Αγορά επενδυτικού ακινήτου: Τι πρέπει να γνωρίζεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αγορά επενδυτικού ακινήτου: Τι πρέπει να γνωρίζεις
Αν σε ενδιαφέρει να μπεις στον κόσμο των επενδύσεων, αλλά δεν το έχεις πολυψάξει ακόμη, τότε θα πρέπει να ξέρεις πως αξίζει τον κόπο να εξετάσεις προσεκτικά την επένδυση σε ακίνητη ιδιοκτησία.

Αν σε ενδιαφέρει να μπεις στον κόσμο των επενδύσεων, αλλά δεν το έχεις πολυψάξει ακόμη, τότε θα πρέπει να ξέρεις πως αξίζει τον κόπο να εξετάσεις προσεκτικά την επένδυση σε ακίνητη ιδιοκτησία. Η αγορά επενδυτικού ακινήτου χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως μία αρκετά καλή επιλογή, που μπορεί να αποφέρει σταθερό κέρδος σε μακροχρόνια βάση. Η ομάδα της Delfi Properties μας παραθέτει περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα, καθώς και μερικές χρήσιμες συμβουλές για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Τι είναι το επενδυτικό ακίνητο;

Ένα ακίνητο χαρακτηρίζεται ως επενδυτικό όταν ένα άτομο – ή μια ομάδα ατόμων – το έχει υπό την ιδιοκτησία του με σκοπό να του αποφέρει κέρδος, είτε σε μηνιαία βάση μέσω της ενοικίασής του, είτε σε μεταγενέστερο στάδιο μέσω της πώλησής του. Όπως τονίζει η ομάδα της Delfi Properties, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι το επενδυτικό ακίνητο διαφέρει από ένα δεύτερο σπίτι ή ένα ακίνητο που αγοράζει κάποιος για να το ανακαινίσει και να το πουλήσει άμεσα. Στην περίπτωση του επενδυτικού ακινήτου, υπάρχει μία στρατηγική για μακροπρόθεσμη επένδυση. Ο ιδιοκτήτης δεν το χρησιμοποιεί για κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία, ούτε το αποκτά για άμεσο, βραχυπρόθεσμο κέρδος.

Γιατί να αποκτήσεις ένα επενδυτικό ακίνητο

Δεδομένου ότι διαθέτεις κεφάλαιο για επένδυση, η ακίνητη περιουσία αποτελεί μια πολύ καλή επενδυτική επιλογή, που χαρακτηρίζεται συνήθως από σταθερότητα όσον αφορά το ρυθμό με τον οποίο αποφέρει κέρδος.

Η διαδικασία δανειοδότησης

Αν διαθέτεις ένα αρχικό κεφάλαιο, αλλά θα χρειαστεί να πάρεις και δάνειο για να αποκτήσεις το επενδυτικό σου ακίνητο, κάνε την έρευνά σου έγκαιρα και… εξονυχιστικά. Εξέτασε προσεκτικά τις επιλογές που παρέχουν οι διάφορες τράπεζες, σύγκρινε τόκους, όρους, ευελιξία κλπ. και συμβουλέψου κάποιον ειδικό, για να μην πέσεις στην παγίδα να πάρεις ένα δάνειο που δεν ταιριάζει στις ανάγκες, το εισόδημα, τις συνθήκες ζωής σου ή το ακίνητο στο οποίο θέλεις να επενδύσεις.

Πώς να επιλέξεις το κατάλληλο επενδυτικό ακίνητο

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψη κατά την αναζήτηση επενδυτικού ακινήτου για αγορά – και ακόμη καλύτερα να τους συζητήσεις με κάποιο εξειδικευμένο σύμβουλο. Πιο κάτω, παραθέτουμε τους πιο βασικούς, σύμφωνα με την ομάδα της Delfi Properties:

  • Οι τάσεις της αγοράς στον κτηματομεσιτικό τομέα
  • Η οικονομική σου κατάσταση
  • Η τοποθεσία που σε ενδιαφέρει
  • Οι τοποθεσίες που θεωρούνται ευνοϊκές
  • Το κόστος των ακινήτων στις πιο πάνω περιοχές
  • Η ζήτηση ακινήτων στις πιο πάνω περιοχές
  • Η πιθανότητα ανατίμησης των ακινήτων μελλοντικά, στις συγκεκριμένες περιοχές
  • Τα αξιοθέατα, σχολεία, εργασιακοί χώροι κλπ. που επηρεάζουν την ελκυστικότητα των περιοχών
  • Η ανταγωνιστικότητα του ακινήτου που σε ενδιαφέρει σε σχέση με τα γειτονικά του ακίνητα
  • Το budget που διαθέτεις
  • Η επιλογή να επενδύσεις ατομικά ή με άλλους επενδυτές
  • Το ύψος ενοικίου που μπορείς να ζητήσεις

Τα υπέρ και τα κατά της επένδυσης σε ακίνητη περιουσία

Η επένδυση σε ακίνητο έχει τα πλεονεκτήματα, αλλά και τα μειονεκτήματά της. Αρκετά από αυτά εξαρτώνται από τις τρέχουσες συνθήκες ζωής σου – σαν ενδιαφερόμενος επενδυτής – και τις οικονομικές σου δυνατότητες.

Τα υπέρ

- Πηγή παθητικού εισοδήματος
- Πιθανότητα ανατίμησης με την πάροδο των χρόνων
- Πιθανότητα να αποτελέσει ένα σταθερό και αξιόπιστο τρόπο επένδυσης του κεφαλαίου που διαθέτεις

Τα κατά

- Πιθανότητα δυσκολίας απόκτησης κεφαλαίου
- Πιθανότητα διακύμανσης του ύψους ενοικίων ανάλογα με τις τάσεις της αγοράς
- Χρονοβόρες διαδικασίες διαχείρισης του ακινήτου
- Πιθανή έλλειψη ρευστότητας και απρόβλεπτα έξοδα

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με την ομάδα της Delfi Properties, η επένδυση σε ακίνητη περιουσία είναι μια πολύ καλή επιλογή για τα άτομα που έχουν την οικονομική δυνατότητα να την υποστηρίξουν. Απαιτεί έρευνα και χρόνο, ωστόσο μπορεί να αποφέρει ένα σταθερό εισόδημα στον επενδυτή, σε μακροχρόνια βάση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider