Ζάεφ: Δε χρειάζεται να αλλάξει το Σύνταγμα

Απόστολος Μαγγηριάδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ζάεφ: Δε χρειάζεται να αλλάξει το Σύνταγμα

Η χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ που τάχθηκε υπέρ της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό επιταχύνει τις διαδικασίες στη διαπραγμάτευση. Σήμερα πάντως, ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός, επανήλθε στις κόκκινες γραμμές της γειτονικής πλευράς, στο θέμα της ταυτότητας, ενώ φάνηκε να αποκλείει και τις συνταγματικές αλλαγές.

«Δεν βλέπω λόγο αλλαγής του Συντάγματός μας», δήλωσε σε ερώτηση για το αν η διαδικασία επίλυσης της ονομασίας περιλαμβάνει σαν όρο την αλλαγή του Συντάγματος.

«Η απαίτηση για αλλαγές στο Σύνταγμα είναι μια θέση που εκφράζει η Ελλάδα, αλλά εμείς έχουμε τη δική μας. Η «Μακεδονία» άλλαξε το Σύνταγμά της το 1993, συγκεκριμένα το άρθρο 49. Έχουμε κάνει σημαντικό βήμα για να αφαιρέσουμε τον αλυτρωτισμό. Ό,τι κάνουμε τώρα, γίνεται για να αποδείξουμε ότι η «Μακεδονία» δεν έχει καμία φιλοδοξία, εδαφική ή οποιαδήποτε άλλη, ότι δεν έχουμε αλυτρωτικές διεκδικήσεις.

Οποιαδήποτε λύση πρέπει να εγγυάται την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια και των δύο πλευρών, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ και τόνισε ότι «δεν υπάρχει δίλημμα».

«Χθες δήλωσα ότι η κυβέρνηση αποδέχεται γεωγραφικό προσδιορισμό στην ονομασία. Αυτή η δήλωση βασίζεται στις προσδοκίες μου από τις ενδοκυβερνητικές συζητήσεις, στα βήματα που πρέπει να γίνουν και στο πόσο μακριά είμαστε διατεθειμένοι να φτάσουμε για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Παραμένουμε στην θέση μας ότι η αξιοπρέπεια και η ταυτότητα είναι ζωτικής σημασίας ζητήματα στη διαδικασία επίλυσης», σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

«Πιστέψτε με, ξέρω τι είναι πιθανό και πόσες παραχωρήσεις είναι αποδεκτό να κάνουμε. Είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε πολλά για να βρεθεί λύση στην 25ετη διαμάχη, αλλά όχι με κάθε τίμημα».

Ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα για μια άμεση συνάντηση την επόμενη εβδομάδα των δυο υπουργών εξωτερικών, υπό τον ειδικό διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, ενώ η μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων ανοίγει το δρόμο για μια πτήση του Νίκου Κοτζιά στην πρωτεύουσα της γειτονικής χώρας τις επόμενες μέρες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider