Ιταλία - προϋπολογισμός: Αυξάνει στο 35% τον συντελεστή για τα υπερκέρδη των προμηθευτών ενέργειας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιταλία - προϋπολογισμός: Αυξάνει στο 35% τον συντελεστή για τα υπερκέρδη των προμηθευτών ενέργειας
Η Ιταλία υπέγραψε έναν προϋπολογισμό 35 δισ. ευρώ για το επόμενο έτος, ο οποίος προβλέπει αύξηση του έκτακτου φόρου στις εταιρείες ενέργειας προκειμένου να επεκταθεί η στήριξη σε οικογένειες και επιχειρήσεις που πλήττονται από υψηλότερες τιμές.

Η Ιταλία υπέγραψε έναν προϋπολογισμό 35 δισ. ευρώ για το 2023, ο οποίος προβλέπει αύξηση του έκτακτου φόρου στις εταιρείες ενέργειας προκειμένου να επεκταθεί η στήριξη σε οικογένειες και επιχειρήσεις που πλήττονται από τις υψηλότερες τιμές.

Ο νέος προϋπολογισμός, ο πρώτος που παρουσιάστηκε από τη δεξιά κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι, σχεδιάζει να αυξήσει τον φορολογικό συντελεστή στα πρόσθετα κέρδη που πραγματοποιούνται από την πώληση ενέργειας στο 35%, από το τρέχον 25%, μέχρι τα μέσα του 2023, σύμφωνα με κυβερνητική δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίς την Τρίτη. Το 2023 ο φόρος θα υπολογίζεται επί των πρόσθετων καθαρών κερδών που δηλώνουν εταιρείες που πωλούν ενέργεια σε υψηλότερες τιμές και όχι στις πωλήσεις όπως γίνονται αυτή τη στιγμή.

Ο νόμος που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο θα ελεγθεί εξονυχιστικά από το κοινοβούλιο και πρόκειται να τροποποιηθεί προτού λάβει τελική έγκριση. Ορισμένα από τα δημοσιονομικά μέτρα θα προκαλέσουν πολιτική ένταση εντός της κυβερνητικής συμμαχίας, που αποτελείται από τα Αδέλφια της Ιταλίας της Μελόνι, τη Forza Italia και τη Λέγκα.

Ένα ιδιαίτερα διχαστικό ζήτημα εντός του κοινοβουλίου θα είναι το σχέδιο της κυβέρνησης να ακυρώσει με την πάροδο του χρόνου ένα επίδομα που εισήγαγε η κυβέρνηση υπό τον Τζουζέπε Κόντε, για να χρηματοδοτήσει τα μέτρα για την τόνωση της γεννητικότητας.

Πάνω από 21 δισεκατομμύρια ευρώ του προϋπολογισμού θα διατεθούν για την ανακούφιση των οικογενειών και των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν υψηλές τιμές ενέργειας, πλέον των περίπου 75 δισ. ευρώ που έχει ήδη δαπανήσει η κυβέρνηση για να διατηρήσει την όρθια την οικονομία. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση μειώνει την έκπτωση στις τιμές της βενζίνης με κρατική επιδότηση, στα 0,15 ευρώ το λίτρο από 0,25 ευρώ το λίτρο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος από τον Μάρτιο εισηγείται η κυβέρνηση

Η Linde ξεκινά την πρώτη παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου στην Ελλάδα

Ρεύμα: Επιδότηση 21-22 λεπτά ανά kWh τον επόμενο μήνα – Στα επίπεδα Νοεμβρίου οι τελικές τιμές

gazzetta
gazzetta reader insider insider