«Αντάλλαξαν αιχμές» Κοτζιάς - Τσαβούσογλου στη Σμύρνη

Απόστολος Μαγγηριάδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Αντάλλαξαν αιχμές» Κοτζιάς - Τσαβούσογλου στη Σμύρνη

«Αιχμές» αντάλλαξαν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, το μεσημέρι της Τρίτης στη Σμύρνη, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η φιλοξενία είναι μια ύψιστη γερή αξία στα εδάφη μας αλλά δεν θα φιλοξενήσουμε τους επίδοξους πραξικοπηματίες ή τρομοκράτες. Δεν μπορώ να το φανταστώ» είπε ο Τσαβούσογλου απευθυνόμενος στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών.

«Εμείς δεν φιλοξενούμε τρομοκράτες, αλλά ακολουθούμε τις διαδικασίες που προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο» απάντησε από την πλευρά του ο κ. Κοτζιάς.

Στα 150 με 200 μέτρα από το σημείο όπου πραγματοποιούνταν η συνέντευξη Τύπου, πετούσαν τουρκικά μαχητικά στο περιθώριο επίδειξης, με αποτέλεσμα να μην ακούγονται οι δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών και με τον κ. Κοτζιά να σχολιάζει πως «θόρυβο κάνουν όσοι δεν θέλουν συμφωνίες».

«Υπάρχουν προβλήματα που επισκιάζουν τις σχέσεις των δύο χωρών. Όμως η Ελλάδα έχει μείνει μακρυά από τα δυο μέτρα και δυο σταθμά των άλλων χωρών, υποστηρίζοντας την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας» είπε ο κ. Τσαβούσογλου και αναφέρθηκε στα εγκαίνια του ελληνικού προξενείου στη Σμύρνη λέγοντας πως «είμαστε χαρούμενοι που φιλοξενούμε αυτό το κτίριο».

«Είναι μεγάλη μας χαρά που κάνουμε τα εγκαίνια. Η αποκατάσταση του κτηρίου είναι και η αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών» επεσήμανε από την πλευρά του ο Νίκος Κοτζιάς.

«Παρά τα προβλήματα έχουμε βρει δρόμο συνεργασίας και κοινής δράσης» είπε ο κ. Κοτζιάς και συμπλήρωσε πως «συνεργαζόμαστε με τον Τούρκο ΥΠΕΞ για πιο παραγωγικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες καθώς επίσης και για τη στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας».

«Ο διάλογος και η συνεργασία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για τις σχέσεις των δύο χωρών» είπε από την πλευρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και επεσήμανε πως «Η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα ήταν το άνοιγμα μιας νέας φάσης στις διπλωματικές σχέσεις».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider