Φον ντερ Λάιεν για Καϊλή: Άκρως ανησυχητικές οι κατηγορίες για διαφθορά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φον ντερ Λάιεν για Καϊλή: Άκρως ανησυχητικές οι κατηγορίες για διαφθορά
Δεν έκρυψε την ανησυχία της για την υπόθεση της Εύας Καϊλή και του λεγόμενου Qatargate η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι κατηγορίες για διαφθορά σε βάρος της Εύας Καϊλή, αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου προκαλούν «ύψιστη ανησυχία», σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Οι κατηγορίες είναι άκρως ανησυχητικές, πολύ σοβαρές», υπογράμμισε σε δημοσιογράφους της Δευτέρα, επαναλαμβάνοντας ότι την πρόταση για δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα δεοντολογίας που θα καλύπτει τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

«Διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρώπης»

Η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης διακυβεύεται στην φερόμενη ως υπόθεση διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προειδοποίησε σήμερα η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

«Αυτό είναι ένα απίστευτο επεισόδιο που πρέπει να ξεκαθαριστεί εντελώς με την πλήρη ισχύ του νόμου», δήλωσε η Μπέρμποκ στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή της για τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Αφορά την αξιοπιστία της Ευρώπης, ως εκ τούτου πρέπει να προκαλέσει συνέπειες σε διάφορους τομείς», πρόσθεσε.

«Πολύ ανησυχητική» η έρευνα για διαφθορά

Η απόφαση του Βελγίου να απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος τεσσάρων προσώπων, που φέρονται να δέχθηκαν χρήματα και δώρα από ένα κράτος του Κόλπου για να επηρεάσουν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι «πολύ ανησυχητική», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

«Σίγουρα τα νέα είναι πολύ, πολύ ανησυχητικά», δήλωσε ο Μπορέλ σε δημοσιογράφους. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η έρευνα δεν στρέφεται εναντίον κανενός μέλους της διπλωματικής υπηρεσίας της ΕΕ. «Δεν υπάρχει τίποτε ούτε καμιά αναφορά σε βάρος οποιουδήποτε από την Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης ούτε από τις αντιπροσωπείες», δήλωσε. Ερωτηθείς για το τι σημαίνει για τη σχέση με το Κατάρ, αλλά και σχετικά με τις συνέπειες, ο κ. Μπορέλ σημείωσε ότι δεν είναι «δικαστής».

«Είναι σε εξέλιξη μία διαδικασία. Βεβαίως τα νέα είναι πολύ ανησυχητικά. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με κάποια γεγονότα, τα οποία με ανησυχούν ως πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», επισήμανε. Ο ίδιος προσέθεσε ότι δεν υπάρχει κάτι ή κάποια αναφορά σε βάρος οποιουδήποτε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης ή τις αντιπροσωπείες. «Γίνονται ενέργειες από την αστυνομία και τις δικαστικές αρχές. Πρέπει να ακολουθήσουμε αυτές τις ενέργειες» υπογράμμισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Ιταλός ΥΠΕΞ: Ελπίζω οι έρευνες να σταματήσουν στα άτομα που έχουν ήδη εμπλακεί στην όλη υπόθεση

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι αναφέρθηκε σήμερα στο σκάνδαλο χρηματισμού που ερευνάται από την εισαγγελία των Βρυξελλών. «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι θύμα των συμπεριφορών των ανθρώπων αυτών, πρέπει πάντα να ξεχωρίζουμε τους θεσμούς από την ποινική ευθύνη, η οποία είναι ατομική», δήλωσε ο Ταγιάνι.

«Ελπίζω οι έρευνες να σταματήσουν στα άτομα που ήδη εμπλέκονται, τα οποία ζημίωσαν ήδη αρκετά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που είναι και ο μόνος δημοκρατικός θεσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της Εύας Καϊλή και συγγενών της στην Ελλάδα

Στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύας Καϊλή, μελών της οικογένειάς της και του συντρόφου της προχώρησε ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης.

Ο κ. Βουρλιώτης, σύμφωνα με πληροφορίες, προέβη στην κίνηση αυτή προκειμένου να διασφαλιστούν περιουσιακά στοιχεία, που μπορεί να προέρχονται από μη νόμιμες δραστηριότητες και να βρίσκονται στην Ελλάδα (ακίνητα, λογαριασμοί, εταιρείες και λοιπά).

Επιπλέον δεσμεύονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί μίας real estate εταιρείας με έδρα την οδό Σκουφά στο Κολωνάκι, η οποία, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, φέρεται να έχει ιδρυθεί προσφάτως από την ευρωβουλευτή και τον σύζυγό της.

Η δέσμευση ήδη κοινοποιήθηκε στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, αλλά και στις αρμόδιες κρατικές υπηρεςίες (κτηματολογικά γραφεία) και αφορά τόσο την ευρωβουλευτή που κρατείται, όσο και τα άμεσα συγγενικά της πρόσωπα (γονείς, αδέλφια).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τσιάρας για υπόθεση Καϊλή: Η Ελλάδα έτοιμη για δικαστική συνεργασία με το Βέλγιο

Κωνσταντινόπουλος: Η υπόθεση Καϊλή δεν πλήττει το ΠΑΣΟΚ αλλά την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος

Ανδρούλακης: Δεν θα συμβιβαστώ με όσους πλήγωσαν την παράταξη στο παρελθόν

gazzetta
gazzetta reader insider insider