Μαρινάκης: Απόλυτη προτεραιότητα η διάσωση και ο απεγκλωβισμός των πολιτών - Όλοι αξιολογούνται συνεχώς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μαρινάκης: Απόλυτη προτεραιότητα η διάσωση και ο απεγκλωβισμός των πολιτών - Όλοι αξιολογούνται συνεχώς
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως απόλυτη προτεραιότητα είναι η διάσωση και ο απεγκλωβισμός των πολιτών. 

Στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας θα βρεθεί το Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να ενημερωθεί για τις καταστροφές, να πραγματοποιήσει αυτοψία στις περιοχές και να ενημερωθεί για τις ανάγκες και διαδικασίες άμεσης αποκατάστασης, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ εκείνες τις ημέρες αναβάλλεται και τόσο η καθιερωμένη ομιλία όσο και η συνέντευξη τύπου θα γίνουν στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, συμπλήρωσε ο κ. Μαρινάκης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι στις 2 το μεσημέρι θα γίνει ενημέρωση από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια μαζί με τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ, Αστυνομίας και Πυροσβεστικής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως απόλυτη προτεραιότητα είναι η διάσωση και ο απεγκλωβισμός των πολιτών από τις περιοχές που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία και η προστασία των κρίσιμων υποδομών. Σίγουρα, η συνολική αποτίμηση θα γίνει όταν αποκλιμακωθεί η κακοκαιρία, επεσήμανε.

Όσον αφορά τα εναέρια μέσα, διευκρίνισε πως αντιμετωπίζουν δυσκολίες προσέγγισης των πλημμυρισμένων περιοχών λόγω των κεραυνών που προκαλεί η καταιγίδα. «Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να πούμε ότι αν και είναι όλα άμεσα διαθέσιμα για αυτές τις δυόμισι μέρες που επικρατούν αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι αδύνατο μέχρι να δοθεί η σχετική άδεια να πετάξουν», είπε.

Αναφορικά με το ζήτημα της ηλεκτροδότησης, ο ΔΕΔΔΗΕ ήδη πριν την εκδήλωση της κακοκαιρίας είχε μετακινήσει εξοπλισμό και προσωπικό στις περιοχές που αναμένονταν να πληγούν από την κακοκαιρία.

Σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο κ. Μαρινάκης είπε πως ο υπουργός αντιλήφθηκε τη δήλωση αυτή και στη συνέχεια επανόρθωσε. Ωστόσο, επανέλαβε πως «όλοι αξιολογούνται συνεχώς».

«Η απόδοση ευθυνών δεν θα σταματήσει στο επίπεδο της ποινικής ευθύνης. Θα ερευνηθούν όλα όσα συνέβησαν και θα ελεγχθούν σε όλα τα επίπεδα όσοι είχαν ή θα έπρεπε να έχουν εμπλοκή για τυχόν πράξεις ή παραλείψεις τους», είπε επίσης.

«Δεν θα μείνει κανένας αβοήθητος»

«Για να πετάξει, να συνδράμει ένα πτητικό μέσο χρειάζεται να δοθεί σχετική άδεια, να είναι απολύτως ασφαλής αυτή η πτήση για να είναι αποτελεσματική η συνδρομή. Μόλις αυτό κριθεί ασφαλές, γιατί είναι όλα διαθέσιμα, και όσα διαθέτουμε και όσα έχουν έρθει να μας συνδράμουν προφανώς θα επιχειρήσουν και αυτά» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και απαντώντας σε ερώτηση για την συνδρομή των πτητικών μέσων.

«Είναι δεδομένο ότι όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι αφοσιωμένος αυτή τη στιγμή σε αυτή την υπέρτατη ανάγκη που είναι μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη» σημείωσε.

Σε ερώτηση για την αρχική δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, όλους μας, μας απασχολεί η διαχείριση της πρωτοφανούς κατάστασης, αυτού του πρωτοφανούς κύματος κακοκαιρίας. Από εκεί και πέρα ο ίδιος αντιλήφθηκε τη δήλωση αυτή και επανόρθωσε με νεότερη δήλωσή του» προσθέτοντας ότι όλοι αξιολογούνται συνεχώς.

Για τον εάν η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων είπε: «Μιλάμε για το δυσκολότερο καλοκαίρι με βάση τα επίσημα στοιχεία, ως προς το κομμάτι των πυρκαγιών, και σε μια τέτοια πολύ δύσκολη περίοδο ο κρατικός μηχανισμός κυρίως οι γυναίκες και οι άνδρες των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας υπερέβαλαν εαυτούς ώστε να σωθούν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες πολιτών. Η κυβέρνηση βλέποντας αυτό το φαινόμενο να αυξάνεται ραγδαία και να δυσκολεύει χρόνο με τον χρόνο φροντίζει να αυξάνονται τα μέσα, και τα αύξησε, φροντίζει να αυξάνεται το διαθέσιμο προσωπικό και στο πυροσβεστικό σώματα το οποίο έχει αυξηθεί, και κάνει όσο το δυνατόν περισσότερη προετοιμασία και σε επίπεδο πρόληψης. Από εκεί και πέρα όσο δυναμώνει ένα φαινόμενο και εμείς οφείλουμε να τρέχουμε πιο γρήγορα».

«Το να προβώ σε υποκειμενικές κρίσεις και να πω αν είμαστε ευχαριστημένοι ή όχι δεν προέχει αυτή τη στιγμή» σημείωσε προσθέτοντας ότι: «όπως οφείλουμε να είμαστε, είμαστε πάνω από κάθε τέτοιο πρόβλημα, με κυρίαρχη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Για την προετοιμασία της τοπικής αυτοδιοίκησης αφού είπε ότι όλοι έχουν την ευθύνη και το ρόλο που τους αναλογεί υπογράμμισε ότι ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης για την προετοιμασία έχει και η τοπική αυτοδιοίκηση. «Δεν είμαστε αυτή τη στιγμή στη φάση να αποδώσουμε προσωποπαγώς ευθύνες ούτε να βάλουμε σε ένα τσουβάλι όλους του δημάρχους και τους περιφερειάρχες και να πούμε ότι δεν έκαναν τη δουλειά τους. 'Απαντες αξιολογούνται από τους πολίτες και τον κρατικό μηχανισμό κάθε μέρα για κάθε τους ενέργεια ή παράλειψή» είπε.

Τέλος τόνισε ότι δεν θα μείνει κανένας αβοήθητος και είπε ότι δεν πρόκειται καμία τέτοια καταστροφή οικείας ή επαγγελματικού χώρου να μείνει έτσι από την κυβέρνηση. «Θα γίνει άμεση καταγραφή και θα κινηθεί άμεσα η διαδικασία για την αποκατάσταση. Το κράτος είναι και θα είναι εκεί όπως έχει καθήκον» είπε υπογραμμίζοντας ότι το τεκμήριο της αξιοπιστίας έχει προκύψει από τις προηγούμενες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider