Μητσοτάκης: Ενεργειακός διάδρομος η Ελλάδα - Στις 10 κορυφαίες χώρες του κόσμου στην χρήση ΑΠΕ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Ενεργειακός διάδρομος η Ελλάδα - Στις 10 κορυφαίες χώρες του κόσμου στην χρήση ΑΠΕ
«Χωρίς ενεργειακή ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρξει ενεργειακή μετάβαση» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Συναντιόμαστε σήμερα εδώ, εν μέσω μιας οξείας ενεργειακής κρίσης που πυροδοτήθηκε από τον απρόκλητο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και θα ήθελα να σας απευθυνθώ ως ριζοσπάστης ρεαλιστής. Ριζοσπάστης γιατί πιστεύω βαθιά στην ενεργειακή μετάβαση. Είναι επιτακτική και αναπόφευκτη και αποτελεί ευκαιρία και στρατηγική αναγκαιότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρέμβασή του στη Σύνοδο της 27ης Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή.

Τόνισε ότι «η ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα σημαίνει ενεργειακή ασφάλεια. Είναι ξεκάθαρο ότι κανείς δεν μπορεί να μας διακόψει την αιολική ή την ηλιακή ενέργεια. Αλλά αυτή η ενεργειακή μετάβαση θα μας επιτρέψει να επαναπροσδιορίσουμε το οικονομικό μοντέλο της Ελλάδας. Επί δεκαετίες ήμασταν μόνο εισαγωγείς ενέργειας. Το εμπορικό μας ισοζύγιο και η ανταγωνιστικότητά μας έπασχαν αλλά αυτό αλλάζει», είπε χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα είναι ηγέτιδα χώρα στις ΑΠΕ. Ένα μεγάλο μέρος της ενέργειάς μας το μισό σήμερα πάνω από 10 γιγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος προέρχεται από φωτοβολταϊκά αλλά και από την αιολική και την κυματική ενέργεια. Είμαστε στις 10 κορυφαίες χώρες του κόσμου στην χρήση ΑΠΕ. Πριν από έναν μήνα φτάσαμε σε ένα ορόσημο. Επί 5 ώρες σε μια μέρα με πολύ ήλιο και αέρα τον Οκτώβριο κάλυψαν το 100% των ενεργειακών μας αναγκών. Επίσης, η κατανάλωση άνθρακα έχει μειωθεί κατά 80% σε λιγότερο από 10 χρόνια», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μίλησε για τους εθνικούς μας στόχους και υπογράμμισε πως θέλουμε να είμαστε εξαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας στην υπόλοιπη Ευρώπη και να μετέχουμε στη μεταφορά ενέργειας από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη. Επίσης, να βρεθούμε στο κέντρο ενός νέου διαδρόμου που θα επανασχεδιάσει τον χάρτη της ενέργειας στην Ευρώπη.

«Ψηφίσαμε», σημείωσε ο πρωθυπουργός «τον κλιματικό μας νόμο και θέλουμε να γίνουμε εξαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας στην υπόλοιπη Ευρώπη. Θέλουμε να γίνουμε κόμβος μεταφοράς υδρογόνου από την Μέση Ανατολή και την Αφρική στην Ευρώπη. Συζητάμε με την Αίγυπτο να φτιάξουμε ένα καλώδιο διασύνδεσης για την μεταφορά 3 γιγαβάτ για φθηνή ηλεκτρική ενέργεια από την Αίγυπτο στην Ευρώπη. Θέλουμε να γίνουμε ενεργειακός διάδρομος. Ταυτόχρονα όμως διαχειριζόμαστε την ενεργειακή κρίση. Δυστυχώς πρέπει να αυξήσουμε για λίγο την κατανάλωση λιγνιτικής ενέργειας, να εισάγουμε LNG και να επενδύουμε στις υποδομές για αποθήκευση φυσικού αερίου για την ενεργειακή ασφάλεια την δική μας και των γειτόνων μας».

«Παράλληλα, θα πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους πολίτες μας ώστε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της σοβαρής κρίσης που σχετίζεται με το κόστος διαβίωσης. Προσωπικά, δεν βλέπω κάποια αντίφαση ανάμεσα στη διασφάλιση του παρόντος και την επένδυση στο μέλλον. Οι πολίτες μας δεν θα μας στηρίξουν σε διαφορετική περίπτωση. Για τον λόγο αυτό χρειαζόμαστε ριζοσπαστισμό και ρεαλισμό. Πιστεύω ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός» κατέληξε στο μήνυμά του ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Δείυτε την ομιλία του στη σύνοδο της 27ης Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP27)

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οικονόμου για παρακολουθήσεις: Ο Μητσοτάκης θα πάει στη Βουλή και θα ακουστούν πολλά

Στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου ο Χρ. Σταϊκούρας για την COP27

Δένδιας: Δεν είναι η Ελλάδα αυτή που επιθυμεί ή καλλιεργεί την ένταση και την κλιμάκωση

gazzetta
gazzetta reader insider insider