Πυρκαγιά στο Μάτι: «Ρελάνς» κυβέρνησης με κατεδαφίσεις

Απόστολος Μαγγηριάδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πυρκαγιά στο Μάτι: «Ρελάνς» κυβέρνησης με κατεδαφίσεις

Γραμμή άμυνας, επιχειρώντας «ρελάνς» με κατεδαφίσεις, εξακολουθεί να διαμορφώνει η κυβέρνηση, την ώρα που πληθαίνουν συνεχώς τα στοιχεία, οι μαρτυρίες και οι αποκαλύψεις που επιβεβαιώνουν πως αρκετή ώρα πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας και την ενημέρωση του πρωθυπουργού μπροστά στις κάμερες, ήταν ήδη γνωστό πως στο Μάτι είχαμε αρκετούς νεκρούς.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η κυβέρνηση δρομολογεί την κατεδάφιση 2.500 αυθαιρέτων κτισμάτων στην Αττική, σε μια προσπάθεια να στείλει ένα μήνυμα στην κοινωνία πως είναι αποφασισμένη να τα βάλει με στρεβλώσεις δεκαετιών. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε κατεδαφίσεις οικημάτων οι υποθέσεις των οποίων έχουν τελεσιδικήσει ώστε να αποδείξει έμπρακτα πως όσα υποσχέθηκε μετά την καταστροφική πυρκαγιά θα γίνουν πράξη. Όπως είπε χθες ο κ. Τζανακόπουλος υπάρχει λίστα με 2.500 αυθαίρετα σε δασική έκταση, αλλά και 685 αυθαίρετα στον αιγιαλό τα οποία σύμφωνα με τις σχετικές εισηγήσεις των κτηματικών και δασικών υπηρεσιών προσδιορίζονται ως προς κατεδάφιση. «Η απόφαση του Πρωθυπουργού είναι σαφής: Η Κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συγκρουστεί με τα συμφέροντα για να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για την αποφυγή παρόμοιας καταστροφής στο μέλλον», σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Την ίδια στιγμή συνεχές είναι το σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση με αφορμή τα λάθη και τις παραλείψεις στη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς το βράδυ της προηγούμενης Δευτέρας και της επικοινωνιακής διαχείρισης που επιχείρησε η κυβέρνηση τις επόμενες ώρες και μέρες. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τις κατηγορίες για επικοινωνιακό σόου του Αλέξη Τσίπρα την ώρα που όλοι γνώριζαν ότι βρισκόμασταν αντιμέτωποι μπροστά σε μια τεράστια καταστροφή. «Ξέρετε, οι πολίτες δεν χρεώνουν στον κ. Τσίπρα μόνο ανικανότητα. Του χρεώνουν και πρωτοφανή κυνισμό και θράσος και έλλειψη δυνατότητας οποιασδήποτε συναισθηματικής επαφής με το πρόβλημα», είπε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στον κ. Τσίπρα.

Πέρα από την σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τα λάθη και τις παραλείψεις της στη διαχείριση της τραγωδίας ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για ένα συγκροτημένο σχέδιο πολιτικής προστασίας που θα εφαρμόσει ο ίδιος, εάν κυβερνήσει. Εξήγησε πως πρόθεσή του είναι να τοποθετήσει τους κατάλληλους ανθρώπους και όχι την παρέα του για να στελεχώσει την Γενική Γραμματεία της Πολιτικής Προστασίας, μίλησε για την ανάγκη επιχειρησιακού σχεδιασμού σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας, αλλά και για την ανάγκη πρόληψης, ενημέρωσης και ασκήσεων πολιτικής προστασίας. Και βεβαίως αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας και των εργαλείων της ώστε να αντιμετωπίζονται πολύ πιο άμεσα οι έκτακτες ανάγκες.

Δημοκρατική Συμπαράταξη και ΚΚΕ εξακολουθούν πάντως να ζητούν εξηγήσεις από την κυβέρνηση στη βουλή. Ήδη ερώτηση έχουν καταθέσει βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος, αλλά και το Κίνημα Αλλαγής που θέτει μάλιστα 9 συγκεκριμένα ερωτήματα για το πώς φτάσαμε στην εθνική τραγωδία, κατηγορεί την κυβέρνηση για εγκληματικές πράξεις και παραλείψεις αλλά και έλλειψη προληπτικών μέτρων πολιτικής προστασίας. Με ερώτηση που κατέθεσε η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ζητά από τον υπουργό Εσωτερικών την κατάθεση εγγράφων στη βουλή για τις ευθύνες που κατέληξαν στην τραγωδία. Ενώ χθες, ο Βασίλης Λεβέντης ζήτησε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη βουλή σε επίπεδο αρχηγών, ώστε να συζητηθούν οι ευθύνες για την τραγωδία, πρόταση που πάντως αναμένεται να απορριφθεί από το Προεδρείο της Βουλής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider