Πολιτική κρίση στο Περού: Πρόταση ψηφίσματος για παύση της προέδρου

Newsroom
Μοιράσου το
Πολιτική κρίση στο Περού: Πρόταση ψηφίσματος για παύση της προέδρου
Μέλη του κοινοβουλίου του Περού κατέθεσαν χθες Τετάρτη πρόταση ψηφίσματος που καλεί να παυθεί η πρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε εξαιτίας της «μόνιμης ηθικής ανικανότητάς της».

Μέλη του κοινοβουλίου του Περού κατέθεσαν χθες Τετάρτη πρόταση ψηφίσματος που καλεί να παυθεί η πρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε εξαιτίας της «μόνιμης ηθικής ανικανότητάς της».

Η εξέλιξη καταγράφεται καθώς η χώρα της Λατινικής Αμερικής παραμένει βυθισμένη σε πολιτική κρίση μετά την παύση, τη σύλληψη και την προφυλάκιση του προκατόχου της κυρίας Μπολουάρτε, του Πέδρο Καστίγιο, την 7η Δεκεμβρίου. Στις διαδηλώσεις και ταραχές έκτοτε έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 47 άνθρωποι.

Η πρόταση που κατατέθηκε, το περιεχόμενο της οποίας περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, φέρει τις υπογραφές 28 μελών του Κογκρέσου που ανήκουν στην αριστερά και τάσσονται υπέρ του κ. Καστίγιο. Απαιτείτο η υπογραφή του 20% των μελών του σώματος (με άλλα λόγια 26) για να είναι εφικτή η υποβολή της.

Για να προχωρήσει η διαδικασία, πρέπει να εγκριθεί από 52 μέλη του κοινοβουλίου, προτού να διεξαχθεί συζήτηση και ψηφοφορία στην ολομέλεια του Κογκρέσου. Για να παυθεί η αρχηγός του κράτους, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων.

«Ποτέ πριν στην ιστορία του Περού μια κυβέρνηση δεν σκότωσε μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, έναν μήνα στην εξουσία, πάνω από σαράντα διαδηλωτές», αναφέρεται στο κείμενο, που κατηγορεί την πρόεδρο Μπολουάρτε πως επέτρεψε κατάχρηση εξουσίας και δυσανάλογη χρήση βίας, μεταξύ άλλων.

Η προεδρία δεν απάντησε όταν το Ρόιτερς της ζήτησε σχόλιο. Η κυρία Μπολουάρτε κατηγορεί τον κ. Καστίγιο, που έχει προφυλακιστεί, πως προκάλεσε την πόλωση στη χώρα τους 17 μήνες που έμεινε στην εξουσία και ότι αποπειράθηκε «πραξικόπημα» προτού το Κογκρέσο τον απομακρύνει από το αξίωμα. Λέει πως επέδειξε «ανευθυνότητα».

Προχθές Τρίτη κάλεσε να υπάρξει «ανακωχή» στο Περού· μάταια. Η πρόεδρος διατείνεται πως διακινητές ναρκωτικών και άλλοι «υποκινούν» τη βία. Το γραφείο του Συνήγορου του Λαού —πρόκειται για ανεξάρτητη δημόσια αρχή αρμόδια για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων— έκανε γνωστό χθες ότι ακόμη ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στην πόλη Κούσκο, ενώ έκανε λόγο για 90 αποκλεισμένους δρόμους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ: Αποστρατεύονται 12 Tαξίαρχοι - Προάγονται 7

Οικονόμου: Μάταιο, υποκριτικό και με ψέματα το έργο που σκηνοθετεί και ανεβάζει ο Τσίπρας

Το σενάριο για την Attica Bank - ΚτΠ: 58 εκατ. για 30 χιλιάδες laptops δεν το λες και άσχημη δουλειά - ΧΑ: Πώς αντέδρασε στην πρόταση δυσπιστίας - Τι παίζει με την Τεχνική Ολυμπιακή