Επέστρεψε τη διερευνητική εντολή και ο Νίκος Ανδρουλάκης - Ανοίγει ο δρόμος για νέες εκλογές στις 25 Ιουνίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επέστρεψε τη διερευνητική εντολή και ο Νίκος Ανδρουλάκης - Ανοίγει ο δρόμος για νέες εκλογές στις 25 Ιουνίου
Έκλεισε ο κύκλος των διερευνητικών εντολών προς τα κόμματα από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, χωρίς, όπως αναμένονταν, να προκύψει κυβερνητική λύση ή έστω προσπάθεια κυβερνητικής λύσης.

Τελευταία ενημέρωση 18:54

Έκλεισε ο κύκλος των διερευνητικών εντολών προς τα κόμματα από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, χωρίς, όπως αναμένονταν, να προκύψει κυβερνητική λύση ή έστω προσπάθεια κυβερνητικής λύσης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, τρίτος στη σειρά πολιτικός αρχηγός, επέστρεψε τη διερευνητική εντολή που έλαβε, σύμφωνα με το Σύνταγμα, στην κυρία Σακελλαροπούλου, χωρίς να κάνει χρήση.

«Επιστρέφω την εντολή που έλαβα, καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια για κυβερνητικές συγκλίσεις στη βάση προγραμματικών συνεννοήσεων» τόνισε ο ίδιος στη σύντομη συζήτηση του με την κυρία Σακελλαροπούλου κλείνοντας με αυτό τον τρόπο τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών και ανοίγοντας τον δρόμο για τη διεξαγωγή εκλογών στις 25 Ιουνίου.

Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, ο Νίκος Ανδρουλάκης δέχτηκε τηλεφώνημα από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και προσήλθε στο Προεδρικό Μέγαρο για την παραλαβή της τρίτης διερευνητικής εντολής.

Πληροφορίες από την Χαριλάου Τρικούπη είχαν προαναγγείλει ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν πρόκειται να παραλάβει την εντολή, ανοίγοντας τον δρόμο για την προσφυγή στον β' γύρο των εκλογών, στις 25 Ιουνίου.

Νωρίτερα, στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετέβη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών. Ο κ. Τσίπρας δεν παρέλαβε την εντολή, καθώς -όπως είπε- «δεν προκύπτει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης».

«Κυρία Πρόεδρε όπως γνωρίζετε δεν προκύπτουν οι συσχετισμοί για να υπάρξει κυβέρνηση. Ως εκ τούτου κι εγώ ανταποκρίθηκα στη θεσμική μου υποχρέωση να έρθω και να σας πω ότι δεν θα παραλάβω τη διερευνητική εντολή, γιατί δεν προκύπτει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Ως εκ τούτου έχετε εσείς τη δικαιοδοσία για το τι θα ακολουθήσει», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυρία Σακελλαρόπουλου, από την πλευρά της, σημείωσε πως «το Σύνταγμα προβλέπει τη συνέχεια με σαφή τρόπο» και εξέφρασε την ελπίδα «οι επόμενες εκλογές να δώσουν κυβέρνηση».

Ως προς τα επόμενα βήματα, σημειώνεται ότι την Κυριακή στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία της Βουλής, με τους βουλευτές που εξελέγησαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου, σύμφωνα με την Ειδική Γραμματεία του Κοινοβουλίου.

Παράλληλα, το πρωί της Δευτέρας θα γίνει η εκλογή του προεδρείου ενώ έως το βράδυ της ίδιας ημέρας θα δημοσιευθεί το προεδρικό διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και της νέας προσφυγής στις κάλπες για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα προκύψει θα έχει ως επικεφαλής έναν δικαστή και θα είναι στα πρότυπα των υπηρεσιακών κυβερνήσεων Παναγιώτη Πικραμμένου και Βασιλικής Θάνου. Συνεπώς ένας από τους προέδρους των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, θα ηγηθεί βάσει συντάγματος, της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δημοσκόποι: Γιατί δεν προβλέψαμε το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ - Πού οφείλεται η απόκλιση

SZ για νίκη Μητσοτάκη: «Η επιβεβαίωση ενός εν ενεργεία πρωθυπουργού δεν θα μπορούσε να είναι πιο θεαματική»

Scope: Οι παράγοντες που θα οδηγήσουν την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider