Έτοιμος να γίνει πρωθυπουργός ο Σούνακ - Εκτόνωση πιέσεων στα βρετανικά ομόλογα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έτοιμος να γίνει πρωθυπουργός ο Σούνακ - Εκτόνωση πιέσεων στα βρετανικά ομόλογα
«Δεν παίρνει τίποτα ως δεδομένο. Μιλάει με συναδέλφους όλο το πρωί», δήλωσε στην τηλεόραση του BBC ο υπουργός Εσωτερικών Γκραντ Σαπς, ο οποίος είναι υποστηρικτής του Σούνακ.

Οι αποδόσεις στα βρετανικά ομόλογα διολισθαίνουν μετά την αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον από την κούρσα διαδοχής της Λιζ Τρας, αφήνοντας τον Ρίσι Σουνάκ ως κυρίαρχο υποψήφιο, ώστε να γίνει ο τρίτος πρωθυπουργός της χώρας μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες.

Η υποχώρηση του διετούς βρετανικού κρατικού ομολόγου οδήγησε στο ράλι, στέλνοντας την απόδοσή του έως και 36 μονάδες βάσης κάτω στο 3,44%. Παράλληλα, η απόδοση του δεκαετούς βρετανικού κρατικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 3,92% αποκλιμακούμενη κατά 17 μονάδες βάσης, όπως επισημαίνει το Bloomberg.

Την ίδια στιγμή, ενισχύεται και η στερλίνα καθώς βρήκε βραχυπρόθεσμα στήριξη στην πιθανότητα ο πρώην υπουργός Οικονομικών να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός. Ειδικότερα, η στερλίνα ενισχύθηκε έως το 1,1402 δολάριο στη διαπραγμάτευσή της στην Ασία, πριν μετριάσει τα κέρδη της και διαμορφωθεί στο 1,1323 δολάριο. Οι κινήσεις της στερλίνας έναντι του ευρώ ήταν πιο απότομες, με το ενιαίο νόμισμα να σημειώνει πτώση 0,5% στις 86,84 πένες.

«Οι αγορές εμπιστεύονται τις δημοσιονομικές του στρατηγικές», δήλωσε ο Pooja Kumra, στρατηγικός αναλυτής στην Toronto-Dominion Bank, για τον Σούνακ. «Με έναν δημοσιονομικά συντηρητικό πρωθυπουργό, η νομισματική σύσφιγξη που απαιτείται από την Τράπεζα της Αγγλίας επίσης περιορίζεται» πρόσθεσε σύμφωνα με το Βloomberg.

Ο Σουνάκ προειδοποίησε κατά τη διάρκεια της πρώτης εκστρατείας του για την ηγεσίας -στην οποία ηττήθηκε από την Τρας- ότι τα δημοσιονομικά μέτρα της απερχόμενης κυβέρνησης θα ωθούσαν την οικονομία της Βρετανίας στο χείλος της κατάρρευσης. Αυτό εξηγεί ορισμένες από τις θετικές αντιδράσεις των αγορών τη Δευτέρα.

Ο πολυεκατομμυριούχος πρώην χρηματιστής θα αντιμετωπίσει μια από τις σοβαρότερες προκλήσεις για να αποκαταστήσει την αμαυρωμένη δημοσιονομική εικόνα της χώρας με μείωση των δαπανών καθώς η χώρα βυθίζεται στην ύφεση εξαιτίας και του συνεχώς αυξανόμενου ενεργειακού κόστους, των στεγαστικών επιτοκίων και των αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων.

Επίσης θα προεδρεύει ενός κόμματος, το οποίο τους τελευταίους μήνες πέρναγε από τη μία κρίση στην άλλη και είναι βαθιά πολωμένο ιδεολογικά, ενώ θα ηγείται μιας χώρας οι πολίτες της οποίας είναι εξοργισμένοι από τους πολιτικούς της.

Τον Σούνακ στηρίζουν τουλάχιστον 178 βουλευτές (355 έχουν συνολικά οι Τόρις) με την Μόρντοντ να έχει εξασφαλίσει πολύ λιγότερους συγκριτικά. Ο Τζόνσον είπε ότι είχε την υποστήριξη τουλάχιστον 100 βουλευτών και πολλοί από το στρατόπεδό του, συμπεριλαμβανομένων των σκληροπυρηνικών του Brexit, φαίνεται πως στηρίζουν τον Σούνακ. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα πολιτικών στοιχημάτων Smarkets, ο Σούνακ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα γίνει ο τέταρτος πρωθυπουργός της Βρετανίας μέσα σε τρία χρόνια.

Σε μια σύντομη δήλωση -λίγο αφότου ο Τζόνσον επεσήμανε ότι δεν θα άντεχε τον διχασμό στον κόμμα των Συντηρητικών- ο Σούνακ υποσχέθηκε να ηγηθεί με «ακεραιότητα, επαγγελματισμό και υπευθυνότητα» εάν γίνει ο νέος επικεφαλής στο Νο. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Σούνακ θα «γυρίσει σελίδα για το τι πήγε στραβά, θα λάβει αποφάσεις για το εθνικό συμφέρον και θα ανοικοδομήσει τις εξαιρετικές δυνατότητες της οικονομίας μας», δήλωσε ο νέος Βρετανός ΥΠΟΙΚ, Τζέρεμι Χαντ στην Telegraph αργά την Κυριακή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Διαδίκτυο: Σχεδόν 2 στους 3 Ευρωπαίους είναι online - «Θραύση» τα social media στους νέους

Goldman Sachs - BofA για ευρωαγορές: Η χειρότερη χρονιά από το 2008

Νέο «πλήγμα» στην οικονομία της Ευρωζώνης, υποχώρηση του PMI για 4ο διαδοχικό μήνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider