Σε συνεχή άνοδο η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε συνεχή άνοδο η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα
Αλώβητη φαίνεται να παραμένει η ελληνική αγορά οικιστικών ακινήτων καταγράφοντας ράλι ανόδου στις τιμές κατοικιών τα τελευταία έτη και δη το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Της Ζαφειρίας Σταθογιαννάκου*

Αλώβητη φαίνεται να παραμένει η ελληνική αγορά οικιστικών ακινήτων καταγράφοντας ράλι ανόδου στις τιμές κατοικιών τα τελευταία έτη και δη το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Παρόλους τους κλυδωνισμούς λόγω της υγειονομικής, ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης τόσο σε διεθνές όσο και σε τοπικό επίπεδο, η χώρα μας συνεχίζει την ανοδική της πορεία που ξεκίνησε το πρώτο τρίμηνο του 2018 καταδεικνύοντας μια ιδιαιτέρως ανθεκτική συμπεριφορά. Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Delfi Partners & Company, άλμα τιμών καταγράφεται τόσο στις ενοικιάσεις όσο και στις πωλήσεις κατοικιών στη χώρα με την πρωτεύουσα να διατηρεί τα σκήπτρα.

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές πώλησης ανά προάστιο στο λεκανοπέδιο Αττικής

Σύμφωνα με τα στοιχεία του spitogatos.gr, το δεύτερο τρίμηνο του 2022 στο λεκανοπέδιο Αττικής καταγράφεται μέση αύξηση στις ζητούμενες τιμές πώλησης ακινήτων 7.6% σε ετήσια βάση. Την ίδια περίοδο το κέντρο της Αθήνας παρουσιάζει ετήσια άνοδο της τάξεως του 6.9% διαμορφώνοντας τις μέσες τιμές κατοικιών προς πώληση στα 1,700 € / τ.μ. Όπως είναι αναμενόμενο, ακριβότερα προάστια αναδεικνύονται τα νότια με μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών στα 2,977 € / τ.μ. και με ετήσια άνοδο 10.9%.

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές πώλησης & ενοικίασης ανά προάστιο στο λεκανοπέδιο Αττικής

Οι ακριβότερες περιοχές για αγορά και ενοικίαση κατοικίας στο λεκανοπέδιο Αττικής

Πρωταγωνιστικό ρόλο ως επενδυτικό οικιστικό προορισμό στο λεκανοπέδιο Αττικής παίζει η Αθηναïκή Ριβιέρα με τις μέσες τιμές πώλησης να κάνουν ράλι και να διαμορφώνονται το δεύτερο τρίμηνο του 2022 στη Βουλιαγμένη στα 5,600 € / τ.μ., στη Βούλα στα 4,125 € / τ.μ., στον Άλιμο στα 3,868 € / τ.μ., στη Γλυφάδα στα 3,846 € / τ.μ. ενώ στο Ελληνικό στα 3,571 € / τ.μ.

Αντιστοίχως, αύξηση παρατηρήθηκε και στις ενοικιάσεις κατοικιών το δεύτερο τρίμηνο του 2022, με ετήσιες αυξήσεις της τάξεως του 17,9% στην Κηφισιά, 15,6% στη Βάρη - Βάρκιζα, 14,8% στη Βουλιαγμένη, 14,7% στον Πειραιά και συγκεκριμένα στην περιοχή του κέντρου και του λιμανιού, 14,1% στο Παγκράτι και τέλος 12,5% στην Νέα Ερυθραία. Ως προς την υψηλότερη μέση τιμή ενοικίασης, αυτή καταγράφηκε στην Βουλιαγμένη αγγίζοντας τα 14.9 € / τ.μ., ακολούθως το Κολωνάκι και η περιοχή του Λυκαβηττού με τιμή 14.6 € / τ.μ., το παλαιό Ψυχικό με 14.0 € / τ.μ., το ιστορικό κέντρο της Αθήνας με τιμή 13.3 € / τ.μ., το Νέο Ψυχικό με τιμή 12.5 € / τ.μ. και το Ελληνικό με τιμή 12.4 € / τ.μ.

Αυτός ο θετικός ρυθμός μεταβολής των τιμών της ελληνικής οικιστικής κτηματαγοράς αναμένεται να διατηρηθεί με την προϋπόθεση της σταδιακής πληθωριστικής και γεωπολιτικής αποκλιμάκωσης η οποία με τη σειρά της θα ενισχύσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα τόσο των ιδιωτών όσο και των θεσμικών επενδυτών.

*Η κ. Ζαφειρία Σταθογιαννάκου είναι επικεφαλής του Τμήματος Έρευνας Μελετών και Δεδομένων, της εταιρείας Delfi Partners & Company

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider