«Καινούργια μέρα» για τον ΣΥΡΙΖΑ - Εκτός ΚΟ Τσακαλώτος και Πέρκα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Καινούργια μέρα» για τον ΣΥΡΙΖΑ - Εκτός ΚΟ Τσακαλώτος και Πέρκα
Οριστική η ρήξη στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έρχεται ο νέος φορέας με τα στελέχη που αποχώρησαν. Εκτός Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οι Π. Πέρκα και Ευκλ. Τσακαλώτος.

Τελευταία ενημέρωση 12:53

Για μια «καινούργια μέρα» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της διήμερης Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, που σημαδεύτηκε από τις αποχωρήσεις του Στέφανου Τζουμάκα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, καθώς και των μελών της «Ομπρέλας».

Την ίδια ώρα, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου και η Πέτη Πέρκα ξεκαθαρίζουν πως δεν θα παραδώσουν τις έδρες τους, ενώ ο Δημήτρης Βίτσας ανέφερε πως ο νέος πολιτικός φορέας που θα δημιουργηθεί από τους αποχωρήσαντες του ΣΥΡΙΖΑ έχει κλειδώσει.

Κασσελάκης: Είναι μια καινούργια μέρα για την παράταξή μας

«Είναι μια καινούργια μέρα για την παράταξή μας, όπου ενωμένοι και με φρέσκιες ιδέες, φρέσκο λόγο και βαθιά κοινωνικό ανθρωπιστικό και οικολογικό πρόσημο θα πάμε μπροστά, θα ανοίξουμε το κόμμα στην κοινωνία», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, σε σύντομη παρέμβασή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5».

Ο κ. Κασσελάκης σημείωσε πως «τα όργανα απέδειξαν ότι δουλεύουν, ότι μπορούν να δουλέψουν όταν υπάρχει η βάση, η οποία πάντα μπορεί να δίνει μια νομιμοποίηση στον πρόεδρό της και έτσι πρέπει». «Εγώ θα τηρήσω το καταστατικό, όπως είπα, πλήρως. Θα πάμε συντεταγμένα σε ένα μεγάλο συνέδριο, το οποίο θα είναι συμπεριληπτικό σε όλη την κοινωνία», πρόσθεσε.

«Προχωράμε με μια σύγχρονη πατριωτική Αριστερά και θα ανοίξουμε το κόμμα σε πολλά μέλη, θα είστε ευπρόσδεκτοι όσοι μας ακούτε, να συνεισφέρετε», συμπλήρωσε επισημαίνοντας ότι «η σοφία του ελληνικού λαού είναι το μεγαλύτερό μας χαρτί σαν κοινωνία» και πως αυτό θέλει να μπορέσει να αξιοποιηθεί στο κόμμα.

Τέλος, ο κ. Κασσελάκης είπε ότι θα ήθελε «να αρχίσουμε και την Ώρα του Προέδρου μία φορά την εβδομάδα στο Κόκκινο και να μπορώ να απαντάω κατευθείαν σε ερωτήσεις από τους φίλους μας».

Βίτσας: Χωρά και το ΜέΡΑ25 στον νέο φορέα

Μιλώντας στο action24, ο Δημήτρης Βίτσας, εκ των στελεχών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι, κατά τη γνώμη του, ο σχηματισμός νέου φορέα με τους πρόσφατα αποχωρήσαντες και όχι μόνο, έχει «κλειδώσει» και θα λάβει μέρος και στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Ερωτηθείς ο κύριος Βίτσας στο ποιοι θα απαρτίσουν τον νέο αυτό πολιτικό νέο φορέα είπε πως θα συμμετάσχουν τα στελέχη της «ομπρέλας» που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΜέΡΑ25 αλλά και στελέχη που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015.

Κούλογλου: Ο κ. Κασσελάκης θέλει να κάνει ένα προσωποπαγές κόμμα

Ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ, τόνισε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θέλει να δημιουργήσει ένα κόμμα προσωποπαγές, χωρίς ενδιάμεσα όργανα.

«Ψηφίστηκα από 200.000 ανθρώπους. Νομίζω ότι τήρησα απολύτως τη δέσμευση που είχα πάρει. Έμεινα σταθερός στις θέσεις. Επομένως το θέμα έχει λήξει εδώ και πολύ καιρό. Νομίζω ότι ο κ. Κασσελάκης το επανέφερε τώρα διότι είναι λίγο θυμωμένος με μία ανάλυση που έκανα στο tvxs γράφοντας, μετά την προχθεσινή συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και την εμφάνισή του, ότι είναι καλός στην αριθμητική γιατί πρόσθεσε αντιπάλους και προβλήματα, αφαίρεσε οπαδούς, πολλαπλασίασε τους εχθρούς και διαίρεσε ακόμα και το δικό του στρατόπεδο και ανέλυα στοιχεία της προσωπικότητας και του τρόπου που λειτουργεί, τα οποία βάθυναν την κρίση του ΣΥΡΙΖΑ” τόνισε.

«Δεν έχω κάτι με τον κ. Κασσελάκη. Μακάρι να τα καταφέρει. Προσωρινά όλα τα δείγματα αρνητικά. Εδώ δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει τέσσερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και προκάλεσε πολύ μεγάλη κρίση, θα αντιμετωπίσει τον κύριο Μητσοτάκη; Χρειάζεται μια πραγματική απάντηση γιατί η ΝΔ έχει αφεθεί χωρίς αντίπαλο. Κάνει ότι θέλει και υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην κοινωνία. Πρέπει κάποιος να τα αντιμετωπίσει και νομίζω ότι ο κ. Κασσελάκης αποδείχθηκε ότι δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει», πρόσθεσε, τονίζοντας πως «θέλει να κάνει ένα προσωποπαγές κόμμα που να είναι αυτός και η μάζα, χωρίς ενδιάμεσα όργανα, χωρίς καταστατικά και χωρίς σεβασμό στις διαδικασίες».

Παράλληλα, κατηγόρησε τον κ. Κασσελάκη ότι δεν ακολουθεί τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τόνισε ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα πραγματικό αριστερό κόμμα στην Ελλάδα και σημείωσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε δύσκολη θέση.

«Ο Τσίπρας έχει ευθύνες για τις εκλογικές ήττες του ΣΥΡΙΖΑ που ήτανε συντριπτικές και οι οποίες προκάλεσαν αυτή την κρίση. Το θέμα δεν ήταν να ξεκαθαρίσει κάποιους ανθρώπους γιατί δεν ήταν αυτό το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε στις εκλογές χωρίς κυβερνητική πρόταση, σαν ένα κόμμα διαμαρτυρίας. Για αυτό δεν ευθύνονται κάποιοι άλλοι, ευθύνεται ο ίδιος… Για αυτή την τακτική και τη στρατηγική ευθύνεται ο Αλέξης Τσίπρας, κανένας άλλος. Επομένως από το 2019 μετά το 32% έπρεπε να γίνει μία ανασκόπηση της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ. Οι άνθρωποι είχαν μείνει χωρίς ιδεολογία και η μόνη συγκολλητική ουσία ήταν ο Αλέξης Τσίπρας και όταν έφυγε ο κ. Τσίπρας αυτό το πράγμα έλιωσε», κατέληξε.

Εκτός Κ.Ο. οι Πέρκα και Τσακαλώτος

Επιστολή, με την οποία ενημερώνει τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνο Τασούλα, ότι οι βουλευτές Πέτη (Θεοπίστη) Πέρκα και Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά τις δηλώσεις αποχώρησής τους από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τίθενται εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, απέστειλε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,οι εν λόγω βουλευτές πρέπει να παραδώσουν άμεσα τις έδρες τους στο κόμμα, όπως προβλέπει ο Κώδικας Δεοντολογίας των υποψήφιων βουλευτών. Συγκεκριμένα η παράδοση των εδρών προβλέπεται στην περίπτωση α) της παρ.2 του Κώδικα που αναφέρει ότι όλοι/ες οι βουλευτές που εκλέγονται με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεσμεύονται πολιτικά και ηθικά ότι η έδρα που καταλαμβάνουν ανήκει στο κόμμα.

Η επιστολή αποχώρησης Τσακαλώτου

Για την αποχώρησή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενημερώνει, με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ωστόσο, η επιστολή δεν εστάλη τυπικά, καθώς μετά την επιστολή του προέδρου της ΚΟ, Σωκράτη Φάμελλου, δεν θεωρείται αναγκαίο.

Ακολουθεί η επιστολή που θα κατέθετε ο κ. Τσακαλώτος:

«Αγαπητέ Πρόεδρε,

θα ήθελα να σας ενημερώσω για την απόφασή μου να αποχωρήσω από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Όπως διαβάζουμε στο Bhagavad-Gita είναι καλύτερο να υπηρετεί κάνεις το δικό του καθήκον (dharma), έστω κι ατελώς, παρά το καθήκον κάποιου άλλου, έστω και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Δυστυχώς είμαι υποχρεωμένος να υπηρετήσω την υπόθεση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς εκτός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Με εκτίμηση,
Ευκλείδης Τσακαλώτος».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δραγασάκης: Βαθιά διχαστικές και τραυματικές οι επιλογές Κασσελάκη

Τεμπονέρας: Η επόμενη μέρα θα μας βρει ξανά εντός του ΣΥΡΙΖΑ να αντιπολιτευόμαστε τη ΝΔ

gazzetta
gazzetta reader insider insider