Εκλογές στην Ισπανία: «Κουτσουρεμένη» νίκη του PP, ο Σάντσεθ διέψευσε τα προγνωστικά

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκλογές στην Ισπανία: «Κουτσουρεμένη» νίκη του PP, ο Σάντσεθ διέψευσε τα προγνωστικά
Το κόμμα του Αλμπέρτο Νούνιεζ Φεϊχόο δεν μπορεί να σχηματίσει πλειοψηφία με το ακροδεξιό Vox. Πως βγαίνουν τα... κουκιά στο ισπανικό κοινοβούλιο.

Ανατροπή προέκυψε στις βουλευτικές εκλογές της Ισπανίας που έγιναν την Κυριακή, με το συντηρητικό Partido Popular του του Αλμπέρτο Νούνιεζ Φεϊχόο να κερδίζει την πρώτη θέση, χωρίς να ωστόσο να φαίνεται πως εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Παράλληλα, το σοσιαλδημοκρατικό PSOE του -απερχόμενου πρωθυπουργού- Πέδρο Σάντσεθ κινήθηκε πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών και πάνω από τις μετρήσεις που έδιναν τα exit polls μετά από το κλείσιμο της κάλπης.

Με καταμετρημένο το 99,4% των ψήφων, το PP κερδίζει 136 έδρες στο κοινοβούλιο των συνολικά 350 εδρών. Το PSOE λαμβάνει 122 έδρες. Ακολουθούν το ακροδεξιό Vox του Σαντιάγκο Αμπασκάλ με 33 έδρες και το αριστερό κόμμα Sumar της Γιολάντα Ντίας με 31.

Σημειώνεται πως το 31,7% που λαμβάνει το PSOE είναι το καλύτερο ποσοστό του κόμματος από τον Μάρτιο του 2008, όπως ανέφερε το Europe Elects.

Τα αποτελέσματα «δείχνουν» στο ότι ο συνασπισμός του PP με το Vox δεν μπορεί να σχηματίσει κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, ενώ το PSOE μπορεί να φτάσει να μετρά έως και 172 έδρες από τις συνολικά 176 που χρειάζονται για την πλειοψηφία, εάν προχωρήσει σε μια σειρά ευρειών συνεργασιών με μικρότερα κόμματα.

Οι δηλώσεις των αρχηγών

Στην πρώτη του δήλωση για το αποτέλεσμα των εκλογών, ο Φεϊχόο δήλωσε πως θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση και ζήτησε από τα άλλα κόμματα να μην μπλοκάρουν αυτή την προσπάθεια.

Από την πλευρά του, ο Σάντσεθ ανέφερε πως «η αντιδραστική συμμαχία του PP και του Vox, που πρότεινε να αναιρεθεί όλη η πρόοδος που κάναμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ηττήθηκε. Αυτοί που θέλουμε η Ισπανία να συνεχίσει να προχωράει μπροστά είμαστε πολύ περισσότεροι», πρόσθεσε.

Ο ακροδεξιός Αμπασκάλ του Vox αφότου συνεχάρη στον Φεϊχόο για τη νίκη του, υποστήριξε πως έχει «κακά νέα για πολλούς Ισπανούς». «Παρόλο που έχασε τις εκλογές, ο Πέδρο Σάντσεθ θα μπορούσε να εμποδίσει την ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού και το χειρότερο, θα μπορούσε ακόμη και να ορκιστεί ξανά (πρωθυπουργός) με την υποστήριξη των κομμουνιστών, των εξεγερμένων αυτονομιστών και των τρομοκρατών» τόνισε ο ίδιος.

Τα «κουκιά» στο κοινοβούλιο

Με βάση τα αποτελέσματα, η ανάδειξη της επόμενης κυβέρνησης στην 4η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης είναι πολύ πιθανό να κριθεί από τις ψήφους των μικρότερων, περιφερειακών κομμάτων, ενώ υπάρχει πιθανότητα και για νέες εκλογές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ισπανική οικονομία.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκπρόσωπος του καταλανικού Junts per Catalunya - τάσσεται υπέρ της απόσχισης της Καταλονίας από την Ισπανία-, που λαμβάνει 7 έδρες στο κοινοβούλιο, δήλωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας πως το κόμμα θα απαιτήσει ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας ώστε να στηρίξει τον Σάντσεθ ως επόμενο πρωθυπουργό.

«Δεν θα κάνουμε τον Σάντσεθ πρωθυπουργό χωρίς κάποιο αντάλλαγμα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά η Μίρια Νογουέρας του Junts.

Σημειώνεται πως με βάση τον σχετικό νόμο, το κοινοβούλιο της Ισπανίας μπορεί να ψηφίσει δύο φορές για μια υποψηφιότητα πρωθυπουργού. Στον πρώτο γύρο, απαιτούνται οι μισές έδρες, αλλά στον δεύτερο γύρο ένας υποψήφιος μπορεί να γίνει πρωθυπουργός με περισσότερα «ναι» από ό,τι ψήφους «κατά».

Επομένως, σε αυτό το σημείο η αποχή αποκτά καθοριστική σημασία.

Το «ταμείο»

Το αποτέλεσμα των εκλογών αποτυπώνει την πολιτική ανθεκτικότητα του Σάντσεθ, που κατάφερε να φτάσει σε πολυετές υψηλό τα ποσοστά του κόμματος σε βουλευτικές εκλογές, παρά την πολιτική φθορά των τελευταίων ετών στη διακυβέρνηση της Ισπανίας.

Παράλληλα, δείχνουν την ώθηση που έδωσε ο Φεϊχόο στο PP, που έχει «βαρύ» ιστορικό μικρών και μεγάλων σκανδάλων, φέρνοντας το κόμμα του στην πρώτη θέση με διαφορά.

Ακόμα, η κάλπη διέψευσε τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες ακόμα και λίγες μέρες πριν από τις εκλογές έδιναν συνολικά στο PP και στο Vox μια άνετη νίκη, με 180 έδρες στο κοινοβούλιο.

Πηγή φωτό: Getty Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

 Εκλογές στην Ισπανία: Προς νίκη το PP του Φεϊχόο - «Μπάσιμο» του Vox στην κυβέρνηση;

Ισπανία: Εκλογές εν μέσω καύσωνα, με την δεξιά να αναμένεται να επικρατήσει

gazzetta
gazzetta reader insider insider