Εντείνονται οι πολιτικές αντιδράσεις μια εβδομάδα μετά την πυρκαγιά στο Μάτι

Απόστολος Μαγγηριάδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εντείνονται οι πολιτικές αντιδράσεις μια εβδομάδα μετά την πυρκαγιά στο Μάτι

Εντείνονται διαρκώς οι πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις για την επιλογή της κυβέρνησης να διαψεύδει πλήθος μαρτυριών που αποκαλύπτουν πως την ώρα της ενημέρωσης του Πρωθυπουργού στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ήταν ήδη γνωστό πως υπάρχουν αρκετοί νεκροί.

Και όλα αυτά, μια εβδομάδα μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και στην Ανατολική Αττική κι ενώ παραμένει η σύγχυση για τον αριθμό και την ταυτότητα των νεκρών και των αγνοουμένων.

Η κυβέρνηση επεδίωξε χθες να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων - δυο ημέρες μετά το δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters που χαρακτήριζε τον Αλέξη Τσίπρα “αόρατο Πρωθυπουργό” - με την μετάβασή του νωρίς χθες το πρωί στην πυρόπληκτη ζώνη, υπό άκρα μυστικότητα. Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να μην ανακοινώσει την επίσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε κατ'επιλογήν του Μεγάρου Μαξίμου χωρίς δημοσιογραφική κάλυψη, ενώ οι φωτογραφίες και το μονταρισμένο βίντεο που επέλεξε να δώσει στη δημοσιότητα το πρωθυπουργικό γραφείο, εμφανίζει τον κ. Τσίπρα να συνομιλει με πυροσβέστες, στρατιώτες, υπαλλήλους του υπουργείου Υποδομών και... με μόλις έναν κάτοικο. Ο Πρωθυπουργός μάλιστα επέλεξε να τον συνοδεύσει μόνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και κανείς απο τους άμεσα εμπλεκόμενους Υπουργούς ενώ ενημερώθηκε μόνο απο τον Υπαρχηγό της Πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Την ίδια στιγμή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπεραμύνθηκε εκ νέου των κυβερνητικών ενεργειών, ύστερα από το σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης και χάραξε τη γραμμή άμυνας της κυβέρνησης αναφορικά με το εάν γνώριζε ο Πρωθυπουργός την ύπαρξη νεκρών από την πυρκαγιά το βράδυ της Δευτέρας. “Θέλω να σας πω ότι οι νεκροί ούτε κρύβονται ούτε εικάζονται”, είπε ο κ. Τζανακόπουλος, υποστηρίζοντας ότι τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός βρέθηκε στο συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής δεν υπήρχαν εκείνη την ώρα ούτε διασταυρωμένοι, ούτε επιβεβαιωμένοι νεκροί. Έκανε μάλιστα λόγο για “επικοινωνιακή τυμβωρυχία από πλευράς της αντιπολίτευσης και μερίδας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπεραμύνθηκε της επιλογής να εμφανιστεί ο Πρωθυπουργός στο Μάτι χωρίς να ενημερώσει τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφους: “Το γεγονός ότι επέλεξε αυτό τον συγκεκριμένο τρόπο για να επισκεφτεί το Μάτι, πρέπει να σας πω ότι είχε να κάνει με το γεγονός ότι ήθελε μια επίσκεψη που δεν θα είχε ακριβώς αυτό τον χαρακτήρα του επικοινωνιακού σόου”, ήταν η απάντησή του κ. Τζανακόπουλου, τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία τον κατηγορεί για μια εν κρυπτώ και καθαρά επικοινωνιακού τύπου επίσκεψη: “Χρειάστηκε να περάσει μια ολόκληρη εβδομάδα από την εθνική τραγωδία για να επισκεφθεί ο κ. Τσίπρας σαν τον κλέφτη το Μάτι και μάλιστα σε απόλυτα προστατευμένο περιβάλλον”.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ πάντως, παραδέχονται ευθύνες και λάθη από την πλευρά των κυβερνητικών: Μιλώντας στο Κανάλι της Βουλής, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, έκανε λόγο για λάθη υπουργών στη διαχείριση της κρίσης, ενώ και ο προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, υποστήριξε (real fm) ότι “η άναρχη δόμηση δεν αποτελεί δικαιολογία. Όταν κυβερνάς 3,5 χρόνια και σε αυτόν τον τομέα πρέπει κάτι να έχεις κάνει. Το βαθμό ευθύνης, οφείλεις να τον αναλάβεις”.

Στη Νέα Δημοκρατία εστιάζουν σε δυο βασικά πεδία την κριτική τους: πρώτον, στο γιατί η κυβέρνηση δεν έλαβε κανένα μέτρο πρόληψης, ενώ όλοι γνώριζαν τις ακραίες καιρικές συνθήκες στην Ανατολική Αττική και γιατί, ενώ τους ξέφυγε η πυρκαγιά, δεν ενημέρωσαν τους πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στα γραφεία του κόμματος στην οδό Πειραιώς, όπου μεταξύ άλλων θα προχωρήσει στον καταλογισμό των κυβερνητικών λαθών κατά τη διάρκεια της επιχειρησιακής δράσης αλλά και στην παρουσίαση της πρότασης του κόμματός του για την αναμόρφωση της πολιτικής προστασίας. Σχετική εισήγηση έχει ζητηθεί από τον καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Συνολάκη, που ειδικεύεται στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, ώστε να καταρτίσει ολοκληρωμένη μελέτη για την αναδιαμόρφωση του πλαισίου Πολιτικής Προστασίας της χώρας.

Αντίστοιχη πρόταση αναμένεται να καταθέσει και η κυβέρνηση που αναμένεται να συνδυαστεί και με την καρατόμηση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας. Αν και προεξοφλείται πως σύντομα ο Πρωθυπουργός θα προβεί σε ανασχηματισμό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε χθες, ως είθισται, το σχετικό ενδεχόμενο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider