Μη κρατικά Πανεπιστήμια: Υπερψηφίστηκε με 159 «ναι» το νομοσχέδιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μη κρατικά Πανεπιστήμια: Υπερψηφίστηκε με 159 «ναι» το νομοσχέδιο
Με τις 159 ψήφους (158 της ΝΔ και μια του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Κατσιβαρδά) υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου και τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας.

Με τις 159 ψήφους, 158 της Νέας Δημοκρατίας και μια του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Κατσιβαρδά, υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου και τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, μετά από μια «μαραθώνια» διαδικασία τριών ημερών, συνολικής διάρκειας 47 ωρών. Καταψήφισαν 129 βουλευτές, ενώ τα «παρών» ήταν 11. Συνολικά ψήφισαν 299 βουλευτές.

Σημειώνεται ότι οι βουλευτές της ΝΔ είχαν ζητήσει τη διεξαγωγή ψηφοφορίας επί της αρχής, επί των άρθρων 1-129, 172-187, 193-199, 202 και 203, επί της τροπολογίας με αριθμό 106/7, και επί του συνόλου του σχεδίου νόμου, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί αρχής και επί των άρθρων 130-155 (το μέρος για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια), ενώ το ΚΚΕ είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής, και επί των άρθρων 8, 9, 35, 58, 67, 89, 92, 93, 113, 114, 122, 130-155, και 166.

H ολοκλήρωση της ψηφοφορίας καθυστέρησε, καθώς η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου εξέτασε ενδελεχώς το νομοσχέδιο, διαβάζοντας μία προς μία τις 205 διατάξεις, μαζί με τις βουλευτές του κόμματος Τζώρτζια Κεφαλά και Ελένη Καραγεωργοπούλου προκειμένου να λάβει την τελική απόφαση.

Ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης στη δευτερολογία του πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής ανέφερε ότι η συζήτηση επί του νομοσχεδίου είχε και ιστορικά χαρακτηριστικά, επειδή ορίζει μία νέα φάση στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας μας». Σχετικά με την εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, ανέφερε πως «μία συζήτηση δεκαετιών, με την ψήφο μας απόψε ξεκινά να γίνεται πραγματικότητα», ενώ δεν παρέλειψε να στείλει τα δικά του μηνύματα: «Η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, όπως φαίνεται σε κάθε δημοσκόπηση, στηρίζει αυτή την πρωτοβουλία. Σε εκείνους που δεν την υποστηρίζουν σήμερα, δεν έχουμε τίποτε να φοβηθούμε, δεν έχετε τίποτε να φοβηθείτε και η ευθύνη είναι πάνω μας στην εφαρμογή για να μπορέσουμε να σας πείσουμε. Και θα το κάνουμε».

Μητσοτάκης: Γενναία και ριζική τομή στη δημόσια εκπαίδευση

Το τέλος για τα δεκάδες χιλιάδες Ελληνόπουλα που φεύγουν κάθε χρόνο για σπουδές εκτός συνόρων και τις οικογένειές τους που ξοδεύουν πολύτιμο συνάλλαγμα και πολύτιμους πόρους έβαλε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας στην ομιλία του πως με το μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο που ψηφίσθηκε δημιουργείται «μια γενναία και ριζική τομή στην ελληνική εκπαίδευση» με τη δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων διεθνών πανεπιστημίων και στην Ελλάδα.

«Το θεμέλιο αυτής της μεταρρύθμισης είναι η ανάταξη και ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Με σκοπό να απελευθερωθεί από την αγκύλωση της γραφειοκρατίας και της ιδεοληψίας. Γι αυτό και στο δημόσιο πανεπιστήμιο, να το πούμε να το ξανακούσετε εσείς που εκφράζετε με πύρινους λόγους την αντίδρασή σας στο ν/σ, αναφέρονται το 85% των άρθρων του σχετικού νομοσχεδίου προβλέποντας χρηματοδότηση η οποία αθροιστικά θα φθάσει κοντά στο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ ως το 2027 από ευρωπαϊκούς πόρους και από τις χρηματοδοτήσεις μέσω τους σχήματος των συμπράξεων μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και αυτό πέρα από τα χρήματα τα οποία καταβάλλονται ετησίως για μισθούς, λειτουργικά και υποδομές, τα οποία ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο. Σε έναν προγραμματισμό ο οποίος ενισχύει το διδακτικό προσωπικό όχι μόνο αριθμητικά αλλά και εισοδηματικά με αυξήσεις οι οποίες φθάνουν το 15% των αποδοχών», είπε. Πρόσθεσε ότι αυξάνεται και η ανώτατη αμοιβή διδασκόντων και ερευνητών από τον εθνικό λογαριασμό κονδυλίων έρευνας. Καθώς και ότι διευρύνεται ο όρος συνεργαζόμενος καθηγητής με στόχο την προσέλκυση Ελλήνων καθηγητών, κατόχων διδακτορικού τίτλου, επιστημόνων από το εξωτερικό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δευτερολογία Μητσοτάκη για μη κρατικά ΑΕΙ: Πρόθεσή μας είναι η αναθεώρηση του άρθρου 16

Κασσελάκης: Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο

ΕΛ.ΑΣ.: 9 πολίτες και 7 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στα επεισόδια στην Πλατεία Συντάγματος - 3 συλλήψεις και 14 προσαγωγές

gazzetta
gazzetta reader insider insider