Κρίσιμη συνάντηση για Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ζητά μαζική στρατιωτική βοήθεια- Δεν θα αλλάξει τίποτα, λέει το Κρεμλίνο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρίσιμη συνάντηση για Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ζητά μαζική στρατιωτική βοήθεια- Δεν θα αλλάξει τίποτα, λέει το Κρεμλίνο
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε έκκληση προς του δυτικούς συμμάχους «να επιταχύνουν» τις αποστολές όπλων, ζητώντας κυρίως τανκς, για την απώθηση της ρωσικής εισβολής, κατά την έναρξη της διάσκεψης υποστήριξης της Ουκρανίας που οργανώνεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Ράμσταϊν της Γερμανίας.

(upd 14:03) Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε έκκληση προς του δυτικούς συμμάχους «να επιταχύνουν» τις αποστολές όπλων, ζητώντας κυρίως τανκς, για την απώθηση της ρωσικής εισβολής, κατά την έναρξη της διάσκεψης υποστήριξης της Ουκρανίας που οργανώνεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Ράμσταϊν της Γερμανίας.

Απευθυνόμενος μέσω βιντεοσύνδεσης στους συμμετέχοντες στην διάσκεψη που πραγματοποιείται στην αμερικανική βάση του Ράμσταϊν, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι σύμμαχοι «δεν πρέπει να διαπραγματευθούν σχετικά με τις διαφορετικές ποσότητες αρμάτων μάχης, αλλά να αποφασίσουν μαζική προμήθεια που θα σταματήσει το κακό».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας ευχαρίστησε μέσω του Twitter τις Ηνωμένες Πολιτείες για το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο οποίο περιλαμβάνονται εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα.

«Ευχαριστώ που δώσατε στην Ουκρανία ένα ακόμη ισχυρό πρόγραμμα στήριξης της άμυνας», έγραψε. Τα όπλα του νέου πακέτου (στα οποία δεν περιλαμβάνονται βαρέα άρματα μάχης Abrams) «αποτελούν σημαντική βοήθεια στον αγώνα μας κατά του εισβολέα».

Κρίσιμη συνάντηση

Το ΝΑΤΟ και υπουργοί Άμυνας από περίπου 50 χώρες συναντώνται στην Αεροπορική Βάση Ράμσταϊν, στην πιο πρόσφατη από μια σειρά διασκέψεων αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από σχεδόν 11 μήνες.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν κάλεσε σήμερα τους συμμάχους να εντείνουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία, καθώς αυξάνεται η πίεση στο Βερολίνο να παραδώσει άρματα μάχης στο Κίεβο.

«Η Ρωσία ανασυντάσσεται, στρατολογεί και προσπαθεί να εξοπλιστεί εκ νέου», είπε ο Όστιν κατά την έναρξη της διάσκεψης. «Δεν είναι η στιγμή να επιβραδύνουμε. Είναι η ώρα να προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Ο ουκρανικός λαός μας παρακολουθεί», είπε, χωρίς να κάνει ειδική αναφορά στα άρματα μάχης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν επιπρόσθετη στρατιωτική βοήθεια 2,5 δισ. δολαρίων χθες, Πέμπτη, η οποία θα περιλαμβάνει περισσότερα άρματα μάχης και πυρομαχικά.

Η Φινλανδία ανακοίνωσε νέα δωρεά αξίας περίπου 400 εκατ. ευρώ (435 εκατ. δολάρια) αμυντικού υλικού για την Ουκρανία, στην οποία δεν περιλαμβάνονται γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard 2 τα οποία έχει πει ότι θα μπορούσε επίσης να στείλει αν υπάρξει συμφωνία με τους συμμάχους.

Το Βερολίνο έχει τη δυνατότητα να προβάλει βέτο σε οποιαδήποτε απόφαση να εξαχθούν άρματα μάχης Leopard, που βρίσκονται στη διάθεση του στρατού χωρών μελών του ΝΑΤΟ σε όλη την Ευρώπη και θεωρούνται από ειδικούς στην άμυνα ως τα πλέον ενδεδειγμένα για την Ουκρανία.

Κρεμλίνο: Δεν θα αλλάξει η πορεία του πολέμου

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε σήμερα ότι οι δυτικές χώρες που προμηθεύουν με επιπλέον άρματα μάχης την Ουκρανία δεν θα αλλάξουν την πορεία του πολέμου, ενώ αντίθετα θα αυξήσουν τα προβλήματα του ουκρανικού λαού.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε χθες ότι η κυβέρνησή του αναμένει "ισχυρές αποφάσεις" μετά τη συνάντηση σήμερα στη Γερμανία του λεγόμενου σχήματος "Ράμσταϊν", δηλαδη των υπουργών Άμυνας και υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων περίπου 50 χωρών με συντονιστή τον αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν και θέμα συζήτησης την ενίσχυση των ουκρανικών δυνάμεων με σύγχρονα άρματα μάχης.

Επιπλέον το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι σχέσεις του με τις ΗΠΑ βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό στη μέση της προεδρικής θητείας του Τζο Μπάιντεν και ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει ελπίδα βελτίωσης.

Οι ήδη τεταμένες αμερικανορωσικές σχέσεις επιδεινώθηκαν περαιτέρω τον περασμένο χρόνο, από τότε δηλαδή που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και οι δυτικές χώρες απάντησαν με την επιβολή μιας σειράς οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας και με την προμήθεια οπλισμού στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υπό άκρα μυστικότητα ταξίδεψε ο διευθυντής της CIA στο Κίεβο την προηγούμενη εβδομάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider