Δημοσκόπηση Metron Analysis: Η ακρίβεια το μεγαλύτερο πρόβλημα, μεγάλη υποστήριξη στους αγρότες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δημοσκόπηση Metron Analysis: Η ακρίβεια το μεγαλύτερο πρόβλημα, μεγάλη υποστήριξη στους αγρότες
Κατά βάση δυσαρεστημένη από τις επιδόσεις της κυβέρνησης παραμένει η κοινωνία, ιδίως σε τομείς όπως ο πληθωρισμός, η εγκληματικότητα, η παιδεία, την ώρα που παραμένει ο διχασμός για το θέμα των Η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA, ενώ καταγράφεται έντονη αλληλεγγύη προς τους αγρότες. Αυτά είναι τα βασικα συμπεράσματα της δημοσκόπησης της Metron Analysis για το MEGA.

Κατά βάση δυσαρεστημένη από τις επιδόσεις της κυβέρνησης παραμένει η κοινωνία, ιδίως σε τομείς όπως ο πληθωρισμός, η εγκληματικότητα, η παιδεία, την ώρα που παραμένει ο διχασμός για το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ καταγράφεται έντονη αλληλεγγύη προς τους αγρότες. Αυτά είναι τα βασικα συμπεράσματα της δημοσκόπησης της Metron Analysis για το MEGA.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν, η συνολική αποτίμηση της κατάστασης της χώρας, το 60% επιμένει ότι τα πράγματα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση, ενώ μόνο το 34% θεωρεί ότι πηγαίνουν προς τη σωστή.

Ως προς τα προβλήματα της χώρας, οι πολίτες εξακολουθούν – στις αυθόρμητες απαντήσεις τους – να αναφέρουν την ακρίβεια και την οικονομία, δείχνοντας πως η «κρίση κόστους ζωής» παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των πολιτών.

Επίσης η κυβέρνηση έχει 73% αρνητικές γνώμες στο θέμα της εγκληματικότητας, 72% στο θέμα του πληθωρισμού, και 70% στο θέμα των φυσικών καταστροφών και της διαφθοράς, ενώ και στο ευαίσθητο θέμα της παιδείας, το 65% των πολιτών έχει αρνητική γνώμη για τις επιδόσεις της κυβέρνησης.

Όσο αφορά τις ατομικές ελευθερίες, το 46% έχει μάλλον αρνητική εντύπωση για τις επιδόσεις της κυβέρνησης ως προς την προστασία των ατομικών ελευθεριών και μόνο το 33% την αποτιμά θετικά ως προς αυτό το θέμα.

Εντυπωσιακή υποστήριξη στους αγρότες

Ως προς το θέμα της αλλληλεγγύης προς τους αγρότες, είναι εντυπωσιακά τα ποσοστά υποστήριξης των αιτημάτων των αγροτών, που φτάνουν το 82%, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία (62%) αντιμετωπίζουν θετικά και τις μορφές των κινητοποιήσεων.

Ως προς το θέμα των γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, έρευνα συνεχίζει να αποτυπώνει την ίδια τάση που είχε καταγραφεί και στη δημοσκόπηση του Ιανουαρίου. Εξακολουθεί να αποτυπώνεται αρκετά ισχυρή αποδοχή του γάμου (60%), και ταυτόχρονα ισχυρή διαφωνία με την τεκνοθεσία, αν και με μια μικρή υποχώρηση στο 66% από 69% που ήταν τον Ιανουαρίου. Και πάλι αποτυπώνεται ότι ένα από τα θέματα όπου σαφέστατα οι απαντήσεις πολώνονται στον άξονα αριστερά – δεξιά, ιδίως στο θέμα της τεκνοθεσίας όπου πλειοψηφικά υπέρ είναι όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί.

Διχασμένο το κοινό για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Τέλος, ως προς το ζήτημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, η κοινή γνώμη παραμένει διχασμένη. Το 51% δηλώνει υπέρ της ίδρυσης παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων και το 45% κατά.

Η πόλωσης ως προς τις ηλικίες έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στη νεολαία (17-27) δηλαδή την ηλικιακή κατηγορία που την αφορά άμεσα το θέμα, η απόρριψη των ιδιωτικών πανεπιστημίων παραμένει πλειοψηφική με το 59% να ειναι κατά, ενώ πιο θετικοί είναι οι άνω των 79.

Αντίστοιχα, ως προς τις επαγγελματικές/κοινωνικές κατηγορίες, έχει σημασία ότι κατεξοχήν απορριπτικοί είναι οι φοιητές, με 68%, που εξηγεί και τη διάρκεια των κινητοποιήσεών τους, οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι και οι άνεργοι, με τους μισθωτούς να είναι διχασμένοι και πιο ενθερμους υποστηρικτές τους συνταξιούχους και τους ελευθερους επαγγελματίες / εργοδότες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κασσελάκης: Νέες εκλογές από τη βάση - «Πρόεδρος υπό προθεσμία δε γίνομαι - Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε»

Μητσοτάκης: Στόχος ο διπλασιασμός του εμπορικού ισοζυγίου με την Ινδία μέχρι το 2030

Ψηφίστηκε ο νέος ποινικός κώδικας - «ΝΑΙ» επί της αρχής από ΝΔ, «Όχι» Αντιπολίτευσης

gazzetta
gazzetta reader insider insider