Υπό άκρα μυστικότητα ταξίδεψε ο διευθυντής της CIA στο Κίεβο την προηγούμενη εβδομάδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπό άκρα μυστικότητα ταξίδεψε ο διευθυντής της CIA στο Κίεβο την προηγούμενη εβδομάδα
Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς ταξίδεψε υπό άκρα μυστικότητα στο Κίεβο στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας και συνάντησε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως αποκάλυψε χθες Πέμπτη η αμερικανική εφημερίδα Washington Post επικαλούμενη πληροφορημένες πηγές.

Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς συναντήθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στο Κίεβο με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να συζητήσουν τι μπορεί να σχεδιάζει η Ρωσία για τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας The Washington Post, η οποία επικαλείται αμερικανούς αξιωματούχους και μη κατονομαζόμενες πηγές.

Η αμερικανική εφημερίδα, επικαλούμενη πρόσωπα που γνωρίζουν για τη συνάντηση και μίλησαν με την προϋπόθεση να μην κατονομασθούν, αναφέρει πως ο Ζελένσκι και άλλοι στην ουκρανική κυβέρνηση ανησυχούν πολύ σχετικά με το για πόσο καιρό η χώρα τους θα συνεχίσει να λαμβάνει αμερικανική και δυτική υποστήριξη, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι αναλαμβάνουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και μειώνεται η υποστήριξη μέρους του εκλογικού σώματος στην παροχή βοήθειας.

Ο Μπερνς, ο οποίος είχε διατελέσει πρεσβευτής στη Ρωσία, υπογράμμισε ότι «αυτή τη στιγμή επείγει η κατάσταση στο πεδίο της μάχης», αλλά παραδέχθηκε ότι «σε κάποιο σημείο θα καταστεί δυσκολότερο να φθάνει βοήθεια».

Πηγές είπαν στην εφημερίδα πως ο Ζελένσκι και συνεργάτες του αποκόμισαν από τις συνομιλίες την εντύπωση ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξακολουθεί να υποστηρίζει έντονα τη χορήγηση της έκτακτης χρηματοδότησης ύψους 45 δισεκ. δολαρίων που πέρασε το Δεκέμβριο από το Κογκρέσο. Η χρηματοδότηση αυτή ανεμένεται να διαρκέσει μέχρι τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο.

Οι Ουκρανοί είναι λιγότερο βέβαιοι ότι θα καταστεί δυνατό να υιοθετηθεί ένα άλλο πακέτο επιπλέον βοήθειας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως είχε κάνει το Κογκρέσο την περασμένη άνοιξη.

Η εφημερίδα αναφέρει πως η εκτεταμένη ρωσική επίθεση κοντά στην ανατολική πόλη Μπαχμούτ αναγκάζει την Ουκρανία να σταθμίσει τους πόρους της.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθεια στην Ουκρανία, αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα διαφορετικών τύπων μεν, αλλά όχι βαριά άρματα μάχης M1 Abrams.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποβαθμίζει την υπόθεση των απορρήτων εγγράφων — «δεν είναι τίποτα»

gazzetta
gazzetta reader insider insider