Ακίνητα: Το project 20,3 εκατ. ευρώ του ΤΕΕ στη «δυναμική» περιοχή Αμαρουσίου – Λ. Κηφισίας

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακίνητα: Το project 20,3 εκατ. ευρώ του ΤΕΕ στη «δυναμική» περιοχή Αμαρουσίου – Λ. Κηφισίας
«Τρέχει» διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου του έργου αξιοποίησης, μέσω αντιπαροχής, ακινήτου του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Ποια είναι η επένδυση. Έως 26/07 οι προσφορές.

Τη μεγάλη «δυναμική» της αγοράς ακινήτων στην ευρύτερη περιοχή του Αμαρουσίου και ιδίως πέριξ της Λεωφόρου Κηφισίας επιχειρεί να εκμεταλλευθεί και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Το ΤΕΕ πριν από αρκετές ημέρες προκήρυξε σχετικό διαγωνισμό για την επιλογή αναδόχου του έργου «ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΣΩ ΑΝΤΙΠΑΡΟΧΗΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ» ιδιοκτησίας του, ύψους περίπου 20,3 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Μάλιστα, βάσει της διακήρυξης οι υποψήφιοι επενδυτές πρέπει να καταθέσουν προσφορές έως τις 26 Ιουλίου 2022 (αποσφράγιση στις 28/07), δηλαδή σε κάτι περισσότερο από δύο εβδομάδες από σήμερα. Ο επενδυτής θα αναλάβει να κατασκευάσει και το πολυώροφο κτήριο γραφείων, με τη μέθοδο της αντιπαροχής, στο ακίνητο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) που βρίσκεται σε σημείο «πρώτης προβολής», δίπλα στο Ιατρικό Κέντρο, στο «Δαχτυλίδι» της Λεωφόρου Κηφισίας, σε μια περιοχή που προσελκύσει το ενδιαφέρον developers ειδικά σε ότι αφορά με τον τομέα των γραφείων.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι μόλις προ ημερών Dimand και PwC Ελλάδας ανακοίνωσαν τη συμφωνία τους για τη μίσθωση των νέων υπερσύγχρονων γραφείων της δεύτερης στην περιοχή του Αμαρουσίου που θα αναλάβει να κατασκευάσει η πρώτη. Ειδικότερα, σε ιδιόκτητο οικόπεδο που πρόσφατα απέκτησε μέσω της θυγατρικής της, Insignio Μ.Α.Ε., η DIMAND, πρόκειται να ανεγείρει κτίριο συνολικής επιφάνειας 22.550 τ.μ. (11 τ.μ. ανωδομής). Το ακίνητο βρίσκεται σε προνομιακή θέση, επί της Λεωφόρου Κηφισίας 65, στο Μαρούσι. Το project βρίσκεται στο πλέον «δυναμικό» τμήμα της Λ. Κηφισίας, από το ΟΑΚΑ και το εμπορικό κέντρο έως τον ΟΤΕ και τον κόμβο της Αττικής Οδού, κατά συνέπεια, το νέο κτήριο πρέπει να αποτυπώνει «δυναμική και κίνηση», όπως ο οδικός άξονας. Αυτή την κατάσταση προσπαθεί να εκμεταλλευθεί και το ΤΕΕ, όπως ήδη έχει συμβεί με πλήθος από σημαντικά projects στην ευρύτερη περιοχή, όπως αυτά που έχουν προωθήσει ή προωθούν Prodea και Dimand, οι Noval Property και Brook Lane Capital (κατασκευή συγκροτήματος κτηρίων γραφείων επί των οδών Χειμάρρας 10-12 και Λεωφόρου Αμαρουσίου – Χαλανδρίου στο Μαρούσι, πρώην ακίνητο Kodak) κ.α.

Αναφορικά με το project του ΤΕΕ, το έργο θα χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από πόρους του Αναδόχου και μέρος του κτηρίου θα παραχωρηθεί προς χρήση στο Επιμελητήριο. Η αμοιβή του αναδόχου συνίσταται στην αντιπαροχή επί του ακινήτου και τη συνακόλουθη μεταβίβαση προς τον Ανάδοχο των αναλογουσών σε αυτόν οριζοντίων ιδιοκτησιών του τελικού κτιρίου που θα αποτελεί το προϊόν της αξιοποίησης, μετά του αντιστοιχούντος σε αυτές ποσοστού εξ αδιαιρέτου του δικαιώματος κυριότητας επί του οικοπέδου.

Σε κάθε περίπτωση, επιδιώκεται η ανέγερση βιοκλιματικού πενταώροφου κτιρίου γραφείων με δύο υπόγεια parking ενεργειακής κλάσης Α+ με επιφάνεια δόμησης 20.598 τ.μ. Η συνολική επιφάνεια δόμησης του ισογείου και των ορόφων υπολογίζεται σε 10.130 τ.μ. και των υπογείων σε 10.468 τ.μ.

Το κύριο αντικείμενο της σύμβασης είναι η αξιοποίηση μέσω αντιπαροχής ακινήτου επί των οδών Λ. Κηφισίας, Διστόμου, Αλαμάνας και Αττικής Οδού, Δήμου Αμαρουσίου (Κόμβος Δαχτυλίδι), Περιφέρεια Αττικής, ώστε να κατασκευασθεί νεόδμητο κτίριο, με αποκλειστική χρηματοδότηση του Αναδόχου και ως αντάλλαγμα να προσφερθεί από τον Ανάδοχο αντιπαροχή επ’ αυτού. Στο Συμβατικό αντικείμενο προβλέπεται το έργο της ανέγερσης και της αξιοποίησης του Ακινήτου, με τις αναγκαίες παρεμπίπτουσες εργασίες κατασκευής, διαρρύθμισης, και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου που αποτελούν συνέπεια και συμπλήρωμα του αντικειμένου, ήτοι της συμφωνίας επί αντιπαροχής. Στο συμβατικό αντικείμενο περιλαμβάνεται και η προηγούμενη κατεδάφιση ημιμόνιμης κατασκευής (οικίσκου) που ευρίσκεται εντός του ακινήτου.

Όροι Δόμησης – Χρήσεις γης

Προβλέπεται συντελεστής δόμησης 1, κάλυψη 40%, μέγιστο ύψος 16 μ. και χρήσεις γης όπως: «1. Κατοικία, 2. Ξενώνες ξενοδοχεία και λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις κατηγορίας 4 αστέρων και ανώτερης, 3. Εμπορικά καταστήματα, 4. Γραφεία, Τράπεζες, Ασφάλειες, Κοινωφελείς Οργανισμοί, 5. Διοίκηση (απαγορεύονται Υπουργεία), 6. Εστιατόρια, 7. Αναψυκτήρια, 8. Κέντρα διασκέδασης - αναψυχής (τα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης επιτρέπονται μόνο στα οικόπεδα που έχουν πρόσωπο στο ΒΟΔ), 9. Χώροι συνάθροισης κοινού, 10. Πολιτιστικά κτίρια και εν γένει πολιτιστικές εγκαταστάσεις, 11. Κτίρια εκπαίδευσης, 12. Θρησκευτικοί χώροι, 13. Κτίρια κοινωνικής πρόνοιας, 14. Κτίρια γήπεδα στάθμευσης (συμπεριλαμβάνονται τα πλυντήρια αυτοκινήτων). Δεν επιτρέπονται τα γήπεδα στάθμευσης στη Λ. Κηφισίας και στην Αττική Οδό, 15. Αθλητικές εγκαταστάσεις, 16. Εγκαταστάσεις Εμπορικών εκθέσεων, 17. Διαγνωστικά Κέντρα».

Η συνολική προθεσμία περάτωσης εκτέλεσης των έργων κατασκευής αρχίζει από την υπογραφή της σύμβασης εκτέλεσης του έργου, περιλαμβάνει την αδειοδότηση του έργου - από τις αρμόδιες αρχές και ορίζεται σε 24 μήνες μέχρι την ολοκλήρωσή του, σύμφωνα με τα τεύχη του παρόντος Διαγωνισμού, την τεχνική προσφορά του Αναδόχου και τη σύμβαση εκτέλεσης του έργου.

Ο προτεινόμενος στην Τεχνική του Προσφορά Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός και Ενεργειακός Σχεδιασμός θα πρέπει να καλύπτει κατ’ ελάχιστο τις απαιτήσεις κατά το πρότυπο LEED gold.

Σύμφωνα με το Τεύχος, το ελάχιστο αποδεκτό ποσοστό προσφερόμενης αντιπαροχής ανέρχεται σε 35,45% επί του Εμβαδού Αναφοράς (ΕΑ = 10.130 τ.μ. δόμησης). Συνεπώς, τα Ελάχιστα Τετραγωνικά Αντιπαροχής (ΕΤΑ) ανέρχονται σε 3.591,09 τ.μ. και αντιστοιχούν σε χώρους κύριας χρήσης που προσμετρώνται στον ΣΔ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς ο «Μεγάλος Περίπατος» επηρεάζει τις τιμές των ακινήτων

Loulis Food Ingredients: Η νέα ταυτότητα της αλευροβιομηχανίας και το «στοίχημα» της διεθνοποίησής της

Alpha Bank: Δυναμική τιμών στην αγορά ακινήτων και ενοικίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider