Τσίπρας σε Παυλόπουλο: Η χώρα έχει συνέχεια στην εξωτερική της πολιτική

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσίπρας σε Παυλόπουλο: Η χώρα έχει συνέχεια στην εξωτερική της πολιτική

Το Προεδρικό Μέγαρο επισκέφθηκε ο Αλέξης Τσίπρας και ενημέρωσε τον Προκόπη Παυλόπουλο σχετικά με τις εξελίξεις για την ονομασία της πΓΔΜ. Η συνάντηση κράτησε περίπου 1,5 ώρα και ο πρωθυπουργός αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Στον χαιρετισμό μεταξύ των δυο ανδρών, ο Αλέξης Τσίπρας, ακούστηκε να λέει στον πρόεδρο, αναφερόμενος στην Ελλάδα «Μια από τις πιο όμορφες χώρες στην Ευρώπη και στον κόσμο γι αυτό είμαστε και μήλο της Έριδος».

Περνώντας στην ενημέρωση του Προκόπη Παυλόπουλου για τις εξελίξεις, σημείωσε: «Για τις εξελίξεις για θέματα που λίμναζαν και βαραίνουν την εξωτερική πολιτική, αν δεν επιδιώξουμε τη λύση τους, ίσως τα βρούμε μπροστά μας στο μέλλον με πολύ δύσκολο τρόπο. Στο μεν θέμα της Αλβανίας έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα, θέμα άλυτο εδώ και 70 χρόνια. Έχει γίνει εξαιρετική δουλειά και πολύ σημαντικά βήματα.

Στο θέμα της πΓΔΜ δεν είμαστε ακόμα εκεί, ωστόσο νομίζω ότι υπήρξε προσπάθεια προσέγγισης και έγιναν βήματα και στην ένδειξη κατανόησης για τα ζητήματα αλυτρωτισμού που πρέπει να προτεραιοποιηθούν. Έκαναν βήματα καλής θέλησης με την αλλαγή ονόματος, κανείς δεν μπορεί να σφετερίζεται ιστορία άλλου λαού. Θα εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες το επόμενο διάστημα. Θα ενημερώσω και τους πολιτικούς αρχηγούς. Μέσα σε κλίμα διαλόγου και νηφαλιότητας πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα θέματα αυτά. Δεν χωράνε μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις. Απόψεις διαφορετικές, αλλά πρέπει να υπάρχει πλήρης ενημέρωση και να οικοδομήσουμε εθνική γραμμή. Η χώρα έχει συνέχεια στην εξωτερική της πολιτική. Αυτή τη συνέχεια σεβόμαστε και προεκτείνουμε στο σήμερα και στο αύριο».

Από την πλευρά του ο Προκόπης Παυλόπουλος για το ζητημα της πΓΔΜ τόνισε ότι «η ιστορία έχει αποδείξει ότι η μεγάλη μας δύναμη είναι και παραμένει το ότι υπερασπιστήκαμε τον τόπο και τα εθνικά μας θέματα κάθε φορά που υπήρχε αρραγής ενότητα πάνω στα θέματα αυτά. Ενα μεγάλο δίδαγμα, οι μεγάλοι διχασμοί ήταν οι οποίοι μας δημιούργησαν προβλήματα. Eίναι σαφές ότι το ζήτημα του αλυτρωτισμού και την εξάλειψή του δεν είναι μόνο θέμα που το θέτουμε εμείς. Είναι εντελώς αντίθετο με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και περνάει το θέμα της ένταξης από την εξάλειψη όλων εκείνων των αλυτρωτικών στοιχείων που υπάρχουν. Το ότι υπήρχαν αλυτρωτικές τάσεις στο όνομα ήταν κάτι που αναγνώρισαν και οι ΗΠΑ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε την ιστορία μας, το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Είχε προηγηθεί το υπουργικό Συμβούλιο που είχε ο πρωθυπουργός στο Μαξίμου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες στη σύσκεψη συμμετείχαν οι 9 υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ και ένας των ΑΝΕΛ. Παρόντες ήταν οι Νίκος Κοτζιάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πάνος Σκουρλέτης, Ολγα Γεροβασίλη, Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιάννης Δαραγασάκης, Νίκος Παππάς, Γιάννης Αμανατίδης, Γιώργος Σταθάκης και των ΑΝΕΛ Τέρενς Κουίκ.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα περάσει το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου, προκειμένου να ενημερώσει και τον Προκόπη Παυλόπουλο για το ονοματολογικό, ενώ αύριο Σάββατο ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει κατ' ιδίαν στο Μέγαρο Μαξίμου τους πολιτικούς αρχηγούς.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, το πρόγραμμα συναντήσεων του πρωθυπουργού για το Σάββατο έχει ως εξής:

10:00 με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

12:30 με τη Φώφη Γεννηματά

13:30 με τον Δημήτρη Κουτσούμπα

15:00 με τον Σταύρο Θεοδωράκη

17:30 με τον Βασίλη Λεβέντη

Κατά τις πληροφορίες, η Φώφη Γεννηματά έχει ήδη ζητήσει να συγκληθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

Το πρωί της Παρασκευής προηγήθηκε συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο, προκειμένου να ενημερωθεί προσωπικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας για όλες τις εξελίξεις αναφορικά με το ονοματολογικό.

Στο μεταξύ, πηγές της ΝΔ, με τις οποίες επικοινώνησε το Reader.gr αναφέρουν πως είναι «είναι αργά για ουσιαστική ενημέρωση».

Ο πρόεδρος της ΝΔ αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, αύριο Σάββατο θα αναχωρήσει για προγραμματισμένο ταξίδι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Σάββατο και Κυριακή) όπου θα έχει σειρά επαφών με αξιωματούχους και επενδυτές».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider