Μητσοτάκης σε Μέτσολα: Περισσότερη ευρωπαϊκή βοήθεια, τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης σε Μέτσολα: Περισσότερη ευρωπαϊκή βοήθεια, τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα
Αντιμετωπίσαμε ένα πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο που ξεπέρασε τις δυνατότητες των προβλέψεων μας, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, με την κ. Μέτσολα να διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα θα έχει κάθε δυνατή βοήθεια από την ευρωπαϊκή οικογένεια. 

Την ευρωπαϊκή στήριξη τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και μακροπρόθεσμο επίπεδο ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, κατά την επίσκεψη του στο Στρασβούργο, στον απόηχο της καταστροφικής πλημμύρας σε περιοχές της Ελλάδας.

Αντιμετωπίσαμε ένα πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο που ξεπέρασε τις δυνατότητες των προβλέψεων μας, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, με την κ. Μέτσολα να διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα θα έχει κάθε δυνατή βοήθεια από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «αντιμετωπίσαμε ένα πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο, μία καταστροφή τεραστίων διαστάσεων, κάτι που ήταν ουσιαστικά πέρα από τα μεγέθη που μπορούσαμε να προβλέψουμε» και πρόσθεσε πως «σε άνευ προηγουμένου συγκυρίες χρειαζόμαστε μια άνευ προηγουμένου αντίδραση».

«Γι’ αυτόν τον λόγο βρίσκομαι εδώ, ώστε να δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να κινητοποιήσουμε περισσότερη ευρωπαϊκή βοήθεια, τόσο βραχυπρόθεσμα, προκειμένου να παρασχεθεί αρωγή στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό τώρα, αλλά και μακροπρόθεσμα, να έχουμε καλύτερη επίγνωση του γεγονότος ότι τέτοιου είδους φαινόμενα θα εκδηλώνονται με αυξημένη συχνότητα και ότι δεν μπορούμε να επικεντρωθούμε μόνο στην άμβλυνση των συνεπειών» ανέφερε ο πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας:

«Σε ευρωπαϊκό επίπεδο είμαστε πολύ τολμηροί στην πολιτική μας για τον μετριασμό των επιπτώσεων, την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Πρέπει, ωστόσο, να είμαστε πολύ πιο δραστήριοι όσον αφορά την προσαρμογή. Και, ειλικρινά, τα κονδύλια που είναι διαθέσιμα επί του παρόντος για την προσαρμογή απλά δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους γεγονότα.

Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών θεσμών. Φυσικά θα συζητηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα συζητηθεί -σίγουρα θα το θέσω εγώ- στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ασφαλώς πρέπει να συζητηθεί και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σας ευχαριστώ και πάλι για την αλληλεγγύη σας. Θα καταφέρουμε να το ξεπεράσουμε. Είναι επίσης σημαντικό για τους Έλληνες πολίτες, ιδιαίτερα αυτούς στη Θεσσαλία, οι οποίοι χτυπήθηκαν από αυτή την καταστροφή, να γνωρίζουν ότι η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό τους, όχι μόνο στα λόγια, αλλά και με συγκεκριμένες πράξεις. Ελπίζουμε ότι στη συνάντηση με την Πρόεδρο της Επιτροπής και την ομάδα της, στη συνέχεια, θα έχουμε πιο συγκεκριμένα πράγματα να πούμε».

Μέτσολα: Η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό σας

«Η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό σας» διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα κατά την έναρξη της συνάντησης τους.

«Υπό αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες στεκόμαστε στο πλευρό σας, εκφράζοντας την απόλυτη αλληλεγγύη και στήριξή μας» ανέφερε συγκεκριμένα η πρόεδρος της Ευρωβουλής.

Η κ. Μέτσολα δεσμεύθηκε πως «από πολιτικής άποψης, σε ό,τι αφορά στον προϋπολογισμό και πόρους, οποιαδήποτε απόφαση χρειαστεί να ληφθεί από το Κοινοβούλιο θα την λάβουμε το συντομότερο δυνατό. Διότι γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια μεγάλη καταστροφή που συνδέεται με την κλιματική κρίση και απαιτεί πρωτοφανή αποτελεσματικότητα και βοήθεια».

Επιπλέον, όπως είπε, «η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι μόνη της στην αντιμετώπιση μίας κατάστασης που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από ολόκληρη την Ευρώπη».

«Θέλω να τονίσω ότι στις χειρότερες στιγμές οι Έλληνες πρέπει να δουν το καλύτερο πρόσωπο της Ευρώπης, και αυτό πρέπει να κάνουν οι Επιτροπές του Κοινοβουλίου» τόνισε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέα ημερομηνία στη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Λέναρσιτς: Υπάρχει ανάγκη για μια Ευρώπη «πιο ανθεκτική»

gazzetta
gazzetta reader insider insider