Η κίνηση των τιμών μίσθωσης στην Ελλάδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η κίνηση των τιμών μίσθωσης στην Ελλάδα
Από το 2017, η αγορά των ακινήτων στην Ελλάδα αναπτύσσεται με μεγάλη ταχύτητα.

Tου Απόστολου Αυλώνα*

Από το 2017, η αγορά των ακινήτων στην Ελλάδα αναπτύσσεται με μεγάλη ταχύτητα. Οι λόγοι της ανάπτυξης είναι ευρέως γνωστοί και περιλαμβάνουν την έλλειψη νέων ακινήτων, την προσθήκη ξένων επενδυτών στην αγορά, την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος, τη σταθεροποίηση της οικονομίας, τα χαμηλά επιτόκια από την ΕΚΤ, τη διάθεση στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες και άλλους. Ακριβώς με αυτό το ρυθμό αναπτύχθηκαν και οι τιμές μίσθωσης των ακινήτων, κρατώντας μία σταθερή απόδοση στα ακίνητα και μία σταθερή αναλογία ανάμεσα στην τιμή αγοράς και μίσθωσης.

Η περιοχή στην Ελλάδα με τη μεγαλύτερη ζήτηση παραμένει η Αττική. Περιοχές όπως η Ανατολική Αττική και ο Πειραιάς παρουσιάζουν διψήφια αύξηση στις τιμές ενοικίασης (14,3% και 16,2% αντίστοιχα). Στο κομμάτι της Ανατολικής Αττικής, περιοχές όπως ο Γέρακας, τα Γλυκά Νερά και η Παλλήνη μονοπωλούν το ενδιαφέρον (λόγω εγγύτητας στα Βόρεια Προάστεια και σε μεγάλες οδικές αρτηρίες και ΜΜΜ). Ενδεικτικά, η μέση τιμή μίσθωσης για ένα διαμέρισμα 80τ.μ. στην περιοχή αγγίζει τα €612 από €535 το 2021.

Το ίδιο ισχύει και για τον Πειραιά, στον οποίο η Καλλίπολη και η Φρεατίδα παραμένουν οι περιοχές με την μεγαλύτερη ζήτηση. Άξιο αναφοράς είναι και το ενδιαφέρον που υπάρχει για την περιοχή του Παπαστράτειου και της Αγίας Σοφίας, όπου οι τελευταίες επενδύσεις στον Πειραιά έχουν παρασύρει και τις τιμές μίσθωσης σε αυτές τις πρότερα υποβαθμισμένες περιοχές. Η μέση τιμή για ένα ακίνητο 80τ.μ. στις παραπάνω περιοχές είναι στα €667 από €600 το 2021.

Αντίστοιχη ανάπτυξη απολαμβάνουν περιοχές στην ευρύτερη περιφέρεια της Αττικής, όπως το Μαρκόπουλο, η Σαρωνίδα, το Καπανδρίτι, το Πόρτο Ράφτη κ.ά. οι οποίες δείχνουν να εναρμονίζονται με τις τιμές στην υπόλοιπη Αττική αγγίζοντας τα €8,33/ τ.μ. από €6,69/ τ.μ. το 2021. Σημαντικό είναι το ότι οι μέσες τιμές ενοικίασης της Δυτικής Αττικής είναι χαμηλότερες των υπολοίπων περιοχών (μαζί με τα προάστια του Πειραιά), με €7,31/ τ.μ. και ανάπτυξη μικρότερης του μέσου όρου της Αττικής (5,6% έναντι 6,7%).

Οι οικονομικότερες περιοχές μίσθωσης στην Αθήνα είναι το Κερατσίνι, το Ίλιον, η Νίκαια και τα Πατήσια. Στον αντίποδα, οι μεγαλύτερες τιμές ανά τετραγωνικό εντοπίζονται στη Βουλιαγμένη, το Κολονάκι και το Παλαιό Ψυχικό.

Αντίστοιχα και η Θεσσαλονίκη ακολουθεί του ίδιους ρυθμούς ανάπτυξης στις τιμές των ενοικίων, με αύξηση της τάξης του 3,8% έναντι του 2021. Ενδιαφέρουσα δε στην περιοχή είναι η ανάπτυξη της περιφέρειας της Θεσσαλονίκης, όπου παρατηρείται μία αύξηση 14,7% στα ενοίκια, κυρίως λόγω της αυξημένης ζήτησης από μισθωτές των Βαλκανίων και της ανάπτυξης της τουριστικής περιοχής του Στρυμονικού κόλπου.

Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη τιμή μίσθωσης στην Θεσσαλονίκη παραμένουν το κέντρο, η Ευαγγελίστρια – 40 εκκλησίες και η Πυλαία, με τιμές μεγαλύτερες από τα €8 / τ.μ. Αντίστοιχα, οι πιο οικονομικές περιοχές είναι η Μίκρα, το Ωραιόκαστρο, η Σταυρούπολη και οι Αμπελόκηποι, με τιμές μικρότερες από €5,5/ τ.μ.

Στην Ελλάδα, τη μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές των ενοικίων εντοπίζουμε στις Κυκλάδες, οι οποίες λόγω αυξημένης τουριστικής ζήτησης ανέβασαν σημαντικά τις τιμές ανά τετραγωνικό στα €26, προσαυξημένο σε σχέση με το 2021 κατά 43,90%.

Η περιοχή με τη μεγαλύτερη συρρίκνωση των τιμών είναι η Αρκαδία, όπου οι τιμές μίσθωσης των ακινήτων μειώθηκαν κατά 12,6% συγκριτικά με πέρυσι, κάτι το οποίο συνάδει με την πτώση της τουριστικής ζήτησης στον παραλιακό τομέα του νομού και στην ευρύτερη οικονομική συρρίκνωση του νομού.
Η περιοχή με τα πιο οικονομικά μισθώματα στην Ελλάδα είναι η περιφέρεια του Κιλκίς, με τιμές μίσθωσης €3,57 ανά τ.μ., μαζί με την περιφέρεια Θεσσαλονίκης στα €3,67 ανά τ.μ. και την Ημαθία στα €4 ανά τ.μ.

Κλείνοντας, είναι εμφανές ότι οι τιμές στο κέντρο και τα προάστια της Αθήνας ωθούν τους ενοικιαστές εκτός κέντρου, με στόχο μία καλύτερη αντιστοιχία μεταξύ ακινήτων και μισθωμάτων και αντίστοιχα ότι η ανάπτυξη του Πειραιά, σε συνάρτηση με τις καλύτερες συγκοινωνίες και την διαθεσιμότητα ακινήτων, αποδίδει.

*O κ. Απόστολος Αυλώνας είναι Head, Transactions Management, Delfi Partners & Company

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider