Μαρινάκης: Με τις πιο αυστηρές προϋποθέσεις στην Ευρώπη η ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μαρινάκης: Με τις πιο αυστηρές προϋποθέσεις στην Ευρώπη η ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την εισαγωγή του στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ινδία ο οποίος-όπως είπε- επισήμανε τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας για τη σύσφιξη των σχέσεων Ινδίας και Ευρώπης, καθώς και τις προοπτικές περαιτέρω επιχειρηματικών σχέσεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την εισαγωγή του στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ινδία ο οποίος-όπως είπε- επισήμανε τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας για τη σύσφιξη των σχέσεων Ινδίας και Ευρώπης, καθώς και τις προοπτικές περαιτέρω επιχειρηματικών σχέσεων.

Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείο Παιδείας για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ στην Ελλάδα, που κατατίθεται σήμερα.

Ο κ.Μαρινάκης αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις που θέτει το νομοσχέδιο για την ίδρυση των μη κρατικών ΑΕΙ λέγοντας πως είναι οι πιο αυστηρές σε όλη την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων:

α) κάθε παράρτημα πρέπει να διαθέτει κατ΄ ελάχιστο τρεις Σχολές, με ένα τουλάχιστον πρόγραμμα πρώτου κύκλου σπουδών η καθεμία,

β) να προσφέρει για κάθε σχολή τουλάχιστον ένα πρόγραμμα πρώτου κύκλου σπουδών, που διαθέτει αξιολόγηση και πιστοποίηση στο πλαίσιο της χώρας προέλευσης και στη συνέχεια πιστοποιείται από την ΕΘΑΑΕ και

γ) να διαθέτει το προβλεπόμενο διδακτικό προσωπικό, το διοικητικό και τεχνικό προσωπικό που εξασφαλίζει τη γραμματειακή οργάνωση, τον οργανωτικό σχεδιασμό, την αρτιότητα των εγκαταστάσεων.

Ο κ. Μαρινάκης χαρακτήρισε τις προϋποθέσεις ως τις πιο αυστηρές από άλλη ευρωπαϊκή χώρα, είπε ότι αξιολογούνται όλα τα πανεπιστήμια, και προσέθεσε ότι αυτή τη στιγμή 40 χιλιάδες Έλληνες σπουδάζουν αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό αριθμός που είναι πολύ μεγαλύτερος από άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα 35 χιλιάδες από την Ισπανία και 13 χιλιάδες από την Πορτογαλία.

Είπε επίσης ότι αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή το νομοσχεδίου του υπουργείου για τον εκσυγχρονισμό του ποινικού κώδικα που κινείται σε δυο άξονες, ενώ έδωσε και σχετικά παραδείγματα.

Ο πρώτος άξονας είναι η αντιμετώπιση της «μικρομεσαίας» εγκληματικότητας με βασικό μέσο την έκτιση των ποινών, που καταπολεμά το αίσθημα ατιμωρησίας και αυξάνει την ασφάλεια των πολιτών, και ο δεύτερος η επιτάχυνση των διαδικασιών και του χρόνου της ποινικής δίκης, «που αποτελεί μέρος του γενικότερου σχεδίου για ταχύτερη απονομή του δικαίου στη χώρα μας».

Ο κ. Μαρινάκης είπε επίσης ότι έως τώρα κατατέθηκαν 9.300 αιτήσεις Ελλήνων που ζουν σε 19 χώρες για να ψηφίσουν μέσω επιστολικής ψήφου και τόνισε ότι «ενισχύουμε τα θεσμικά εργαλεία για την απρόσκοπτη συμμετοχή όλων στις ευρωεκλογές».

Τέλος αναφέρθηκε στην ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών μέσω της σύμβασης που υπέγραψε το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών για την απόκτηση 100 λεωφορείων φυσικού αερίου, για πλήρη αναβάθμιση των συγκοινωνιών της Αθήνας, ενώ είπε ότι ο στόχος είναι τα 1.300 νέα λεωφορεία, νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Τέλος ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός αύριο θα μεταβεί στο Κατάρ όπου το Σάββατο θα έχει συνάντηση με τον εμίρη του Κατάρ.

«Τα απογευματινά χειρουργεία θα ωφελήσουν τους ασθενείς και θα ενισχύσουν τα δημόσια νοσοκομεία»

«Τα απογευματινά χειρουργεία είναι μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης η οποία θα έπρεπε να έχει αναληφθεί πολλά χρόνια νωρίτερα και είναι μια πρωτοβουλία που είναι απολύτως οργανωμένη, προγραμματισμένη και θα ωφελήσει τους πολίτες, τους ασθενείς. Θα ενισχύσει τα δημόσια νοσοκομεία, έχει πολύ αυστηρές δικλείδες για την λειτουργία της και για την προστασία των ασθενών και των πρωινών χειρουργείων.

Είναι προφανές ότι στην εφαρμογή θα αποδειχθεί ότι το σχέδιο αυτό είναι λειτουργικό, έχουν ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα από το υπουργείο για να μπορούν να λειτουργήσουν. Βγαίνουν κερδισμένοι όλοι, οι ασθενείς που περιμένουν πολλά χρόνια να χειρουργηθούν, μέσω ενός προγράμματος από το Ταμείο Ανάκαμψης χωρίς δική τους συμμετοχή χωρίς πληρωμή, αυτοί που θέλουν να χειρουργηθούν στα πρωινά χειρουργεία θα χειρουργηθούν νωρίτερα.

Βέβαια με αυτό τον τρόπο θα έχουν ένα μεγαλύτερο εισόδημα οι γιατροί και οι νοσηλευτές, γιατί ένας από τους βασικούς λόγους της υποστελέχωσης των νοσοκομείων είναι γιατί το ΕΣΥ δεν είναι τόσο θελκτικό για έναν νέο επιστήμονα. Είναι ένα αποτελεσματικός τρόπος να λυθεί αυτό το ζήτημα. Είναι μια πρωτοβουλία που θεωρούμε ότι θα αποδώσει. Προφανώς θα αποδειχθεί στην πράξη και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια», τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απαντώντας σε αιτιάσεις για μη ύπαρξη προσωπικού για να υλοποιηθεί η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων.

Ο κ. Μαρινάκης είπε ότι θα υπάρξει μια επόμενη συνάντηση για τα ζητήματα της Θεσσαλίας με εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα από την περιοχή.

Σχολιάζοντας την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο για την ίδρυση των μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων είπε ότι είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι ο κ. Ανδρουλάκης είναι μόνο στα λόγια προοδευτικός και στην πράξη εκπρόσωπος του πιο γνήσιου αναχρονισμού. «Είναι η πιο χαρακτηριστική περίπτωση που κάποιος, επειδή δεν θέλει κάτι, ψάχνει να βρει την μια μετά την άλλη τις πιο ασόβαρες δικαιολογίες για να μην υπερψηφίσει ένα εμβληματικό νομοσχέδιο» ανέφερε.

Επίσης είπε ότι αυτά τα οποία επικαλείται ο κ. Ανδρουλάκης προβλέπονται όλα.

«'Αλλη μια απόδειξη ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να είναι μια αξιόπιστη και σοβαρή αντιπολίτευση για τον τόπο, εναλλακτική του προοδευτικού χώρου αλλά είναι μια από τα ίδια, ένα κράμα παθογενειών όλων όσων ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Μια στείρα αντιπολίτευση που δυστυχώς επιμένει. Σε ένα νομοσχέδιο που δεν είναι ακόμη στην τελική του μορφή, δεν προσπαθεί να φέρει τις προτάσεις του για να κάνουμε μαζί την σημαντική μεταρρύθμιση αλλά a priori λέει ότι θα την καταψηφίσει» είπε.

«Είναι λυπηρό είναι μια χαμένη ευκαιρία για να αποκτήσει η χώρα μια σοβαρή αντιπολίτευση που στα μεγάλα θα ενώνεται με τους πολίτες για τις μεγάλες αλλαγές» συμπλήρωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει τις κινητοποιήσεις αφού είπε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κλείσει τα αυτιά της και τα μάτια της στα αιτήματα των πολιτών και των επαγγελματικών ομάδων, πρόσθεσε «στις πορείες, στα αιτήματα απαντάμε με πράξεις και οι πράξεις δείχνουν σεβασμό».

Τέλος για το νομοσχέδιο της αλλαγής των ποινικών κωδίκων είπε ότι είναι μια κρίσιμη μεταρρύθμιση και η τρίτη μεγαλύτερη αλλαγή των ποινικών κωδίκων. «Έχει μια ολιστική αντιμετώπιση πολλών πραγμάτων και ένα μέρος του είναι η αυστηροποίηση με δίκαιο τρόπο των ποινών» σημείωσε υπογραμμίζοντας ότι ο στόχος είναι να λειτουργήσουν και αποτρεπτικά, να ξέρει κανείς ότι οι πράξεις έχουν συνέπειες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης στη διάσκεψη «Raisina Dialogue»: Κεντρικός μας στόχος η ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ - Ινδίας

Κοντογεώργης: Το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια είναι βήμα προς το μέλλον

Υπογραφή σύμβασης για την προμήθεια 100 λεωφορείων φυσικού αερίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider