11 κανόνες του home design που δεν πρέπει ποτέ να αμελείς

Viber Whatsapp Μοιράσου το
11 κανόνες του home design που δεν πρέπει ποτέ να αμελείς
Αν είσαι σε φάση ανανέωσης του home design σου και θέλεις να ακολουθήσεις την… DIY οδό, χωρίς να είσαι επαγγελματίας designer, καλό είναι να ξεκινήσεις από τα βασικά.

Αν είσαι σε φάση ανανέωσης του home design σου και θέλεις να ακολουθήσεις την… DIY οδό, χωρίς να είσαι επαγγελματίας designer, καλό είναι να ξεκινήσεις από τα βασικά. Και το πιο βασικό πράγμα απ’ όλα, είναι να μάθεις τους κανόνες του παιχνιδιού! Είτε πρόκειται λοιπόν για ένα συγκεκριμένο δωμάτιο είτε για ολόκληρο το σπίτι, οι interior designers της Phaedrus Living σου αποκαλύπτουν τους 11 κανόνες του home design που δεν πρέπει να αμελήσεις!

1. Τόλμησε να παίξεις με σκούρα χρώματα

Στην επιλογή χρωμάτων για τους τοίχους σου, δεν χρειάζεται απαραίτητα να ακολουθήσεις την… κλασική οδό του λευκού παντού. Βάφοντας ένα τοίχο ή ένα ακόμα και ένα δωμάτιο σε σκούρο χρώμα, θα του δώσεις αμέσως ένα εντυπωσιακό look που δεν περνάει απαρατήρητο. Δοκίμασε για παράδειγμα τις σκούρες μπλε αποχρώσεις στο υπνοδωμάτιο, ή ένα φωτεινό κίτρινο στο σαλόνι.

2. Ακολούθησε τον Κανόνα 10-30-60

Αφού επιλέξεις τα χρώματα που θέλεις, το επόμενο βήμα είναι να εξετάσεις πώς συνδυάζονται για να δέσουν αρμονικά μεταξύ τους στο χώρο. Εδώ θα σου φανεί πολύ χρήσιμος ο Κανόνας 10-30-60. Τι εννοούμε; Επίλεξε ένα κυρίαρχο χρώμα, το οποίο θα καταλαμβάνει περίπου το 60% του χώρου σου, ένα δευτερεύον χρώμα, που θα καταλαμβάνει το 30% και ένα χρώμα έμφασης που θα καταλαμβάνει το 10%. Συνήθως, τα κυρίαρχα χρώματα χρησιμοποιούνται για τους τοίχους και τα πατώματα / χαλιά, τα δευτερεύοντα χρώματα χρησιμοποιούνται για τα έπιπλα και τα χρώματα έμφασης για τα αξεσουάρ, όπως τα μαξιλαράκια του καναπέ, τα βάζα, τα πορτατίφ κλπ.

3. Συνδύασε κομψότητα και πρακτικότητα

Όταν επιλέγεις έπιπλα, καλό είναι να λάβεις υπόψη σου το πόσο πρακτικά είναι σε σχέση με τις ανάγκες και τις συνήθειες σου, πέρα από το πόσο ελκυστικά φαίνονται. Για παράδειγμα, το έπιπλο που θα τοποθετήσεις στην είσοδο του σπιτιού, θα μπορούσε να διαθέτει συρτάρια όπου να φυλάς τα κλειδιά σου, το λουρί του αγαπημένου σου τετράποδου ή ότι άλλο παίρνεις συνήθως μαζί σου φεύγοντας από το σπίτι. Αν πάλι θέλεις το σαλόνι σου να φαίνεται πάντα συγυρισμένο, ψάξε για τραπεζάκια με συρτάρια όπου μπορείς να βάζεις τα τηλεχειριστήρια, τα περιοδικά και άλλα καθημερινά μικροαντικείμενα.

4. Αγόρασε πράγματα που αγαπάς

Όποια κι αν είναι τα τελευταία trends, τα πράγματα που αγαπάς είναι αυτά που θα παραμείνουν μαζί σου, διατηρώντας την ευφορία που θέλεις να αισθάνεσαι κάθε φορά που είσαι σπίτι σου. Γι’ αυτό, πριν αγοράσεις κάτι για την ανανέωση του home design σου, κάνε μια καίρια ερώτηση στον εαυτό σου: Είναι αυτό ένα κομμάτι που θα αγαπάς για πολύ καιρό; Αν η απάντηση είναι ναι, τότε κάνε το βήμα και προχώρησε στην αγορά του!

5. Επίλεξε το κατάλληλο χαλί

Τα χαλιά πολλές φορές είναι ακριβά, γι’ αυτό είναι σημαντικό να επιλέξεις το κατάλληλο μέγεθος για το χώρο σου. Εύκολα θα μπεις στον πειρασμό να αγοράσεις ένα χαλί που έχει wow design και το λάτρεψες με την πρώτη ματιά, παρόλο που είναι πολύ μικρό για τα δικά σου δεδομένα. Μην το κάνεις! Ακόμη, μην ξεχνάς ότι κάποιες πλευρές τουλάχιστο του καινούριου σου χαλιού θα πρέπει να τοποθετηθούν κάτω από τα κύρια έπιπλα, αλλιώς ο χώρος σου θα μοιάζει ανομοιόμορφος.

6. Κάνε συνδυασμούς υλικών

Μη φοβηθείς να συνδυάσεις έπιπλα και αντικείμενα από διαφορετικά υλικά. Μπορείς για παράδειγμα να τοποθετήσεις μια καρέκλα ρατάν στο σαλόνι, σε συνδυασμό με μεταλλικά φωτιστικά. Ή να συνδυάσεις ένα μπρονζέ φωτιστικό με μερικά φυτά, για να φέρεις και λίγο πράσινο στο σπίτι.

7. Μάθε πώς να κρεμάσεις σωστά τους πίνακες στον τοίχο σου

Πριν ξεκινήσεις να τρυπάς τον τοίχο σου και να τον γεμίζεις με καρφάκια, κάνε την προεργασία σου. Το ιδανικό ύψος για τους πίνακες είναι συνήθως στο επίπεδο του ματιού. Με βάση αυτό, μόλις αποφασίσεις το σωστό ύψος, φτιάξε ένα προσχέδιο στο χαρτί για το πώς θα φαίνεται ο τοίχος σου και μετά ξεκίνα να… χτυπάς τα καρφάκια σου.

8. Ακολούθησε τον Κανόνα των Τριών

Πρόκειται για ένα από τους κλασικούς κανόνες του design, σύμφωνα με τον οποίο οι συνδυασμοί αντικειμένων σε μονό αριθμό είναι πιο ελκυστικοί οπτικά από τους συνδυασμούς σε ζυγό αριθμό. Με βάση λοιπόν αυτό τον κανόνα, δοκίμασε να τοποθετήσεις τρία μαξιλαράκια στον καναπέ σου ή ένα σετ τριών βάζων στη ραφιέρα σου.

9. Δώσε χαρακτήρα με τα αξεσουάρ

Στα αξεσουάρ, δεν πρέπει να λειτουργείς συντηρητικά. Εκφράσου μέσα από αυτά και χρησιμοποίησέ τα για να προσθέσεις μια ιδιαίτερη πινελιά στο home design σου. Ένα παράξενο βάζο ή ένα ασυνήθιστο μπολ σε έντονο χρώμα είναι μερικές προτάσεις που μπορείς να ακολουθήσεις ή ακόμα, να τις χρησιμοποιήσεις για έμπνευση!

10. Παίξε με το φωτισμό

Μην πέσεις στην παγίδα να τοποθετήσεις απλά ένα φωτιστικό οροφής σε κάθε δωμάτιο, γιατί αυτό από μόνο του μπορεί να κάνει τον χώρο σου να φαίνεται επίπεδος και ανιαρός. Προτίμησε να προσθέσεις επιπλέον πηγές φωτός, όπως ένα φωτιστικό δαπέδου στη γωνιά του σαλονιού σου, το οποίο θα δώσει μια επιπρόσθετη, διακριτική λάμψη στο σημείο.

11. Μη ξεχάσεις να μετρήσεις το χώρο

Πριν αγοράσεις τον καναπέ που σε ενθουσίασε, ή τη ραφιέρα που σου έκανε εντύπωση, φρόντισε να μετρήσεις τις διαστάσεις στο χώρο σου. Αν τα έπιπλά σου είναι πολύ μεγάλα ή πολύ μικρά, θα κάνουν το δωμάτιο να φαίνεται ανομοιόμορφο. Γι’ αυτό, είναι πολύ σημαντικό να προαποφασίσεις πού ακριβώς θα τοποθετηθεί το κάθε έπιπλο, να κάνεις τις μετρήσεις σου, να πράξεις αναλόγως και να αποφύγεις… δυσάρεστες εκπλήξεις!

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider