Μετακομίζοντας στο νεόδμητο σου σπίτι: Τι πρέπει να κάνεις

Μοιράσου το
Μετακομίζοντας στο νεόδμητο σου σπίτι: Τι πρέπει να κάνεις
Το ολοκαίνουριο σου σπίτι είναι επιτέλους έτοιμο και σε περιμένει να το ζήσεις! Για να κυλήσει ομαλά η διαδικασία της παράδοσης του σπιτιού, αλλά και της μετακόμισής σου, καλό είναι να θυμάσαι ορισμένα βασικά – και πολλές φορές σωτήρια – πράγματα.

Το ολοκαίνουριο σου σπίτι είναι επιτέλους έτοιμο και σε περιμένει να το ζήσεις! Για να κυλήσει ομαλά η διαδικασία της παράδοσης του σπιτιού, αλλά και της μετακόμισής σου, καλό είναι να θυμάσαι ορισμένα βασικά – και πολλές φορές σωτήρια – πράγματα. Πάμε να δούμε μερικές χρήσιμες συμβουλές που μοιράζεται μαζί μας η ομάδα της Delfi Properties, για μια ομαλή μετακόμιση στο νεόδμητο σου σπίτι!

Κατά την παράδοση

Φρόντισε να γίνει η παράδοση του σπιτιού λίγο καιρό πριν την ημερομηνία που υπολογίζεις να μετακομίσεις μέσα. Ενημέρωσε τα αρμόδια άτομα ότι θα χρειαστείς αρκετό χρόνο – περισσότερο από 30 λεπτά. Κατά την παράδοση, θα πρέπει να ελέγξεις ότι όλα λειτουργούν ομαλά, με τη βοήθεια των ατόμων της εργοληπτικής και της κατασκευαστικής εταιρείας που συνεργάζεσαι. Αυτό συμπεριλαμβάνει συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού, συστήματα ασφαλείας, υδραυλικά, ηλεκτρολογικά, πόρτες, παράθυρα, ηλεκτρικές συσκευές κλπ. Έλεγξε για παράδειγμα ότι τα ντουλάπια και τα συρτάρια ανοιγοκλείνουν χωρίς δυσκολία, ότι δεν υπάρχουν κενά γύρω από τα παράθυρα, δεν υπάρχουν ρωγμές πουθενά, τα πλακάκια του μπάνιου είναι κολλημένα καλά, υπάρχουν αρκετές πρίζες στα σημεία που τις χρειάζεσαι κλπ. Μην αμελήσεις να ρίξεις μια καλή ματιά και στον εξωτερικό χώρο.

Θα πρέπει ακόμη να παραλάβεις τα εγχειρίδια χρήσης για όλες τις συσκευές και τα διάφορα συστήματα. Μην ξεχάσεις επίσης να πάρεις μαζί σου τα σχέδια του σπιτιού, για να δεις αν συμφωνούν με το τελικό αποτέλεσμα.

Αν υπάρχουν πράγματα που πρέπει να διορθωθούν, σημείωσέ τα, βγάλε τα μια φωτογραφία και ζήτησε γραπτώς από την εργοληπτική εταιρεία να τα διορθώσει πριν την ημερομηνία μετακόμισής σου. Να θυμάσαι πάντα ότι επενδύεις ένα σεβαστό ποσό για να φτιάξεις το σπίτι σου όπως το θες και να ζήσεις για πολλά χρόνια μέσα – γι’ αυτό είναι σημαντικό να βεβαιωθείς ότι όλα θα γίνουν όπως τα θες εσύ.

Πριν τη μετακόμιση

Όπως εξηγεί η ομάδα της Delfi Properties, κάθε μετακόμιση σε νεόδμητο σπίτι χρειάζεται λίγο περισσότερη οργάνωση από μια απλή μετακόμιση, αφού δεν κατοικούσε κανένας εκεί στο παρελθόν για να διευθετήσει ορισμένα βασικά πράγματα.

Ξεκίνα με τη διευθέτηση μιας επιθεώρησης του σπιτιού από ένα ανεξάρτητο πολιτικό μηχανικό, ο οποίος θα εντοπίσει τυχόν ζητήματα που χρειάζονται την προσοχή σου. Στη συνέχεια, μέτρα τις διαστάσεις των χώρων στο καινούριο σου σπίτι, για να ξέρεις τι μέγεθος πρέπει να έχουν τα έπιπλα που θα αγοράσεις. Μην γελαστείς να αγοράσεις τα έπιπλα που είδες και λάτρεψες με την πρώτη ματιά πριν να βεβαιωθείς ότι οι διαστάσεις τους ταιριάζουν στο χώρο σου!

Διευθέτησε εγκαίρως και τη σύνδεσή σου στο διαδίκτυο, γιατί μάλλον δεν θα θέλεις να βρίσκεσαι ούτε και για μία ημέρα σε ένα σπίτι χωρίς πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα, την ηλεκτρονική αλληλογραφία και τις σελίδες που επισκέπτεσαι καθημερινά!

Ακόμη, μην ξεχνάς ότι γίνεσαι πλέον μέλος μιας νέας κοινότητας. Φρόντισε ο αριθμός του σπιτιού σου να φαίνεται καθαρά στην εξώπορτά σου για τον ταχυδρόμο και τους διανομείς, παράγγειλε εξωτερικό κάδο απορριμμάτων από την τοπική αρχή, μάθε ποιες μέρες περνά το απορριμματοφόρο, ποια είναι τα κοντινότερα σημεία ανακύκλωσης κλπ.

Τέλος, βεβαιώσου ότι έχεις κι εσύ, αλλά και οι συνεργάτες σου, όλα τα απαραίτητα έγγραφα που αφορούν το νέο σου σπίτι – συμβόλαια, εγγυήσεις, τιμολόγια, αποδείξεις, εγχειρίδια χρήσης κλπ.

Κατά τη μετακόμιση

Τη μεγάλη μέρα της μετακόμισης, έλεγξε – ακόμα μια φορά – τα πάντα. Μια φρέσκια ματιά μπορεί να σε βοηθήσει να εντοπίσεις πράγματα που δεν τα είχες δει πριν. Αν υπάρχουν θέματα που πρέπει να διευθετηθούν, επισήμανέ τα και πάλι γραπτώς στην εργοληπτική και την κατασκευαστική εταιρεία, πριν υπογράψεις οτιδήποτε εκείνη την ημέρα.

Έλεγξε τους μετρητές κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και νερού. Σημείωσε τις μετρήσεις που αναγράφονται και βεβαιώσου ότι οι αντίστοιχοι πάροχοι έχουν καταγεγραμμένους τους σωστούς μετρητές για τη διεύθυνση του νέου σου σπιτιού.

Μετά τη μετακόμιση

Αφού λοιπόν μετακομίσεις, βάλε σε προτεραιότητα το φτιάξιμο όσων θεμάτων επισήμανες στην κατασκευαστική και στην εργοληπτική εταιρεία. Όσο πιο γρήγορα διευθετηθούν, τόσο το καλύτερο, σύμφωνα με τους ειδικούς της Delfi Properties. Ακολούθως, φρόντισε να εξασφαλίσεις τα απαραίτητα έγγραφα από το δικηγόρο σου και τις τοπικές αρχές, όπως για παράδειγμα τους τίτλους ιδιοκτησίας, το συντομότερο δυνατό.

Καλό είναι τον πρώτο καιρό, να αποφύγεις την υπερβολική θέρμανση του χώρου. Τα υλικά θα είναι ακόμη πολύ φρέσκα και μέχρι να σταθεροποιηθούν, ίσως να εμφανιστούν μικρές ρωγμές λόγω της συστολής και της διαστολής τους, οι οποίες όμως ενδεχομένως να αυξηθούν και να μεγαλώσουν εάν υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες στο σπίτι. Τέλος, είναι σημαντικό όλοι οι χώροι να αερίζονται καλά, για την αποφυγή της υγρασίας.

Εν κατακλείδι, η «διαδρομή» προς το καινούριο σου σπίτι απαιτεί σίγουρα πολύ χρόνο και κόπο από μέρους σου. Είναι όμως σίγουρα μια από τις ομορφότερες «διαδρομές» που θα κάνεις στη ζωή σου. Με καθαρή σκέψη και την κατάλληλη προετοιμασία, θα καταφέρεις να δημιουργήσεις το σπίτι που ονειρεύτηκες, για να ζήσεις μέσα τις πιο σημαντικές σου στιγμές και να δημιουργήσεις τις πιο όμορφες αναμνήσεις!

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το μέλλον του Property Management

15 εύκολοι τρόποι για να κάνεις το σπίτι σου να φαίνεται πιο μοντέρνο

Χρήσιμες συμβουλές αγοράς κατοικίας: Τι πρέπει να παρατηρείς όταν βλέπεις ένα ακίνητο

Όλες οι ειδήσεις

08:20

Τουρκία: Προαναγγελίες για ενίσχυση της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στα Κατεχόμενα

08:05

CDI Pfizer: Ορατό το «αποτύπωμα» από την επένδυση στη Θεσσαλονίκη

08:01

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για νησιά Αιγαίου: Κάθε χώρα αποφασίζει μόνη της για την ανάπτυξη του αμυντικού της εξοπλισμού

07:47

Ερντογάν: Σήμερα συζήτηση με Πούτιν για ουκρανικά δημοψηφίσματα, πυρηνικό σταθμό στην Τουρκία

07:42

Δανία: Έχει ήδη διαρρεύσει το μισό αέριο των Nord Stream και Nord Stream 2

07:29

BriQ Properties: Στοχεύει σε χαρτοφυλάκιο ακινήτων 150 εκατ. ευρώ – Το επενδυτικό προφίλ, τα έσοδα και οι «άμυνες»

07:25

Μοχλός επενδύσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το Ταμείο Ανάκαμψης - Ώριμα επενδυτικά σχέδια 3,7 δισ. ευρώ

07:22

«Ψήνονται» deals (και) στις μικρές κατασκευαστικές – Ο Δ. Κούτρας, η Δομική Κρήτης και η «πίτα» των υποδομών

07:17

Ανεβάζει τον «πήχη» για την ανάπτυξη στην Ελλάδα η UniCredit - Πυκνώνουν τα «σύννεφα» στον ορίζοντα

07:16

Ρεύμα: Ομάδα Εργασίας ΥΠΕΝ – ΡΑΕ – προμηθευτών για μπλόκο στους στρατηγικούς κακοπληρωτές

07:12

Πώς να ανακυκλώνετε πλαστικές μεμβράνες και σακούλες

07:10

Η ιστορική έπαυλη του ιδρυτή των KFC πωλείται και η εταιρεία κάνει μούτρα

07:09

Η κερκόπορτα της νομισματικής κρίσης άνοιξε χθες με.... πάταγο

07:05

Οι τράπεζες, τα ακίνητα και ο Paulson - Happy η Ellington; Τα περίεργα της Έλαστρον

07:02

Με ποιόν θύμωσε ο Κυρανάκης; - Εστία στου Ζωγράφου, όπως διαμέρισμα σε πολυκατοικία λέει ο Μυλόπουλος

07:00

«Αποδοτική χρονιά» για τη Vitex το 2021 – Επενδύσεις 6,6 εκατ. ευρώ και στρατηγικές κινήσεις για την προμήθεια πρώτων υλών

23:57

Κυριακίδου: Οι προτάσεις της Κομισιόν για την προστασία από τον αμίαντο αποτελούν ακόμη ένα σημαντικό βήμα

23:39

Θεοδωρικάκος: Η δόκιμος αστυνομικός που συνελήφθη στη Πολυτεχνειούπολη δεν έχει θέση στην ΕΛΑΣ

23:20

ΗΠΑ: Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη εάν η διαρροή στους αγωγούς Nord Stream είναι αποτέλεσμα δολιοφθοράς

23:06

Wall Street: Με μίνι ράλι απάντησε στο 6ήμερο πτωτικό σερί

23:02

Ιρανός Πρόεδρος: O θάνατος της Μαχσά Αμινί έχει «λυπήσει» τους πάντες στην Ισλαμική Δημοκρατία

22:50

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται

22:28

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί μέσα σε νοσοκομείο του Άρκανσο - Ένας νεκρός

22:13

Πετρέλαιο: Ο κυκλώνας Ίαν ανέβασε την τιμή ξανά πάνω από τα 80 δολάρια

22:06

ΗΠΑ: Ο κυκλώνας Ίαν πλησιάζει στη Φλόριντα - Για «ιστορική» καταιγίδα προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι

21:55

ΥΠΕΞ για Τουρκία: Δεν έχει δικαίωμα να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο και να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο

21:46

Σακελλαροπούλου: Να θωρακίσουμε τη Δημοκρατία απέναντι στις οπισθοδρομικές και αντιδραστικές φωνές

21:32

Τουρκία: Η Ελλάδα συνεχίζει τις παράνομες ενέργειες - Θα προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας

21:30

Γερμανία: Σε ύφεση από το γ' τρίμηνο προβλέπουν τα κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της χώρας

21:19

«Σκληρή προσγείωση» για τις ΗΠΑ, προβλέπει δισεκατομμυριούχος - «Γελοία θεωρία» της Fed περί «μεταβατικού πληθωρισμού»