DW για εκλογές: «Ήταν μια προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
DW για εκλογές: «Ήταν μια προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη»
Ο Γερμανός αναλυτής Γενς Μπάστιαν μιλάει στην DW για τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα: τη νίκη Μητσοτάκη, την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, την άνοδο ακροδεξιών κομμάτων.

Ο Γερμανός αναλυτής, ερευνητής στο Γερμανικό Ίδρυμα Επιστήμης και Πολιτικής (SWP), Γενς Μπάστιαν, μιλάει στην DW για τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα και απαντά στο ερώτημα: Ήταν τόσο καλή η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια ή μήπως ήταν τόσο κακή η αντιπολίτευση;

«Νομίζω ότι είναι ένας συνδυασμός και των δύο», λέει ο Γερμανός αναλυτής. «Πολλοί δεν θέλουν να θυμούνται την κρίση στην Ελλάδα, επιθυμούν να επιστρέψουν σε συνθήκες σταθερότητας και κανονικότητας, θέλουν προβλεψιμότητα για το μέλλον τους. Όλα αυτά τα υποσχόταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πόνταρε σε ένα αφήγημα κρίσης. Ήταν μία πλήρης παρερμηνεία των διαθέσεων της κοινής γνώμης από τον κ. Τσίπρα. Πολλοί ήταν εκείνοι που ψήφισαν Ν.Δ. για πρώτη φορά στη ζωή τους...».

«Υπάρχει πράγματι ανάκαμψη, η οποία διαχέεται όλο και περισσότερο στη μεσαία τάξη» αναφέρει ο Γερμανός αναλυτής. «Νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να το επικοινωνήσει αυτό, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να θυμούνται το παρελθόν. Προτιμούν να εστιάσουν στα προβλήματα, αλλά και στις ευκαιρίες του παρόντος και κυρίως του μέλλοντος, για τους ίδιους και για τα παιδιά τους. Σε αυτές τις εκλογές συγκρούστηκαν δύο διαφορετικά αφηγήματα. Ενώ η ΝΔ θέλησε να αναδείξει το μέλλον, ο ΣΥΡΙΖΑ προτίμησε να στραφεί προς το παρελθόν. Έτσι χάνονται οι εκλογές, ιδιαίτερα στα μεσαία κοινωνικά στρώματα».

Μία άλλη παράμετρος στο πολιτικό τοπίο αριστερά του Κέντρου είναι η προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να αναβιώσει το δικό του ένδοξο παρελθόν και - σε πρώτη φάση - να διαδεχθεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην ηγεσία της αντιπολίτευσης. «Ο χρόνος θα δείξει, αν θα τα καταφέρει» λέει ο Γενς Μπάστιαν. «Ασφαλώς υπάρχουν μετατοπίσεις ψηφοφόρων στα αριστερά κόμματα. Το ΠΑΣΟΚ ανακάμπτει, προερχόμενο από χαμηλή αφετηρία, αλλά η ανάκαμψή του σταθεροποιείται. Το ΚΚΕ κατάφερε να εξαντλήσει με το παραπάνω τη δεξαμενή των μόνιμων ψηφοφόρων του, ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε πτώση. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε πώς θα κινηθούν όλα αυτά τα αριστερά κόμματα στο Κοινοβούλιο τα επόμενα χρόνια. Πού διαφοροποιείται το ένα από το άλλο, πού εμφανίζουν κοινά σημεία και αν θα τεθεί θέμα ηγεσίας, κάτι που μάλλον αφορά κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ».

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ίδρυμα Αντενάουερ: Οι 3 λόγοι της εκλογικής επιτυχίας της ΝΔ και του Κυρ. Μητσοτάκη

Alpine Macro: «Αγοράστε ελληνικές μετοχές» - Είναι φθηνές - Συνέχεια στο «ράλι»

Οικονομία: Τα στοιχήματα της νέας κυβέρνησης - Νέο μισθολόγιο, κοινοτικά κονδύλια, διαπραγματεύσεις με Βρυξέλλες, φοροελαφρύνσεις στο επίκεντρο

gazzetta
gazzetta reader insider insider