Ο Τσαβούσογλου απειλεί με απαγόρευση εισόδου Ελλήνων αξιωματούχων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Τσαβούσογλου απειλεί με απαγόρευση εισόδου Ελλήνων αξιωματούχων
Νέος γύρος απειλών από τον Τούρκο ΥΠΕΞ.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε για την απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστας στην Σμύρνη λέγοντας ότι οφείλεται σε τεχνικό πρόβλημα και δεν ήταν σκόπιμη η περιπέτειά του, ενώ δεν έλειψαν και οι απειλές.

«Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει πρόθεση εδώ. Λόγω τεχνικού προβλήματος καθυστέρησε η είσοδος Έλληνα πολίτη στη χώρα μας. Μετά την επίλυση αυτού του τεχνικού προβλήματος, επιτράπηκε η είσοδος στον Έλληνα πολίτη στη χώρα μας» είπε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Δεν δίστασε πάντως να απειλήσει εκ νέου την Ελλάδα, τονίζοντας ότι η Αθήνα σκοπίμως εφαρμόζει κάποιες απαγορεύσεις. «Έχουμε προειδοποιήσει τις ελληνικές αρχές για αυτό το θέμα. Εάν συνεχιστεί η απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα σε ορισμένους αξιωματούχους μας, θα απαντήσουμε» διεμήνυσε.

Σχετικά με την Ελλάδα και Κυπριακό επεσήμανε πως η Τουρκία προστατεύει αποφασιστικά τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Συνεχίσαμε τα διπλωματικά και νομικά μας βήματα σχετικά με τον εξοπλισμό των νησιών με μη στρατιωτικό καθεστώς. Δύο επιπλέον επιστολές που στάλθηκαν στον ΟΗΕ τον τελευταίο χρόνο έχουν διαταράξει την ισορροπία της Ελλάδας» σημείωσε και πρόσθεσε: «Αποτρέψαμε εννέα απόπειρες παραβίασης της υφαλοκρηπίδας μας τα τελευταία δύο χρόνια στην Ανατολική Μεσόγειο από το δίδυμο Ελλάδας/ΕΚ στο πεδίο και στο τραπέζι, τις οποίες αναφέραμε στον ΟΗΕ».

«Βρισκόμαστε σε μια καμπή στο Κυπριακό. Η εθνική μας υπόθεση βρίσκεται σε σημείο καμπής. Μαζί με την κυβέρνηση της "ΤΔΒΚ", υποστηρίζουμε μια λύση δύο κρατών στη βάση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε συγκεκριμένα βήματα όπως η πρωτοβουλία για τα Βαρώσια και οι τελευταίες προτάσεις της "ΤΔΒΚ"» δήλωσε.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας πρόβαλε το ρόλο της Άγκυρας σχετικά με την Ευρώπη και καταδίκασε το ρόλο της Ελλάδας. «Η αποτελεσματική ηγεσία της Τουρκίας στη διεθνή σκηνή θα είναι επίσης μια νίκη για την Ευρώπη. Η φράση «Η Τουρκία είναι Ευρώπη», την οποία τονίσαμε στη Διάσκεψη των Πρεσβευτών τον Αύγουστο, συνοψίζει αυτόν τον προσανατολισμό. Η ΕΕ, που έχει παραδοθεί στις απαιτήσεις της Ελλάδας και των ΕΚ, πρέπει τώρα να αποκτήσει στρατηγική προοπτική» επεσήμανε.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Τσαβούσογλου στο Ουκρανικό: «Η πολιτική που ακολουθούμε ενόψει του πολέμου στην Ουκρανία είναι ένα συγκεκριμένο παράδειγμα. Σε αυτή τη διαδικασία, η Τουρκία και πάλι ήρθε στο προσκήνιο με τη συνετή και σοφή διπλωματία της. Ενεργήσαμε με κατανόηση. Μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη, υπογράψαμε τη Συμφωνία Σιτηρών της Κωνσταντινούπολης. Γίναμε η χώρα που συνέβαλε για τη μεγαλύτερη παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Χάρη στη συμφωνία, ο Παγκόσμιος Δείκτης Τιμών Τροφίμων μειώθηκε κατά 9%. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 13 ετών. Συνέβη. Είδαμε για άλλη μια φορά πόσο σημαντική είναι η Συμφωνία Σιτηρών της Κωνσταντινούπολης για ολόκληρο τον κόσμο και για τις αφρικανικές χώρες. Μόλις η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη συμφωνία, εξασφαλίσαμε την εκ νέου εφαρμογή της συμφωνίας εντός 4 ημερών με την έντονη διπλωματία που κάναμε υπό την ηγεσία του Προέδρου μας. Τώρα κάνουμε εντατική διπλωματία με τον ΟΗΕ για παράταση της συμφωνίας. Σε αυτό το πλαίσιο, την τελευταία εβδομάδα, είχαμε επικοινωνία με τον Πούτιν, τον Ζελένσκι και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Είχα επίσης συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα Γκουτέρες και με συνομιλητές μου από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ολλανδία και την Ε.Ε. Σκεφτείτε ένα σενάριο όπου η Τουρκία δεν είχε αναλάβει την πρωτοβουλία. Το χάος θα μεγάλωνε ανεξέλεγκτα, και θα επηρέαζε τόσο εμάς όσο και τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτή τη στιγμή, η Τουρκία είναι η χώρα που καταβάλλει τις περισσότερες προσπάθειες για να τερματίσει τον πόλεμο» ανέφερε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Υπερήφανοι για την Πολεμική μας Αεροπορία

Ερντογάν σε Στόλτενμπεργκ: Η Ελλάδα ευθύνεται για την κλιμάκωση της έντασης

Τουρκία: Τουλάχιστον επτά νεκροί σε σύγκρουση λεωφορείου με δύο φορτηγά

gazzetta
gazzetta reader insider insider