Μεταβατικό στυλ διακόσμησης: Εκεί όπου το σύγχρονο design συναντά το κλασικό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεταβατικό στυλ διακόσμησης: Εκεί όπου το σύγχρονο design συναντά το κλασικό
Το μεταβατικό στυλ είναι πολύ απλά αυτό που συνδυάζει στοιχεία από το κλασικό και από το σύγχρονο design.

Όταν πρόκειται για τη διακόσμηση του σπιτιού μας, καλούμαστε συνήθως να επιλέξουμε το στυλ που μας εκφράζει περισσότερο – κλασικό, μοντέρνο, μινιμάλ, βιομηχανικό, έθνικ κλπ. – διακοσμώντας κάθε δωμάτιο ανάλογα και διατηρώντας το ίδιο ύφος σε όλους τους χώρους του σπιτιού. Υπάρχουν όμως κάποιοι που δεν εφησυχάζονται υιοθετώντας ένα μόνο στυλ και ακολουθώντας αυστηρά τους κανόνες του, αφού βρίσκουν στοιχεία που λατρεύουν σε διαφορετικά designs. Σύμφωνα λοιπόν με την ομάδα της Phaedrus Living, αυτά τα άτομα βρίσκουν τη… χρυσή τομή στο μεταβατικό στυλ διακόσμησης!

Τι είναι το μεταβατικό στυλ διακόσμησης

Το μεταβατικό στυλ είναι πολύ απλά αυτό που συνδυάζει στοιχεία από το κλασικό και από το σύγχρονο design. Παρόλο που ενστικτωδώς τα δύο στυλ μας φαίνονται εκ διαμέτρου αντίθετα, εντούτοις μπορούν να συνδυαστούν αρμονικά, δημιουργώντας ένα γουστόζικο, φιλόξενο και άνετο σπίτι. Το κλειδί για την επιτυχία αυτού του συνδυασμού είναι φυσικά το να βρεις την ισορροπία μεταξύ των δύο διαφορετικών «κόσμων».

Το «υβριδικό» αυτό στυλ αποτελεί μια τάση διακόσμησης που καθιερώθηκε κατά τη δεκαετία του 1950 και που παραμένει μέχρι σήμερα αρκετά δημοφιλής. Φυσικά, ένα σπίτι του 1950 που ακολουθούσε τότε το μεταβατικό design δεν μοιάζει πολύ με ένα σπίτι της εποχής μας που ακολουθεί το ίδιο design. Καθώς αλλάζει το τι θεωρούμε «σύγχρονο» από δεκαετία σε δεκαετία, έτσι μεταβάλλεται και το συγκεκριμένο στυλ διακόσμησης.

Τα χαρακτηριστικά του μεταβατικού στυλ

Για να δημιουργήσεις ένα ισορροπημένο home design ακολουθώντας το μεταβατικό στυλ, θα πρέπει να… δεις το θέμα σφαιρικά. Μην περιοριστείς σε έπιπλα και διακοσμητικά στοιχεία. Τα υλικά, το φινίρισμα, τα παράθυρα, τα υφάσματα – και γενικά τα πάντα στο σπίτι – θα πρέπει να αναδεικνύουν αυτή τη «μετάβαση». Άλλωστε, ειδικά στο συγκεκριμένο στυλ, κάθε λεπτομέρεια μετρά. Σύμφωνα με την ομάδα της Phaedrus Living, μερικά βασικά χαρακτηριστικά που καθορίζουν το design ενός χώρου ως μεταβατικό, είναι τα εξής:

• Ουδέτερες, γήινες αποχρώσεις
• Σκούρα χρώματα μόνο σε συγκεκριμένα σημεία όπου θέλουμε να δώσουμε έμφαση
• Έμφαση στην άνεση, ιδιαίτερα στην επιλογή καναπέ και κρεβατιού
• Μινιμαλιστικές πινελιές
• Υφάσματα με μεγάλα, σύγχρονα μοτίβα
• Συνδυασμός υλικών, όπως μέταλλο, γυαλί, ξύλο και ρατάν
• Έμφαση στο ξύλο, ιδιαίτερα στα έπιπλα
• Συμμετρία και καθαρές γραμμές
• Ανανέωση vintage επίπλων και ενσωμάτωσή τους στο design
• Χαλιά σε ουδέτερα χρώματα
• Ελάχιστα αλλά έντονα έργα τέχνης ή άλλα διακοσμητικά σημεία έμφασης

Γιατί μας αρέσει

… Γιατί πολύ απλά, επιλέγοντας το μεταβατικό στυλ, παίρνεις τα καλύτερα κι απ’ τους δύο κόσμους, όπως χαρακτηριστικά εξηγεί η Interior Designer της Phaedrus Living! Έχεις περισσότερη ελευθερία να παίξεις με συνδυασμούς επίπλων, υλικών και άλλων διακοσμητικών στοιχείων και να δημιουργήσεις ένα χώρο με προσωπικότητα, που να είναι κυριολεκτικά ξεχωριστός. Να φτιάξεις ένα home design που να είναι φρέσκο και συνάμα οικείο, άνετο και κομψό, αυθεντικό, διαχρονικό και σύγχρονο ταυτόχρονα!

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider