Πλήρης η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Τουρκίας - Αιγύπτου μέσα στους επόμενους μήνες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πλήρης η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Τουρκίας - Αιγύπτου μέσα στους επόμενους μήνες
Σύντομα πρέσβεις των δύο χωρών θα επανέλθουν στην Άγκυρα και στο Κάιρο, στο πλαίσιο της επαναφοράς των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών στην κανονικότητα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανέφερε πως η χώρα του θα προχωρήσει στην πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων της με την Αίγυπτο μέσα στους επόμενους μήνες.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, ο Τσαβούσογλου είπε πως σύντομα πρέσβεις των δύο χωρών θα επανέλθουν στην Άγκυρα και στο Κάιρο, στο πλαίσιο της επαναφοράς των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών στην κανονικότητα.

Όπως σημειώνει το Reuters, μετά από χρόνια εντάσεων σε διμερές επίπεδο, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν και ο Αιγύπτιος ομόλογος του, Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι συναντήθηκαν προ ημερών στο Κατάρ, στο περιθώριο του Μουντιάλ της FIFA.

Αρκετές πηγές με γνώση των λεπτομερειών της συνάντησης ανέφεραν στο Middle East Eye ότι η Ντόχα από το καλοκαίρι προσπαθούσε να μεσολαβήσει για μια σύντομη συνάντηση μεταξύ των δύο πρώην εχθρών.

Μια τουρκική πηγή είπε ότι ο Ερντογάν αρχικά δεν ήταν πολύ θετικός στην ιδέα να σφίξει τα χέρια με κάποιον που προηγουμένως αποκαλούσε «δολοφόνο» και «δικτάτορα». Η έχθρα του Ερντογάν για τον Σίσι είχε προκληθεί από το αιγυπτιακό στρατιωτικό πραξικόπημα του 2013, το οποίο ανέτρεψε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας ( σ.σ. του Μοχάμεντ Μόρσι και των Αδερφών Μουσουλμάνων που τάσσονται υπέρ του «σκληροπυρηνικού» Ισλάμ) και κατέστειλε αιματηρά κάθε επικριτή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider