Nέος πρωθυπουργός της Βρετανίας ο Ρίσι Σούνακ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Nέος πρωθυπουργός της Βρετανίας ο Ρίσι Σούνακ
Στο «τιμόνι» της Βρετανίας και των Τόρις ο 42χρονος Ρίσι Σούνακ που διαδέχεται τη Λιζ Τρας.

Ο Ρίσι Σούνακ είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας καθώς είναι ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση. Με την εκλογή του, θα γίνει ο τρίτος πρωθυπουργός της Βρετανίας σε δύο μήνες -μετά και την παραίτηση της Λιζ Τρας και ο τέταρτος μέσα σε τρία χρόνια. Ταυτόχρονα, αποτελεί και τον πρώτο ινδικής καταγωγής πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Πένι Μόρντοντ, η μόνη διεκδικήτρια για την ηγεσίας των Συντηρητικών, μετά τη χθεσινή αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον, αποσύρθηκε από την κούρσα διαδοχής, με τον Σούνακ να «τρέχει» ανενόχλητος και μόνος του στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Τζόνσον, ο οποίος «καθαιρέθηκε» τον Ιούλιο μετά το σκάνδαλο με τα λεγόμενα κορονοπάρτι, αναμενόταν ευρέως να θέσει υποψηφιότητα για να αντικαταστήσει τη Λιζ Τρας, η οποία παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Ο Τζόνσον πέρασε το Σαββατοκύριακο προσπαθώντας να κερδίσει την υποστήριξη των συναδέλφων βουλευτών. Ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι είχε εξασφαλίσει την υποστήριξη των 100 βουλευτών που ήταν το όριο για να θέσει υποψηφιότητα. Ωστόσο, ήταν πίσω σε σύγκριση με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σούνακ. Ο Τζόνσον κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «δεν μπορείς να κυβερνήσεις αποτελεσματικά αν δεν έχεις ένα ενωμένο κόμμα στο Κοινοβούλιο».

Από την πλευρά της, η κα Μόρντοντ που έθεσε εαυτόν εκτός κούρσας, ανακοίνωσε ότι ο νέος πρωθυπουργός έχει την πλήρη στήριξή της, ευχαριστώντας όσους στάθηκαν στο πλευρό της.

Ο πολυεκατομμυριούχος πρώην χρηματιστής καλείται να αποκαταστήσει την δημοσιονομική εικόνα της χώρας μειώνοντας τις δαπάνες εξαιτίας της ύφεσης και του ραγδαίως αυξανόμενου ενεργειακού κόστους, των στεγαστικών επιτοκίων και των αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων, με τον πληθωρισμό να κινείται σε υψηλό 40 ετών τον Σεπτέμβριο, όπως και τον Ιούλιο.

Παράλληλα, θα είναι επικεφαλής των Τόρις, που τους τελευταίους μήνες αντιμετωπίζουν συναπτές κρίσεις σε ένα βαθιά πολωμένο ιδεολογικά κλίμα, τη στιγμή η αντιπολίτευση με τους Εργατικούς μεγαλώνει την «ψαλίδα» στις δημοσκοπήσεις, καθώς η βάναυση αύξηση του κόστους ζωής και ο φρενήρης πληθωρισμός σκοτεινιάζουν τις οικονομικές προοπτικές.

Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησής του θα είναι η επίτευξη οικονομικής σταθερότητας και στη συνέχεια η υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε το κόμμα πριν από τις εκλογές του 2019, δήλωσε ο Ρίσι Σούνακ στην κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών, σύμφωνα με τον βουλευτή Ίαν Ντάνκαν Σμιθ.

Ο Σούνακ υποσχέθηκε επίσης ότι στην κυβέρνησή του θα εκπροσωπηθούν «όλες οι πτέρυγες» του κόμματος, σύμφωνα με την εφημερίδα Sun. Όπως είπε, θα επικεντρωθεί «στην πολιτική και όχι στις προσωπικότητες», τονίζοντας ότι το κόμμα έχει μία ευκαιρία για να πετύχει τους στόχους του.

Ο Σούνακ έκανε έκκληση ενότητας και απέκλεισε το ενδεχόμενο προκήρυξης βουλευτικών εκλογών.

Ποιος είναι ο Ρίσι Σούνακ

Ο 42χρονος Σούνακ γεννήθηκε στο Σαουθάμπτον της νότιας Αγγλίας από γονείς ινδικής καταγωγής που όμως είχαν μεταναστεύσει στη Βρετανία από την ανατολική Αφρική, τη δεκαετία του 1960. Ήταν η περίοδος κατά την οποία πολλοί άνθρωποι από τις πρώην αποικίες της Βρετανίας έφτασαν για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της χώρας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αφού αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, πήγε αργότερα στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ όπου γνώρισε τη σύζυγό του Ακσάτα Μούρτι, πατέρας της οποίας είναι ο Ινδός δισεκατομμυριούχος Nαραγιάνα Μούρτι, ιδρυτής του κολοσσού Infosys Ltd. Ο κ. Σουνάκ ήρθε για πρώτη φορά στο προσκήνιο στη Βρετανία όταν, σε ηλικία 39 ετών, έγινε υπουργός Οικονομικών υπό τον κ. Τζόνσον μόλις έφτασε η πανδημία στη Βρετανία, αναπτύσσοντας ένα πρόγραμμα αναστολής εργασίας για να υποστηρίξει εκατομμύρια ανθρώπους μέσω πολλαπλών εγγυήσεων.

Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι πρόδωσε τον κ. Τζόνσον, που τον είχε αναδείξει, όταν παραιτήθηκε από υπουργός Οικονομικών στις αρχές Ιουλίου. Αυτό οδήγησε στη διάλυση του υπουργικού συμβουλίου και στη συνέχεια στην πτώση του κ. Τζόνσον. Βασικό επιχείρημα του κ. Σούνακ στην τρέχουσα διαδικασία διαδοχής της κ. Τρας είναι ότι ο ίδιος είχε προειδοποιήσει το καλοκαίρι πως η κ. Τρας θα είχε προβλήματα στην ηγεσία της χώρας, σε μια αρκετά έντονη και μακρά προεκλογική διαδικασία μηνών για τον διάδοχο του Μπόρις Τζόνσον.

«Υπηρέτησα ως υπουργός σας, βοηθώντας να οδηγήσουμε την οικονομία μας στις πιο δύσκολες στιγμές. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι ακόμη μεγαλύτερες. Αλλά οι ευκαιρίες – εάν κάνουμε τη σωστή επιλογή – είναι εκπληκτικές» είχε αναφέρει την Κυριακή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs - BofA για ευρωαγορές: Η χειρότερη χρονιά από το 2008

Αυξήθηκαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από Ευρωπαίους τον Αύγουστο - «Διαρροή» από ΗΠΑ - κρουαζιέρα

Αέριο: Στην ατζέντα των υπουργών Ενέργειας το μεγαλύτερο «ψαλίδι» στην κατανάλωση – Τα αντίμετρα για τις τιμές

gazzetta
gazzetta reader insider insider