινή αξία της Δ.Ο.Υ..

Ανεξάρτητα από την προτεραιοποίησή τους ή μη, ελέγχονται άμεσα:

 • Υποθέσεις που αφορούν επιστροφές φόρων.
 • Υποθέσεις που αφορούν έλεγχο βάσει δείγματος, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα σε διατάξεις και αποφάσεις όπως ενδεικτικά δικαιούχων που έτυχαν επιστροφής ΦΠΑ, καθώς και δικαιούχων νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που έτυχαν επιστροφής φόρου εισοδήματος, χωρίς έλεγχο.
 • Υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί σημείωμα διαπιστώσεων με τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου και προσωρινός προσδιορισμός φόρων και προστίμων.
 • Υποθέσεις που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ανακριτικών και προανακριτικών πράξεων, περιλαμβανομένων αιτημάτων και εντολών διενέργειας φορολογικών ελέγχων που έχουν προκύψει από εντολή οποιασδήποτε εισαγγελικής ή δικαστικής Αρχής και διατηρούνται στην ΑΑΔΕ.
 • Υποθέσεις για τις οποίες επίκειται η έκδοση σημειώματος διαπιστώσεων και προσωρινού προσδιορισμού φόρου και προστίμου.
 • Υποθέσεις που αφορούν εκθέσεις έρευνας των Υπηρεσιών Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων.
 • Υποθέσεις που αφορούν πορισματικές εκθέσεις που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ από τη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος.
 • Υποθέσεις των ΔΟΥ, ΕΛ.ΚΕ και ΥΕΔΔΕ που αφορούν διενέργεια μερικού επιτόπιου ελέγχου διαπίστωσης της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, για φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.
 • Υποθέσεις που αφορούν διασταυρωτικούς ελέγχους ενδοκοινοτικών συναλλαγών (VIES), υποθέσεις πολυμερών (ταυτόχρονων) ελέγχων που διενεργούνται από ελληνικές και αλλοδαπές φορολογικές αρχές.
 • Υποθέσεις αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής κατόπιν αιτήματος.
 • Υποθέσεις ελέγχων συμμόρφωσης των Δηλούντων Ελληνικών Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων με τους κανόνες δέουσας επιμέλειας και υποβολής πληροφοριών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ακίνητα: «Ανακατεύεται η τράπουλα» (και) στο real estate – Ο νέος μεγάλος παίκτης του 1 δισ. ευρώ και οι ευρύτερες επενδύσεις

Ακίνητα: Στα ύψη το κόστος στέγασης για νέους, «βαρίδι» τα ενοίκια – Πού «καίνε» οι τιμές

Έρχονται ανατροπές στο φορολογικό τοπίο των ακινήτων