WELT για ενεργειακή κρίση: Δάνεια προς χρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα με εγγύηση Γερμανίας;

Viber Whatsapp Μοιράσου το
WELT για ενεργειακή κρίση: Δάνεια προς χρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα με εγγύηση Γερμανίας;
Εν μέσω των ηχηρών ευρωπαϊκών επικρίσεων απέναντι στη Γερμανία, η εφημερίδα Welt κάνει αναφορά σε ένα εναλλακτικό σενάριο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Στο επίκεντρο έντονων επικρίσεων βρίσκεται η Γερμανία τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της στάσης της απέναντι στις προσπάθειες να οικοδομηθεί ένα ενιαίο ευρωπαϊκό «οχυρό» απέναντι στην εντεινόμενη ενεργειακή κρίση.

Η επιλογή της γερμανικής κυβέρνησης να διαθέσει κεφάλαια άνω των 200 δισ. ευρώ για να στηρίξει τους πυλώνες της οικονομίας, οι κρατικοποιήσεις συστημικών εταιρειών ενέργειας και η σθεναρή αντίσταση που προβάλλει στην έκδοση κοινού χρέους στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει οδηγήσει μεγάλα γερμανικά μέσα όπως η Welt στο να προσπαθούν να εξηγήσουν στους αναγνώστες τους γιατί η χώρα τους δέχεται τα πυρά των λοιπών Ευρωπαίων και γιατί το Βερολίνο φαίνεται πια να νιώθει «δυσαρέσκεια» με τους Ευρωπαίους εταίρους για τις κατηγορίες περί έλλειψης αλληλεγγύης.

Μάλιστα στο άρθρο της με τίτλο «Περαιτέρω φρένο στις τιμές του φυσικού αερίου; Οι Βρυξέλλες υποκύπτουν στις προϋποθέσεις της Γερμανίας», γίνεται απευθείας αναφορά στην προ ετών δήλωση του πάλαι ποτέ επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ πως «η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος» στην Ε.Ε.

Ωστόσο, πέραν της ανάλυσης του τωρινού status quo, η Welt πάει ένα βήμα παρακάτω και φέρνει στο τραπέζι μία εναλλακτική πρόταση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, πέραν της έκδοσης κοινού ευρωπαϊκού χρέους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, υπάρχει αυτή η πρόταση: «υψηλά χρεωμένες χώρες-μέλη όπως η Ιταλία και η Ελλάδα να μπορούν να λαμβάνουν δάνεια με εγγύηση από χώρες υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας όπως η Γερμανία. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει ο δανεισμός για χώρες χαμηλής πιστοληπτικής ικανότητας φθηνότερος». Μάλιστα ως «πρότυπο» για την έκδοση τέτοιων δανείων θα είναι το πρόγραμμα SURE που χρησιμοποιήθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση της Γερμανίας προχώρησε χθες σε διάψευση δημοσιεύματος του Bloomberg που ανέφερε πως το Βερολίνο έχει συμφωνήσει την έκδοση κοινού χρέους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στην ΕΕ λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έρευνα σοκ της ΕΕ: Νέα ενεργειακή «καταιγίδα» το 2023 – Βαρύς ο λογαριασμός ρεύματος & αερίου για τα ελληνικά νοικοκυριά

Σολτς: Εάν η Γερμανία συνεχίσει να προσαρμόζεται, θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τον χειμώνα

Βρετανία: Στο Ανώτατο Δικαστήριο το αίτημα της Σκωτίας για νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider