Eurostat: Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου στις ευρωεκλογές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurostat: Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου στις ευρωεκλογές
Με τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου «προ των πυλών», η Eurostat ζήτησε από τις Εθνικές Στατιστικές Υπηρεσίες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεδομένα σχετικά με τον αριθμό των πολιτών που έχουν δικαίωμα ψήφου.

Με τις ευρωεκλογές του Ιουνίου «προ των πυλών», η Eurostat ζήτησε από τις Εθνικές Στατιστικές Υπηρεσίες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεδομένα σχετικά με τον αριθμό των πολιτών που έχουν δικαίωμα ψήφου.

Έτσι σύμφωνα με τα εθνικά στοιχεία, στις 6-9 Ιουνίου, το υψηλότερο ποσοστό ψήφων αναμένεται να προέλθει από τη Γερμανία που αριθμεί 64,9 εκατομμύρια ψηφοφόρους. Ακολουθούν η Γαλλία με 49,7 εκατομμύρια και η Ιταλία με 47 εκατομμύρια.

Το χαμηλότερο αριθμό εγγεγραμμένων ψηφοφόρων διαθέτει η Μάλτα με 400 χιλιάδες πολίτες, το Λουξεμβούργο με 500 χιλιάδες και η Κύπρος με 700 χιλιάδες.

Όσον αφορά τα άτομα που ψηφίζουν για πρώτη φορά - όσοι δηλαδή έχουν συμπληρώσει την απαραίτητη ηλικία ψήφου από τις προηγούμενες Ευρωεκλογές του 2019, η Γερμανία πρωτοστατεί και πάλι, αναμένοντας 5,1 εκατομμύρια νέους ψηφοφόρους. Στη Γαλλία θα ψηφίσουν 4 εκατομμύρια άνθρωποι για πρώτη φορά ενώ στην Ιταλία 2,8 εκατομμύρια.

Μικρό αριθμό νέων ψηφοφόρων αναμένεται από τη Μάλτα στους 20.000 πολίτες, αλλά και από την Εσθονία και την Κύπρο που αναφέρουν 70.000 και 37.000 αντίστοιχα.

Σε ποσοστιαία μέτρηση, τα υψηλότερα ποσοστά νέων ψηφοφόρων παρουσιάζονται στο Βέλγιο, τη Γαλλία και την Γερμανία με 9,7%, 8% και 7,9% αντίστοιχα.

Στην Ελλάδα, δικαίωμα ψήφου στις ευρωπαϊκές εκλογές έχουν όσοι:

  • Συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών (άρα οι γεννηθέντες ως τις 31/12/2007)
  • Είναι είτε Έλληνες πολίτες, είτε πολίτες κράτους μέλους της ΕΕ με μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα

Όσοι επιθυμούν να κάνουν χρήση της πρόσφατα θεσμοθετημένης δυνατότητας συμμετοχής στις εκλογές με επιστολική ψήφο θα πρέπει να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Εσωτερικών έως τις 29 Απριλίου 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider